Mereu printre studenti
Adda

Adda

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Oina continuă să fie un sport extrem de iubit în Oltenia, iar rezultatele obţinute de clubul CS Hoina Craiova sunt la nivelul aşteptărilor. Clubul din Bănie a participat, în perioada 29 iulie-1 august, la Campionatele Naţionale de Oină pentru juniori, desfăşurate în judeţul Constanţa, la Cumpăna şi Eforie Nord, unde a obţinut nu mai puţin de patru medalii (trei de aur şi una de bronz).

Având în componenţă copii din comuna Giurgiţa, acolo unde oina se bucură de sprijinul autorităţilor locale, echipele de juniori ale Hoinei Craiova au obţinut trei titluri naţionale, o reuşită totală pentru micii sportivi ai lui Cosmin Drăghici.

Altfel zis, evoluţia băieţilor a fost extraordinară, ei reuşind să obţină 3 medalii de aur şi o medalie de bronz în cele 4 competiţii la care au participat. Mai presus de rezultatele deosebite este de remarcat nivelul jocului prestat de copii.

CS Hoina Craiova a concurat la Campionatele Naţionale cu următorul lot: Răzvan Văduva, Cristi Ciuciună, Ionuţ Mȋrşeanu, Ştefan Baiaram, Robert Bogheanu, Alex Pădeanu, Daniel Văduva, Bogdan Radu, Florin Zamăneagră, Daniel Bogheanu, Cristian Mormoe, Cătălin Ciobanu, Răzvan Iovan şi Vlad Văduva. Antrenor: Cosmin Drăghici, colaborator Neguţ-Dumitru Marin.

Întâlnire spectaculoasă cu Marian Drăgulescu

O bucurie pentru tinerii sportivi a fost şi întâlnirea cu marele campion al gimnasticii româneşti, Marian Drăgulescu. Acesta a interacţionat cu băieţii, a învăţat de la ei elemente ale jocului de oină şi a făcut multe fotografii, oferindu-le o amintire extraordinară.

La meciurile desfăşurate pe plaja din Eforie, numeroşi oameni i-au remarcat pe aceşti copii deosebiţi, susţinându-i în competiţie. Prin muncă şi pasiune, băieţii legitimaţi la CS Hoina au făcut cunoscută localitatea Giurgiţa la nivel naţional şi au adus Craiovei şi Olteniei rezultate cu care ne putem mândri, arătând, o dată în plus, potenţialul acestei zone minunate a României.

Sursa: www.gds.ro 

China32 aur – 23 argint – 16 bronz – 71 total; SUA27 – 34 – 24 – 85; Japonia21 – 7 – 13 – 41; Australia17 – 4 – 17 – 38; ROC (Rusia)15 – 21 – 19 – 55; Marea Britanie15 – 18 – 16 – 49; Germania9 -9 -16 – 34; Noua Zeelandă7 – 4 – 6 – 17; Italia6 – 10 – 16 – 32; Franţa6 – 10 – 9 – 25. România ocupă locul 35 (la egalitate cu Venezuela) şi are următorul bilanţ: 1 – 3 – 0 – 4.

Sursa: cvlpress.ro 

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizare de Cod portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat pentru astăzi. În județele Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade.

Astăzi, va fi Cod galben de disconfort termic ridicat în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic va fi ridicat și va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 38 de grade.

Va fi Cod portocaliu vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale, în intervalul 5 august, ora 12.00 – 6 august, ora 6.00.
La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe alocuri 40…60 l/mp.

Cod Galben

În intervalul 5 august, ora 21:00 – 6 august, ora 6:00, va fi Cod galben de vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină. În intervalul menționat, vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

Administrația Națională de Meteorologie a transmis o informare de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în intervalul 6 august, ora 10:00 – 7 august, ora 10:00.
În intervalul menționat, în estul și sud-estul țării, dar și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Sursa: www.gds.ro 

Doi silvicultori şi-au pierdut viaţa şi un altul a fost rănit, miercuri, în Bulgaria, în timp ce luptau împotriva incendiilor forestiere care s-au extins în această săptămână, potrivit unui anunţ al Ministerului de Interne de la Sofia.
Cei doi silvicultori au murit după ce au fost prinşi de un incendiu care a izbucnit în apropierea unui sat din regiunea Sandanski (sud-vest) miercuri dimineaţă.

