Mereu printre studenti
Adda

Adda

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Luni, 16 Mai 2022 09:11

Prognoza meteo – 16 mai

Vreme caldă, astazi in Oltenia, izolat călduroasă în sud-vestul regiunii. Cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate după-amiaza în nord-estul regiunii  unde izolat vor fi averse slabe și descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 și 31 de grade iar cele minime intre 8 si 13 C.

Sursa: www.gds.ro 

Doi liceeni din Craiova, Mihai Costache, clasa a X-a B, şi Marius-Răzvan Tudosie, clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Carol I”, au reuşit să se califice în Lotul României pentru International Young Physicists’ Tournament(Turneul Internaţional al Tinerilor Fizicieni). Din acest lot fac parte doar opt elevi din întreaga ţară. La finalul pregătirii Lotului, cinci dintre ei vor fi selectaţi pentru a participa la competiţia internaţională. Concursul este unul cu tradiţie, anul acesta ajungând la cea de a XXXV-a ediţie. Ediţia 2022 se va desfăşura la Timişoara.

Pentru a face parte din Lotul României pentru International Young Physicists’ Tournament (IYPT 2022), elevii au trecut printr-o etapă de preselecţie la care trebuiau să găsească soluţii pentru trei din 17 probleme propuse de către organizatori.
„În România, etapa de preselecție a constat în transmiterea către organizatori a soluțiilor propuse de fiecare participant pentru oricare trei probleme (din setul de 17 probleme propuse pentru IYPT 2022 de către Comitetul Internațional de organizare al IYPT) și a unui film cu durata de 12 minute în care candidatul la preselecție trebuie să prezinte în limba engleză (ca şi Reporter, conform regulamentului IYPT 2022) una din cele trei probleme.

Soluțiile, realizate și transmise de fiecare participant, au inclus schițe, filmări ale experimentelor, animații, prelucrări ale datelor experimentale cu ajutorul calculatorului, reprezentări grafice, fiind evidențiați factorii relevanți prin metode specifice fizicii, aplicații practice ș.a.
Cei 8 finaliști ai IYPT 2022, care fac parte din Lotul național al României, vor efectua pregătirea în perioada 4 -7 iulie 2022,  la Timișoara. Activitățile vor fi desfășurate de elevi în limba engleză, limba oficială în cadrul concursului IYPT”, a explicat inspectorul şcolar Gabriel Florian, profesor de Fizică la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova.

Elevii din Craiova sunt la prima participare la IYPT

Cei doi elevi calificaţi în Lotul României, Mihai Costache şi Marius Răzvan Tudosie sunt la prima participare la concursul IYPT 2022.

Răzvan Tudosie este în clasa a XI-a B la specializarea matematică-informatică. Este pasionat de informatică. Anul acesta a obţinut locul I la programare la competiţia Competiției Java – Programează în Greenfoot. A fost atras însă şi de International Young Physicists’ Tournament 2022.
„Am aflat de acest concurs de la domnul profesor Florian şi mi s-a părut interesant pentru că presupune combinarea mai multor materii. Nu am mai participat niciodată la acest concurs şi am zis să încerc pentru că îmi place şi fizica. De fapt, fizica mă ajută să înţeleg mai bine informatica. Este un hobby. Am participat şi la Olimpiada de Fizică la etapa judeţeană şi am obţinut menţiune. Acum mă pregătesc să particip la o experienţă unică, pentru că nu am mai fost niciodată în Lotul României pentru o competiţie internaţională la fizică”, a spus Răzvan.

