Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova va pune în scenă povești pentru toate vârstele, la sediu și în deplasare.
Teatrul Colibri pornește la drum, spre București, pentru a participa la „Gala aniversară ImPuls Țăndărică – 78 de ani cu cortina ridicată“. Mâine, publicul bucureștean prezent la ora 18.00, la Sala Țăndărică, se va bucura de spectacolul „Ridichea uriașă“, de Alina Nelega, după o poveste rusească, regia Gavril Cadariu.
Viața, cu multele ei forme, regnuri, manifestări, este cumva sub microscop și devine fascinantă, mai ales când e povestită, cântată, sugerată sau dezvăluită de păpuși. Acest spectacol este o binefacere a spiritului, un efect al dragostei pentru artă și al talentului deopotrivă.
Vineri, ora 19.00, la Craiova, Teatrul Magic Puppet de la Cluj va prezenta pe scena Teatrului Colibri și în parteneriat cu acesta spectacolul „P.O.T. – Impro Show cu Păpuși“, pentru publicul de peste 16 ani. Actorii de la Magic Puppet creează în spectacol situații chiar sub nasul publicului, folosindu-se de expresivitatea și potențialul nemărginit al păpușilor.
„P.O.T (Păpuși Oprimate Teatral) – Impro Show cu Păpuși“ este un spectacol creat fără regizor și fără dramaturg, jumătate fiind făcut de public. Printre protagonişti sunt:
Coordonator impro: Dragoș Muscalu, coordonator mânuire păpuși: Marin Fagu, coordonator repetiții: Delia Gavlițchi, păpuși: Florin Suciu. Proiectul cultural „IMPRO SHOW cu Păpuși“ este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Sâmbătă, la ora 18.00, este programat spectacolul „Vrăjitorul din Oz“, adaptare după L. Frank Baum, scenariul şi regia Cristian Mitescu.
Spectacolul este prezentat în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Internațional „Elena Teodorini“, organizat de Opera Română Craiova.
Alături de Dorothy, de cățelul ei Toto şi multe alte personaje de poveste, pornim într-o aventură fantastică, pe care suntem poftiţi de regizor s-o visăm în culori şi s-o trăim în ritm de musical, prin dialog, joc, dans şi cântec.
Duminică, la ora 11.00, îl întâlnim pe „Pinocchio“, într-o adaptare după Carlo Collodi, scenariul şi regia Cristian Pepino, scenografia Cristina Pepino.
Vor urca pe scenă actorii:
Năstrușnicul băiețel creat dintr-o bucată magică de lemn nu-și pierde năravul nici de această dată și intră în tot felul de încurcături, una mai periculoasă ca alta.
sursa: www.gds.ro
Scrima craioveană rămâne la putere! LPS Craiova 1 (Maria Alina Alexandrescu, Ariana Covaci, Andrada Predoi, Bianca Raicu) a cucerit duminică titlul național al categoriei U15 la spadă feminin echipe, după ce a reușit să se impună cu scorul de 45-43 în finala disputată în compania echipei LPS Satu Mare. Medalia de bronz a fost câștigată de formația CSS Quarto București 1, victorioasă în meciul pentru locul 3, cu LPS Craiova 2 (Flavia Mihaela Ciuta, Teodora Costescu, Iris Smaranda, Valentina Velici), scor 45-41.
La proba individuală, LPS Craiova s-a ales cu o medalie de bronz, după ce Bianca Raicu a pierdut în semifinalele competiției în fața viitoarei campioane, Johanna Kurtinecz (LPS Satu Mare), scor 8-15. Bronzul a cucerit și Julia Kurtinecz (LPS Satu Mare).
Până în semifinale, Bianca Raicu a trecut de Sonia Ungureanu (ACS Engarde) 15-0, Maria Văleanu (ACS Prima Spadă) 15-10, Ayanna Caba (LPS Craiova) 15-6 și Maria Alina Alexandrescu (LPS Craiova) 13-7.
sursa: www.gds.ro
Dacă toamna aceasta, vrei să ai parte de o călătorie memorabilă, îți recomandăm un loc de poveste, încărcat de istorie, pe care trebuie să-l vezi: Cetatea Făgărașului, o bijuterie arhitectonică a anilor din urmă.
Cetatea Făgărașului – fortăreața care nu a fost cucerită vreodată
Unde? Cetatea Făgărașului – Făgăraș, strada Mihai Viteazul numărul 1, DN 1. Poți ajunge și cu trenul până la gara din Făgăraș.
