Ziua Mondială a Eficienței Energetice

Ziua Mondială a Eficienței Energetice

În fiecare an, la data de 5 martie, se aniversează Ziua Mondială a Eficienței Energetice. Marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate de a aduce în discuție eficienţa energetică care prezintă beneficii multiple pentru operatorii economici şi consumatorii de energie şi constituie un pilon central al economiei, fiind necesară responsabilizarea factorilor decizionali privind politicile şi măsurile active pentru creşterea eficienţei energetice, în vederea atingerii ţintelor naţionale în domeniu.

Eficiența energetică este o prioritate strategică a uniunii energetice, care se bazează pe principiul „eficiența energetică înainte de toate”. Măsurile de eficiență energetică sunt recunoscute ca un mijloc de a ajunge la aprovizionarea sustenabilă cu energie, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea securității aprovizionării, reducerea costurilor la import, și ca mijloc de promovare a competitivității europene. Legislația UE privind eficiența energetică a evoluat semnificativ în ultimii 15 ani. În 2023, colegiuitorii au majorat obiectivul de eficiență energetică, și anume obiectivul de reducere a consumului final de energie al UE, la 11,7 % până în 2030.

Energia are un rol esențial în dezvoltarea civilizației umane. De-a lungul timpului au fost utilizate diverse surse de energie, dintre acestea remarcându-se cea electrică. În lipsa curentului electric, omenirea nu ar putea să atingă un grad de dezvoltare ridicat, ce asigură confort vieții, dar și o productivitate și o eficiență sporită a factorilor de producție. Din păcate, însă, multă vreme nu s-a ținut cont decât de avantajele pe care producerea curentului electric le oferă, pierzându-se din vedere urmările negative, mai precis impactul tehnologiilor de producere sau obținere a energiei electrice asupra mediului înconjurător. 

În ultimii ani, a fost pusă la punct o tranziție către producerea curentului electric într-un mod cât mai puțin dăunător sistemelor ecologice prin folosirea unor tehnologii vechi și noi. Eforturile în această direcție trebuie să vină din partea tuturor părților implicate în activitatea economică, firmele din România trebuind să se plaseze între limite legislative furnizate de către Uniunea Europeană și de instituțiile legiuitoare ale țării. În rândurile de mai jos vei putea descoperi cum a afectat în mod negativ producerea curentului electric mediul înconjurător în ultimii o sută cincizeci de ani și care sunt soluțiile ce pot fi aplicate cu succes pentru limitarea efectelor negative și pentru implementarea noilor tehnologii care garantează sănătatea mediului înconjurător. 

Curentul electric este o resursă esențială pentru viața umană modernă, neexistând vreo împrejurare în care să se poată renunța la producerea și utilizarea acestora. Consumul de curent electric este într-o continuă creștere, perspectivele pe viitor arătând o nevoie din ce în ce mai crescută, în special în țările în curs de dezvoltare. 

Mai mult de atât, odată cu trecerea de la motoarele cu ardere internă, ce utilizează combustibili fosili (benzina, motorina, kerosenul), la folosirea motoarelor electrice va avea loc o creștere a necesarului de curent electric, ce trebuie să fie satisfăcută în așa fel încât mediul înconjurător să fie afectat în mod semnificativ. Oamenii de știință au reușit să pună la punct tehnologii inovative, care permit producerea curentului electric fără a distruge mediul înconjurător. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*