Este un concurs diferit de olimpiadă


Şi pentru Mihai Costache este prima participare în Lotul României pentru International Young Physicists’ Tournament(Turneul Internaţional al Tinerilor Fizicieni). Mihai este în clasa a X-a, la specializarea matematică-informatică.
„Este prima mea participare la acest concurs. Am aflat despre competiţie de la doamna profesor Florian Aurelia Daniela, care m-a sfătuit să particip. Şi am făcut foarte bine că am participat. Îmi place foarte mult fizica. Mi-a plăcut din primul an în care am început să o studiez. Am participat în clasa a VI-a la Olimpiada Naţională. Şi anul acesta am ajuns la Olimpiada Naţională de Fizică şi am obţinut Medalie de Bronz. Competiţia la care am participat acum este diferită de olimpiadă ca volum de muncă. Îmi place mult pentru că se bazează mai mult pe activităţi practice şi nu impune atât de mult efort ca pentru olimpiadă şi mă refer la partea teoretică” a spus Mihai. Cei doi elevi asigură astfel şi o continuitate în ceea ce priveşte calificarea în Lotul României pentru IYPT începând cu 2017.
„La edițiile IYPT 2017 (desfășurată la Singapore), IYPT 2018 (desfășurată în China), IYPT 2019 (desfășurată în Polonia), din Lotul României a făcut parte Popa Erminia Petra, elevă la Colegiul Național „Carol I” Craiova, în prezent studentă”, a mai spus inspectorul şcolar Gabriel Florian.

Au confirmat prezenţa 30 de ţări

Concursul International Young Physicists’ Tournament îi ajută pe elevi să dezvolte mai multe competenţe. „Prin participarea la IYPT elevii se antrenează pentru o viață împlinită, de succes în societatea cunoașterii. Astfel, ei își pot dezvolta competența de literație, competența de matematică și competența în științe, tehnologie și inginerie, competența digitală, competența de dezvoltare personală ș.a.”, a explicat profesorul Gabriel Florian. Dacă obţin premii, diplomele de la acest concurs sunt recunoscute de universităţi, turneul de fizică fiind pe lista competițiilor aprobate de Ministerul Educației.


„IYPT 2022 – se regăsește la poziția 7 în Anexa 1 la OME nr. 3.066/27.01.2022, „Lista competițiilor internaționale pe discipline școlare, sportive și proiecte educative desfășurate în România și în străinătate, la care participă elevi români, în anul școlar 2021-2022, A. Competiții desfășurate la nivel mondial, finanțate de către Ministerul Educației”, a subliniat inspectorul şcolar Gabriel Florian.


Concursul este unul cu tradiţie şi anul acesta deja au confirmat participarea 30 de ţări.
„Ediția din acest an școlar a concursului IYPT este cu numărul 35 și se va desfășura în perioada 17 iulie 2022 – 22 iulie 2022 la Timișoara. Cele 30 de țări care au confirmat prezența la Competiția IYPT 2022 sunt: Austria, Belarus, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chinese Taipei, Croația, Cehia, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, India, Iran, Koreea, Macao, Mexic, Noua Zeelandă, Pakistan, Polonia, România, Singapore, Slovacia, Africa de Sud, Suedia, Elveția, Turcia, Ucraina, Marea Britanie și Hong Kong (în calitate de invitați)”, a mai precizat inspectorul şcolar Gabriel Florian.

Sursa: www.gds.ro 

Teatrul pentru copii și tineret Craiova pornește la drum, după un week-end plin cu povești pe scenă, în expoziții și ateliere creative și interactive, reunite în #Visul unei nopți la teatru, la „Noaptea Muzeelor – Memoria păpușilor jucate“ – ediția a III-a.

La invitația Teatrului de Păpuși „Prichindel“ Alba Iulia, Teatrul Colibri Craiova participă cu spectacolul „De-aș fi Scufița Roșie“ la Festivalul Internațional de Teatru „Povești“, ediția a XV-a, marți, 17 mai 2022.

„De-aș fi Scufița Roșie“, adaptare după Frații Grimm, de și cu Geo Dinescu și Marin Fagu, este un spectacol muzical, pentru toată familia, în care clasica poveste a Fraților Grimm este reinterpretată prin prisma a doi copii jucăuși care, cu ajutorul imaginației, călătoresc împreună cu spectatorii prin povestea Scufiței Roșii.

Povestea pusă în scenă de cei doi actori a mai bucurat anul acesta și publicul Festivalului „TIC PITIC – Zilele Small size“ – ediția a 8-a, de la București, la invitația Teatrului „Ion Creangă“.

Sursa: https://cvlpress.ro/

Festivalul internațional de teatru „Elvira Godeanu” debutează vineri la Târgu Jiu.

