Mereu printre studenti
Adda

Adda

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Chiar dacă un sezon nou aduce ȋntotdeauna după sine noi și noi trenduri, nu ȋntotdeauna ne putem schimba garderoba la jumătate de an. Astfel, un truc ar fi să mizăm pe piese de vestimentație clasice și să achiționăm câteva perechi de pantofi cheie ai perioadei, fără a neglija ȋnsă aspectul atemporalității. De la piese retro precum o pereche de sneakerși până la o pereche de pantofi bijuterie cu toc amețitor, există anumite tendințe foarte cool, de care ne vom putea bucura cu siguranță mai multe sezoane de acum ȋncoace.

Chunky overknees

Cizmele peste genunchi nu sunt o noutate ȋn materie de tendințe, ci faptul că anul acesta ele se poartă cu talpă plată și lejere pe picior. Fie că preferi o variantă biker ca ȋn prezentarea Acne Studios sau una din cauciuc propusă de casa Chanel, acest tip de cizme ȋți va conferi un aer fresh și nonconformist.

Sneakerși retro

Gucci a avut ȋn prezentarea sa de toamnă-iarnă și pantofi sport retro adidas, motiv pentru care această direcție a crescut ȋn popularitate. Și ȋn special varianta adidas Gazelle, un model clasic, cool și deosebit de confortabil, disponibil ȋn mai multe variante de culori. Un must ȋn orice șifonier!

Balerinii

Adorați de unii și evitați cu orice preț de alții, balerinii au revenit ȋn tendințe după o perioadă de absență. Iar de data aceasta sunt mai rafinați ca oricând. Vei avea nenumărate variante la dispoziție, de la cele din satin, la cele cu aplicații de cristale sau perle până la variante din piele lăcuită, toate te vor transforma ȋn cea mai diafană apariție.

Platformele

Deși nu sunt o noutate de sezon, platformele lansate de Versace acum ceva timp au dus la un trend ce pare să se mențină atât ȋn preferințele designer-ilor cât și în cele ale consumatorilor de modă și ale vedetelor. Astfel ȋți recomand să-ți achiziționezi neapărat o pereche fie ȋntr-o culoare aprinsă, pe care să-o porți drept contrast, fie pe alb, negru sau nude pentru a se integra ȋn ținute ȋn astfel de tonuri.

Pantofii bijuterie

Probabil ca o reacție contra minimalismului care a dominat ȋn ultimii ani podiumurile și alegerile publicului, designerii s-au ȋntrecut pe sine ȋn a crea pantofi ce pot fi asemuiți unor bijuterii și te asigur că ȋți vor atrage atenția. Alege o variantă metalică, cu pietre, din satin sau cu funde și te vei bucura de ei atât ȋn combinație cu o pereche de jeans, cât și seara cu o rochie la fel de sparkly.

 

 

 

 

 

 

 

sursa: www.elle.ro

Secția de Drumuri Naţionale Târgu Jiu a redus intervalul orar în care se poate circula pe Transalpina.

Din cauza condițiilor meteo, precipitații și temperaturi scăzute ce duc la apariția poleiului pe timpul nopții, SDN Târgu Jiu a precizat că accesul pe sectorul cuprins între Rânca și Obârșia Lotrului, de pe DN 67C, se va face în intervalul orar 10. 00- 17.00.
Decizia deschiderii mai târziu a fost luată pentru ca utilajul echipat cu lamă și răspânditor de material antiderapant să poată parcurge tot traseul pentru ca drumarii să se asigure că nu sunt probleme și circulația se poate desfășura în condiții de siguranță.
Seara accesul este permis până la ora 17.00, având în vedere că se întunecă mai devreme și temperaturile scad pe timpul nopții.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursaȘ www.gds.ro

Logo-ul este de fapt fața brand-ului tău. Dacă reușești să creezi un logo ușor de ținut minte, ca cel folosit de cazino-ul Ice Casino, ai construit deja o asociație puternică în creierul potențialului tău client sau cumpărător. De aceea, un logo bine pus la punct este un factor important când vine vorba de succesul afacerii tale. 

În acest articol îți vom povesti despre cum să creezi un logo ce va îmbunătăți imaginea brand-ului tău și va face compania ta mai ușor de recunoscut între celelalte companii cu aceleași servicii. Pentru a-ți fi mai ușor, vom lua ca standard companiile ce fac parte din Fortune 500, deoarece acestea au toate aspectele la un nivel perfect sau practic perfect. 

