Mereu printre studenti
Ioana

Ioana

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Bulbii de gladiole au nevoie de aproximativ 80-100 de zile pentru a înflori. Ele nu au nevoie de perioada minimă de frig, așa cum sunt alți bulbi de flori (zambila, lalelele, etc), astfel că plantarea trebuie să se facă după ce vremea permite acest lucru. Totuși, cel mai important aspect, înainte de plantarea bulbilor, este păstrarea peste iarnă.

Când se plantează bulbii de gladiole în grădină

În gradină, puteți face plantarea pe la mijlocul primăverii, când pericolul de îngheț a trecut. Vedeți că în ultima vreme, începutul lunii aprilie a cam adus zapezi și geruri, astfel că aveți grija să urmăriți meteo pe 2-3 săptămâni înainte.

Practic plantarea în luna aprilie va face bulbii de gladiole să înflorească în luna August. Plantați în cascadă, la intervale de 2-3 săptămâni, astfel încât să prelungiți perioada de înflorire. Astfel veți avea flori mai mult timp, în timpul verii.

 • februarie – martie – plantarea în această perioadă se face în ghiveci. Astfel, florile se țin în casă, ferite de frig și hidratate cu suficientă apă, până încep să crească;
 • Martie – în cazul în care se plantează bulbii de gladiole în luna martie, atunci înflorirea va avea loc în iunie. Pentru a face acest lucru posibil, este recomandat ca plantarea florilor să se facă în ghivece individuale și așezate într-un loc extrem de luminos. Plantarea se face în ultima decadă a lunii martie, iar planta germinată este plantată într-un sol preîncălzit cu un film. Înainte de plantare, trebuie să uzi găurile cu o soluție fierbinte de permanganat de potasiu;
 • Mai – este luna ideală în care se pot planta aceste flori extrem de elegante și grațioase;
 • Iunie – este ultima lună în care se pot planta gladiolele. Nu este recomandat ca aceste flori să fie plantate mai târziu, pentru ca apoi nu mai au timp să crească și să înflorească.

Cum se plantează gladiolele?

Înainte de toate, pentru a avea gladiole foarte sănătoase și frumoase, trebuie să ai în vedere tipul de sol în care le vei planta. Solul recomandat trebuie să fie unul care nu reține apa, căci aceste flori, deși sunt „prietene” cu umiditatea, nu iubesc apa excesivă. Pot crește frumos chiar și în pământ nisipos.

Pământul ideal pentru cultivarea acestor flori este unul ușor drenabil, afânat și la semi-umbră sau soare direct dimineața. În plus, după plantare, bulbii se udă la câteva zile, în funcție de cât de umed este pământul. Dacă pământul este sărac, specialiștii recomandă încorporarea de îngrășământ.Temperaturile excesive din sol și aer pot împiedica dezvoltarea normală a plantei. În consecință, florile vor rămâne mici, decolorate, iar ultimii 3-4 boboci se vor ofili înainte de a se deschide. În lunile de vară, gladiolele se udă constant, deoarece sunt foarte sensibile la secetă.

Mai mult, alege o zonă cu soare, lângă gard sau zidurile casei – astfel încât să fie ferite de vânt. Dacă vrei să le plantezi într-o zonă liberă, pentru a evita ruperea, atunci trebuie să instalezi suporți de susținere a căror îngropare se face mai adânc decât la alte plante.

Atunci când sădești gladiole, trebuie să sapi o groapă de aproximativ 20 cm adâncime și să lași spațiu între bulbii de gladiole de cel puțin 25-30 cm. Ideal, este recomandat ca bulbii să fie plantați în grupuri de 10-15, astfel încât să ai un aranjament floral de gradină spectaculos.

Când se scot bulbii de gladiole?

Toamna, după ce florile trec și planta începe să se usuce, trebuie să scoți cu grijă bulbul din pământ. Vei avea surpriza de a observa că pe bulbul principal au crescut și alți bulbi mai mici. Bulbii scoși se pun la uscat 2-3 săptămâni și apoi se pot separa bulbii mici de bulbul principal.

Cum păstrăm bulbii de gladiole?

Asigurați-vă ca ați depozitat bulbii la un loc întunecat, rece și uscat, sub 10 grade, dar peste temperatura de îngheț, în cutii de carton sau pungi de hârtie, ideal. Dacă nu dețineți un astfel de loc, puteți folosi pivnițe, chiar dacă umede, întunecate, plantând bulbii în lădițe cu pământ. Frigul și întunericul, fără umiditate în sol, vor face bulbii să „doarmă” până la primăvară.

Sursă: Pepiniera Sibiu

Rezistente, bogate în flori colorate și ușor de întreținut, mușcatele sunt plante foarte populare. Cum se îngrijesc corect pentru a umple spațiul de flori pentru luni întregi, vedeți în acest material.

