Cum să alegi chiria potrivită, dacă ești student. Sfatul specialistului

Cum să alegi chiria potrivită, dacă ești student. Sfatul specialistului

În zilele noastre, mulți studenți se confruntă cu o misiune aparent imposibilă, respectiv găsirea locuinței perfecte. Aceasta trebuie să ofere confort și să nu pună o presiune prea mare asupra bugetului limitat al tinerilor. Este cunoscut faptul că, în perioada studenției, banii sunt puțini, iar mulți dintre tineri s-au săturat de condițiile căminelor studențești și vor să facă pasul către o chirie. Șerban Trîmbițașu, cunoscutul agent imobiliar, le va spune studenților în ce perioade să caute un imobil, dar și ce trebuie să facă, atunci când sunt deciși să închirieze.

RealPress: Care sunt principalele sfaturi pe care le-ați da studenților în căutarea unei chirii convenabile?

Șerban Trîmbițașu: Principalul sfat ar fi să nu închirieze în jurul facultăților, deoarece prețul este mult mai mare. O garsonieră poate ajunge chiar și la 400 de euro. Pot închiria o garsonieră, situată la 30-40 de minute de universitate, plătind o chirie în jur de 200 de euro. Celălalt sfat ar fi să se mute cu un coleg, într-un apartament cu 2 camere, deoarece, per total, vor plăti cu 30% mai puțin.

RealPress: Ce criterii ar trebui să aibă în vedere studenții, atunci când aleg o locuință pentru închiriat?

Șerban Trîmbițașu: În primul rând, să nu se întindă mai mult decât le este plapuma, chiar dacă, în prima lună, poate au posibiliatea să plătească chiria și garanția. Nu trebuie să uite că au de plătit aceeași sumă până la sfârșitul contractului. În al doilea rând, să verifice utilitațile, întreținerea și starea instalațiilor, fiindcă oricând se pot trezi cu inundații și alte inconveniențe.

„Chirie mai mică cu 30-40%”

RealPress: Există anumite perioade ale anului sau strategii care pot ajuta studenții să găsească oferte mai bune?

Șerban Trîmbițașu: Recomandarea mea este să se ferească de luna septembrie, deoarece atunci închiriaza toată lumea, iar chiria este cu 30-40% mai mare. O variantă mult mai bună este să închirieze în august, chiar dacă platesc o chirie în plus, această chirie este un beneficiu. La prima vedere nu pare, dar pe viitor, în contractul lor, va fi o chirie mai mică.

RealPress: Ce beneficii aduce colaborarea cu un agent imobiliar în căutarea unei chirii pentru studenți?

Șerban Trîmbițașu: Colaborarea cu un agent care lucreză în intermediere nu aduce niciun beneficiu. Mai mult, aduce 50% în plus la plata primei chirii, deoarece agentul îți ia și ție comision. Dacă colaborezi cu un agent imobiliar în reprezentare exclusivă, va trebui să-i plătești comision o lună de chirie. Ideal este să găsesti proprietățile, fie la proprietar, fie la agenți care lucrează în reprezentare exclusivă cu proprietarii. Astfel, chiriașii nu vor plăti comision.

„Clauzele contractuale trebuie să fie în oglindă”

RealPress: Cum pot negocia studenții termenii contractului de închiriere pentru a obține condiții mai bune?

Șerban Trîmbițașu: Clauzele contractuale trebuie să fie in oglindă, atât chiriasul, cât și proprietarul să aibă aceleași clauze. Nu trebuie să apară în contract clauze prin care proprietarul te poate da afară când doreste sau clauze care să te oblige să plătesti fondul de reparații ale blocului. Obligațiile tale sunt să plătești ce strici, să nu deranjezi vecinii și să achiți chiria la timp.

RealPress: Ce aspecte legate de siguranță ar trebui să aibă în vedere studenții când aleg o locuință pentru închiriat?

Șerban Trîmbițașu: Pentru a-și da seama de siguranța zonei, le recomand să facă o mică plimbare în weekend, după ora 20:00, iar apoi să vorbească cu cineva care  locuieste acolo, spre exemplu viitorii vecini.

sursa:www.realpress.ro