Pudra proteică- consumăm sau evităm

Pudra proteică- consumăm sau evităm

Ce este pudra proteică

Pentru foarte multe persoane, pulberea proteică este una dintre sursele de proteine zilnice sau la care apelează după un antrenament la sală. Pentru a funcționa normal, corpul uman are nevoie de proteine. Acestea conțin aminoacizi importanți pentru alcătuirea țesuturilor și se regăsesc în numeroase alimente inclusiv cărnuri, ouă, produse lactate, pește, oleaginoase și leguminoase. Proteinele sunt prezente și în legume sau cereale, însă, în cantități mai mici.

Pudra proteică este un supliment alimentar obținut dintr-o varietate de surse proteice. Printre cele mai populare sunt ouăle, mazărea, laptele, orezul, zerul, cânepa, soia, migdalele și semințele de dovleac. Unele pudre sunt fortificate cu vitamine și minerale sau pot avea în compoziția lor și arome. Există trei forme comune ale pudrei de proteine:

  • concentrate proteice – se obțin prin extragerea proteinei din alimentele întregi folosind căldura și enzime ori acid. Acestea au un conținut de 60-80% proteine, restul fiind format din carbohidrați și grăsimi;
  • izolate proteice – au un conținut de până la 90-95% proteine;
  • hidrolizate proteice – sunt absorbite, cel mai rapid, de corp și mușchi fiindcă se obțin în urma procesului de hidrolizare, care imită procesul digestiv, iar pudra proteică devine, parțial, digerată.

Înainte de a cumpăra un astfel de produs, e bine să te asiguri că provine din surse sigure, deci este fabricat și comercializat de companii acreditate. Discută și cu un medic și cu antrenorul, dacă mergi la sala de fitness sau faci anumite sporturi, despre această alegere, pentru a elimina eventualele riscuri pentru sănătate. De asemenea, nu depăși niciodată dozele recomandate de pudră proteică, mai ales atunci când îți dorești rezultate spectaculoase foarte repede.

Ce beneficii oferă pudra proteică

Pudra proteică se înscrie pe lista suplimentelor bio care aduc numeroase avantaje organismului. Mai mult, prin combinarea mai multor surse de proteine, cu timpi diferiți de digestie și compoziții distincte de aminoacizi, se poate îmbunătăți sinteza proteică și acumularea de masă musculară. Unele dintre beneficiile pudrei proteice sunt:

  • contribuie, în mod eficient, la managementul greutății;
  • are un rol esențial în creșterea masei musculare;
  • asigură recuperarea după efortul fizic;
  • reduce senzația de foame și sporește efectul de sațietate;
  • are efecte benefice asupra grăsimilor din sânge;
  • îmbunătățește forma fizică generală;
  • ajută la scăderea presiunii arteriale;
  • crește aportul de proteine în organism.

Cum se consumă pudra proteică

Întrucât sunt considerate suplimente bio, pudrele proteice de orice fel pot fi asociate cu o alimentație echilibrată formată din legume, fructe și o hidratare corespunzătoare. Un om sedentar va avea nevoie de cel mult 1 gram de proteină pentru fiecare kilogram pe care îl afișează cântarul la o măsurătoare, în timp ce o persoană care face sport are nevoie de 1.5-2 grame de proteină/kilogram. În general, pudra proteică se consumă în funcție de nevoile și obiectivele propuse. De regulă, necesarul zilnic de proteine poate fi calculat astfel:

Număr de kilograme x Numărul de kilograme al masei musculare pe care vrei să-l obții

Pudra proteică poate fi dizolvată în apă, lapte vegetal, suc de fructe sau de legume, în shake-uri, smoothie-uri ori, chiar, deserturi delicioase.

Dacă vrei să progresezi în activitatea ta sportivă sau să ai o dietă echilibrată, este important să consumi pudră proteică și să ai un regim ordonat. Un stil de viață haotic nu-ți va garanta că te vei bucura de toate beneficiile pe care le oferă un astfel de produs. Odată înarmat cu aceste informații, tot ce trebuie să faci este să cumperi pudra proteică preferată din magazinul nostru online și să dai startul unei alimentații sănătoase!

Un studiu recent la care au luat parte persoane care nu erau prea active fizic a concluzionat că aportul de pudră proteică le-a ajutat să își reducă indicele de masă corporală, circumferința taliei, procentul de grăsime corporală și să le crească procentul de masă musculară.

Este important să te asiguri că ai un aport potrivit de proteine în funcție de nevoile tale individuale. Excesul de proteine poate exercita o presiune nedorită asupra rinichilor și poate avea și alte efecte secundare; persoanele cu probleme renale sau cu risc crescut de probleme renale trebuie să fie atente la aportul crescut de proteine, deoarece metabolismul proteinelor poate exercita o presiune suplimentară asupra rinichilor. 

Consumul crescut de proteine poate necesita o hidratare mai bună, deoarece metabolismul proteinelor generează deșeuri care trebuie eliminate prin rinichi, deci bea suficientă apă de-a lungul zilei.

Astfel este bine să consumi protenă dacă ai o viață activă, dar trebuie aleasă dintr-o sursă sigură și totodată trebuie să te hidratezi bine atunci când o consumi.