Mereu printre studenti
Adda

Adda

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ministerul Educaţiei a publicat rezultatele finale ale examenului naţional de bacalaureat. În urma reevaluării lucrărilor în Dolj sunt 10 medii de 10, faţă de şapte medii cât au fost iniţial.

Cele trei medii de 10 după contestaţii au fost obţinute astfel: o medie de 10 aparţine unui elev de la Colegiul Naţional „Carol I” şi alte două medii aparţin unor elevi de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.

La acestea se adaugă trei medii de 10 la Colegiul Naţional „Elena Cuza”,două medii de 10 de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi două medii de 10 la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova obţinute la rezultatele iniţiale.

Rezultatele finale ale examenului naţional de bacalaureat le puteţi găsi aici

Sursa: www.gds.ro  

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi coduri roșii, portocalii și galbene, de căldură și disconfort termic ridicat, valabile vineri.

Codul roșu vizează temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat, vineri, în județele:

 • Arad,
 • Bihor,
 • Satu Mare,
 • Sălaj,
 • Maramureș,
 • Bistrița-Năsăud.
 • În zonele joase din județele respective se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

  Codul portocaliu de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat este valabil vineri, în zone din:

  • Banat,
  • Transilvania,
  • Moldova. Valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.
  • Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

   Codul galben de val de căldură și disconfort termic pivește ?i restul țării. În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

   Cod galben de instabilitate accentuată

   Un alt cod galben este emis pentru intervalul 1 iulie, ora 12.00 – 1 iulie, ora 21.00 și privește o instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, în nord-vestul, centrul și local în sudul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55…75 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.

  • Un al treilea cod galben este valabil pentru 2 și 3 iulie. În intervalul menționat, valul de căldură se va menține în zonele joase din vestul, sudul și estul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

   Îndeosebi în a doua parte a zilei de sâmbătă (2 iulie) vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de vest a țării și la munte, iar duminică (3 iulie) cu probabilitate mai mare în nord-est.

  • Sursa: www.gds.ro 

Simona Halep este a doua tenismenă din România, după Irina Begu, care accede în turul al treilea al turneului de la Wimbledon. Halep, 30 de ani, locul 18 mondial, a învins-o în două seturi, scor 7-5, 6-4, pe belgianca Kirsten Flipkens, locul 190 WTA. Halep n-a făcut un joc grozav, dar a reuşit să revină în fiecare set, după ce a fost condusă cu 5-2, respectiv 4-1.

Kirsten Flipkens, la 36 de ani, s-a aflat la ultimul meci din carieră la simplu, fiind aplaudată intens la final de public şi s-a îmbrăţişat îndelung cu Simona Halep, care a învins-o pe belgiancă în minimum de seturi, în fiecare din cele 6 dueluri directe. Flipkens, specialistă de dublu, a reuşit cea mai bună performanţă a carierei chiar la Wimbledon, în 2013, când a jucat semifinală. Flipkens a fost prezentă în 2012 şi la Craiova, la Trofeul Popeci, când a pierdut în sferturi la Torro Flor, cea care avea să câştige turneul.

În turul 3, Simona Halep, campioană la Wimbledon, acum 3 ani, o va întâlni pe poloneza Magdalena Frech, 24 de ani, locul 92 WTA, pe care a învins-o în minimum de seturi în ambele dueluri directe, în 2020, pe zgură, la Praga, şi anul acesta, la Australian Open. Frech le-a învins la Wimbledon până acum pe Camilla Giorgi şi Karolina Schmiedlova, fără să piardă set.

Sursa: https://cvlpress.ro/ 

Absolvenții de gimnaziu află, joi, rezultatele finale de la Evaluarea Naţională, după rezolvarea contestaţiilor.

Înainte de corectarea lucrărilor la cererea candidaților nemulțumiți de note, promovabilitatea examenului era de 82,3%. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vorbea despre “un maxim absolut” în raport cu ultimii 10 ani. 155.820 de absolvenţi ai clasei a VIII-a s-au înscris la Evaluarea Naţională.

Media generală obţinută la examen are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Sursa: www.gds.ro 

Joi, 30 Iunie 2022 09:53

Cod roşu de caniculă în România

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis primul cod roșu de caniculă, pentru intervalul 30 iunie și 1 iulie. Vor fi temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. Zonele afectate sunt județele:

 • Arad,
 • Bihor,
 • Satu Mare,
 • Sălaj,
 • Maramureș,
 • Bistrița-Năsăud

Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38-39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare.

În Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36-37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 22-24 de grade.