Diferite tipuri de logo-uri

Înainte de a începe cu sfaturile pe care trebuie să le știi despre cum și de ce să desenezi un logo calitativ, trebuie să știi măcar bazele design-ului unui logo. Pentru asta, iată o listă de diferite logo-uri cu o scurtă explicație pentru a înțelege mai bine. 

 • Monograme – Aceste logouri sunt făcute doar din inițialele unui nume de brand. Folosind diferite fonturi și culori, designerii adaugă un pic din filosofia brandului în logo. Iată cele mai cunoscute companii cu asemenea logouri: NASA, CNN, BBC, HBO: 
 • WordMark – Acest tip de logo este format din numele companiei îndeplinit într-un font mai special cu aplicarea diferitor culori care accentuează diferite calități ale companiei date. Coca-Cola și Google sunt cele mai notorii exemple ale acestor logouri. 
 • Pictorial Logo – Acest tip de logo este deseori constituit dintr-un simplu simbol care înglobează în sine numele și reputația companiei. Cel mai bun exemplu al unei companii cu un asemenea logo este Apple. 
 • Abstract Mark – Aceste logouri sunt o versiune diferită a celor descrise mai sus. Pentru aceste logouri, designerii folosesc diferite forme geometrice și simboluri. Companiile Adidas și Nike sunt cele mai mari posesoare ale acestui tip de logo. 
 • Mascot Logo – Aceste logouri folosesc mascotele companiei în calitate de logo. De cele mai multe ori, acestea sunt diferite personaje ilustrate ca și în cazul rețelei de restaurante KFC. 
 • Combinația dintre cuvinte și monograme – Aceste logouri folosesc atât cuvinte cât și monograme. Cele mai cunoscute companii care folosesc acest tip de logo sunt Burger King și Doritos. 

Acum că știi toate tipurile de logouri, este timpul să îți arătăm cum să creezi un logo care să îți îmbunătățească brand-ul și imaginea acestuia. 

Legătura cu brandul 

După cum am și spus mai sus, logoul este de fapt, fața brandului tău. De aceea, acesta trebuie să fie puternic asociat cu compania și filozofia companiei tale. Un exemplu perfect de asemenea companie este Apple. Aceștia sunt renumiți pentru minimalismul cu care au cucerit piața de tehnologii informaționale. Toate produsele lor sunt îndeplinite în acest stil, același lucru îl putem zice și despre logoul lor. 

Mărul folosit de compania Apple este cât se poate de minimalist. Acesta nu are nici un detaliu în plus, este doar forma unui măr mușcat care, în funcție de produs, este îndeplinit într-o culoare mată sau metalică. De aceea, trebuie să alegi și să creezi un logo care va afișa principalele idei ale companiei tale.

Acest lucru este important deoarece, cum am și mai spus, logoul este creat pentru a construi o puternică asociație cu compania ta. Este imposibil însă să construiești o legătură asociativă dintre un logo minimalist și o companie care folosește sute și mii de mici detalii în produsele sale. De aceea, înainte de a crea un logo, înțelege esența brandului și companiei tale. 

Combină diferite tipuri 

Deși există excepții de companii care folosesc doar un tip de logo, aceste branduri sunt deja atât de mari și recunoscute încât logo-ul este doar o emblemă a succesului acestora. Pentru o companie de dimensiuni mici sau medii, o combinație armonioasă de diferite tipuri de logouri este cheia succesului. 

Nu este de ajuns să ai doar o emblemă sau un simbol. Ar fi perfect dacă ai putea îmbina armonios emblema companiei tale cu numele, ceea ce ar facilita procesul de popularizare și reținere a numelui companiei tale în creierul diferitor cumpărători. De asemenea, o idee genială ar fi aplicarea acestui logo pe diferite produse ale companiei, pentru ca persoana ce achiziționează acest produs să îl vadă constant. Un fel de reclamă pasivă. 

Culorile și combinațiilor lor 

43% din companiile din Fortune 500 folosesc două sau mai multe culori în logourile sale. Această statistică arată că oamenii reacționează mai bine la logourile ce au mai mult de o culoare, mai ales în cazul în care aceste culori sunt folosite armonios și sunt bine îmbinate cu celelalte elemente ale logoului. De asemenea, trebuie să știi că cele mai populare culori între top 100 branduri din lume sunt: Negru, Albastru, Roșu și Galbenul. De aceea, dacă poți crea un logo din aceste culori, este obligatoriu să folosești această șansă.

