Mereu printre studenti
Ioana

Ioana

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Zilele porților deschise la Universitatea din Craiova

14 iunie 2023 (10:00 – 16:00)

Cele 12 facultăţi ale Universităţii din Craiova îşi vor prezenta oferta educaţională, pentru anul universitar 2023-2024, la Zilele porţilor deschise”. Evenimentul va avea loc în data de 14 iunie, în clădirea centrală (str. A.I.Cuza, nr. 13) și va fi deschis oficial la ora 10:00.

Fiecare facultate va avea un stand de prezentare, unde viitorii studenți vor afla informații despre cifrele de şcolarizare (locuri buget+taxă, ZI/ID/FR), dar și despre metodologia de admitere (examen/concurs de dosare, criterii de departajare). De asemenea, vor fi prezentate detalii despre probele de concurs pentru specializările facultăţilor care organizează admitere pe bază de examen (tematică/bibliografie), dar și detalii cu privire la disciplinele studiate.

Universitatea din Craiova pune la dispoziţia absolvenților de liceu 2.900 de locuri bugetate la licență și 1.780 locuri bugetate la master. La forma cu taxă, candidaţii pot opta pentru unul dintre cele 2.307 de locuri la licenţă şi 1.366 locuri la master.

Universitatea din Craiova a deschis deja sesiunea de înscriere în vederea admiterii la cele 12 facultăți din structura sa și oferă pregătire în 80 de programe de licență și 70 de programe de master. Înscrierile se fac până în data de 17 iulie 2023 exclusiv online. Detalii pe  https://www.ucv.ro/admitere/

Zilele porţilor deschise sunt organizate de Universitatea din Craiova, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră şi în parteneriat cu Convenția Organizațiilor Studențești  (COS).

Activitatea este realizată cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene din Regiunea S-V Oltenia (Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea și Mehedinți), în baza parteneriatelor încheiate între Universitatea din Craiova și acestea.

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a decis, astăzi, devansarea cu două zile a datei Supercupei României. Astfel, partida dintre campioana FCSB şi deţinătoarea Cupei României, Corvinul Hunedoara, se va disputa la 4 iulie.

„Comitetul Executiv aprobă cu unanimitate de voturi modificarea datei de desfăşurare a Supercupei României, respectiv pentru data de 04 iulie 2024, în loc de 06 iulie 2024, conform propunerii formulate de Departamentul Competiţii“, se arată pe site-ul oficial al FRF.

Conform regulamentului, meciul se dispută pe stadionul campioanei. Clubul FCSB a solicitat ca partida să se desfăşoare pe stadionul Steaua. Ora de începere va fi anunţată ulterior.

Comitetul Executiv a omologat cu unanimitate de voturi rezultatele şi clasamentele finale ale Superligii, sezonul 2023-2024. A aprobat totodată şi data de start a Superligii Feminine, respectiv 25 august 2024, precum şi lista nominală a observatorilor de arbitri pentru Superliga, sezonul 2024-2025.

De asemenea, tot astăzi s-au decis perioadele de transfer pentru sezonul 2025-2026. Astfel, perioada de „mercato“ din vară va fi în intervalul 17 iunie – 8 septembrie 2025, iar între 13 ianuarie şi 09 februarie 2026 se pot efectua transferurile din iarnă. Pentru futsal, perioada de vară este identică, iar cea de iarnă va fi 6 ianuarie – 2 februarie 2026.

 

 

 

 

sursa: www.gds.ro

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de cod portocaliu de portocaliu de furtuni și vânt pentru 16 județe din țară, valabil până marți dimineața. Sunt vizate județele:

 • Bihor,
 • Sălaj,
 • Cluj,
 • Mureș,
 • Brașov,
 • Sibiu,
 • Alba,
 • Hunedoara,
 • Arad,
 • Timiș,
 • Caraș-Severin,
 • Mehedinți,
 • Gorj,
 • Dolj,
 • Vâlcea,
 • Argeș.

În aceste zone vor fi intensificări ale vântului, rafale în general de 60-80 km/h, vijelii, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.

În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și izolat de peste 50-60 l/mp.

ANM a emis și o atenționare de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată,în intervalul 3 iunie, ora 12.00 – 4 iunie, ora 3.00.

Sunt vizate județele:

 • Satu Mare,
 • Maramureș,
 • Bistrița-Năsăud,
 • Suceava,
 • Neamț,
 • Harghita,
 • Covasna,
 • Bacău,
 • Vrancea,
 • Brăila,
 • Buzău,
 • Prahova,
 • Dâmbovița,
 • Ialomița,
 • Călărași,
 • Ilfov,
 • Călărași,
 • Ialomița,
 • Giurgiu,
 • Teleorman,
 • Olt.

În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp.

 

 

 

sursa; www.gds.ro

Cupa Europeană pentru Copii şi Campionatul European de Karate Tradiţional pentru Cadeţi, Juniori, Tineret şi Seniori au avut loc la Iaşi, în perioada 16-19 mai. Clubul Centura Neagră Craiova a participat cu 34 de copii (6-13 ani) si 11 cadeţi, juniori si seniori, iar rezultatele obţinute sunt, într-adevăr, impresionante!