Mușcatele curgătoare se plantează în vase de dimensiuni medii, late, nu foarte adânci, în sol fertil și bine drenat, amplasate la lumină, dar ferite de razele directe ale soarelui în perioadele fierbinți ale zilei. Se fertilizează din aprilie până în septembrie, udarea se face de 2 – 3 ori pe săptămână, iar pentru a crește des și cu flori multe, tulpinile și lăstarii se ciupesc periodic.

CUM SE ÎNGRIJESC MUȘCATELE?

Mușcate curgătoare – Temperatură și lumină

În general, mușcatele rezistă bine la arșiță și uscăciune. Cel mai bine se vor înțelege cu balcoanele și pervazurile orientate către est, sud-est, sud-vest sau vest, și mai puțin cu amplasările sudice, expuse la soare pe întreaga perioadă călduroasă a zilei. Evită să ții o mușcata curgătoare la umbră în perioada de vegetație și înflorire, lumina redusă creste riscul de apariție a bolilor.

Mușcate curgătoare – Udare

Îngrijirea mușcatelor presupune udarea cu apă la temperatura camerei, fie de ploaie, fie de la robinet, dar lăsată 24 – 36 de ore în recipient deschis, pentru a elimina clorul. În perioada de vegetație, este indicat să uzi aceste flori curgătoare atunci când stratul superior de pământ (1 – 2cm) s-a uscat. Excepție fac săptămânile caniculare de vară când se recomandă udarea la 1 – 2 zile.

Înmulțirea mușcatelor prin semințe sau butași

Înmulțirea prin semințe de mușcate curgătoare se poate face oricând, începând din primele luni de primăvară și până toamna, prin însămânțarea:

 • la o adâncime de 1 – 2cm
 • în ghivece mici
 • cu sol care permite un drenaj eficient
 • amplasate în spații cu temperaturi de 20 pana la 25oC.

Dacă adopți această strategie, înarmează-te cu răbdare, căci poate dura până la 3 – 4 săptămâni până când vei vedea acele semințe de mușcate germinând. Transplantarea se face la formare a două perechi de frunze, iar de florile noilor plăntuțe te vei bucura după aproximativ 4 luni de la însămânțare.

În cazul în care optezi pentru înmulțirea prin butași:

 • taie segmente de 8 – 10cm lungime, din tulpinile sănătoase și robuste ale plantei, secționând întotdeauna sub un nod
 • îndepărteaza frunzele de la bază
 • plantează butașii în ghivece cu pământ fertil și bine udat. Vor forma rădăcini în aproximativ 3 – 4 săptămâni.

Mușcate curgătoare – Tip de sol

Pentru a planta mușcate ai nevoie de pământ cu pH neutru sau slab alcalin, care să permită o drenare eficientă a apei. Specialiștii recomandă în acest sens formarea la bază a unui strat de drenaj din nisip sau/și pietriș, peste care să se așeze pământul (combină mraniță, pământ de frunze și ceva nisip.)Reține ca pentru mușcate, o îngrijire corectă înseamnă și ghivece sau jardiniere de dimensiuni medii, mai mult late și mai puțin adânci. Un vas prea mare va facilita stagnarea apei și apariția de boli și dăunători. Le poți transplanta în fiecare an sau o dată la doi ani, când observi că rădăcinile încep să iasă prin orificiile ghiveciului.

Ciupirea sau când se tund mușcatele

Ciupirea mușcatelor constă în ciupirea vârfului tulpinilor și a lăstarilor formați pe ea pentru a determina îndesirea plantei și prelungirea perioadei de înflorire. Se realizează preponderent primăvara, când mușcata începe să crească și lăstarii săi sunt verzi, dar și pe întreg parcursul anului, făcând însă maxim 2 ciupiri pe an. Butașii și plantele mutate în alt ghiveci, se ciupesc după 3 – 4 săptămâni de la transplantare.

Tot pentru a stimula înflorirea mușcatelor se recomandă tăierea periodică a tulpinilor bătrâne la jumătate din înălțime și îndepărtarea frecventă a frunzelor și florilor trecute.

Fertilizarea mușcatelor

Înflorirea intensă și îndelungată a mușcatelor face ca aceste plante curgătoare perene să fie mari consumatoare de nutrienți și să necesite fertilizare periodică. Folosește întotdeauna îngrășământ pentru mușcate, care le asigură aportul necesar de potasiu și fosfor și respectă indicațiile de utilizare de pe ambalaj.

În sol se adaugă îngrășământ de mușcate o dată la 2 săptămâni din aprilie până în septembrie proces oprit din octombrie pentru a permite intrarea în repaus.

Pregătirea mușcatelor pentru iarnă

O dată cu răcirea vremii, mușcatele încep să intre în repaus vegetativ, încetând înflorirea și pierzând din frunze. În această perioadă fertilizarea se oprește, udarea se face mai rar, iar dacă vrei să știi cum se păstrează mușcatele iarna, îți putem spune că ai de ales între două variante:

 • menținerea într-un spațiu luminos (seră, pervaz, hol etc.) la 15 – 20oC, cu udare limitată
 • amplasarea în beci, pivniță, cămară sau alt spațiu întunecos și răcoros, la 5 – 14oC, fără udare.

