Cum să-ți găsești un job după absolvire?
Ziua în care ieși de pe băncile școlii, fie că vorbim aici despre absolvirea unui liceu, colegiu, unei facultăți sau a unor studii post-universitare, aduce cu sine o gamă largăde emoții. Pe de o parte, este o zi plină de entuziasm pentru că ai atins cu brio un țel important din viața ta, iar, pe de altă parte, generează neliniște și te face să te întrebi ce va urma, cum îți vei găsi primul loc de muncă.
Este firesc să te îngrijorezi, mai ales având în vedere schimbările constante de pe piața muncii. Uneori, aceasta este una favorabilă pentru cei care caută un loc de muncă, iar alteori, se întâmplă să auzi despre diverse companii care renunță la o mulțime de posturi din cauza incertitudinilor economice. Și totuși, nu poți da vina mereu pe contextul socio-economic atunci când ai dificultăți în a obține un loc de muncă. Desigur că economia influențează semnificativ acest proces, însă mai important este modul în care alegi să-l abordezi, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă.
Există mai multe modalități de a găsi un loc de muncădupă absolvire. Citește mai departe pentru a afla ce poțiface în acest sens.
Documentează-te riguros despre posibile cariere șilocuri de muncă
Înainte să dai admiterea la facultate, cel mai probabil te-ai gândit la tipul de carieră pe care ți-l dorești și la diferitele joburi care ar putea se potrivească cu aceasta. Prin urmare, căutarea de locuri de muncă după absolvire ar putea începe de aici. Însă, pentru ca acest proces să fie unul cât mai clar, iată, mai jos, câțiva pași pe care este recomandat să îi urmezi.
Caută locuri de muncă în funcție de specializarea încare te-ai licențiat
Primul lucru pe care îl poți face este să efectuezi o căutarede joburi pe Internet, în funcție de diploma pe care o deții. Iată un exemplu pentru o astfel de căutare: joburi pentru o diplomă în economie și afaceri internaționale. În acest fel, vei afla mai multe despre posturile sau rolurile corespunzătoare pregătirii tale academice și îți vei putea restrânge căutarea de potențiale locuri de muncă.
După ce descoperi ce tipuri de posturi ți se potrivesc, interesează-te ce anume presupun. Află despre intervalele salariale, despre responsabilitățile pe care le implică aceste roluri, dar și despre posibilitățile de promovare. Ideal este să începi cu o poziție entry-level, după care să avansezi. Dar este important să știi ce fel de posturi trebuie să ocupi pentru a-ți atinge obiectivul final.
Răsfoiește anunțurile online de angajare
Odată restrânse căutările, poți începe să răsfoiești anunțurile de angajare de pe diferite platformele online. Spre exemplu, unul dintre cele mai cunoscute website-uri de joburi din România, care are o vechime considerabilă în domeniu, este BestJobs.eu. În acest fel, poți determina care sunt perspectivele de angajare în domeniul tău, dar, în același timp, vei descoperi și ce fel de competențe și/sau experiență caută angajatorii, astfel încât să te poți asigura că le îndeplinești criteriile.
Află cât mai multe detalii despre companiile la care ai vrea să te angajezi
Pentru că în acest punct te-ai orientat deja către un anumit rol profesional și către domeniul în care ți-ai dori să activezi, poți începe să te interesezi despre companiilecare oferă posturile pe care le cauți. Spre exemplu, cautăre view-uri ale angajaților, află care este salariul mediu pe care îl oferă aceste companii și urmărește-le website-urile pentru a le cunoaște mai bine cultura, politica, dar și pentru afla care le sunt așteptările, în general.
De ce este bine să afli toate aceste lucruri? Pentru că, în acest fel, îți vei da seama dacă sunt companii pentru care ți-ar plăcea cu adevărat să lucrezi.
Cum să scrii un CV atunci când ești proaspăt absolvent?
Atunci când ești proaspăt absolvent și te pregătești pentru primul tău job, redactarea unui CV poate părea o sarcină descurajantă, mai ales dacă experiența ta profesională este una limitată. Chiar și în aceste condiții, cu un pic de ajutor și ceva atenție la detalii, poți pregăti un CV atractivpentru potențialii angajatori. Pentru a-ți ușura sarcina, poți apela oricând la aplicații online specializate în crearea de CV-uri, precum CVMaker.