Principalul organizator al festivalului internațional este Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din municipiu, autoritățile locale și alte instituții de cultură din municipiu. Pe parcursul a 16 zile la Târgu Jiu se vor afla peste 300 de artiști și personal tehnic din România, Italia, Moldova, Franța, etc. Astfel, festivalul de teatru va fi în premieră internațional și va continua manifestările din anii trecuți organizate sub titulatura Zilele Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.

De data aceasta, festivalul are o componentă internațională, o dovadă în acest sens fiind atât numele de pe afișe, cât și instituțiile care au sosit sau își vor trimite reprezentanți în Orașul lui Brâncuși. În total sunt 14 teatre invitate. Sunt programate 10 concerte. Vor mai avea loc lansări de carte, conferințe și expoziții de grafică și afișe de teatru.

Invitații Festivalului internațional

Printre invitații la Festivalul internațional de teatru „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu se află: Matei Vișniec, George Banu, Marcel Iureș, Horațiu Mălăele, THEATRE OUVERT-Centre National des Dramaturgies Contemporaines – Franța, iDC – imPerfect Dancers Company – Italia, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Teatrul Odeon București, Teatrul L.S.Bulandra, Teatrul Act, Teatrul de Comedie, Teatrul National Satiricus Ion Luca Caragiale Chișinău, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul Regina Maria – Trupa Iosif Vulcan Oradea, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul National Aureliu MANEA TURDA, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, IRIS – Cristi Minculescu, Valter& Boro, Nicu Alifantis, Mircea Vintila, Adrian Naidin, Emeric Imre și OCRU.

Scriitorul Matei Vișniec, premiat vineri la Târgu Jiu

Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu, a precizat că Festivalul va începe vineri de la ora 20:00 cu spectacolul „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, după o piesă a dramaturgului Matei Vișniec. „Autorul se va afla în sală și va urca pe scenă la finalul spectacolului.

Va primi Premiul „Elvira Godeanu” pentru întreaga carieră. Vom avea până pe 28 mai zeci de evenimente prin care vom celebra teatrul, dar și arta în general. Sunt multe spectacole pentru care s-au epuizat biletele. Am fi avut nevoie de o sală de spectacole mult mai mare, cel puțin pentru un asemenea eveniment și pentru anumite piese de care publicul este foarte interesat și le va putea vedea ca spectator. Sunt toate premisele să avem o manifestare cultural-artistică de calitate la Târgu Jiu până înspre finalul acestei luni”, a precizat Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu.

Sursa: www.gds.ro 

Consiliul Județean Dolj și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj vă invită marți, 17 mai 2022ora 13:00, la Galeriile „Cromatic“ ale instituției, la evenimentul „VIN la Dolju-n bucate“, alături de reprezentanți ai Facultăților de Litere și Horticultură din cadrul Universității din Craiova, ai localităților doljene: Afumați, Bârca, Izvoare, Calafat, Băilești, Desa, precum și ai Stânei Ștefanu din județul Gorj.

Acest eveniment este construit în jurul simbolisticii vinului, pe care îl regăsim în viața de zi cu zi, dar și la marile sărbători de peste an sau în momente din viață cum sunt nunta, botezul, înmormântarea. Cu sprijinul cadrelor didactice de la Facultățile de Litere și de Horticultură vom reuși să culegem cât mai multe informații despre vin în sens ritualic, dar și despre situația actuală a viniculturii și viticulturii din Dolj.

Lângă vinuri vor sta de asemenea poveștile oamenilor de la țară despre grija față de vie și bucuria transformării strugurilor în vin, precum și bucatele care merg bine cu vinul.

De la început, din 2014, proiectul „Dolju-n bucate“ a implicat îndeosebi comunitatea locală,  cetăţenii fiind primii susţinători ai acestuia. Importante momente „Dolju-n bucate“ s-au organizat în colaborare cu localitățile Dăbuleni, Calafat, Bârca, Urzicuţa, Giurgița, Izvoare, Pielești, Grecești, Cernătești, Ghidici, Maglavit, Mischii, Bratovoești, Afumați, cu Forumul de Prietenie Româno – Macedonean și Casa de Cultură „Amza Pellea“ din Băilești, A.T.R.ECO, Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, asociațiile studențești de la Facultățile de Litere și Horticultură din cadrul Universității din Craiova, Asociația Studenților Basarabeni din Craiova și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.