Este perioada de repaus vegetativ, de care au nevoie mușcatele iarna pentru a-și reface forțele până la noul ciclu de înflorire.

Când se scot mușcatele afară

Aceste flori de ghiveci, curgătoare, au nevoie de aproximativ 1 – 2 luni de repaus vegetativ, după care pot fi adusă din nou la lumină, în casă, și se revine la udatul cu o stropitoare, crescând treptat cantitatea de apă. Când se scot mușcatele afară primăvara, pe balcon sau terasă, temperatura trebuie să se mențină deja la peste 15 grade.

Mușcata curgătoare – Boli, dăunători și tratamente

Aceste plante curgătoare, atât de frumoase în jardiniere, pot fi afectate de:

putregaiul cenușiu – puf cenușiu pe frunze, apare la temperaturi mai mici de 15oC, în lumina puțină și umiditate crescută și se tratează cu zeamă bordeleza, Captan 50 WP sau Dithane M45

 • putregaiul bacterian – pete brun-gălbui, cu margini bine delimitate și nu se poate trata, ci doar preveni, prin eliminarea și distrugerea plantelor afectate
 • înnegrirea și putrezirea butașilor – afectează butașii, la 7 – 10 zile de la plantare, este cauzată de excesul de apă și un sol cu drenaj slab, se manifestă prin înnegrirea și înmuierea tulpinii și căderea frunzelor și se tratează cu Merpafol sau Mycodifol
 • cancerul bacterian – tumori apărute pe plantă, favorizate de udările cu apă rece, care impun înlăturarea plantelor afectate.

Sursa: www.Grădina Veselă.ro

V-ați întrebat vreodată care este deosebirea dintre produsele cosmetice obișnuite și cele din farmacii? Oare v-ar putea ajuta mai mult așa-numitele preparate dermato-cosmetice decât produsele din drogherie? Tocmai de aceea am creat acest serial, unde explicăm mai pe larg despre ce este vorba.

Ce este dermato-cosmetica?

Sigur cunoașteți termenul dermato-cosmetice, deoarece este deja consacrat. Dacă doriți o îngrijire țintită asupra unei probleme concrete, căutați întotdeauna la farmacie așa-numitele dermato-cosmetice. Compoziția și producția acestora nu sunt reglementate legal și nici nu trebuie să îndeplinească niciun standard special stabilit de lege, pentru a putea fi denumite dermato-cosmetice. Desigur, trebuie să respecte standardele din legea privind produsele cosmetice. 

Potrivit doamnei Lenka Průšová, creator de produse cosmetice și evaluator al siguranței produselor cosmetice, faptul că cineva a dezvoltat un produs în cooperare cu dermatologii nu face ca acesta să fie altceva decât tot un produs cosmetic. Si nici faptul de a fi fost testat dermatologic nu îl ridică la o categorie superioară. 

„Nici măcar nu scrie undeva cum ar trebui să arate ‚adevăratele dermato-cosmetice‘. Ar trebui să fie parfumate sau nu? Cum ar trebui să arate ambalajul? Ce substanțe ar trebui să conțină? Produsele cosmetice au reguli ferme și clare și recomand călduros să le respectați. Este singura modalitate de a nu intra în conflict cu autoritățile de control. Însuși termenul „dermato-cosmetice” este foarte amuzant. „Dermato evocă, în mod evident, utilizarea pe piele, așa că nici măcar numele nu implică niciun principiu util superior”, explică expertul termenul de dermato-cosmetice.

Produsele dermato-cosmetice sunt, de obicei, dezvoltate în colaborare cu și sub supravegherea unui expert dermatolog sau a unui pediatru, fiind testate dermatologic pentru a se potrivi chiar și celor mai sensibile tipuri de ten și de piele. „Așa-numitele dermato-cosmetice respectă doar un minim de cerințe legale pentru marketing, adică exact la fel ca și alte produse cosmetice”, explică Lenka Průšová.

 

 

sursa: www.notino.ro

SPF face parte din rutina zilnică de îngrijire a tenului, indiferent de anotimp – sau cel puțin așa ar trebui să fie. Datorită lui, tenul se poate apăra singur împotriva razelor UV și ne putem bucura de un ten ferm și neted pentru mult mai mult timp. Dar acum aș vrea să trec de la ten la restul corpului, pentru că sezonul de plajă și costume de baie se apropie! Fiecare parte a corpului nostru merită aceeași îngrijire și protecție ca și fața. Așa că am pornit la vânătoare după cele mai bune creme de protecție solară și am reușit deja să le și încercăm.

Cum alegem crema pentru bronzat?

Totul depinde de modul în care pielea noastră reacționează la lumina soarelui. Unii pot sta la soare toată ziua, alții după 10 minute sunt la fel de roșii ca apusul de vară. Diferența este dată de fototipul pielii pe care îl aveți – ar trebui să alegeți nu numai factorul de protecție, ci să luați în considerare și timpul petrecut la soare. 