 

 

 

 

 

 

sursa: www.topgear.ro

Masina Full electrica sau Hibrida ❓ O intrebare ce a inceput sa si-o puna multe lume.

Electrificarea, adică adăugarea de baterii și motoare electrice la sistemul de propulsie al unei mașini, nu mai este doar o idee de nișă.

Ceea ce a început cu modelele originale Honda Insight și Toyota Prius a evoluat, ajungând acum să cuprindă vehicule de toate formele și dimensiunile, cu nenumărate tehnologii la bord centrate în principal în jurul unui singur obiectiv: conducere eficientă, cu emisii reduse.

Acum este un moment minunat pentru a cumpăra astfel de mașini, pentru că acum ai de unde să alegi.

Mai multe optiuni pentru astfel de vehicule

Mașinile hibride și cele complet electrice au o mulțime de alte beneficii, începând cu stimulentele financiare oferite de stat sau, în unele țări, permisiunea de a circula pe benzile pentru autobuze şi taxiuri (banda HOV), și până la costuri mai mici de întreținere. Desigur, există și dezavantaje, cum ar fi costurile în eventualitatea (destul de rară) că trebuie să înlocuiți bateria electrică.

 • Cu atât de multe noi tipuri de vehicule electrificate care intră astăzi pe piață, este important să conștientizați diferențele dintre ele.

Iată o prezentare cu diferitele tipuri de vehicule electrificate de pe piață, cu tot cu avantajele și dezavantajele acestora.

Mild Hibrid

Mild Hybrid este un sistem starter – generator integrat, care înlocuiește demarorul și alternatorul, și asistă motorul pe benzină sau motorină la pornire și la plecarea de pe loc. Astfel, consumul de carburant scade cu 10-15% și, bineînțeles, emisiile.

 • Pentru că o mașină mild hibrid nu are un motor electric și nu va fi niciodată propulsată electric nu este o mașină hibridă.

Așadar, dacă vreți să va cumpărați o astfel de mașină nouă, trebuie să știți că nu veți primi bonusul oferit prin Programul Rabla Plus de aproximativ 5.000 euro, ci doar un stimulent de 250-300 euro.

La viteze mici sau la staționare, motorul cu combustie internă se poate opri singur, iar generatorul de pornire 48V îl repornește atunci când este necesar.

Bateria suplimentară de 48V este reîncărcată automat la frânarea regenerativă în timpul deplasării în pantă sau la orice frânare.

Folosind energia electrică recuperată, starterul – generator integrat conferă putere motorului cu combustie pentru o accelerare în forță.

Avantajele masinilor Mild Hibrid

 • Poate alimenta multe dintre sistemele electrice ale unei mașini.
 • Sistemul de oprire-pornire economisește combustibil în timpul mersului în gol.
 • Greutate mai mică comparativ cu alte vehicule electrificate.
 • Complexitate mai mică.
 • Cost scăzut

Dezavantaje

 • Costuri și complexitate crescute față de motoarele cu ardere internă.
 • Nu este un model full electric
 • Fără mod EV complet

Hibrid

O mașină hibrid de serie folosește un motor electric pentru a furniza energie la viteze mai mari și în condiții de încărcare mai mari și un sistem electric-baterie pentru a deplasa vehiculul la viteze mici și condiții de încărcare redusă.

La plecarea de pe loc, motorul electric pune în mișcare mașina, puterea provenind de la baterie.

Până la 60km/h, automobilul se folosește doar de motorul electric pentru a rula. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care hibridele sunt foarte eficiente în traficul din oraș.

Jumatate electrica si jumatate propulsie termica

La viteza normală, motorul pe combustibil este folosit la eficiență maximă. De asemenea, acesta poate alimenta generatorul în timpul mersului, astfel producând energie electrică ce se stochează în baterii pentru o utilizare ulterioară.

La accelerare, motorul convențional lucrează alături de motorul electric pentru a crește puterea distribuită roților.

În acest timp, motorul pe combustibil pune în mișcare automobilul și angrenează generatorul, iar motorul electric se folosește de energia electrică stocată în baterie și cea furnizată de generator pentru a pune în mișcare automobilul alături de motorul termic.