La Craiova, evenimente „Dolju-n bucate“ au fost organizate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj în Galeriile „Cromatic“, în holul central al Universității din Craiova, la Casa Universitarilor, la Teatrul pentru copii și tineret „Colibri“ și la Teatrul Național „Marin Sorescu“.

Sursa: https://cvlpress.ro/ 

La iniţiativa Departamentului de Limbi romanice şi clasice și a Centrului de cercetare Diversitate lingvistică şi practici discursive identitare (PraxLingua), Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova organizează luni, 16 mai 2022, ediţia a IV-a a Concursului naţional de traducere între limbile romanice (franceză, italiană, română, spaniolă) şi latină, dedicat Zilei Latinităţii, sărbătorită în data de 15 mai a fiecărui an.

Concursul are două secţiuni distincte, studenţii doritori să participe la concurs având posibilitatea să opteze pentru una din cele două secţiuni:

1) Traducerea unui text de critică literară din limba română în două din limbile franceză, italiană, spaniolă, la nivel B1-B2, pe baza opţiunilor manifestate de concurenţi;

2) Traducerea unui text din limba latină în limba română şi în una din limbile franceză, italiană, spaniolă, la nivel B1-B2, pe baza opţiunilor manifestate de concurenţi.

La ediţia din acest an a concursului participă studenţi de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea din Craiova.

Ceremonia de deschidere oficială a concursului va avea loc luni, 16 mai 2022, cu începere de la ora 10:00, în sala 436 a clădirii centrale a Universităţii din Craiova. Vor interveni: conf. univ. dr. Anamaria Magdalena PREDA, decanul Facultății de Litere; prof. univ. dr. habil. Mihaela POPESCU, prodecan al Facultății de Litere; conf. univ. dr. habil. Daniela DINCĂ, directorul Departamentului de Limbi romanice şi clasice, prof. univ. dr. Elena PÎRVU, coordonatorul proiectului, prof. dr. Paola POLITO, fost lector de limba italiană la Universitatea din Craiova.

Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc marți, 17 mai 2022, în sala 135 (Lectoratul Italian) a clădirii centrale a Universităţii din Craiova, cu începere de la ora 10:00.

Sursa: https://cvlpress.ro/ 

Vineri, 13 Mai 2022 08:38

Prognoza meteo: 13 mai

În următoarele 24 de ore, în Oltenia, vremea va fi călduroasă. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 27 și 33 de grade Celsius, iar cele minime între 11 și 16 grade.

Sursa: www.radiooltenia.ro 

Cel mai mare festival dedicat promovării sportului de masă ajunge la Craiova pe 14 și 15 mai are loc, în Parcul Nicolae Romanescu.

Accesul și participarea sunt gratuite.

Direcția Județeană de Sport Dolj cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova au pregătit:

 • o mulțime de jocuri și activități,
 • demonstrații sportive,
 • dansuri și arte marțiale,
 • concursuri pentru gașca de prieteni și pentru întreaga familie,
 • terenuri de badminton,
 • minifotbal și volei,
 • panou de escaladă,
 • precum și workshopuri cu experți în sport și nutriție în cadrul zonei #rutinademișcare.

Programul activităților

În Craiova programul celor 2 zile de festival Bucurie în mișcare este următorul:

Sâmbătă, 14 mai

10:00 Demonstrații gimnastică – Extrem Aerobics

10:00 Demonstrație dans copii – AS Flamingo

11:00 Spectacol scenă – Palatul Copiilor

11:00 Descoperă parcul, orientare – Palatul Copiilor

12:00 – Demonstrații karate – CS Washi Craiova

15:00 – Demonstrație karate – CS WuLong Craiova

16:00 – Demonstrație volei – C.N.N. Titulescu Craiova

16:00 – Demonstrație Kangoo jumps – Catalina Mancas

17:00 – Demonstrație dans Latino For You

Ateliere:

10:00 – Sport în familie – DJS Dolj

11:00 – Ateliere creație – Palatul Copiilor

10:00 – Escaladă – Climbing Akademos

10:00 – Participare liberă – jocuri BIM, teren minifotbal, rutina de mișcare

10:00 – Participare liberă – teren volei, badminton

Competiții:

10:00 – Tenis – TC Ingrid

10:00 – Turneu mini-fotbal

11:00 – Volei – ACS Volei

11:00 – Baschet – BC Lions

12:00 – Tenis – CSM Craiova

14:00 – Turneu mini-handbal

15:00 – Baschet – ACS Champions

Duminică, 15 mai

10:00 – Demonstrație gimnastică – AS Rândunica

10:30 – Demonstrație volei – CS Juniors Craiova

10:30 – Demonstrație baschet – CS Juniors Craiova

11:00 – Demonstrație karate – LPS Petrache Trișcu Craiova

12:00 – Demonstrație baschet – CSS Craiova

12:00 – Demonstrație dans – Fresh BBoys

16:00 – Demonstrație dans – CS Viva Dance

17:00 – Demonstrație dans – Fabrica de Dans

18:30 – Proiecție film – Interact

Ateliere:

10:00 – Escaladă – Climbing Akademos

10:00 – Jocuri BIM, teren minifotbal, rutina de mișcare

10:00 – Participare liberă – jocuri BIM, teren minifotbal, rutina de mișcare

10:00 – Participare liberă – teren volei, badminton

Competiție:

10:00 Invitație la mișcare prin alergare – Rotary Club Craiova

Sursa: www.gds.ro 

Piața ”Mihai Viteazul” va deveni, timp de trei zile, de vineri, 13 mai, până duminică, 15 mai, un inedit târg medieval unde vor campa cavaleri, domnițe și meșteșugari de toate felurile, ca să dezvăluie curioșilor cum se practicau meseriile în alte vremuri sau care erau tainele artelor medievale.

Doritorii vor avea ocazia să admire costume medievale unicat, să urmărească demonstrații de luptă, să descopere universul culinar al epocii sau să participe la ateliere pentru toate vârstele.

Festivalul Zilele Mihai Viteazul propune nu doar o călătorie în timp, ci și o celebrare a unei marcante figuri istorice.

Ediţia a VIII-a, 13 -15 Mai 2022 – Piaţa “Mihai Viteazul“ Craiova

Vineri, 13 mai
18.00
Parada participanților în ținute de epocă

19.00
Prezentare ținute militare și civile de epocă

21.00
Spectacol pirotehnic ”Menadele” – Trupa SiriuS Bistrița

Sâmbătă, 14 mai
9.30
Organizarea activităților specifice în corturi și tabere, organizarea patrulelor și strajei

10:30
Ceremonie militară şi depunere de coroane de flori la Monumentul domnitorului Mihai Viteazul

11:00
Animaţie stradală – Supramarionete

11:00

 • Coregrafii și atelier de dans medieval – Grupul Nosa Bistriţa
 • Ateliere de manufactură (atelier confecționare zale, atelier întreținere și reparații echipament, atelier pielărie) – Compania Ursului Brun

11:30
Ateliere de manufactură atașate unei tabere militare (atelier confecționare zale, atelier întreținere și reparații echipament, atelier pielărie) – Compania Ursului Brun

11:30
Concurs de tir cu arcul – Asociația ”Cavalerul Danubian”

12:00

 • prezentarea ateliere de manufactură antică şi medievală cu produse realizate manual
 • confecţionări, reajustări şi reparaţii în ţesătorie, olărit, pielărie, fierărie, tâmplărie
  Asociaţia “Ordinul Cavalerilor de Mediaş”, Asociația ”Cavalerul Danubian”, Asociaţia ”Paladinii de Terra Medies”, Asociația Culturală ”Tomis”, Asociația ”Ignis Vultus” Iași

12:00
Ateliere interactive: atelier olărit, atelier interactiv copist mănăstire, atelier interactiv pictat/decorat – Compania Ursului Brun

12:30
Moment cavaleresc cu prezentarea armelor din dotare și exemplificarea mânuirii lor, reconstituirea unor tehnici de luptă din evul mediu:
Asociaţia “Ordinul Cavalerilor de Mediaş”
Asociația ”Cavalerul Danubian”
Compania Ursului Brun
Asociaţia ”Paladinii de Terra Medies”
Asociația Culturală ”Tomis”