 • Fototipul I –Aparțineți acestui tip dacă aveți pielea foarte deschisă, probabil cu pistrui, și vă ardeți ușor la soare. 
 • Fototipul II – Acest tip este de fapt destul de apropiat de primul fototip, doar că s-ar putea să nu vă ardeți atât de des. 
 • Fototipul III – Aveți părul șaten și pielea deschisă la culoare? Prin urmare, s-ar putea să faceți parte din această categorie, care se bronzează ușor și se arde doar rareori. 
 • Fototipul IV – Păr mai închis la culoare, cu un ten măsliniu care nu se arde aproape niciodată. 
 • Deci, pe scurt – cu cât numărul fototipului este mai mic, cu atât mai mare este factorul de protecție de care aveți nevoie. Luați în considerare și faptul că nu este suficient să o aplicați o singură dată dimineața, cremele de protecție solară nu sunt atotputernice și au o durată de acțiune limitată. În cele din urmă, cel mai bine este să vă ghidați direct după descrierea produsului specific, iar eu vă voi prezenta câteva dintre cele mai bune. Ei bine, nu chiar eu direct, ci colegii mei care au încercat cremele de protecție solară și le-au pregătit recenzii! 

  Cum a decurs testul cremelor de protecție solară? 

  La Roche-Posay Anthelios

  Îmi cumpăr Bruma de bronzare La Roche-Posay Anthelios regulat în fiecare vară. Nu am găsit încă nimic care să o întreacă. Este foarte lejeră, așa că nu se simte pe piele, iar partea grozavă este că îmi matifiază tenul pentru o perioadă lungă. În plus, ambalajul practic este ușor de transportat în rucsac și de reaplicat la nevoie în timpul zilei. Această opțiune va fi cu siguranță apreciată de femeile care nu vor să-și strice make-up-ul. Pun pariu că această brumă este chiar mai bună decât cea mai bună cremă de protecție solară facială pe care ați încercat-o vreodată. 

  Vichy Capital Soleil Solar Eco-Designed Milk

  Recunosc că nu am mai avut până acum o cremă de protecție solară de la brandul Vichy, însă, după ce am încercat crema Vichy Capital Soleil Solar Eco-Designed Milk, pot spune că nu va fi ultima! Se absoarbe foarte repede și îmi lasă pielea super hidratată toată ziua. Cu siguranță este una dintre cele mai bune creme de protecție solară pe care am avut ocazia să o încerc. 

   

  Biotherm Waterlover Sun Milk

  Am îndrăgit crema de protecție solară Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 30. Se întinde foarte frumos și nu creează o peliculă grasă pe ten. Apreciez faptul că nici nu lasă urme unsuroase pe haine. Cel mai important este că vă protejează perfect pielea de soare. În plus, miroase a vacanță de vară, așa că este pur și simplu cea mai bună protecție solară pentru mare! Cu siguranță o voi cumpăra din nou.

  Cosrx Aloe

  Crema Cosrx Aloe Sunscreen este noul meu produs must-have pentru vară! Combină tot ceea ce am nevoie și confirmă încă o dată că produsele cosmetice coreene sunt pur și simplu grozave. Crema este ușoară, se întinde și se absoarbe foarte bine. Datorită efectelor aloe vera, simt că îmi calmează pielea și o face mai puțin predispusă la iritații. Pentru vară am nevoie doar de un serum sub ea, nu aplic nicio altă cremă sub acest SPF. Cred că se potrivește tuturor tipurilor de ten, chiar și celor mai grase, deoarece nu înfundă porii.

  Lancaster Sun Perfect Highlighting Primer

  Această bază pentru fond de ten cu SPF a fost dragoste la prima încercare. Apreciez faptul că produsul vine într-o sticluță cu pompiță, astfel încât nu trebuie să îl storc din tub – lucru care mă deranjează la alte produse. Lancaster Sun Perfect Highlighting Primer are o textură lejeră și se întinde foarte bine. În plus, are un parfum foarte plăcut care îmi amintește de vară. După utilizarea acestui primer, tenul meu a fost moale și frumos luminat. Îl pot recomanda oricui caută o cremă cu SPF ridicat sub fondul de ten.

  Bioderma Photoderm Bronz

  Iubesc uleiurile pentru bronzare uscate, întotdeauna le aleg în locul cremelor tradiționale. Bioderma Photoderm Bronz este foarte plăcut, pentru că spre deosebire de alte uleiuri, are o textură lejeră. Miroase superb, se întinde bine și se absoarbe foarte repede în piele, astfel încât nu lasă pe corp o peliculă grasă. În plus, trebuie să precizez că mă bronzează puțin mai repede. :)

   

   

   

  sursa: www.notino.ro

Luni, 15 Mai 2023 08:50

Modernizări în comuna Bucovăț

Comuna Bucovăţ va avea în curând cel mai frumos stadion din judeţ, spune primarul Marius Tuţă. Investiţii importante se derulează pe toate planurile, iar administraţia continuă să atragă fonduri pentru dezvoltare. Fiind una dintre comunele aflate în proximitatea Craiovei, Bucovăţul a cunoscut un progres important în ultimii ani. Odată cu intrarea în Asociaţia Metropolitană de Transport Public Craiova, comuna va fi şi mai strâns conectată cu reşedinţa de judeţ.