Când frânezi sau iei piciorul de pe pedala de accelerație, hibridele nu mai trebuie să distribuie energie către roti iar acest lucru permite roților aflate în mișcare să alimenteze generatorul automobilului, lucru care produce energie electrică ce se stochează în baterie pentru o utilizare ulterioară.

Avantajele masinilor hibride

 • Eficiență excelentă la deplasări prin oraș
 • Motorul alimentat cu combustibil oferă posibilitatea de a parcurge drumuri lungi
 • Oferă o combinație bună între eficiență, utilitate și costul general

Dezavantaje

 • Costuri de obicei mai mari decât un vehicul 100% electric de aceeași dimensiune
 • Maximizarea eficienței înseamnă reducerea puterii

Hibrid plug-in

Mașinile hibrid plug-in sunt mai apropiate de cele 100% electrice, cu capacitatea de a parcurge distanțe mai mari numai cu energie electrică.

Denumirea de „plug-in” vine de la capacitatea lor de a fi conectate la o stație de încărcare electrică, decât să se bazeze doar pe motorul electric care se reîncarcă când frânezi.

De asemenea, bateria unui asemenea model este mai mare.

Avantajele Hibrid plug-in

 • Autonomie crescută față de vehiculele electrice cu baterie (BEV) datorită motorului pe benzină
 • Cost de achiziție mai mic comparativ cu BEV-urile.
 • Cost de funcționare mai mic comparativ cu hibrizii de serie

Dezavantaje

 • Mai scumpe decât hibridele de serie
 • Pachetele de baterii mai mari înseamnă mai multă greutate
 • Mai complexe decât o mașină mild hibrid

Mașinile full electrice

Aceste vehicule se bazează pe o baterie mare, cu cel puțin un motor electric de acționare conectat la ea și o mulțime de software complexe pentru a gestiona miile de celule individuale care alcătuiesc acea baterie mare.

Din punct de vedere mecanic, mașinile electrice sunt cele mai puțin complexe dintre toate vehiculele, ținând cont că până și cel mai simplu motor cu ardere internă cu mai mulți cilindri are multe sute de piese în mișcare, în timp ce un motor electric are doar rotorul.

Vehiculele 100% electrice devin din ce în ce mai căutate, datorită inovațiilor aduse de companii mai noi, cum ar fi Tesla, General Motors și Nissan.

Avantaje

 • Simplitatea mecanică înseamnă mai puțină întreținere decât vehicule cu motoare cu ardere internă
 • Livrează cuplul motor instantaneu
 • Funcționare aproape silențioasă
 • Electricitatea este ieftină, deocamdată
 • Fără țevi de evacuare, deci fără emisii și fără teste de emisii
 • Centrul de greutate scăzut este excelent pentru manipularea vehiculului

Dezavantaje

 • Mai scumpe decât hibrizii din seria similară sau vehiculele cu motoare cu ardere internă
 • Gama limitată
 • Timpi lungi de încărcare
 • Infrastructura stațiilor de încărcare este încă în dezvoltara
 • Nu sunt practice pentru majoritatea oamenilor, cu excepția cazului în care aveți stație de încărcare acasă
 • Greutate mai mare decât vehiculele de dimensiuni similare
 • Impact incert asupra mediului pentru eliminarea bateriei la sfârșitul duratei de viață

In concluzie, daca ai nevoie de o masina de oras, mica, fasneata si extrem de economica poti merge linistit pe varianta de masina full electrica.

In schimb daca, va doriti o masina economica cu care sa puteti face multi km si in afara orasului, fara stresul de a fi nevoit sa o incarcati, atunci clar vi se potriveste masina hibrida.

 

 

 

 

 

 

sursa: www.topgear.ro

În perioada 23 – 25 septembrie, pe Esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”, Piața „William Shakespeare”, Craiova, va avea loc o expoziție în aer liber cu vânzare pentru a marca Anul Internațional al Mineralogiei.
La manifestare, vor participa colaboratori ai Muzeului Național de Geologie (secție a Institutului Geologic al României), membri ai Asociației Mineralogilor, Paleontologilor și Gemologilor din România, acțiunea având și un puternic caracter educativ, de informare a publicului vizitator.