Cod portocaliu

ANM a emis o atenţionare Cod portocaliu de val de căldură persistent și disconfort termic accentuat, pentru astăzi şi mâine
Zonele afectate sunt:

 • local Banat,
 • Transilvania,
 • Moldova

În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

Cod galben

Tot astăzi şi mâine va fi Cod galben de val de căldură și disconfort termic ridicat. În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

Sursa: www.gds.ro 

 

ANUNT privind scoaterea la concurs a unor posturi disponibile în cadrul proiectului POIM cu titlul "Revizuirea Planului de Management al Ariilor Naturale Protejate ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSPA0010 Bistreț și Rezervațiile Naturale Locul Fosilifer Drănic-2391și Pădurea Zăval- IV.33”,POIM - ID:-1150549(aici).

Joi, 30 Iunie 2022 09:51

Workshop

Facultatea de Horticultură, din cadrul Universității din Craiova, în parteneriat cu Ministerul Educației, Catedra UNESCO "Culture et Traditions du Vin", Asociația HORTUS OLTENIA 1962 și Societatea Horticultorilor Oltenia organizează workshop-ul "Sectorul viti-vinicol în regiunea Sud-Vest Oltenia. Oportunități și perspective de dezvoltare". Evenimentul va avea loc vineri, 1 iulie 2022, ora 10:30înAula "Mihai I al României" (Clădirea centrală, strada A.I.Cuza, nr.13).

Workshop-ul îşi propune să reunească specialişti din domeniul viticulturii, oenologiei, specialişti în fonduri europene, agenți economici, cadre didactice, cercetători, reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale, asociații profesionale, dar şi pasionaţi de viticultură și vinuri.  În cadrul workshop-ului vor fi analizate și identificate oportunitățile și perspectivele de dezvoltare ale sectorului viti-vinicol, oenoturismului și învățământului superior de profil din regiunea Sud-Vest Oltenia.

Persoane de contact:

Conf.univ.dr. Daniela Doloris Cichi, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Conf.univ.dr. Băducă Constantin, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Detalii:

Creştinii îi celebrează, la 29 iunie, pe sfinţii Petru şi Pavel şi aproape jumătate de milion de români îşi celebrează onomastica.

În ziua praznicului trebuie să-i felicităm pe toţi purtătorii slăvitelor nume: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina.

Sfântul Apostol Petru a fost fratele Sfântului Andrei, care a fost de asemenea apostol al lui Iisus. Era originar din Betsaida, o aşezare de la malul Mării Galileii. .Misiunea sa evanghelică s-a încheiat la Roma, unde avea să fie martirizat. Înainte de a se întâlni cu Mântuitorul Iisus Hristos, acesta purta numele de Simeon.

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei. Acesta a învăţat, fariseu şi rabin în religia evreilor, dar şi cunoscător al învăţăturilor iudaice din acea vreme.

Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat. Din acel moment a crezut în Iisus Hristos și s-a botezat, lăsând rătăcirea în care trăise până atunci.

Pavel, după numele de iudeu Saul, era iniţial un prigonitor al creştinilor, dar care s-a convertit la religia acestora după ce Mântuitorul i s-ar fi arătat în vis.
Erudit, Pavel a avut cea mai amplă și fructuoasă misiune evanghelizatoare.
În această zi, în anul 67 era noastră, cei doi apostoli erau ucişi din ordinul împăratului Nero.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

De Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel se respectă cu sfinţenie o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii din moş-strămoşi.
Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel este o sărbătoare foarte importantă pentru creştinii ortodocşi, motiv pentru care este marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.

Începând de astăzi, 29 iunie, cucul şi privighetorile nu mai cântă. Sfântul Petru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.

Pentru sporul casei şi pentru sănătate, de sărbătoarea Sfinţii Petru şi Pavel se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.

Tot pe 29 iunie, oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc .

Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pe 29 iunie, nucile şi alunele vor fi viermănoase. Potrivit tradiţiei populare, se respectă sărbătoarea lupilor: nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru că aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării

De asemenea, pe 29 iunie, în mediul rural există obiceiul că mamele să pregătească şi să dăruiască talismane pentru fiicele lor (o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin). Talismanul este purtat timp de trei zile pentru că fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar fura norocul.

Ce e interzis să mănânci în această zi, de Sfinţii Petru şi Pavel

Potrivit tradiţiei, se sărbătoarea Sfinţii Petru şi Pavel, privighetorile şi cucii nu mai cântă şi se transformă în şoimi, ei revenind la forma iniţială în ziua de Buna Vestire, iar femeile nu ar avea voie să mănânce mere până în această zi, că să fie sănătoase.