Cetatea Făgărașului este considerată una dintre cele mai frumoase cetăți din lume și una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale din Europa de Est. Este cunoscută ca fiind „cetatea care nu a fost cucerită vreodată„, deși de-a lungul secolelor tumultoase, încă din anii 1500 și până în secolul al XIX-lea, a fost atacată de 15 ori însă fortăreața nu a cedat.
Construcția ar fi început în anii 1310, în locul unei vechi fortificații de pământ, menită să apere Transilvania de invaziile otomane și tătare. Cetatea a cunoscut anii de glorie sub domnia lui Mihai Viteazul. Soţia sa, Doamna Stanca, a organizat aici numeroase baluri, la care participau nobilii din zonă. În perioada comunismului, a fost transformată în închisoare de temut. Acum, cetatea este renovată și își uimește turiștii prin atracțiile inedite: de la primirea cu gardă până la instrumentele de tortură ale anilor din urmă.
Scurtă istorie a Cetății Făgărașului
Cetatea Făgăraşului a reprezentat, în secolele trecute, un punct strategic important, fiind situată la jumătatea drumului comercial dinspre Sibiu şi Braşov şi aproape de Ţara Românească. A fost folosită ca și reședință princiară de Mihai Viteazul, de principele Gabriel Bethlen și de Mihail Apafi. Prima atestare documentară a cetății este din 1455, iar, în 1456, Iancu de Hunedoara o numește într-o epistolă: ,,cetatea noastră Făgăraş”.
De-a lungul anilor, a suferit numeroase transformări: a fost fortificație de apărare, castel, cu ample șanțuri de apărare și bastioane. În secolul al XVII-lea, a fost definitivată forma actuală a Cetății Făgăraș, atunci când principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen, o modernizează cu ajutorul iobagilor din zonă și a meșterilor italieni. În anii 1700, a trecut sub stăpânire austriacă și a fost transformată în garnizoană, pierzându-și strălucirea. În secolul al XX-lea, a fost de la garnizoană pentru armata română până la închisoare pentru deținuții politici. Lucrările de restaurare au început abia după anul 1960.
Cetatea Făgărașului găzduiește, astăzi, Muzeul Țării Făgărașului, precum și o serie de expoziții și evenimente culturale.
Program de vizitare:
Luni, închis, marți-vineri: 8.00-17.00, sâmbătă-duminică: 9.00-17.00.
Cât costă? Adulți: 30 de lei, elevi și studenți: 10 lei, pensionari: 15 lei, gratuit pentru copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilități și însoțitori.
sursa: www.calatoriinbascheti.ro
Plenul Senatului a adoptat, luni, în urma reexaminării solicitate de preşedintele Klaus Iohannis, o lege prin care permisul de conducere eliberat pentru categoria B este valabil şi în cazul anumitor tipuri de motociclete.
Legea completează OUG 195/2002, în sensul stabilirii valabilităţii permisului de conducere eliberat pentru categoria B şi în cazul anumitor tipuri de motociclete, dacă deţinătorul permisului are vârsta de 24 de ani împliniţi şi permisul eliberat pentru categoria B a fost obţinut cu cel puţin trei ani în urmă.
Preşedintele Iohannis a solicitat Parlamentului, pe 7 iulie, reexaminarea acestei legi pentru că „este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică şi dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat”, potrivit digi24.ro.
„Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria B de vehicule şi fac dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 15 ore în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule”, se arată într-un articol amendat în urma reexaminării iniţiativei legislative.
Legea va fi reexaminată şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
sursaș www.gds.ro
Biblioteca Aman omagiază 100 de ani de la nașterea marelui academician Dan Berindei printr-o expoziție de carte, afișe și film.
Academicianul Dan Berindei s-a născut la 3 noiembrie 1923, în București. A urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie a Universității din București între anii 1941-1945. În anul 1969 își susține teza de doctorat cu titlul „Orașul București, reședință și capitală a Țării Românești (1459-1862)”. Din 1946 ocupă funcția de cercetător și secretar științific la Institutului de Studii și Cercetări Balcanice. Între 1948 și 1952 este numit asistent la Institutul de Istorie și Filosofie al Academiei Române. În cadrul Institutului de Istorie „N. Iorga” din București ocupă succesiv funcțiile de cercetător, ulterior cercetător principal și secretar științific, dar și de vicepreședinte al consiliului științific începând cu anul 1955.
Din anul 1990 este profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universității din București. Între 1991 și 1993 ține cursul de Istoria României la Politehnica din București, iar între 1992 și 2003 este profesor la Universitatea „Hyperion” din București.