La Cupa Europeană de Copii, sportivii craioveni s-au ales cu un total de 82 de medalii (36 de aur; 15 de argint; 31 de bronz), dar şi cu 10 clasări pe locul IV. De partea cealaltă, la Campionatul European de Karate Tradiţional, au fost obţinute 22 de medalii (18 de aur si 4 de argint).

Oana Gîrleşteanu: „Este una dintre cele mai reuşite competiţii“

Rezultatele de la cele două competiţii nu au putut decât să o mulţumească pe Oana Gîrleşteanu, antrenoarea copiilor de la Centura Neagră Craiova.

„Pot spune că această competiţie este una dintre cele mai reuşite din palmaresul clubului nostru. Sunt foarte mulţumită de rezultatele copiilor (6-13 ani), care chiar au înţeles cum trebuie să abordeze o asemenea competiţie. Au rezistat unei pregătiri intense, care deja durează de câteva luni, iar la momentul în care au trebuit să demonstreze mai mult decât ceilalţi competitori, au făcut acest lucru. Eu mă pot declara foarte mândră şi de rezultatele sportivilor 14 ani+, care deja sunt cunoscuţi de către ceilalţi concurenţi, antrenori şi arbitri. Când aceştia reuşesc să confirme încă o dată şi să îşi menţină poziţia fruntaşă, pentru mine reprezintă o împlinire fără asemuire“, a declarat Oana Gîrleşteanu, pentru GdS.

Dezvoltarea personală, principalul obiectiv

Antrenoarea a mărturisit că şi-a dorit ca fiecare elev al său să-şi îmbunătăţească propriul palmares şi să se dezvolte. Totodată, aceasta s-a arătat recunoscătoare părinţilor pentru încredere şi implicare.

„Principalul obiectiv pe care mi l-am propus pentru aceste competiţii a fost ca fiecare dintre sportivii mei să se bucure şi să reuşească să-şi îmbogăţească palmaresul propriu. Şi au făcut acest lucru. Pentru mine este foarte important ca, pe lângă presiunea şi apăsarea unei asemenea competiţii, fiecare dintre ei să găsească puterea de a se bucura de ceea ce li se întamplă, iar această experienţă să îi facă mai puternici, mai rezistenţi, mai hotărâţi. În cele din urmă, rezultatele în concret se uită. În momentul de faţă, noi ne bucurăm de fiecare etapă competiţională, o abordăm cu seriozitate şi responsabilitate, cu încredere şi curaj. Este o perioadă foarte, foarte frumoasă pentru clubul nostru, iar noi o trăim la cote maxime.

Sunt mândră, realmente, de toţi sportivii mei. Mă simt privilegiată că mă aleg în continuare pe mine ca antrenor şi recunoscătoare părinţilor care au încredere în mine şi îmi oferă necondiţionat sprijinul. Am considerat întotdeauna că acestea sunt ingredientele unei echipe puternice şi îmi aduce o imensă bucurie faptul că am o echipă atât de puternică şi numeroasă“, a mai spus Oana Gîrleşteanu.

Copiii sunt mulţumiţi, acum să vină vacanţa!

Oana Gîrleşteanu a mai menţionat că toţii copiii sunt mulţumiţi de ceea ce au realizat, iar acest lucru contează cel mai mult. Totodată, ea a anunţat şi că va urma, în vară, o vacanţă bine-meritată pentru toată lumea.

„Copiii sunt mulţumiţi. Au acea privire strălucitoare pe care o cunosc şi pentru care aş munci oricât cu ei în sală, ca să aibă rezultate şi pentru ca apoi să o văd pe faţa lor. Pur şi simplu, pentru mine, privirea lor care emană fericire şi mulţumire este ceva pentru care nu găsesc cuvinte, este ceea ce îmi doresc!

Vom intra în vară în vacanţă cu grupele de copii. Au nevoie de timp liber şi ei, dar şi eu. Cei mari o să aibă o vacanţă mai scurtă, pentru că ei vor avea în septembrie Cupa României şi în octombrie Campionatul Mondial din Portugalia. Voi folosi această perioadă pentru a mă gandi ce pot îmbunătăţi“, a încheiat Oana Gîrleşteanu.

Rezultate Cupa Europeană pentru Copii de Karate Tradiţional:

URUCU AMELIA
medalie de aur: enbu mixt copii 8-9 ani
medalie de bronz: kihon kumite feminin 6-7 ani
locul 4: kata echipe feminin copii 8-9 ani
GLĂVAN EMMA
medalie de argint: enbu mixt copii 8-9 ani
EREMIA RAREŞ
medalie de aur: kata echipe masculin copii 6-7 ani
medalie de bronz: kihon ippon masculin copii 6-7 ani
ZORILĂ FILIP
medalie de aur: kata echipe masculin copii 6-7 ani
VISAN ROBIN
medalie de aur: kata echipe masculin copii 6-7 ani
GÎRLEŞTEANU MATHIAS
medalie de aur: kumite masculin copii 8-9 ani
medalie de aur: en bu mixt copii 8-9 ani
medalie de aur: kata echipe masculin copii 8-9 ani
medalie de bronz: kata individual masculin copii 8-9 ani
GIULFAN DAViD
medalie de aur: kata echipe masculin copii 8-9 ani
medalie de argint: enbu mixt copii 8-9 ani
CHERCIU ERIC
medalie de aur: kata echipe masculin copii 8-9 ani
medalie de bronz: enbu mixt copii 8-9 ani
STIOLICĂ IOANA
medalie de aur: kumite feminin copii 8-9 ani
medalie de bronz: kihon kumite feminin copii 8-9 ani
locul 4: kata echipe feminin copii 8-9 ani
locul 4: enbu mixt copii 10-11 ani
PÎRJOL NATALIA
medalie de argint: kihon individual feminin copii 8-9 ani
medalie de bronz: kata individual feminin copii 8-9 ani
medalie de bronz: enbu mixt copii 8-9 ani
locul 4: kata echipe feminine copii 8-9 ani
CHIONEA ANASTASIA
medalie de argint: enbu mixt copii 10-11 ani
medalie de argint: kumite individual copii 10-11 ani
locul 4: kata echipe feminine copii 10-11 ani
BĂLAŞA ALESSIA
medalie de bronz: kumite individual feminine copii 10-11 ani
locul 4: kata echipe feminine copii 10-11 ani
SULTANA ADINA
medalie de aur: enbu mixt copii 10-11 ani
medalie de bronz: kumite individual feminine copii 12-13 ani
locul 4: kata echipe feminine copii 10-11 ani
COANDĂ CRISTIAN
medalie de aur: enbu mixt copii 10-11 ani
medalie de aur: enbu masculin copii 10-11 ani
medalie de bronz: kata echipe masculin copii 10-11 ani
GEBLEA LUCA
medalie de argint: kata echipe masculine copii 10-11 ani
medalie de bronz: enbu masculin copii 10-11 ani
HÂRŞOVEANU DAVID
medalie de argint: enbu masculin copii 10-11 ani
medalie de argint: kata echipe masculin copii 10-11 ani
locul 4: enbu mixt copii 10-11 ani
HÂRŞOVEANU PATRICIA
medalie de aur: kata echipe feminin copii 12-13 ani
medalie de bronz: kata individual feminin copii 12-13 ani
GÎTAN VALENTIN
medalie de argint: kata echipe masculine copii 10-11 ani
medalie de bronz: enbu masculin copii 10-11 ani
FUIOREA ALEXANDRU
medalie de aur: kata individual masculin copii 10-11 ani
medalie de argint: enbu mixt copii 10-11 ani
medalie de argint: enbu masculin copii 10-11 ani
medalie de argint: kata echipe masculine copii 10-11 ani
HERĂSCU PATRICK
medalie de aur: enbu masculin copii 12-13 ani
medalie de bronz: kata individual masculin copii 10-11 ani
medalie de argint: kata echipe masculin copii 12-13 ani
VOICULESCU CăTăLINA
medalie de aur: kata echipe feminine copii 12-13 ani
medalie de bronz: kihon kumite feminin copii 12-13 ani
CHIMORGIACHIS ARTEMIS
medalie de aur: kumite individual feminin copii 12-13 ani
medalie de aur: kata echipe feminin copii 12-13 ani
URUCU INGRID
medalie de aur: enbu mixt copii 12-13 ani
medalie de aur: kata echipe feminine copii 12-13 ani
medalie de bronz: kihon kumite feminine copii 12-13 ani
medalie de bronz: kumite feminin copii 12-13 ani
CHERCIU AYAN
medalie de aur: enbu mixt copii 12-13 ani
medalie de aur: enbu masculin copii 12-13 ani
medalie de argint: kata echipe masculin copii 12-13 ani
medalie de bronz: kata individual masculin copii 12-13 ani
medalie de bronz: kumite individual masculin copii 12-13 ani
BRĂTăşANU ALEXIA
medalie de aur: kata echipe feminin copii 12-13 ani
medalie de aur: enbu mixt copii 12-13 ani
BUNESCU MARIA
medalie de aur: kata echipe feminin copii 12-13 ani
locul 4: enbu mixt copii 12-13 ani
BÎRDĂU RUXANDRA
medalie de aur: kata echipe feminin copii 12-13 ani
VîLCEANU EDUARD
medalie de aur: enbu masculin copii 10-11 ani
medalie de aur: kumite individual masculin copii 10-11 ani
medalie de bronz: kata echipe masculin copii 12-13 ani
VLAD MARIA
medalie de aur: kata individual feminine copii 12-13 ani
medalie de aur: kata echipe feminine copii 12-13 ani
medalie de bronz: enbu mixt copii 12-13 ani
OAE ZAYRA
medalie de aur: kata echipe feminin copii 12-13 ani
VADUVA MITROI MATTEO
medalie de bronz: kumite individual masculine copii 12-13 ani
medalie de bronz: kihon kumite masculine copii 12-13 ani
medalie de bronz: kata echipe masculin copii 12-13 ani
locul 4: enbu mixt copii 12-13 ani
COANDă TUDOR
medalie de aur: enbu mixt copii 12-13 ani
medalie de aur: enbu masculin copii 12-13 ani
medalie de argint: kihon kumite masculin copii 12-13 ani
medalie de bronz: kata echipe masculin copii 12-13 ani
medalie de bronz: kata individual masculin copii 12-13 ani
STOIAN PATRICK
medalie de aur: kihon kumite masculin copii 12-13 ani
medalie de aur: enbu masculin copii 12-13 ani
medalie de bronz: kata echipe masculin copii 12-13 ani
medalie de bronz: enbu mixt copii 12-13 ani
medalie de bronz: kata individual masculin copii 12-13 ani
TRANCă OCTAVIAN
medalie de bronz: kata individual masculine copii 12-13 ani
medalie de bronz: kata echipe masculine copii 12-13 ani