Din respect pentru rudele din familie, trecute la viaţa veşnică, prin tradiţie, fetele şi femeile tinere nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi de ultimul hotar al vieţîi. După această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Sursa: www.gds.ro 

Miercuri, 29 Iunie 2022 08:54

Open4Tech – Summer School 2022

Departamentul de Informatică din cadrul Facultății de Știinte, Universitatea din Craiova și Asociația Societatea pentru Tehnologii Computaționale – Society for Computing Technologies împreună cu companiile Caphyon, NetRom Software și Syncro Soft organizează școala de vară Open4Tech – Summer School 2022, serie de cursuri desfășurate în cadrul Open4Tech – Open for technology.

Cursurile școlii de vară sunt gratuite și sunt adresate studenților și elevilor pasionați de informatică.

Acestea se vor desfășura în perioada 27 iunie – 15 iulie 2022 în sala 219, Cladirea centrala a Universității din Craiova.

Pentru detalii consultati site-ul: http://inf.ucv.ro/~summer-school/

Ediția de anul acesta va avea 16 workshop-uri:

 • A List<> Of Data Structures You Should Add In Your Learning Queue<> Part N – Nicolae Telechi (Caphyon)
 • Cloud Computing – An Introduction To AWS – Andrei Zuica (Caphyon)
 • Cologne For Code – Gabriel Diaconita (Caphyon)
 • Harness The Power Of The Shell – Gabriel Diaconita (Caphyon)
 • Control Your Code From GitHub With Source Tree – Marina Rusu (Caphyon)
 • Cybersecurity, Intro To Penetration Testing – Ovidiu Epure & Mihaita Bercea (Netrom)
 • Getting Started With Frontend Development – Angular – Maria-Andreea Radu & Beatrice Nistor (Netrom)
 • Android Dev Using Kotlin – Octavian Ploscaru (Netrom)
 • A Job In IT – How To Get It? – Carmen Dobre & Gabriel Paunica (Netrom)
 • Software Testing Insights – Monica Iuga & Adrian Gheorghe (Netrom)
 • Starting A Project 101 – Irina Popa & Cristian-Iulian Baciucu (Netrom)
 • Tackling Machine Learning Problems – Teodora Danciulescu & Alex Stoica (Netrom)
 • Web Entrance – From Theory To React – Carmen Dobre & Andrei Mateescu (Netrom)
 • How To Take Control Over The World Your Projects Using GIT – Artur Bozieac & Gabriel Nedianu (Syncro Soft)
 • Introduction To Design Patterns – Alexandru Smarandache (Syncro Soft)
 • Welcome To The Open Source World – Bogdan Dumitru (Syncro Soft)

Inscrierile se fac la adresa: http://inf.ucv.ro/~summer-school/inscrieri.php

Summer School 2022

 

Echipa de baschet SCMU Craiova ar putea evolua în premieră în cupele europene, după ce a depus actele necesare pentru a participa în FIBA Europe Cup. Din postură de finalistă a Cupei României în stagiunea precedentă, SCMU Craiova are dreptul de a participa în sezonul următor în această competiție, după ce CSO Voluntari a primit loc în preliminariile Basketball Champions League. Sport Club Municipal Craiova are sprijinul Federației Române Baschet în acest demers, iar un răspuns oficial va veni pe data de 1 iulie. Înfiinţată în 2015, în locul defunctei FIBA Eurochallenge, FIBA Europe Cup este a patra competiţie ca nivel în baschetul european, o competiţie care are la start 32 de echipe împărţite în 8 grupe de câte 4, iar primele două se califică în faza a doua a grupelor. În această competiţie a participat anul trecut CSM Oradea, atingând sferturile de finală. SCM Craiova a mai participat, în două sezoane consecutiv, într-o competiţie internaţională, Balkan League, care însă nu este sub egida FIBA.

SCMU Craiova l-a confirmat pentru sezonul următor pe antrenorul ucrainean Vasily Stepanovski, care a condus echipa în a doua parte a stagiunii precedente, şi a anunţat achiziţionarea conducătorului de joc Giordan Watson. În vârstă de 36 de ani, acesta a jucat în sezonul trecut la U BT Cluj, dar regula prin care se limitează străinii naturalizaţi, la unul pe foaia de joc, nu i-a mai permis să continue la campioana României, care-l are în lot şi pe Patrick Richard. Watson a mai jucat în LNBM la CSM Oradea și Energia Rovinari. Watson este cetăţean român din 2017, el evoluând şi pentru naţionala tricoloră. De asemenea, pivotul Bogdan Ţâbârnă va juca în Bănie pentru al patrulea sezon consecutiv, el semnând un nou contract, pe două sezoane.

Sursa: https://cvlpress.ro/

Pagina 1 din 198