Patru case au fost distruse de flăcări miercuri într-un alt incendiu din regiunea Starosel (centru), unde armata a trimis un elicopter pentru a ajuta pompierii.

Un alt elicopter, vehicule ale armatei şi pompieri se luptă de marţi cu un incendiu de amploare la poalele lanţului muntos Stara Planina din regiunea Karlovo (centru).

Cel puţin şase case şi o fostă şcoală au ars din temelii luni, după ce un incendiu a afectat un sat din regiunea Kyustendul (vest).

Bulgaria s-a confruntat cu un val de căldură săptămâna trecută, iar luni serviciile meteo au emis o alertă de avertizare cod roşu privind canicula în cea mai mare parte a ţării.

În ultimele zile s-au înregistrat până la 200-240 de incendii pe zi, a declarat miercuri şeful pompierilor Nikola Nikolov pentru televiziunea publică BNT. Potrivit acestuia, 93% dintre aceste incendii au fost declanşate de activităţi umane şi s-au răspândit rapid, fiind favorizate de căldură, secetă şi vânt.

În această perioadă, incendii de amploare afectează Grecia, Turcia şi Macedonia de Nord.

Sursa: www.gds.ro 

Primăria din Bumbești-Jiu a fost de acord să cedeze câteva hectare de teren pentru extinderea Muzeului Arhitecturii Populare de la Curtișoara.

Muzeul este administrat de Muzeul Județean de Istorie, din subordinea Consiliului Județean Gorj. Se dorește amenajarea unui muzeul al satului mult mai mare și punerea în valoare a obiectivului în vederea atragerii unui număr mare de turiști. Se are în vedere accesarea de fonduri europene pentru extinderea și promovarea Muzeului Satului. Proiectul are o valoare de 12 milioane de euro. La Muzeul Satului se află mai multe cule și case din diferite loalități ale județului Gorj. Instituția se află la 10 kilometri de Târgu Jiu și este vizitată an de an de mii de persoane. Inițial Muzeul se întindea pe o suprafață de 13 hectare. S-a retrocedat însă o parte a terenului pe care a fost amplasat Muzeul.

Mii de turiști an de an

Curtişoara este o localitate situată la numai 10 kilometr nord de Târgu-Jiu, capitala judeţului Gorj, pe partea dreapta a şoselei naţionale care beneficiind şi de amplasarea într-un cadru natural de exceţie care reproduce la scara mai mică aproape toate formele de relief. Muzeul s-a coagulat în jurul unei părţi a domeniului familiei Cornoiu, moştenitoarea culei construită la începutul secolului al XVIII-lea, actualmente cea mai mare şi mai bine păstrata construcţie de acest tip din Oltenia.

Inaugurat în anul 1975 muzeul şi-a îmbogăţit permanent colecţia de patrimoniu constituind un sprijin important pentru cei interesaţi de lumea satului în general şi de cultura populara gorjenească, în special. În acest cadru cele două biserici: prima o ctitorie a Bălașei Cornoiu de la 1821 cu hramul Sf. Ioan Botezătorul, a doua aparţinând familiei Tătărescu, strămutate în anul 2002 de la Poiana Rovinari, precum şi fântâna Sf. Arhangheli (1896) sunt cele mai bune modele pentru a înţelege relaţia privilegiată a familiilor româneşti.

„Această virtute a înnobilat şi ţăranul care prin ingeniozitatea sa probată de gospodăriile strămutate aici din (secolele XVIII-XX), s-a transformat în izvor al inspiraţiei brâncuşiene. Toate acestea, şoapta frunzelor arborilor seculari sau murmurul unui izvor şi multe altele transforma vizitatorul din simplu observator în participant la ceea ce se poate numi: viata satului. şerpuieşte către Valea Jiului, comună bogată, care îşi află numele în negura evului mediu, fiind probabil reşedinţa unei autorităţi locale, găzduieşte în zilele noastre Muzeul arhitecturii populare din Gorj.”.

Sursa: www.gds.ro 

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu organizează, în perioada 12-15 august 2021, ediția a XVII-a a Târgului Meșterilor Populari din România.