Canalizarea este gata în Cârligei şi Bucovăţ

Anul acesta a fost finalizat proiectul de introducere a reţelei de canalizare în satele Cârligei şi Bucovăţ. Cele două deservesc jumătate din populaţia comunei. Primarul Marius Tuţă a anunţat că a fost depusă o solicitare la Ministerul Dezvoltării pentru a continua cu lucrări de canalizare în Leamna de Jos şi Leamna de Sus.

 

În cadrul programului naţional “Anghel Saligny”, în perioada imediat următoare va fi semnat contractul de finanţare pentru 5 kilometri de asfalt, dintre care 3 kilometri şi jumătate vor fi în satul Sărbătoarea, unde există cea mai mare nevoie.

Unităţile de învăţământ, reabilitate

În prezent, se află în derulare lucrările de modernizare a şcolii din satul Sărbătoarea. “Pe lângă reabilitarea din temelie a clădirii unităţii de învăţământ, investiţia include şi construirea de la zero a unei săli de sport. Proiectul este realizat cu fonduri din cadrul Programului Operaţional Regional. De asemenea, avem în execuţie şi la şcoala din Bucovăţ o sală de sport. Aceasta este finanţată prin Compania Naţională de Investiţii”.

 

În vacanţa de vară, va fi reabilitată complet şi grădiniţa cu program prelungit din Bucovăţ prin AFIR.

Cel mai modern stadion din judeţ, la Leamna de Sus

Primăria a emis autorizaţia de construcţie şi pentru realizarea unui stadion modern în Leamna de Sus, care va face cinste comunei. “Vor începe în curând lucrările la cel mai frumos stadion din judeţ. Vom avea o clădire de 500 de metri pătraţi unde vor fi amenajate birouri, duşuri, vestiare, sală de şedinţe, terenul cu nocturnă şi tabelă electronică, 150 scaune în tribune şi alte 20 de locuri pentru persoane cu dizabilităţi şi o parcare pentru două autocare şi 20 de maşini. Probabil va fi singurul stadion din judeţ unde se vor putea juca şi meciuri din Liga a II-a”, a transmis primarul.

Autorizaţia a fost emisă şi urmează să înceapă lucrările, iar în 2024 noua construcţie ar urma să fie inaugurată.

Se reabilitează Căminul Cultural şi Primăria

 

“Am atras fonduri şi pentru reabilitarea sediului primăriei, prin PNRR. Suntem în etapa de implementare, lucrările vor fi demarate în toamnă. O veste bună este că am reuşit să deblocăm şi proiectul pentru Căminul Cultural, după şase ani de stagnare a lucrărilor. Tot prin CNI vom continua această investiţie. După ultimele estimări, în toamnă vom avea şi un constructor”, a anunţat Marius Tuţă.

Reţeaua de gaze, o prioritate

În ceea ce priveşte planurile pentru viitor, principalul obiectiv este introducerea gazelor. “Avantajul nostru este că avem un studiu de fezabilitate şi o soluţie tehnică realistă. La Mofleni, există o ţeavă de gaz cu diametru mare ce poate alimenta şi Bucovăţul. Am luat permis de subtraversare a Jiului şi a Tejacului, în Leamna şi am depus solicitarea de finanţare la Ministerul Dezvoltării. Urmează să stabilim şi concesionarul care va opera această reţea”, a precizat primarul Bucovăţului.

Bucovăţul a aderat la  „Asociaţia Metropolitană de Transport Public Craiova” şi aşteaptă autobuzele de la Craiova. În viitor, transportul public se va extinde până la Sărbătoarea. În prezent, RAT Craiova operează o rută doar până la Bucovăţ.

 

 

 

sursa: www.gds.ro

România se poate califica la EURO 2024 dacă învinge Austria miercuri, de la ora 17.30, în sala Dinamo. Reprezentativa tricoloră a evoluat cel mai recent la un turneu continental în 1996, iar acum băieţii lui Pascual sunt hotărâţi să rescrie istorie pentru naţionala masculină de handbal.

Înaintea meciului de miercuri din sala Dinamo, Austria a obținut deja calificarea la EURO 2024, fiind pe primul loc în grupă cu 8 puncte, iar România este pe poziția secundă, cu 4 puncte. În meciul tur dintre cele formații, Austria a câștigat cu 36-32. Cele două naționale fac parte din grupa a 4-a, alături de Ucraina și Insulele Feroe. Primele două clasate din fiecare grupă se califică la EURO 2024, dar și cele mai bune 4 formații de pe locul 3 din cele 8 grupe preliminare. 