Rezultate Campionatul European de Karate Tradiţional pentru Cadeţi, Juniori, Tineret şi Seniori:

BIANCA ŞERBĂNESCU
medalie de aur: kata echipe feminin cadeti
ISABELA ŞERBĂNESCU
medalie de aur: kata echipe feminin tineret
medalie de argint: kumite echipe feminin juniori
VLAD SANDA
medalie de aur: kata echipe masculin cadeti
medalie de aur: enbu masculin cadeti
CREŢU EDUARD
medalie de aur: enbu masculin cadeti
medalie de argint: enbu mixt cadeti
DAVID STAICU
medalie de aur: kata echipe masculin cadeti
ANDREI DRAGU
medalie de aur: kata echipe masculin cadeti
RĂDULESCU ANCA
medalie de aur: kata echipe feminin cadeti
medalie de argint: enbu mixt cadeti
OAE ALEXIA
medalie de aur: kata echipe feminin cadeti
DEYA GÂRBEA
medalie de aur: fuku go feminin juniori
medalie de aur: kumite echipe feminin juniori
medalie de aur: kata echipe feminin tineret
medalie de argint: kata individual feminin juniori
BIANCA GEORGESCU
medalie de aur: kata echipe feminin tineret
medalie de aur: Enbu mixt seniori
DAMIAN COBÎRLĂU
medalie de aur: kumite individual masculin seniori
medalie de aur: ko-go Kumite masculin seniori
medalie de aur: kumite echipe masculin seniori
medalie de aur: en-bu mixt masculin seniori

 

 

 

sursa: www.gds. ro

De peste un secol cercetătorii au lucrat pentru a dezvolta peptidele ca tratamente pentru unele afecțiuni medicale, prima peptidă produsă vreodată într-un laborator de oameni de știință fiind chiar insulina.

Peptidele sunt lanțuri scurte de aminoacizi, care sunt „componentele de bază” ale proteinelor. Corpul produce peptide care îndeplinesc funcții importante în procese de funcționare ale organismului, cum este cazul insulinei care este un hormon peptidic cu 51 de aminoacizi.

Peptidele antirid

Corpul uman produce o mulțime de peptide diferite, fiecare dintre ele având un rol diferit.
Colagenul este unul dintre elementele principale ale pielii, mușchilor, oaselor, tendoanelor, și ligamentelor. Colagenul oferă tuturor acestor părți structură, rezistență și capacitatea de a se întinde. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul produce mai puțin colagen și descompune mai repede colagenul pe care îl producem. Acest lucru face ca pielea să se rideze și să își piardă din structură, iar mușchii, oasele și tendoanele să își piardă din putere. Cercetările arată că suplimentele alimentare cu colagen pot ajuta pielea să rămână hidratată și elastică, mai ales în cazul persoanelor care au peste 30 de ani.

Corpul tău nu poate absorbi colagenul deoarece este o moleculă mare, așa că este de obicei descompus în peptide de colagen mai mici (numite și colagen hidrolizat) de aproximativ trei până la patru aminoacizi pentru a fi utilizate în suplimente. Suplimente alimentare cu colagen se găsesc în farmacii și drogherii sub formă de pastile sau pulbere care se prepară cu lichide.

Peptide pentru mușchi și oase

Suplimentele cu creatină sunt cunoscute pentru că pot ajuta la stimularea creșterii musculare sau la repararea mușchilor în urma efortului fizic intens, dar același lucru pare să fie valabil și în cazul colagenului. Suplimentele cu peptide de colagen pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea densității minerale osoase, făcând oasele mai puternice.
Într-un studiu, administrarea zilnică de suplimente cu peptide de colagen timp de un an a crescut densitatea minerală osoasă în partea superioară a spatelui și la nivelul oaselor membrelor inferioare la femei aflate la menopauză. Totuși, nu este clar cât de bine poate corpul tău să absoarbă peptidele întregi din suplimente, deoarece de obicei acestea sunt complet descompuse în aminoacizi de către sistemul digestiv.

CITEŞTE ŞI: Mesaj de la Palatul Buckingham pentru Festivalul Shakespeare Craiova

Sunt peptidele sigure?

Terapia peptidică este în general sigură, dar recomandarea medicului sau farmacistului sunt necesare pentru a te asigura că reprezintă un tratament potrivit fiecărui caz în parte.

Pentru majoritatea persoanelor sănătoase, suplimentele peptidice nu sunt susceptibile de a provoca efecte secundare grave. Cu toate acestea, suplimentele nu sunt testate de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) înainte de a fi comercializate, așa că acestea nu sunt obligate să respecte standardele de calitate ale medicamentelor.

