Metodologia de evaluare externă a calității educației în universități, cu standarde și indicatori de performanță – adoptată de guvern
Guvernul a adoptat, în ședința de joi, Metodologia de evaluare externă a calității educației în învățământul superior, act normativ însoțit și de un set de criterii, standarde și indicatori de performanță folosiți în evaluare. Aceasta este asigurată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) sau de către o altă agenție de profil, din țară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR).
Potrivit hotărârii de guvern, prin adoptarea acestei metodologii – care va intra în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial – este abrogată precedenta metodologie de acest fel, ce datează din 2006. Hotărârea de Guvern ce introduce noile reguli se bazează pe noua Lege a învățământului superior, în vigoare de anul trecut.
Potrivit informării publicate de guvern, după adoptarea acestei HG, evaluarea externă a calității în universități „trebuie să se realizeze conform Standardelor și liniilor directoare privind asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului superior (ESG)”.
Aceeași informare precizează că „ARACIS va realiza, începând din anul 2025, evaluarea externă a programelor de studii din cadrul formării continue, precum și a celor de educație permanentă. Programele de studii postuniversitare își mențin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 1 iulie 2026”.
Metodologia este structurată în șase capitole: dispoziții generale; sistemul de asigurare a calității și de evaluare externă a calității (inclusiv competențe și atribuții); standarde și indicatori de performanță; inițierea, organizarea și desfășurarea de activități în învățământul superior; acreditarea pentru diverse forme de funcționare a programelor de studii; dispoziții finale.