 

Pentru a merge la Campionatul European și a nu depinde de alte rezultate, România are nevoie de 2 puncte în partidele cu Austria și Ucraina. 

Pascual: „Austria este mai bună decât noi“

Selecţionerul României, Xavier Pascual, a declarat într-o conferinţă de presă că jucătorii săi merită să obţină calificarea la Campionatul European din 2024. Totodată, acesta a subliniat că Austria, adversara din partida de miercuri, este mai valoroasă.

 
 

„Austria este o echipă foarte bună, mai bună decât noi, de aceea are şi opt puncte în această campanie de calificare. Pentru noi e un meci foarte important pentru că în cazul unei victorii ne calificăm la Campionatul European. Dar meciul este foarte complicat. Noi ne-am pregătit bine, însă e sport, o echipă câştigă, alta pierde. Iar noi încercăm să facem totul pentru a câştiga. Eu am învăţat că aici (n.r. – în România) toată lumea vorbeşte înainte şi se gândeşte că se poate, că nu se poate… Nu, nu… jucăm meciul şi după vedem ce se poate. Eu cred însă că jucătorii noştri merită această calificare. Ei merită, dar e altceva dacă pot câştiga sau nu meciul. Austria e mai bună ca noi. Şi dacă pierdem cu Austria noi ne pregătim pentru meciul următor. O vom lua pas cu pas.

Pe mine nu mă interesează de Austria că e calificată. Ce face Austria este problema antrenorului ei. Poate juca mâine cu un jucător sau altul, dar e problema lor. Mie nu-mi pasă de ce face Austria, pentru că nu pot să controlez. Mie îmi pasă de echipa mea, de jucătorii noştri, să fie concentraţi şi să joace în teren ce am antrenat. Pentru că dacă aplicăm planul avem posibilitatea de a câştiga meciul. Presiune există şi bine. Cu presiune se poate câştiga. Presiunea este un privilegiu“, a spus Pascual, citat de Agerpres.

Lot România:

Portari: Ionuț Iancu (Steaua, Dan Vasile (CSM Constanța), Alexandru Bucătaru (Dinamo)
Extreme: Nicușor Negru (Dinamo), Sabin Constantina (Steaua), Ionuț Nistor (CSM Constanța), Alexandru Tărâță (Steaua), Tudor Buguleț (Minaur)
Pivoți: Adrian Rotaru (CSM București), Robert Nagy (Minaur), Călin Dedu (Cisne)
Linia de 9 metri: Ante Kuduz, Robert Militaru, Dan Racoțea, Javier Humet (toți Dinamo), Octavian Bizău, Tudor Botea (CSM București), Demis Grigoraș (Benfica), Cristi Ghiță (Turda), Călin Căbuț (Minaur), Daniel Stanciuc (Suceava), Andrei Drăgan (CSM Constanța).

 

 

 

sursa: www.gds.ro

Lotul României de culturism şi fitness s-a întors cu tolba plină de medalii de la Campionatul Balcanic, desfăşurat la finele săptămânii trecute în Macedonia. Bilanţul este extraordinar: 16 medalii de aur, 13 de argint şi 14 de bronz. Mai mult, România a câştigat un nou titlu balcanic pe naţiuni!

„A fost un concurs destul de obositor“

Selecţionerul loturilor României în materie de culturism şi fitness, Costel Torcea, a vorbit în exclusivitate cu GdS Sport despre ultima mare performanţă a tricolorilor.

 

„A fost un concurs pe care sportivii noştri l-au dominat aproape în totalitate. Se vede şi rezultatul: suntem campioni balcanici pe echipe a 5-a oară! Pentru sportivi a fost un concurs destul de obositor şi îşi va pune amprenta asupra celor care vor merge şi la Campionatul European din Spania, care va avea loc săptămâna viitoare.

Această competiţie i-a marcat şi pe cei noi de la lotul naţional. Sunt convins că au avut ce învăţa şi această experienţă îi va ajuta pe viitor. Din punct de vedere organizatoric a fost un concurs reuşit. Asta şi datorită efortului făcut de Federaţia Română de Culturism şi Fitness, chiar dacă s-a ţinut în Macedonia. Federaţia noastră a asigurat secretariatul, dar şi multe alte probleme de organizare prin oamenii pe care îi are şi pe care i-a pus la dispoziţie“, a spus maestrul.

Costel Torcea ne-a explicat şi „explozia“ rezultatelor excelente din ultimii ani: „Datorită numărului mare de participanţi în cadrul Campionatului Naţional, în ultimii ani numărând peste 1000 de sportivi, aria de selecţie a fost mare. Este mult mai bună pentru noi, selecţionerii, şi este şi mai productivă. Se pare că de la an, la an, concurenţa este foarte mare, iar forma de concurs este foarte bună, iar la lotul naţional intră cei mai buni“.