Expoziția va reuni aproximativ 30 de colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Arad, Galați, Tulcea, Bucureşti ş.a.).
Reprezentând un târg expozițional deschis în aer liber, cu vânzare, craiovenii sunt așteptați să admire și să achiziționeze diverse minerale, colecții de cristale, obiecte ornamentale, bijuterii cu pietre prețioase, precum rubine, safire și smaralde, semiprețioase cunoscute sau mai rare, cristale naturale montate în argint, confecționate manual, coliere cu o cromatică încântătoare brățări, broșe, cercei cu piatra lunii, aventurin, safir, chihlimbar ori jad.
Pe parcursul celor trei zile ale acțiunii:

 • vineri, 23 septembrie – interval orar 9.00 -19.00,
 • sâmbătă, 24 septembrie – interval orar 9.00 -19.00,
 • duminică, 25 septembrie, interval orar 9.00 – 19.00.
  Organizatorii vor asigura cele mai bune condiții pentru ca publicul interesat de minerale și geme să aibă posibilitatea să se documenteze și să cunoască poveștile obiectelor expuse, specialiștii prezenți urmând a prezenta date despre pietrele expuse, istoricul descoperirii lor, cât și despre utilizarea acestora nu numai ca obiecte de podoabă, ci și ca obiecte cu semnificații aparte.

 

 

 

 

 

 

 

SURSA: WWW.GDS.RO

Joi, 22 Septembrie 2022 06:45

Cele mai responsabile semne zodiacale

Știm și noi acele persoane care ar face orice să nu-și respecte promisiunile și ar inventa tot felul de scuze pentru a scăpa de responsabilități. Dar, mai sunt și acei oameni care tind să fie atenți la acțiunile lor și eventualele consecințe care ar putea apărea. Și nici nu-i vei vedea niciodată încălcând regulile.

Îți poți da seama dacă ești o persoană responsabilă sau nu în funcție de semnul tău zodiacalÎn cazul acestor zodii, nu există motive pentru care să nu-și țină promisiunile. Nu depășesc limitele impuse de alții, sunt în căutarea dreptății și a corectitudinii, iar cheia succesului lor este disciplina. 

1. Fecioară

Feciorelor le este la îndemână să preia conducerea. Într-o organizație sau companie, sunt cele care vine mereu cu idei noi și rezolvă problemele apelând la creativitate. Se ghidează după planuri și reguli stricte când vine vorba de a pune lucrurile la punct, iar atunci când nu există limite, le creează ele. Își respectă îndatoririle și responsabilitățile, iar o echipă se poate baza întotdeauna pe sprijinul lor.

 

 

2. Capricorn

Printre valorile nativilor Capricorn se numără responsabilitatea și răbdarea. Îi vei vedea rar să-și piardă cumpătul ori să se enerveze, fiind foarte atenți la felul în care se comportă în societate și la ceea ce ar putea crede ceilalți despre ei. Uneori, sunt mult prea duri cu ei și pun presiuni fără să fie nevoie și uită că ar mai trebui să se distreze. Își respectă promisiunile și luptă pentru schimbare.

3. Vărsător

Deși i-ai putea cataloga drept rebeli, Vărsătorii sunt de fapt adepții regulilor. Își asumă responsabilitatea asupra acțiunilor lor. Dacă o persoană nu rezonează cu setul de valori în care ei cred, nu vor vrea să stea în preajma ei. Preferă să aibă alături oameni cu care pot împărtăși din ideile pe care le au, fără să fie judecați. Fac tot ce este posibil pentru ca schimbările pe care și le doresc să devină realitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: www.elle.ro

 
 

Teatrul Național „Marin Sorescu” a participat la Reuniunea Teatrelor Naționale de la Chișinău, eveniment ajuns la cea de-a șaptea ediție.

Publicul a trăit, luni, emoția adusă pe scena Sălii Studio de către Emil Boroghină, Societar de Onoare al Naționalului craiovean, în cadrul spectacolului-recital Recitindu-l pe Shakespeare … Lumea-ntreagă e o scenă și toți oamenii-s actori, construit pe texte de William Shakespeare, Mihai Eminescu și Geo Bogza.