Istoricul Dan Berindei devine membru corespondent al Academiei Române la 9 martie 1991 și membru titular al Academiei Române la 10 noiembrie 1992. Ocupă, de asemenea, funcțiile de vicepreședinte (2006-2014), președinte (1999-2005) și președinte de onoare (2005) al Academiei Române. Academicianul Dan Berindei publică primul studiu, „Revoluția din 1848 în Franța și tinerii români aflați la Paris“, în anul 1945. De-a lungul timpului, a făcut parte din comitetele de redacție a mai multor reviste istorice precum Revue Roumaine D’Histoire, Studii și materiale de istorie modernă, Studii și articole de istorie și Revista arhivelor.
Expoziția „Dan Berindei – 100 de ani de la nașterea marelui academician” va fi disponibilă în perioada 3-10 noiembrie 2023, intervalul orar 09.00-18.00, în Salonul Expozițional al Bibliotecii Județene și la Muzeul Cărții și Exilului Românesc în data de 03 noiembrie, intervalul orar 10.00 – 16.00.
sursa: www.gds.ro
In perioada 23-28 octombrie 2023, a avut loc IDO World Hip Hop, Popping & Hip Hop Battle Championships 2023 in Kielce, Polonia, unde peste 4500 de dansatori din 31 de tari de pe 4 continente s-au intrecut pentru titlul de campion mondial.
Pentru al doilea an consecutiv, Freaks Dance Company a reprezentat Romania prin prezenta a 50 de dansatori, reusind sa urce pe prima treapta a podiumului, facand auzit imnul Romaniei in arena de dans.
Dansatorii craioveni au obtinut 5 medalii, astfel:
- locul I - Freaks Kids - Hip Hop Formation - Mini Kids;
- Locul I - Sofia Vulpan si Sofia Predut - Hip Hop Duo - Mini Kids;
- Locul II - Freaks Kids - Hip Hop Groups - Mini Kids;
- Locul III - Freaks Nation - Production;
- Locul III - Licu Carla & Tudor Aylin - Popping Duos - Mini Kids;
De asemenea, dansatorii Freaks Dance Company au reusit sa se califice in finalele competitiei, obtinand urmatoarele rezultate:
Mini Kids:
- Locul V - Baby Freaks - Hip Hop Groups - Mini Kids;
Locul V- Predut Sofia- Hip Hop Solo F;
Locul VII - Vaduva Adelya - Popping Solo;
Junior 1:
Locul IX - Ilinca Riana & Zlotea Vanesa - Popping Duos.
Pe scena campionatului mondial s-a remarcat trupa Freaks Goldies, formata din 11 parinti ai copiilor participanti.
"Ne-am intrecut de la egal la egal cu concurenti din 31 de tari si putem spune ca am invatat din experienta castigata anul trecut la competitii, reusind sa obtinem 5 medalii comparativ cu o medalie in anul 2022.
Ne mandrim cu dansatorii nostri care au obtinut rezultate remarcabile, printre care Ilinca Riana - locul 26 din 176 de concurenti la categoria Hip Hop Solo F - Juniors 1.
Nu se pot descrie sentimentele traite in momentul in care te aflai pe scena alaturi de dansatori din Canada, Africa de Sus sau Coreea de Sud.
A fost o deosebita onoare sa ne reprezentam tara la acest nivel, sa purtam cu mandrie steagul, sa facem sa rasune imnul Romaniei in arena de concurs si sa aducem in Banie 5 medalii.
Ii felicit pe dansatori, pe coregrafi si cu siguranta, la anul, Romania va fi din nou pe prima treapta a podiumului." - Sorin Gogosoiu - capitanul echipei nationale a Romaniei.
De-a lungul istoriei modei, rochiile au fost considerate unele dintre cele mai iconice piese vestimentare, reprezentând feminitatea, eleganța și stilul personal. Cu forme și stiluri variate, rochiile au evoluat de-a lungul timpului, dar au păstrat întotdeauna un loc special în inimile și garderoba femeilor din întreaga lume.
Rochiile au o istorie veche de mii de ani. Din Antichitate până în zilele noastre, ele au evoluat continuu, adaptându-se la tendințele și culturile vremii. În Egiptul Antic, femeile purtau tunici lungi din in sau bumbac, în timp ce în Grecia Antică și Imperiul Roman, rochiile cu pliuri și țesături fluide erau la modă. În Evul Mediu, rochiile erau deseori lungi și bogat decorate, iar în epoca Renașterii, ele erau caracterizate de corsete strânse și mâneci bufante. Unul dintre aspectele fascinante ale rochiilor este diversitatea lor.
