Expoziție la Muzeul Olteniei: ”Societățile de binefacere – Un crâmpei din istoria Craiovei”

Expoziția își propune să aducă în prim-plan un subiect ce evocă implicarea, caritatea și generozitatea, dar și speranța celor mai vulnerabili membri ai societății într-un viitor mai bun. De asemenea, sunt evidențiate valori, precum independența, curajul și dorința doamnelor din înalta societate de a contribui la o lume mai bună. Aceste femei, soții sau fiice ale marilor oameni de afaceri ai vremii, au fost inițiatoarelke unor acțiuni umanitare, prin care au sprijinit financiar ori prin participare activă la diverse programe sociale dedicate copiilor, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități, sănătății și educației. Ele au condus comitete, fundații și asociații, contribuind la dezvoltarea unor forme instituționale de protecție socială.
Sfârșitul secolului al XIX-lea și perioada interbelică au fost vremuri dificile pentru locuitorii Craiovei, dar și momente în care s-au scris unele dintre cele mai impresionante pagini de generozitate. Documentele și fotografiile prezentate în cadrul expoziției ne oferă, astăzi, o fereastră spre trecut, dezvăluind acțiunile de voluntariat și caritate din acea perioadă. Inițiativele filantropice au stat la baza înființării unor societăți de binefacere, al căror impact s-a concretizat prin construirea de cantine pentru elevii săraci, colectarea de fonduri pentru familiile nevoiașe și deschiderea de aziluri pentru femeile în vârstă, orfani și persoane cu dizabilități, precum și a unor spitale.
Sunt aduse în atenția publicului poveștile și imaginile unor femei care, beneficiind de un statut privilegiat datorat numelui, averii sau talentului, și-au dedicat o parte din viață acțiunilor caritabile, contribuind astfel la bunăstarea comunității. Prin implicarea lor în educație, au oferit, în același timp, modele demne de urmat pentru tinerele generații. Printre acestea se numără Lucia Romanescu, Olga General Gigurtu (născută Bălcescu), Paulina Vorvoreanu, Olga Stoilov, Sofia Caneciu, Elena Cornetti, Elena Bucureșteanu etc.
Expoziția are la bază documente de arhivă și fotografii deținute în fondurile Arhivelor Naționale – Serviciul Județean Dolj și în patrimoniul Muzeului Olteniei. În cele șase vitrine sunt expuse testamente, statute, dări de seamă, planuri de situație ale unor instituții, adrese oficiale și afișe, completate de fotografii care surprind doamnele craiovene implicate în acțiuni caritabile, fondatorii acestor inițiative, precum și imagini ale clădirilor azilelor înființate.
Expoziția va fi deschisă în perioada 4 – 20 martie 2025.
sursa: www.radiooltenia.ro
Lasă un răspuns