Spectacolul, poezie și monolog de teatru deopotrivă, începe sub semnul tristeții lui Jacques Melancolicul în fața deșertăciunii și a răsturnării valorilor, continuă cu sonetul 66, urmat de o simfonie de monologuri celebre din tragediile istorice (Brutus, Richard al III-lea), urzeala planurilor abjecte ale lui Iago, suferința și revolta contra nerecunoștinței și discriminării (Shylock), disperările regelui Lear, cumplitele încercări ale lui Gloucester, evocarea reginei Mab (Puck), nostalgiile lui Ariel și despărțirea de magie a lui Prospero.

câine cu om. câine fără om

Marți, producția câine cu om. câine fără om semnată de Radu Afrim la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a fost prezentată publicului la Sala Mare a Teatrului Național din Chișinău, începând cu orele 19:00.
câine cu om. câine fără om este cel de-al patrulea spectacol pe care Radu Afrim îl montează la Naționalul craiovean, după Dacă am gândi cu voce tare de Adnan Lugonić, Casa cu suricate de David Drábek și recent premiata producție Inimă și alte preparate din carne de Dan Coman, câștigătoare a Premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2020.

 

 

 

 

 

sursa: www.gds.ro

Miercuri, 21 Septembrie 2022 09:18

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 19 septembrie – 2 octombrie. Temperaturile minime coboară până la 3 – 4 grade în toată țara, până în 24 septembrie. După această dată temperaturile cresc cu aproximativ 5 grade. La munte se anunță ninsori.

BANAT

Până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa, în general, între 16 și 18 grade, iar a minimelor între 4 și 7 grade. În jurul datei de 25 septembrie, valorile termice vor crește cu aproximativ 5 grade, apoi nu vor mai avea variații semnificative. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 22 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie

CRIŞANA

În intervalul 19 – 24 septembrie vremea va fi deosebit de rece, media maximelor termice fiind, în general, de 15…17 grade, iar a minimelor de 4…7 grade. La sfârșitul primei săptămâni și la începutul celei de a doua se va încălzi cu aproximativ 4 grade, apoi valorile termice nu se vor mai modifica semnificativ. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

TRANSILVANIA

Până în data de 24 septembrie media temperaturilor se va menține mult sub cea specifică perioadei și se va situa între 13 și 15 grade a maximelor și între 3 și 5 grade a minimelor. În următoarele patru zile maximele termice vor crește cu aproximativ 5 grade. Creșterea minimelor se va produce între 26 și 28 septembrie și va fi de 6 grade. În următorul interval regimul termic va fi relativ staționar. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

MARAMUREŞ

Până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa între 13 și 16 grade, iar a minimelor între 4 și 6 grade. În jurul datei de 25 septembrie, valorile termice vor crește cu aproximativ 4 grade, apoi nu vor mai avea variații semnificative. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 22 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

MOLDOVA

Media temperaturilor va fi mult sub cea specifică perioadei, până în data de 24 septembrie, și se va situa, în general, între 13 și 17 grade a maximelor și între 5 și 8 grade a minimelor. Va urma o creștere a valorilor termice, la început a celor maxime, apoi și a celor minime, astfel că în jurul datei de 27 septembrie, media maximelor va atinge 21…22 de grade, iar a minimelor va fi de 10…11 grade. În zilele care vor urma, până la finalul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variații termice semnificative. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și după data de 26 septembrie.

DOBROGEA

Până în data de 24 septembrie, media temperaturilor se va menține mult sub cea specifică perioadei și se va situa între 13 și 15 grade a maximelor și între 3 și 5 grade a minimelor. În următoarele patru zile, maximele termice vor crește cu aproximativ 5 grade. Creșterea minimelor se va produce între 26 și 28 septembrie și va fi de 6 grade. În următorul interval regimul termic va fi relativ staționar. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și între 26 septembrie și 2 octombrie.

MUNTENIA

În prima săptămână de prognoză, media maximelor termice va avea variații între 17 și 22 grade, iar a minimelor între 6 și 9 grade și vor caracteriza o vreme mai rece decât în mod normal la această dată. În cea de-a doua săptămână, temperaturile vor fi mai ridicate, nu vor mai avea variații importante, media maximelor se va situa în jurul a 23…24 de grade, iar a minimelor va fi de 10…12 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 23 septembrie, precum și după data de 27 septembrie.

OLTENIA

Până în data de 24 septembrie, media temperaturilor se va menține sub cea specifică perioadei și se va situa între 16 și 21 grade a maximelor și între 6 și 8 grade a minimelor. În următoarele patru zile, maximele termice vor crește cu aproximativ 5 grade. Creșterea minimelor se va produce între 26 și 28 septembrie și va fi de 6 grade. În următorul interval regimul termic va fi relativ staționar.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată între 19 și 22 septembrie, precum și după data de 27 septembrie.