Ca regulă generală, se recomandă administrarea cu prudență de către persoanele care suferă de afecțiuni medicale ce necesită tratament medicamentos și este contraindicată administrarea în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.
Unele efecte secundare posibile ale suplimentelor peptidice includ reacții alergice, hipertensiune arterială, ritm cardiac accelerat și palpitații, probleme digestive și dureri de cap.

 

 

sursa: www.gds.ro

Turiștii pot explora cele mai accesibile destinații din Europa pentru o vacanță de vis în această vară. Una dintre atracțiile principale ale Europei este București, unde costurile zilnice se ridică la doar 1.500 de lei, incluzând cazarea.

Cele mai ieftine orașe europene pentru călătorii au fost dezvăluite, pe măsură ce mii de turiști se pregătesc și economisesc pentru o escapadă de vară generoasă.

Pe locul doi, se clasează Varșovia, Polonia, cu o medie de 1.800 de lei/zi, iar pe a treia poziția Sevilla, Spania. Conform raportului privind cele mai bune orașe din Europa pentru anul 2024, Cracovia din Polonia s-a clasat pe locul patru, iar Istanbul din Turcia a ocupat o poziție în top 10. Alte orașe notabile din Europa includ Praga, Riga, Palermo, Porto și Frankfurt1. Această listă a fost creată de Flight Hacks și a luat în considerare costul mediu zilnic al nevoilor tipice de vacanță, cum ar fi mâncarea, călătoriile interne, vizitarea obiectivelor turistice și cazarea pe timp de noapte. CEO-ul Immanuel Debeer subliniază că o vacanță grozavă în Europa nu trebuie să fie neapărat costisitoare2. Deci, chiar și pentru australieni, evadarea în Europa poate fi realizabilă și accesibilă.

București, România

O masă la un restaurant accesibil costă 50 de lei , în timp ce o cină pentru doi la un restaurant de nivel mediu ajunge la aproximativ 82 de lei. Dar Bucureștiul nu este doar despre mese delicioase la prețuri accesibile. Străzile orașului vechi sunt încărcate de istorie, iar Muzeul Micul Paris, cunoscut și sub numele de Micul Muzeu din Paris, este o destinație obligatorie pentru cei pasionați de artă, arhitectură și istorie. Pentru doar 50 de lei, fanii literaturii și ai lucrurilor înfricoșătoare pot face o excursie de o zi din București în Transilvania și pot explora Castelul Dracula sau Castelul Bran.

Top 10 destinații din Europa (costuri medii zilnice)

 1. București, România: 1513,87 RON
 2. Varșovia, Polonia: 1552,48 RON
 3. Sevilla, Spania: 1589,04 RON
 4. Cracovia, Polonia: 1622,30 RON
 5. Istanbul, Turcia: 1698,13 RON
 6. Praga, Republica Cehă: 1718,62 RON
 7. Riga, Letonia: 1765,11 RON
 8. Palermo, Italia: 1888,69 RON
 9. Porto, Portugalia: 1931,14 RON
 10. Frankfurt, Germania: 1979,93 RON

 

sursa: www.realpress.ro

Sunt 30 de ani de când la Craiova s-a organizat prima ediție de festival Shakespeare și tocmai ne-am luat rămas bun de la ediția din acest an. O ediție care a arătat lumii că în acest oraș există o comunitate care își cunoaște perfect potențialul și care are o identitate foarte bine creionată, fără nevoia de imitație.

Craiova are ce oferi și, în acest oraș din subestimatul sud, limbajul universal constituit din artă și spirit liber a dovedit că există deja aici ceea ce unii cred că lipseşte, iar alții caută să construiască. Personalitate, specific, cultură, spații comunitare, oameni puternici, frumoşi, capabili.

Craiovei i s-a pus pecetea unei regiuni oropsite și cotropite de neajunsuri, dar, cum bine zicea unui dintre oaspeții care au respirat aer oltenesc în ultimele zile, orașul ăsta are mai multă viață în el decât multe alte orașe atât de avântate în „mainstream-ul” României.

Nu este doar despre potențial, căci știm de mult că poate. Este despre ceea ce arată lumii atunci când oamenii potriviți se reunesc pentru a construi cu propriile mâini destinul locului căruia îi aparțin. Din freamăt, dorinţă, pasiuni. Din chemare. Din drag de locuri şi de oameni şi de ceea ce iubesc.

În urmă cu 30 de ani, Emil Boroghină, această figură desprinsă din alte epoci parcă, acelea definite de eleganța unei aristocrații a simplității și a bunului gând, punea bazele unui festival internațional de teatru inspirat de universalitatea lui William Shakespeare. La Craiova, în miezul sudului României, într-un oraș de câmpie care ar fi putut fi la fel de bine un deșert. Festivalul a crescut și a adus în acest oraș nume emblematice din lumea artelor, de-a lungul anilor. Și sir Emil Boroghină, căci acest titlu i s-ar potrivi atât de bine în acest context shakespearian, a devenit un veritabil cavaler al artelor cetății, ducând numele Craiovei în alte zări.