„Gladiatorii“ craioveni intră pe scenă la Europene

 

Surprinzător pentru mulţi, la Campionatul Balcanic din Macedonia nu a participat niciun sportiv legitimat la CS Gladiator Gym. Clubul craiovean a strălucit pe podium în ediţiile anterioare. Se pare că reprezentanţii Băniei vor lua cu asalt viitoarea mare competiţie, Campionatul European din Spania. În mare formă este Florentin Corbeanu, medaliat cu aur în ediţia trecută de la Santa Susanna.

„De data aceasta, la Campionatul Balcanic nu am avut niciun gladiator. Toţi sportivii clubului nostru, selecţionaţi în număr de nouă, vor merge la Campionatul European. Acolo, anul trecut România a ieşit foarte bine. Dacă în ultimii ani a ocupat locul trei sau doi pe naţiuni, ediţia trecută a reuşit să câştige titlul de campioană europeană.

Vorbind din punct de vedere al sportivului şi al antrenorului ştiu cât de greu este să ne menţinem în vârf atunci când obţinem un rezultat atât de mare. Este o vorbă: e uşor să ajungi şi greu să te menţii. Sper să nu fie atât de adevărată şi să ne fie greu să ne menţinem titlul european, dar ştiţi cum este în sport. Cum noi am fost o surpriză la nivel european şi mondial, tot aşa poate apărea o nouă surpriză.

 

Eu sunt convins că sportivii selecţionaţi vor fi în cea mai bună formă. Am discutat mereu cu ei. Au înţeles că nu avem voie să-i dezamăgim pe cei care sunt în spatele nostru şi ne susţin cu ardoare. Sunt mulţi oameni care muncesc şi care stau în spatele acestor reuşite, chiar dacă nu se văd“, a subliniat Costel Torcea.

 

 

 

sursa: www.gds.ro

Miercuri, 26 Aprilie 2023 10:36

5 MOTIVE PENTRU A ÎNCERCA ȘAMPONUL SOLID

1.Răsfăț natural pentru păr

Un șampon solid de cea mai bună calitate conține uleiuri miraculoase pentru păr, precum ulei de argan din Maroc și ulei de camelină din Franța, unturi hidratante, vitamine și nutrienți esențiali care transformă spălarea părului într-un adevărat ritual de răsfăț al podoabei capilare.

2. Inofensiv pentru mediul înconjurător

Folosind un șampon solid cu ingrediente naturale, ai grijă nu doar de părul tău, ci și de mediul înconjurător!

Formula sa solidă se dizolvă cu ușurință în contact cu apa, transformându-se într-o spumă cremoasă, bogată, ce redă părului strălucirea și aspectul mătăsos. Și este și prietenos cu natura!

Mai mult, șamponul solid de origine 91% naturală este prezentat în ambalaje ecologice din carton provenit din păduri gestionate, permițându-ți să ai grijă de mediu în timp ce-ți îngrijești părul.

3. Este mult mai concentrat

Datorită formulei sale fără adaos de apă și fără săpun, șamponul solid este mai concentrat decât șampoanele tradiționale, astfel încât durează mai mult decât un șampon lichid de dimensiuni similare (aproximativ 37 de spălări). 

Respectă fibra firului de păr și, de asemenea, nu conține conservanți, parabeni, sulfați și silicon.

4. Convenabil pentru călătorii

Șamponul solid este deosebit de ușor de transportat și depozitat. Mai ales atunci când călătorești doar cu bagaj de mână și știm cât este de dificil să iei cu tine șamponul preferat, care să se încadreze în condițiile impuse de compania de zbor. 

Ocupă puțin spațiu și scapi de grija limitei de 100ml atunci când faci bagajul!

5. Un detaliu șic

Iubitorii de șampon solid pot achiziționa o cutiuță metalică specială pentru acest tip de produs, pentru a transporta cât se poate de elegant șamponul preferat. 

Cutiuța este o mică bijuterie art deco ce poate fi apoi refolosită și re-iubită, transformată într-un mic sipet de amintiri pentru obiecte de preț sau poate fi păstrată ca obiect decorativ.

Portocalele nu sunt folosite doar pentru gustări, ci şi ca ingredient principal în diferite feluri de mâncare. În prezent, sucul de portocale este de nelipsit la micul dejun. În general, o portocală trebuie să aibă coajă netedă fără probleme, să fie fermă şi grea pentru dimensiunile sale.

Care sunt beneficiile portocalelor pentru sănătate


Bogate în vitamina C
Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C. O portocală oferă 116,2% din necesarul zilnic de vitamina C. Consumul de vitamina C este asociat cu un risc redus de cancer de colon.

Sistem imunitar sănătos
Vitamina C, care este vitală pentru buna funcţionare a unui sistem imunitar sănătos, este utilă pentru prevenirea răcelilor şi a infecţiilor recurente ale urechilor. 

Previne deteriorarea pielii
Antioxidanţii din portocale ajută la protejarea pielii de radicalii liberi, care pot provoca semne de îmbătrânire. O portocală pe zi te poate ajuta să arăţi tânără chiar şi la 50 de ani.