Aproape 20 de meşteri populari din Vâlcea, Bistrița Năsăud, Dolj, Maramureș, Argeș, Cluj, Alba, Republica Moldova, Suceava, București și Gorj vor expune costume populare, ceramică, bijuterii, țesături, preparate apicole, turtă dulce, sculpturi în lemn, lavandă, articole prelucrate din piele ș.a la căsuțele amplasate în centrul municipiului Târgu Jiu.

Deschiderea târgului va avea loc vineri, 13 august 2021, la ora 10:30, în centrul municipiului Târgu Jiu.

Sursa: www.radiooltenia.ro 

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizare de Cod galben de disconfort termic ridicat, pentru intervalul 4, 5 august.

În sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va accentua și local va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Miercuri (4 august) temperaturile maxime se vor situa între 32 și 36 de grade. Joi, temperaturile vor fi între 34 și 39 de grade. Minimele termice, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.

Administrația Națională de Meteorologie a emis și o avertizare de Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în intervalul 4 august, ora 12:00 – 5 august, ora 6:00.

În Moldova, în cea mai mare parte a Munteniei și local la munte și în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…45 l/mp.

Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Sursa: www.gds.ro 

Ministerul Educaţiei a publicat ieri rezultatele finale ale examenului naţional de titularizare. În Dolj, după contestaţii a crescut cu peste 3% procentul candidaţilor cu medii peste 7.  Nu au fost înregistrate noi note de 10. Foarte afectaţi de reevaluarea lucrărilor au fost candidaţii cu note între 5 şi 7, la mai bine de 2% din lucrări fiind punctate în minus.

În Dolj au fost depuse 151 de contestaţii după afişarea rezultatelor iniţiale la concursul de titularizare. În urma reevaluării lucrărilor de la examenul naţional de titularizare, în Dolj, conform datelor comunicate de Inspectoratul Şcolar, rata notelor peste 7 obținute de candidații care au susținut proba scrisă a crescut de la 51,78%, cât au fost rezultatele iniţiale, la 54,39%. Practic, 17 candidaţi au reuşit să obţină medii peste 7 după contestaţii.

În schimb, a scăzut procentul notelor între 5 și 7 cu mai bine de 2%, de la 33,33% iniţial la 31,29%.
Nu au fost înregistrate noi note de 10. La nivelul judeţului sunt nouă candidați care au obținut nota 10: la biologie (1), la educaţie socială (1), la educatoare (5) şi la religie ortodoxă (2). 
La proba scrisă din cadrul concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar, în judeţul Dolj, s-au prezentat 672 de candidați din totalul de 984 înscriși, iar dintre aceştia 356 au obținut note între 7 și 9,99, faţă de 339 de candidaţi câți erau după afişarea rezultatelor iniţiale.

Prioritate la repartizare au candidaţii care au 7 şi sunt pe durata viabilităţii postului

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, se realizează în ședințe publice sau on-line, organizate de către inspectoratele școlare în intervalul 4-5 august.
În Dolj, azi, începând cu ora 10.00, în sala amfiteatru a ISJ Dolj, are loc repartizarea cadrelor didactice angajate cu contract individual de muncă pe durata de viabilitate a postului sau catedrei care au obţinut media de repartizare minimum 7. Apoi sunt repartizate cadrele didactice care au obţinut minimum 7 la concurs pe posturi didactice sau catedre vacante publicate pentru angajare cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare.

Pe 5 august va fi şedinţă tot pentru candidaţii cu medii peste 7

Joi, 5 august, are loc repartizarea pentru completarea normei didactice de predare a cadrelor didactice titulare, a cadrelor didactice debutante, apoi are loc repartizarea prin transfer sau detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere de activitate nesoluţionată a cadrelor didactice aflate în restrângere de activitate. 
După detaşare, tot joi, are loc repartizarea pentru completarea normei didactice a cadrelor didactice titulare în învăţământul preuniversitar anterior înscrierii la concurs, cu păstrarea statului de cadru didactic titular şi a cadrelor didactice debutante în învăţământul preuniversitar de stat şi particular care au promovat examenul naţional pentru obţinerea definitivării în învăţământ, sesiunea 2021, şi au obţinut media de repartizare minimum 7, ierarhizaţi pe o listă unică în ordinea mediei.