A predat ștafeta, după ani întregi de călătorie, „mai tinerilor săi colegi”, în cuvintele sale, iar festivalul Shakespeare a devenit, de la ediție la ediție, din ce în ce mai familiar, mai apropiat de comunitate, până la apogeul ediției din 2024, sub coordonarea lui Vlad Drăgulescu, în calitate de director al festivalului, şi Alexandru Boureanu, director al Teatrului Naţional din Craiova. Vlad Drăgulescu a preluat ștafeta de la sir Boroghină în urmă cu câțiva ani. Şi-a propus atunci să îl coboare în stradă, printre oamenii cetății, să îl ducă în cartiere, să îl urce pe scene de concert și să le arate oamenilor că teatrul unește, muzica unește și dorința de a construi ceva frumos, pentru bucuria tuturor, unește.

 

Craiova are Festivalul Shakespeare și evenimentul acesta poate concura oricând cu orice mare festival din țară și din lume pentru că are identitate, are istorie și are veridicitate.

În cele 11 zile de Festival Shakespeare, au ajuns în oraș și au vorbit frumos despre ce se întâmplă aici oameni de cultură din zeci de țări, ambasadori, artiști, persoane publice din întreaga României. Pe străzile Craiovei s-au amestecat franceză, spaniolă, engleză, poloneză, chineză și tot soiul de limbi. În oraș, oamenii au intrat, mulți pe nepregătite, în hora numeroaselor evenimente stradale care au mărit pulsul unui oraș în care mulți cred că nu se întâmplă nimic. Și au jucat în hora asta, pentru că a fost o horă care a invitat la joc. Pentru că, așa cum spune genericul ediției tocmai încheiate, „comunitățile construiesc festivaluri”. Iar atunci când oamenii pasionați, care știu că frumosul stă în comunitate și în munca dedicată țelului de a clădi ceva care să devină memorabil de dragul cetății și al locuitorilor săi, sunt lăsați să clădească, asta se vede și se simte. Răzbate.

Festivalul Internațional Shakespeare va crește în continuare. Și ecourile sale vor fi din ce în ce mai puternice. E inevitabil, roțile au prins avânt. Cât despre frână, mi-e greu să cred că se va gândi cineva la ea.

Ce a însemnat, pe scurt, Festivalul Shakespeare 2024?

380 de evenimente, 500 de voluntari, peste 30 de reprezentații teatrale indoor, circa 150 de evenimente în aer liber, în toate zonele Craiovei, o zonă de muzică și spectacole amenajată pe Hipodrom, sub forma unui sat elisabetan, cu concerte în fiecare seară, invitați de prestigiu din toată lumea, nume din lumea teatrală apreciate pe plan mondial, precum Robert Lepage, Peter Brook sau Robert Wilson, o desfășurare de forțe fără precedent, o colaborare în premieră cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Craiova făcută cunoscută lumii nu doar pe scena teatrului, ci și prin valorificarea unor spații inedite şi, printre atâtea mesaje de apreciere, cuvinte de laudă sosite şi de la Palatul Buckingham.

Spectacole și manifestări au avut loc și la hotel (Ramada), într-o fostă tipografie (Tipografia Hub), în curtea unui muzeu (Muzeul Exilului), în Botanică, între blocuri, în cartiere sau în locuri mai puțin accesibile până acum, descoperite chiar și de craioveni, în propriul lor oraș, precum Biserica Luterană.

Iar, în culise, eforturi colosale.

 

 

 

sursa: www.gds.ro

Cel de-al doilea Grand Slam al anului debutează peste o săptămână la Paris, iar România are șase jucătoare pe tabloul calificărilor pentru Roland Garros.

Pentru accederea pe tabloul principal, jucătoarele au de trecut trei tururi, iar cea mai grea misiune pare să o aibă Anca Todoni. Ea o va întâlni în primul tur pe Olga Danilovic (112 WTA, favorita numărul 11).

Gabriela Ruse (118 WTA) vs Talia Gibson (191 WTA)

Anca Todoni (197 WTA) vs Olga Danilovic (112 WTA)

Irina Bara (198 WTA) vs Dalila Jakupovic (216 WTA)

Miriam Bulgaru (209 WTA) vs Aliona Falei (178 WTA)

Cristina Dinu (227 WTA) vs Paula Ormaechea (919 WTA)

Andreea Mitu (232 WTA) vs Leolia Jeanjean (145 WTA)

 

 

sursa: www.gds.ro

Luni, 20 Mai 2024 06:51

Bujori - Legende și curiozități

Bujorii sunt flori spectaculoase care înveselesc orice grădină sau casă. Minunații bujori sunt rezistenți și înfloresc an de an, având nevoie doar de puțină îngrijire.
Bujorii sunt originari din Asia, Europa și vestul Americii de Nord. Floarea de bujor, cunoscută sub denumirea știintifică de Paeonia romanica peregrina este considerată una dintre cele mai vechi flori din România. În tară există mai multe rezervații naturale de bujori românești.
Cinci specii de bujori cresc spontan în România, din Banat până în Dobrogea și din Oltenia până în Transilvania și Moldova, având un mare potențial biologic și ornamental: Paeonia peregrina, Paeonia tenuifolia, Paeonia daurica (ant. Paeonia triternata), Paeonia mascula și Paeonia officinalis subsp. banatica. Ele cresc în rezervații naturale protejate de lege sau izolate în pădurile din Dobrogea.