LA MUNTE

Vremea va fi mult mai rece decât în mod normal la această dată până în data de 24 septembrie; media maximelor termice va avea variații între 4 și 8 grade, iar a minimelor va coborî ușor sub pragul de îngheț. În următoarele două zile se va încălzi cu aproximativ 4…5 grade, apoi nu vor mai fi variații termice importante. Temporar va ploua aproape zilnic, iar în prima săptămână, la altitudini în general de peste 1600 m, trecător, se vor semnala și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

 

 

 

 

 

 

sursa: www.gds.ro

FRF a anunțat marți că reprezentativa României va fi în urna a doua sau a treia la tragerea la sorţi pentru preliminariile Campionatului European de fotbal 2024. Evenimentul va avea loc duminică, 9 octombrie 2022, de la ora 13.00 (ora României), la Festhalle Frankfurt.

În condiţiile în care sancţiunea aplicată naţionalei Rusiei a fost menţinută, iar gazda Germania este calificată din oficiu, în urne se vor afla 53 de reprezentative, ce vor fi repartizate în 10 grupe. Vor fi 7 grupe de câte 5 şi 3 grupe de câte 6.

Urnele valorice vor fi realizate în baza ierarhiei Ligii Naţiunilor 2022-23. Cele 4 câştigătoare din Nations League vor fi într-o urnă specială* (şi vor fi alocate în grupe de câte 5), următoarele 6 vor fi în prima urnă, apoi ultimele echipe din Liga A, câştigătoarele grupelor din Liga B plus cea mai bună echipă de pe locurile 2 în Liga B vor fi în a doua urnă ş.a.m.d. În cazul în care Germania câştigă grupa din Nations League, urna specială va fi formată din celelalte 3 câştigătoare, iar prima urnă din 7 echipe.

Calculele exacte

În funcţie de rezultatele din ultimele două etape din Liga Națiunilor, România poate fi în urna a doua (dacă reuşeşte să câştige grupa, lucru încă posibil matematic dacă învinge Finlanda şi Bosnia şi Herţegovina, pe cea din urmă la minimum două goluri, şi dacă, în acelaşi timp, Muntenegru remizează la Zenica şi apoi pierde pe teren propriu cu Finlanda; dacă va fi echipa de pe locul secund cu cel mai bun punctaj din Liga B) sau în urna a treia (dacă încheie grupa pe oricare alt loc).

Întrucât Germania, gazda turneului final, şi Rusia, alocată în Liga B (2022/23) dar exclusă ulterior, nu vor lua parte la preliminarii, România nu poate ajunge în urna a patra.

Meciurile din preliminariile EURO 2024 se vor disputa în perioada martie – noiembrie 2023, urmând a fi decise 20 dintre calificate. Alte 3 reprezentative îşi vor câştiga locul la turneul final în urma play-off-urilor Nations League, în martie 2024.

 

 

 

 

 

 

sursa: www.gds.ro

Pe 1 octombrie va începe un nou an universitar, iar centrele universitare au fixat deja noile tarife pentru locurile cu taxă de la licenţă, master şi doctorat. La Universitatea din Craiova pentru anul 2022-2023 s-a ajuns la o taxă unitară pe fiecare ciclu de studii, indiferent de program. La Universitatea de Medicină şi Farmacie nu au apărut modificări comparativ cu anul trecut dar taxa ajunge şi la 10.000 de lei pe un an de studiu.

Cum s-au modificat taxele la Universitatea din Craiova

La Universitatea din Craiova, din noul an universitar, studiile de licenţă la taxă costă 4.000 lei, indiferent de domeniu. Şi la master taxa este 5.000 de lei de student pe fiecare an de studiu, iar la doctorat taxa este de 6.000 lei. Comparativ cu anul trecut se observă că la unele programe este o creştere semnificativă. La licenţă, de exemplu, conform documentelor oficiale ale universităţii, anul trecut studiile de licenţă costau 3000 de lei pe an, cu excepţia domeniului Drept unde taxa era 3.200 lei pe an şi a Cinematografiei unde se achita 4.500 de lei.