Menţine tensiunea arterială sub control
Portocalele, fiind bogate în Vitaminele B6, ajută la susţinerea producţiei de hemoglobină şi, de asemenea, ajută la menţinerea tensiunii arteriale sub control datorită prezenţei magneziului.

Reduce colesterolul
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani şi canadieni, o clasă de compuşi găsiţi în coaja acestor citrice au potenţialul de a scădea colesterolul mai eficient chiar şi decât unele medicamente.

Controlează nivelul zahărului din sânge
Fibrele din portocale ajută la menţinerea nivelulul de zahpr din sânge sub control, făcând astfel portocala o gustare sănptoasă pentru persoanele cu diabet zaharat.

În plus, portocalele conţin zaharuri simple. Zahărul natural din portocale, fructoza, poate preveni creşterea prea bruscă a nivelului zahărului din sânge după masă. Indicele său glicemic este de 40 şi, în mod normal, orice aliment care se încadrează sub 50 este considerat sărac în zahăr. Totuşi, asta nu înseamnă că poţi mânca prea multe portocale odată, căci asta va creşte insulina şi poate duce chiar la creşterea în greutate.

Reduce riscul de cancer
Portocalele conţin D- limonene, un compus care previne mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cel pulmonar, de piele şi chiar de sân. Vitamina C şi antioxidanţii prezenţi sunt importanţi pentru a întări imunitatea organismului şi astfel să combată cancerul. 

Natura fibroasă a fructului îl face, de asemenea, să acţioneze ca un scut împotriva cancerului. Potrivit unui studiu, până la 15% din cazurile de cancer se întâmplă din cauza mutaţiilor în ADN, care pot fi prevenite cu vitamina C.

Alcalinizează organismul
Cu toate că portocalele sunt acide înainte de a le digera efectiv, ele au o mulţime de minerale alcaline care joacă un rol important în procesul de digestie. Această proprietate a portocalelor este similară cu cea a lămâilor, care sunt, fără îndoială, printre alimenetele cele mai alcaline.

Sănătatea ochilor
Portocalele sunt o sursă bogată de carotenoide. Vitamina A prezentă în ele joacă un rol important în menţinerea membranelor mucoase ale ochilor sănătoşi.

Vitamina A este, de asemenea, responsabilă de prevenirea degenerării maculare legate de vârstă, care, în cazuri extreme, poate duce la orbire. De asemenea, ajută ochii să absoarbă lumina.

Gardieni contra constipaţiei
Portocalele conţin fibre solubile şi insolubile. Acest lucru va ajuta la menţinerea funcţiei intestinale şi a stomacului, prevenind sindromul intestinului iritabil. În plus, fibra ajută la tratarea constipaţiei într-o mare măsură.

 

 

 

 

sursa: www.eva.ro

Duminică, 23 aprilie, a fost una dintre zilele istorice pentru boxul oltenesc şi nu numai. În urmă cu 100 de ani, mai exact în în data de 23 aprilie 1923, boxul a devenit realitate în zona Olteniei, iar al doilea sport ca vechime a început să fie practicat şi în zona de sud a României.

Muncitorii Uzinelor metalurgice „Brătăşanu” din Craiova au asistat la o primă demonstraţie fără precedent în Oltenia. În ringul improvizat într-o hală de producţie a avut loc o întâlnire amicală de box, între germanul Helmuth Schmidt şi austriacul Karl Tomatzi, amândoi fiind angajaţi ca specialişti. Patronul fabricii, Mircea Paul Brătăşanu, a încurajat această acţiune în premieră în România, în alte ţări acest sport fiind deja consacrat.

Pregătiri intense şi interes mare pentru prima gală în Craiova

 

După câteva luni, în urma unor mari eforturi, s-a stabilit ca prima gală organizată să aibă loc în grădina de vară a Restaurantului Minerva, în ziua de duminică, 23 aprilie 1923, la orele 10.00. În aceste condiţii, pe lângă afişele lipite pe gardurile străzilor centrale, s-a confecţionat şi un panou uriaş, montat pe un cărucior, tras de un cal. Scopul urmărit era ca trecătorii să vadă caricaturile ambilor boxeuri.

 

Spaţiul destinat întâlnirii sportive a devenit instant neîncăpător. Spectatorii s-au suit pe garduri sau pe acoperişurile caselor din jur, evenimentul având loc pe unul dintre colţurile intersecţiei străzilor Constantin Nicolaescu-Plopşor şi Mihail Kogălniceanu (denumirile actuale). Lupta s-a desfăşurat pe parcursul a zece reprize, a câte trei minute fiecare. Printre invitaţii de marcă se aflau marii industriaşi ai Craiovei, o parte dintre ei având şi statutul de sponsori ai acelei competiţii sportive de nivel înalt.

 

De menţionat că peste aproape 3 ani, mai exact în 22 martie 1926, va veni şi rândul Federaţiei Române de Box să sărbătorească un centenar de existenţă.

 

 

 

Sursa: www.gds.ro

Pagina 1 din 222