Dintre cele cinci specii existente în flora spontană de la noi, cel mai cunoscut este bujorul românesc (Paeonia peregrina), specie pe cale de dispariție. În prezent, specia este amenințată de defrișările necontrolate și de înlocuirea coastelor stâncoase, aride, a luminișurilor și tufișurilor cu teren arabil. Este sensibilă la efectele schimbărilor climatice, care pot conduce la extinderea deșertificării și, în cele din urmă, la distrugerea habitatului.

Bujorul românesc Paeonia peregrina este o specie balcanică originară din sud-estul Europei, distribuită din Italia (Basilicata, Calabria), Albania, Grecia, Macedonia, Serbia, Bulgaria, România (Podișul Dobrogei) până în Turcia (Anatolia) și Moldova. La noi este o specie spontană întâlnită în mai multe regiuni ale țării, precum Măcin (Podișul Dobrogean de Nord) și Babadag (Tulcea), Constanța, Troianul (Teleorman), Comana (Giurgiu), Zau de Câmpie (Mureș), Plenița (Dolj) sau Stoicănești (Olt), Ilfov, Galați (Ciocârlan, 2009). Este o specie comună întâlnită în zone pietroase, aride, stâncoase, la marginea pădurilor sau poienilor și, mai rar, în ierburi. De obicei se găsește mai ales la umbra pădurilor de foioase cu frunze late, pădurilor de pini sau pădurilor mixte.

 

Folclor și legende românești

La fel ca mitologia greacă, folclorul românesc este construit pe basme, în special cu simboluri religioase și educaționale, care se termină adesea cu încălcarea poruncilor, urmată de pedeapsă. Cu toate acestea, ca în orice alt basm folcloric, în cele din urmă, viața, frumusețea și puritatea înving moartea, transformând toate simbolurile și semnificațiile negative în noi începuturi.

O frumoasă legendă populară explică apariția bujorilor roșii în multe regiuni ale României. Se spune că demult, într-o pădure din apropierea unui regat, trăiau niște zâne frumoase care nu suportau superficialitatea muritorilor, așa că de fiecare dată când cineva îndrăznea să pătrundă pe tărâmul lor, îl transformau în monstru. Urmând sfatul regelui lor, oamenii s-au speriat și au rămas departe de pământul blestemat. Cu toate acestea, Bujor, tânărul fiu al regelui, cu spirit îndrăzneț, a auzit de zânele malefice și, îndată ce a ajuns la vârsta adolescenței, s-a aventurat pe tărâmurile interzise pentru a se convinge de veridicitatea poveștii și de existența maleficelor zâne. Imediat ce a ajuns în pădure a căzut într-un somn adânc și blestemul zânelor a început să se reverse asupra lui. Cu toate acestea, fiind cucerite de frumusețea lui, au ales să-l transforme într-o floare, cea mai frumoasă din regat. Pe măsură ce bujorul înflorește, imediat după apus, și roua se așază pe florile frumos colorate și parfumate, se spune că picăturile de apă sunt lacrimile tânărului Bujor, ce regretă veșnic că nu a respectat poruncile tatălui său.

Tema bujorului roșu este prezentă în cultura și folclorul tradiționale ale poporului român, pe întreg teritoriul, cu o varietate impresionantă de simboluri menționate în istorie, muzică, poezie, literatură, pictură, design și arhitectură. Florile luxuriante, parfumate și frumoase care, de-a lungul timpului, au inspirat lucrările a numeroși artiști, scriitori, pictori și muzicieni, se regăsesc și ca motive tradiționale în costumele populare, covoarele tradiționale, olărit și artele și meșteșugurile decorative.
Potrivit unei legende locale, se spune că bujorii roșii provin din lacrimile unei fete din sat, care plângea pentru că tânărul pe care îl iubea a fost ucis de fratele ei. În timp ce cobora pe vale, la amurg, bujori au apărut și au înflorit acolo unde i-au căzut lacrimile. În alte părți ale țării, în folclorul local, bujorul era legat și de Lună, deoarece se crede că a fost creat de zeița Lunii, pentru a reflecta noaptea razele lui Selene.

images 13

Curiozități și superstiții despre bujori

 • Floarea de bujor este nelipsită în cultura Feng Shui, fiind asociată cu dragostea și sentimentele pure de iubire Bujorii sunt printre cele mai longevive plante perene.
 • Unele tufe au înflorit an de an zeci de ani. În lume, există exemplare care au fost plantate cu mai bine de 90 de ani în urmă și arată perfect și azi.
 • Furnicile, fluturii și albinele iubesc bujorii pentru că polenul lor este foarte dulce.
 • Se spune că floarea de bujor aduce noroc și bogăție în casă Tradiția populară spune că este obligatoriu că miresele să aibă bujori în buchet în ziua nunții. Floarea aduce dragoste sinceră și înțelegere între îndrăgostiți, fiind o promisiune pentru longevitatea cuplului.
 • În anumite culturi, minunații, bujori poartă denumirea de ”Floare a Bogăției și a Onoarei”
 • Bujorul este floarea oficială a Chinei fiind numită Floarea Împăratului.

 

Bujorul – Floare națională și simbol floral al României

Florile sunt adesea alese ca embleme ale multor țări din întreaga lume, fiind privite ca elemente ale identităților naționale și culturale. Se regăsesc pe steaguri, steme și alte simboluri ale statului.