Se observă astfel că la licenţă pentru noul an universitar o creştere de cel puţin 800 de lei. Şi la master, taxa era 3.000 de lei anul trecut, iar de anul acesta este 4.000 de lei, iar la doctorat la cele mai multe programe costurile pentru locurile cu taxe au crescut de la 4.000 de lei la 6.000 de lei pe an.

Pentru studenţii străini sunt alte tarife. Taxele pornesc de la 2.500 de euro la domeniile tehnic, agronomic, ştiinţe, matematici şi sport şi ajung la 7.000 de euro la teatru şi chiar 9.000 de euro la film în anul pregătitor. Pentru studiile doctorale taxele pornesc de la 2.900 de euro. Cea mai mare taxă este tot pentru domeniul film de 11.700 de euro pe fiecare an universitar.

Alte taxe în funcţie de solicitările studenţilor

La Universitatea din Craiova sunt şi alte taxe, în funcţie de solicitările studenţilor. De exemplu, taxa pentru analiza dosarului de echivalare pentru glisare în an superior este de 1.000 lei pentru fiecare an echivalat. Există şi taxă pentru eliberarea la cerere, de copii certificate, conform cu originalul, după acte de studii, în valoare de 200 de lei.

Un alt exemplu este taxa de transfer de la Universitatea din Craiova la o altă universitate din ţară de 500 de lei. La acestea se adaugă taxele de înscriere şi înamtriculare la programele de studii, dar şi taxe pentru eliberarea de situaţii şcolare cu credite alocate disciplinelor de studii pentru absolvenţii care au finalizat studiile anterior introducerii sistemului de credite transferabile care pornesc de la 100 de lei.

Ce taxe sunt la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova

La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova nu pare să fi apărut creşteri ale taxelor de şcolarizare, dar un an de studiu pe un loc cu taxă porneşte de la 6.000 de lei. Această taxă este plătită de studenţii de la programele de studii Medicină Dentară, Radiologie şi Imagistică, Balneo-fiziokineto-terapie şi recuperare şi Asistenţă medicală generală. Cei de la Medicină, Medicină Dentară, Farmacie plătesc 10.000 de lei pe un an de studiu. La acestea se adaugă taxele de înscriere la concursurile de admitere. Ceva mai mici sunt taxele de la programele de master. Acestea au o durată de unu-maximum doi ani şi taxele sunt 4.800 lei.

Ce taxe sunt în ţară

La Medicină şi în ţară sunt taxe mai mari . La Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca, candidaţii sunt informaţi pe site că în medie, un student cheltuiește aproximativ 600-800 euro / lună (aceasta variază bazat pe cazare intr-un un apartament / cămin). Costurile includ şi cărţile şi hainele şi mâncarea.

În ceea ce priveşte locurile cu taxă, anunţul universităţii este următorul: „Taxa de școlarizare anuală aplicabilă candidaților nou înmatriculați, prin analiza dosarelor personale, în anul universitar 2022-2023, este în valoare de 7500 euro. La Universitatea De Medicină „Carol Davila” din Bucureşti studenţii români plătesc 15.000 lei pe an la Medicină şi Medicină Dentară, 10.000 de lei la Farmacie şi 8.000 de lei la Facultatea de Moaşe şi Asistenţe Medicale. Studenţii pot obţine şi credite pentru a achita taxele de şcolarizare.

Cât costă un an de facultate în alte oraşe

Mulţi tineri se îndreaptă şi spre Universitatea Politehnică din Bucureşti. La această universitate, şcolarizarea anuală pentru studenții în regim de taxă de studii (TS) de la învățământul universitar de licență este 4.000 lei, iar la programele de licență cu predare în limbi străine un an de studiu costă 4.500 lei. La programele de master taxa este 5.000 lei, iar dacă programul de master este cu predare în limbi străine, tariful este 5.500 lei pe an.


Cei care vor să studieze la Cluj, la Universitatea „Babeş Bolyai”, la multe specializări de licenţă taxa este 2.000 de lei şi ajunge la maximum 4.000 de lei. De asemenea, la Universitatea de Vest din Timişoara taxele sunt între 3500 lei. Cel mai mare tarif este Facultatea de Muzică şi Teatru, taxa fiind 10.000 lei.
La aceste taxe se adaugă şi costurile pentru cărţi, cursuri, haine, chirie şi mâncarea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SURSA: WWW.gds.ro

Pagina 1 din 213