Există o gamă largă de stiluri și croieli, astfel încât fiecare femeie să poată găsi o rochie care să se potrivească gusturilor și formei corpului ei. În era modernă, rochiile continuă să fie un element esențial al modei feminine și le poți găsi fie în magazine de specialitate, ateliere sau căutând rochie moschino pe modivo.ro. Designeri celebri au creat rochii care au devenit adevărate opere de artă. În zilele noastre, rochiile sunt disponibile într-o varietate incredibilă de culori, stiluri și materiale, dând femeilor posibilitatea de a-și exprima individualitatea și personalitatea prin modă.
Când te pregătești să cumperi o rochie nouă, fie că este vorba de ocazii speciale sau de purtarea zilnică împreună cu tommy hilfiger gama de rucsacuri, există mai mulți factori pe care trebuie să îi iei în considerare pentru a face alegerea potrivită. Primul factor pe care ar trebui să-l iei în considerare este ocazia cu care o vei purta. Fiecare eveniment sau situație poate solicita un stil diferit de rochie. De exemplu, o rochie lungă și elegantă poate fi potrivită pentru o seară specială sau o nuntă, în timp ce o rochie casual poate fi alegerea perfectă pentru o zi la birou sau pentru o întâlnire în oraș.
Este esențial să alegi o rochie care se potrivește siluetei și formei corpului tău. În funcție de trăsăturile tale fizice, unele stiluri de rochii te pot pune în valoare, în timp ce altele pot să nu fie atât de inspirate. De exemplu, dacă ai o siluetă în formă de clepsidră, o rochie cu talie accentuată poate fi o alegere excelentă. În schimb, dacă ești înaltă și slabă, poți opta pentru rochii lungi și fluide. Încearcă diferite stiluri pentru a găsi ce se potrivește cel mai bine formei tale. Culoarea și textura rochiei pot face o diferență semnificativă în aspectul și senzația generală.
Culorile deschise, cum ar fi alb, crem, sau pasteluri, sunt potrivite pentru evenimente formale sau de vară, în timp ce culorile închise, cum ar fi negrul sau bleumarinul, sunt excelente pentru ocazii mai serioase sau pentru sezonul rece, purtate împreună cu Tommy Hilfiger genți și rucsacuri. De asemenea, ia în considerare textura materialului – satinul, dantela sau mătasea pot adăuga un plus de eleganță și sofisticare. Este crucial să alegi o rochie care să-ți fie potrivită ca mărime și să te asiguri că te simți confortabil în ea. Ultimul, dar nu cel din urmă, factor de luat în considerare este bugetul. Rochiile pot varia considerabil în preț, iar stabilirea unui buget te va ajuta să faci alegeri potrivite.
sursa: www.elle.ro
În ultima perioadă îngrijirea tenului este unul dintre cele mai populare subiecte, ultimii aducând o mulțime de produse de îngrijire, de la serumuri la acizi și uleiuri. Totodată, produsele cu vitamina C au devenit foarte populare, fiind foarte bune pentru îngrijirea tenului, având antioxidanți esențiali în lupta cu procesul de îmbătrânire.
Deși pot face adevărate minuni pentru tenul tău, folosite necorespunzător pot provoca iritații și arsuri puternice și, tocmai de aceea, ți-am pregătit un ghid complet despre utilizarea produselor cu vitamina C.
Înainte de a achiziționa un produs care conține vitamina C, trebuie să știi mai multe despre acest ingredient. Este cunoscut și sub numele de acid ascorbic sau acid L-ascorbic, în funcție de structura lui chimică. Poate fi produs de plante, însă oamenii nu au enzimele necesare pentru a-l produce, așadar avem nevoie de surse externe precum citricele sau suplimentele alimentare pentru a ne lua doza zilnică recomandată.
Vitamina C repară țesuturile afectate și ajută sistemul imunitar. Este un antioxidant necesar pentru o viață sănătoasă și, totodată, pentru o piele frumoasă. Mai multe studii au demonstrat că acidul L-ascorbic nu doar că ajută la producerea colagenului, nutrientul responsabil pentru elasticitatea pielii noastre, ci ajută și pielea să lupte împotriva razelor UV.
Așadar, utilizarea unor produse care conțin vitamina C ne ajută să avem o strălucire sănătoasă, ele având și rolul de a repara țesuturile afectate de diverși factori externi, cum ar fi poluarea.