Peste 80 de posturi titularizabile în Dolj

La nivel naţional sunt disponibile 4.814 posturi didactice sau catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (3.500 în mediul urban şi 1.314 în mediul rural). 
Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări: educatori sau profesori pentru învăţământ preşcolar în limba română (1.103), învăţători/profesori pentru învăţământ primar în limba română (828) şi muzică instrumentală (310). 
În Dolj sunt 86 de posturi titularizabile, la diverse discipline. Candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu vor fi repartizați pe posturi didactice în anul școlar 2021-2022.

 

Sursa: www.gds.ro 

Picturile murale și spectacolele stradale care vor avea loc în timpul festivalului, au rolul de a avea un impact socio-cultural pozitiv pentru locuitorii acestui cartier. În zonă se vor picta pereții școlilor “Pompiliu Marcea” și “Constantin Brâncuși”, precum și calcanul unui bloc de locuințe. Alte intervenții artistice vor avea loc pe pereții Colegiului Tehnic “Ion Mincu”, la Muzeul de Artă, precum și la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu”.

Un artist din Argentina

Picturile murale vor fi realizate de Alaniz din Argentina și talentații artiști români Lost Optics, Mazerschi/Comunitatea 156, Pandele, Pisica Pătrată și Wanda Hutira. Fiecare zi a festivalului va găzdui diferite expoziții neconvenționale și workshop-uri, în spații precum Muzeul Național “Constatin Brâncuși” și Biblioteca Județeană “Christian Tell”, dar și manifestări artistice create în colaborare cu festivaluri internaționale de artă stradală din Hong Kong și Lima, Peru.

„Ediția de anul acesta a festivalului continuă misiunea de explorare și redescoperire a mediului urban, prin intervenții artistice, acțiuni și experiențe urbane diferite, care vor transforma orașul nostru într-un oraș avangardist, participativ, colorat, amabil și deschis din punct de vedere cultural și social. Strad’Art devine astfel unul dintre festivalurile importante dedicate artei urbane din România, cu o prezență internațională încă de la prima ediție. Strad’Art este un eveniment organizat de Primăria Municipiului Târgu Jiu, curatoriat de Adrian Oniga.” .

Strad’Art este un festival internațional de artă urbană din orașul Târgu Jiu, care a luat naștere în anul 2019. Pentru Strad’Art, arta urbană înseamnă o formă de exprimare artistică dezvoltată în spațiul public, în scopul interacțiunii cu orașul și locuitorii săi.

Arta și creativitatea sunt niște ustensile foarte utile pentru a crea o comunitate mai bună. Suntem convinși că orașul oferă cel mai bun scenariu și cel mai bun loc de intervenție artistică. „Strad’Art acordă o atenție sporită asupra coabitării locuitorilor spațiului urban și al procesului creativ.

Pe de altă parte, unul dintre principiile festivalului este ca toate lucrările să se efectueze în același timp, acest lucru oferind artiștilor posibilitatea să împartă între ei mai mult decât câteva spray-uri, pensule sau diferite profiluri artistice. Strad’Art este mai mult decât un festival, este o platformă pentru creativitate, artă și participare în acțiuni culturale și sociale. Este convergența diferitelor audiențe, un punct de întâlnire a generațiilor și de recuperare a spațiului public, transformându-l într-un loc de bucurie, educație și de reflecție.” .

Sursa: www.gds.ro 

Anul şcolar 2021-2022 începe pe 13 septembrie 2021 pentru elevi şi se încheie pe 11 iunie 2021, are 34 de săptămâni, potrivit Ordinului de ministru nr. 3.243 din 5 februarie 2021. Este împărţit în două semestre şi trei vacanţe, din care două pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă, fiind unul dintre cei mai scurți ani școlar din istoria recentă. Pentru a putea fi la îndemână şi mai util, Edupedu.ro a pus într-o formă simplă calendarul anului şcolar 2021-2022, astfel încât să poată fi descărcată, salvată în calculator sau chiar imprimată.

Cursurile anului şcolar 2021 – 2022 vor începe luni, 13 septembrie 2021.

Semestrul I: 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.

Semestrul al II-lea: 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022, cu includerea programului „Școala Altfel” în perioada 8 – 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Vacanțele elevilor

  • 25 – 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
  • 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
  • 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022: vacanța de primăvară;

Din 11 iunie 2022 și până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023 este vacanța de vară.

Prin excepție de la prevederile anterior menționate, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Sursa: www.gds.ro 

Pagina 1 din 137