Dar ce anume trebuie să conțină un astfel de CV?
1. Date de contact
În primul rând, listează-ți numele și prenumele în partea de sus de a CV-ului, urmat de numărul de telefon, adresala care locuiești, dar și adresa de e-mail. Asigură-te că folosești o adresă de e-mail creată în mod profesionist, adică să includă numele și prenumele tău în clar sau o variație a inițialelor tale. Evită pseudonimele și limbajul nepotrivit în crearea adresei de e-mail pe care o vei folosi pentru angajare.
• Enumeră școlile absolvite și diplomele obținute
Chiar dacă profilul tău profesional ar trebui să fie prima secțiune aflată imediat sub informațiile de contact, în cazulcare nu ai acumulat deja experiență în câmpul muncii, vafi de ajutor să incluzi în acest spațiu școlile absolvite șidiplomele obținute de-a lungul anilor de pregătireacademică. Ai grijă să menționezi denumirea completă ainstituției de învățământ, precum și specializarea, plus anul absolvirii.
• Scrie despre experiența ta educațională
Această secțiune este una diferită de cea în care ai enumerat diplomele, căci oferă o perspectivă asuprarealizărilor, premiilor sau contribuțiilor tale la diverse proiecte, care pot demonstra modul în care îți apreciezidezvoltarea profesională. Spre exemplu, dacă ai obținutun rezultat semnificativ la o olimpiadă, poți menționa acestlucru în această secțiune.
• Stagii de practică și experiența de voluntariat
Adaugă în CV stagiile de practică la care ai participat, cu câteva detalii despre realizările tale în timpul acestora. De asemenea, dacă ai fost voluntar la anumite evenimentesau activități în timpul anilor de liceu sau de facultate, poțiinclude și informații referitoare la acest lucru. Însă, dacăexperiența ta legată de practică sau voluntariat nu are nicio legătură cu postul pe care îl cauți, poți alege să lașideoparte aceste detalii.
• Caracterizare personală
În mod obișnuit, această secțiune a unui CV se află înpartea de sus a acestuia, imediat după nume și date de contact. Însă, uneori, amplasarea caracterizării la final poate fi utilă, deoarece te poți folosi de celelalte secțiuniale CV-ului pentru a-ți scoate în evidență competențele șia-ți rezuma experiența. Evită să folosești în mod excesivadjective precum „ambițios”, „muncitor”, „motivat” sau „de succes”, atunci când te descrii.
De ce ai nevoie de o scrisoare de intenție dacă eștiproaspăt absolvent?
Atunci când nu ai experiență profesională, o scrisoare de intenție redactată impecabil te poate ajuta să ieși înevidență dintre contracandidații tăi la jobul pentru care aplici. Pentru ca scrisoarea ta de intenție să atragăatenția, e nevoie să te documentezi temeinic cu privire la compania la care vrei să te angajezi. Apoi, pune “pe hârtie” modul în care pregătirea ta academică se potrivește cu nevoile respectivei organizații. În plus, esterecomandat să menționezi motivul pentru care considerică este o oportunitate pentru tine să lucrezi aici. Toateacestea demonstreză faptul că ești un candidat serios, care se implică cu adevărat în procesul de angajare.
Fă-ți ordine în conturile de pe rețelele de socializare
Înainte de a chema candidații la un interviu, mulțiangajatori se uită prin conturile de pe rețelele de socializare ale acestora. Atunci când lucrezi pentru o companie, automat îi reprezinți imaginea și valorile, așacă angajatorii vor să se asigure că imaginea ta online se reflectă pozitiv asupra lor. Așadar, înainte de a aplicapentru un loc de muncă, verifică-ți conturile de social media și elimină orice postări, fotografii, comentarii sauredistribuiri pe care un angajator le-ar putea consideranepotrivite. Apoi, îți poți edita și completa profilurile, astfelîncât acestea să-ți pună în valoare competențele șiinteresele.
A găsi un loc de muncă imediat după absolvire poatepărea, într-adevăr, o provocare. Însă, cu o atitudineproactivă, o documentare temeinică și puțină flexibilitate îngândire, vei descoperi că fiecare pas pe care îl faci înaceastă direcție te va aduce mai aproape de jobul multdorit. Succes!
(Sursa: www.edupedu.ro)