La fel ca în cazul oricărui altui produs, trebuie să ții cont de mai mult lucruri atunci când alegi doza potrivită. De cele mai multe ori cantitatea pe care trebuie să o folosești este influențată de cât de puternic este acel produs. Încearcă să găsești un serum cu 10% acid L-ascorbic. Această formulă ar trebui să fie absorbită imediat în piele. Aplică doar câteva picături și, în cazul în care apar puncte negre, redu cantitatea, deoarece îți afectează prea tare pielea.
Investește în astfel de produse, deoarece ele sunt cele care îți dau acel look perfect și este mai bine să ai un singur produs care funcționează perfect decât 3-4 în rutina obișnuită care nu produc deloc efectele dorite.
Pentru ca produsele să acționeze cât mai bine asupra tenului este bine să exfoliezi pielea o dată pe săptămână, deoarece doar așa poți scăpa de celule moarte. O celulă are de obicei o durată de viață de 3-4 săptămâni, așadar este nevoie de o exfoliere a pielii pentru regenerare.
În plus, pentru ca acest produs să funcționeze și mai bine, este recomandat să îl combini cu vitamina E. Acest amestec este mai eficient pentru repararea țesuturilor cu probleme și protejează mai bine împotriva razelor UV. Cu toate acestea, dacă ai tenul gras, este mai bine să folosești doar vitamina C, nu și E.
Mulți specialiști sunt de părere că ar trebui să aplici vitamina C în fiecare zi după împlinirea vârstei de 25 de ani. Este o componentă indispensabilă oricărei persoane care își dorește o rutină de îngrijire anti-îmbătrânire. Așadar, este bine să aplici câteva picături în fieccare seară și chiar și dimineața.
În plus, pentru ca acest produs să funcționeze și mai bine, este recomandat să îl combini cu vitamina E. Acest amestec este mai eficient pentru repararea țesuturilor cu probleme și protejează mai bine împotriva razelor UV. Cu toate acestea, dacă ai tenul gras, este mai bine să folosești doar vitamina C, nu și E.
Mulți specialiști sunt de părere că ar trebui să aplici vitamina C în fiecare zi după împlinirea vârstei de 25 de ani. Este o componentă indispensabilă oricărei persoane care își dorește o rutină de îngrijire anti-îmbătrânire. Așadar, este bine să aplici câteva picături în fieccare seară și chiar și dimineața.
Fii foarte atentă însă cum combini produsele de îngrijire. Astfel, dacă aplici retinol seara, nu aplica și vitamina C. Nu au o reacție chimică foarte bună, iar tenul tău va avea de suferit.
Nu te gândi că vei vedea primele rezultate după o singură săptămână. Pentru ca un nou tratament să aibă rezultate este nevoie, în general, de 3-4 săptămâni. În această perioadă ar putea apărea și câteva reacții mai puțin dorite. De exemplu, este posibil să ai iritații și să apară punctele negre, însă chiar și așa ar trebui să îl încerci o perioadă.
Dacă au trecut însă mai mult de patru săptămâni și pielea ta nu arată deloc bine, încearcă o altă rutină. Alege un alt produs cu vitamina C, eventual unul cu o concentrație mai mică.
Nu lăsa acest produs la lumină, ferește-l de sursele de căldură și, dacă își schimbă culoarea și devine un galben închis spre maro înseamnă că a oxidat și este momentul să îl arunci.
sursa: www.elle.ro
Simona Radiș și Ancuța Bodnar, campioane olimpice, mondiale și europene, au câștigat finala la dublu rame. Româncele au terminat cursa într-un timp de 06:46.94. Au fost urmate de barca Lituaniei, care a venit la 3,4 secunde în urma lor. Pe 3 a terminat SUA, la 3,51 secunde de România.
Bodnar și Radiș nu au avut rival în această cursă. Au condus încă de la început și au fost pe primul loc la fiecare bornă, mărindu-și treptat distanța față de rivale.
Aceasta este prima medalie de aur a României la Mondialele de la Belgrad, după cele trei medalii obţinute în finalele de sâmbătă, argint la patru rame feminin (Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş), bronz la dublu rame feminin (Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel) şi la dublu vâsle feminin, categorie uşoară (Mariana-Laura Dumitru şi Ionela Cozmiuc).
Radiș și Bodnar erau campioanele en-titre, după succesul din 2022. Astfel, cele două sunt primele care își apără titlul mondial, în aceeași formulă de la perechea Cozmiuc-Beleagă (dublu vâsle categorie ușoară), în 2017 și 2018.
România va mai fi reprezentată duminică în finalele de la opt plus unu feminin şi opt plus unu masculin.
sursa: www.gds.ro