În România, ideea unei flori naționale a apărut în timpul domniei Regelui Carol I (1839-1914), cunoscut și sub numele de Carol I al României, de-a lungul timpului fiind făcute mai multe propuneri: măceșul, floarea de colț, bujorul roșu – Paeonia peregrina – și multe altele. Cu toate acestea, în ciuda tuturor eforturilor, niciuna dintre aceste propuneri nu a fost vreodată acceptată pentru a fi legiferată oficial.

Proiectul „Floarea națională a României” a fost reactivat în iunie 2013, când un grup de horticultori condus de prof. Florin Toma, de la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a lansat propunerea ca bujorul să fie declarat, încă o dată, Floare națională a României. S-a considerat că o emblemă florală precum bujorul roșu aprins, simbolul frumuseții, iubirii, fericirii, prieteniei și prosperității, exprimă metaforic întregul spirit adevărat al țării și al poporului ei. Din momentul lansării, inițiativa s-a bucurat de un sprijin puternic, atât la nivel național, cât și internațional.

Aproape zece ani mai târziu, pe 27 septembrie 2022, bujorul a fost declarat, în sfârșit, „Floarea națională a României”, potrivit unui act normativ adoptat de Camera Deputaților, în Parlamentul României.

Staruri internaționale și cele mai cunoscute nume din muzica românească vor urca pe cele două scene ale Festivalului IntenCity. Festivalul are loc în Craiova, în perioada 28-30 iunie.

Dimitri Vegas & Like MikeAlan Walker, Helena Paparizou, Dubioza Kolektiv, Gianluca Vacchi și zeci de alți artiști de top sunt așteptați la această ediție a festivalului.

În prima seară de festival, legendarul DJ norvegian Alan Walker va crea o atmosferă electrică pe mainstage. Tot vineri, 28 iunie, pe scena principală de pe Stadionul Ion Oblemenco vor urca șiAndiaDavid Ciente și StefaniaThe Motans împreună cu Orchestra Operei Române Craiova vor prezenta proiectul artistic The Motans Symphonic, creat special pentru Festivalul IntenCity, iar Vanotek și Kiss FM vor completa lineup-ul primei seri de festival.

29 iunie, zi dedicată muzicii balcanice

În seara de 29 iunie, dedicată muzicii balcanice, publicul va dansa pe hiturile renumitei interprete Helena Paparizou, solista care a adus primul trofeu Eurovision în Grecia. Spectatorii nu vor putea rezista unei serii de concerte pe ritmuri frenetice, pe mainstage fiind așteptați Damian Drăghici & BrothersDubioza Kolektiv, Kočani OrkestarOmar ArnaoutOrchestra Tharmis și Kiss FM.

Pe 30 iunie va fi celebrul duo Dimitri Vegas & Like Mike

Duminică, 30 iunie, celebrul duo Dimitri Vegas & Like Mike va oferi un show de neratat pe scena principală, iar atmosfera memorabilă a ultimei seri de festival va fi completată de Connect-RGianluca Vacchi și Subcarpați. O experiență muzicală care nu poate fi ratată este cea oferită de Y do I împreună cu Opera Română Craiova, care vor prezenta un proiect unic, în care mixul renumitului duo va fuziona cu grandoarea uneia dintre cele mai apreciate lucrări din muzica cultă. Ca în fiecare seară de festival, Kiss FM va menține entuziasmul la cote înalte.

Vibe efervescent la Sala Polivalentă

Și la ediția din acest an atmosfera se anunță efervescentă la scena din Sala Polivalentă. La Craiova sunt așteptați zeci de artiști din industria muzicală din România, dar și nume internaționale.

Vineri se va dansa până la primele ore ale dimineții cu AddytzuBen GoavBygaConstanza PuchetaCTCGabrianHvndsTomi & Kesh și Vlad Flueraru.

În a doua zi de festival pe scena de la Sala Polivalentă urmează show-urile oferite de Holy MollyJBLKLoraM.G.L.Pascal JuniorSllash & DoppeSpeak și Ve.Re b2b Liviu Nina, iar seturile și ritmurile dinamice continuă duminică, 30 iunie, când pe scenă vor urca AeroBad and BoujeeChicks Luv UsEdw4rdHobbitIanMary MeskMinionu’Petre Stefan și Zo.

Pentru ediția de anul acesta sunt pregătite noi surprize, genuri muzicale și activități pentru spectatori, iar scena va include elemente de butaforie impresionante. Unul dintre cele mai importante festivaluri din România, IntenCity aduce împreună stiluri emblematice de muzică, într-o experiență cu adevărat unică.

Biletele și abonamentele pentru cele trei zile de festival pot fi achiziționate de pe https://iticket.ro/event/intencity-2024 și de la agenția Operei Române Craiova de la Sala Polivalentă din Craiova.

Începând din 16 mai, abonamentele acces general au prețul de 200 de lei. Pentru cei care doresc să se bucure de muzică în condiții VIP, prețul abonamentului este 700 de lei. Biletele pentru o zi de festival pot fi achiziționate cu 80 de lei.

 

 

 

sursa: www.gds.ro

Pagina 1 din 235