PREMIERĂ în Craiova, la Ruinele Hanului Hurez: schelete din Evul Mediu și obiecte din Epoca Bronzului, descoperite în urma unor săpături arheologice preventive

Premieră la Craiova. O echipă de arheologi a descoperit la baza ruinelor Hanului Hurez, monument istoric situat în centrul orașului, dovezi ale locuirii datând din Epoca Bronzului, respectiv de acum circa 2.500 de ani, dar și schelete de Ev Mediu, respectiv de secol XV-XVI.
Partea de sus a ruinelor a avut parte de mai multe distrugeri și specialiștii susțin că nu se poate stabili cu exactitate dacă zidurile rămase pe terenul de pe Str. Hurezu nr 5A (lipite de Sinagogă) datează de la începutul anilor 1700 sau undeva la finalul lor. În schimb, veștile bune vin… de sub pământ.
În prima secțiune cercetată, sub nivelul fundației originale a Hanului, care datează din secolul XVIII, arheologii au găsit doi înhumați – un schelet de adult și unul de copil. În acest ultim caz, scheletul era situat chiar sub fundație, motiv pentru care nu a putut fi extras integral. Odată cu el a fost găsită și o mică bucată de bronz, dar și un femur dintr-un al treilea schelet.
Conform surselor Știri Craiova, din primele date, cele două trupuri au fost înmormântate fără inventar, creștinește, cu fața la răsărit.
În următorul nivel de cultură (strat de depunere culturală), la circa 1 metru sub fundația hanului, au fost găsite obiecte apreciate că fiind din perioada Epocii Bronzului, care arată că aici se locuia în urmă cu circa 2.500 de ani. Atât scheletele cât și obiectele găsite până acum au ajuns la Muzeul Olteniei.

Săpăturile arheologice preventive în situl hanului au loc la solicitarea și cu finanțarea unei persoane private care intenționează să edifice aici o nouă construcție. Instituția autorizată de Ministerul Culturii să efectueze lucrările și beneficiarul lor este Muzeul Olteniei. Cercetarea este condusă de Florin Ridiche, managerul muzeului.
O parte din zidul Hanului este lipită de Templul Coral (Sinagoga) din Craiova, de pe Strada Hurezului, nr. 5a, iar ruinele se găsesc pe un imobil-teren proprietatea privată a comunității evreilor din Craiova, dat în concesiune unei firme deținute de Gabi Ghincea.
Conform specialiștilor Direcției Județene de Cultură Dolj, care monitorizează permanent lucrările, acestea sunt singurele săpături documentate științific din Craiova.
Până acum s-a mai găsit doar o consemnare, din anii 80-85, care arată că au avut loc niște sondaje în zona Hanului Hurez, dar rezultatele nu s-au publicat niciodată. Cu alte cuvinte, nu se poate spune că a fost făcută o documentare științifică. În 2016, de asemenea, s-a mai făcut cercetare arheologică pe terenul din imediata vecinătate a Hanului, însă tot ce s-a găsit au fost niște fundații de case vechi.

Cercetarea care are loc în aceste zile se poate finaliza în trei moduri:
- fie cu descărcare de sarcină arheologică – adică terenul intră în circuitul civil, iar proprietarul îl poate utiliza după bunul plac, fără restricții;
- Comisia Națională de Arheologie poate emite o decizie de menținere și consolidare a unor structuri și integrarea lor în construcția nouă (ruinele pot fi vizitabile);
- Comisia Națională de Arheologie poate să decidă oprirea oricărei lucrări de către proprietar.
Având în vedere descoperirile fantastice din aceste zile, sperăm că nu se va ajunge la o descărcare arheologică. Asta depinde, însă, de Raportul arheologic de la finalul săpăturilor, în baza căruia se va stabili viitorul acestui sit.
În orice caz, e de apreciat decizia privatului de a solicita săpături arheologice preventive având în vedere că în urmă cu un an a intervenit fără aviz de la Ministerul Culturii și nici de la Primăria Craiova asupra monumentului istoric. De data aceasta, prezența buldozerului nu a avut caracter distructiv, ci este necesară pentru înlăturarea stratului de moloz și deșeuri acumulate pe teren, care nu are încărcare arheologică.
sursa: www.stiricraiova.ro
Lasă un răspuns