14:30
Coregrafii și atelier de dans medieval – Grupul Nosa Bistriţa

15:00
Întreceri și jocuri de castel – Asociaţia “Ordinul Cavalerilor de Mediaş”

16:00
Demonstrație de tir cu arcul tradițional
Asociația ”Cavalerul Danubian”
Asociația ”Ignis Vultus” Iași
Asociația Culturală ”Tomis”

16:30
Ateliere de jonglerii cu poiuri – Trupa SiriuS Bistriţa

17:00
Concurs de tir cu arcul – Asociația ”Cavalerul Danubian”

17:00
Aruncarea suliței – demonstrații și interacțiune cu publicul
Asociația ”Ignis Vultus” Iași

17.30
Animaţie stradală – Picioroange

18:00
Scenariul: ”Atacarea cetăţilor turceşti de la Dunăre de către oastea lui Mihai Viteazul”
· Asociația ”Cavalerul Danubian”
· Asociația ”Ignis Vultus” Iași
· Asociația Culturală ”Tomis”

Pe scena amplasată în Piața Mihai Viteazul:
18:30
Concurs de costume medievale. Carnaval și paradă (premierea celui mai frumos costum medieval)

20:00
Coregrafii și atelier de dans medieval – Grupul Nosa Bistriţa

20:30
Muzică medievală – Concert susţinut de Huniadi Cantores

21:30
Spectacol pirotehnic – Fire Dream

21:50
Muzică medievală şi tradiţională – concert susţinut de Cimpoierii de Transilvania

Duminică, 15 mai
11:00

 • Atelier de dans medieval – Grupul Nosa Bistriţa

11:30

 • Atelier olărit, atelier interactiv copist mănăstire, atelier interactiv pictat/decorat – Compania Ursului Brun
 • Ateliere de manufactură atașate unei tabere militare (atelier confecționare zale, atelier întreținere și reparații echipament, atelier pielărie) – Compania Ursului Brun

11.30
Animaţie stradală – Supramarionete

11:30
Concurs de tir cu arcul – Asociația ”Cavalerul Danubian”

12:30
Moment cavaleresc cu prezentarea armelor din dotare și exemplificarea mânuirii lor (reconstituirea unor tehnici de luptă din evul mediu):
Asociaţia “Ordinul Cavalerilor de Mediaş”
Asociația ”Cavalerul Danubian”
Compania Ursului Brun
Asociaţia ”Paladinii de Terra Medies”
Asociația Culturală ”Tomis”
Asociația ”Ignis Vultus” Iași

13:00
Coregrafii și atelier de dans medieval – Grupul Nosa Bistriţa

14:00
Întreceri și jocuri de castel – Asociaţia “Ordinul Cavalerilor de Mediaş”

15:00
Ateliere de jonglerii cu poiuri: Trupa SiriuS Bistrița

15:30
Aruncarea suliței – demonstrații și interacțiune cu publicul
Asociația ”Ignis Vultus” Iași

16:00
Demonstrație de tir cu arcul
Asociația ”Cavalerul Danubian”
Asociația Culturală ”Tomis”
Asociația ”Ignis Vultus” Iași

16.30
Animaţie stradală – Picioroange
17.00
Coregrafii de dans medieval – Grupul Nosa Bistriţa

17:30
Concurs de tir cu arcul – Asociația ”Cavalerul Danubian”

18:00
Scenariul: ”Ţările române unite sub domnia lui Mihai Viteazul”

Pe scena amplasată în Piața Mihai Viteazul
20:00
Concert muzică cu influențe medievale ”Ce-am pățit odată” – CORBU

Toate activitățile se desfăşoară în paralel, în intervalul orar sus menționat.

Sursa: www.gds.ro 

În Aula „Regele Mihai I” a Universității din Craiova a fost lansată cea de-a cincea competiție de proiecte de antreprenoriat social derulate în cadrul Centrului de Resurse și Angajament Ford Craiova. Evenimentul intitulat „Împreună pentru antreprenoriat social în Craiova” a vizat angrenarea cât mai multor părți interesate în antreprenoriatul social, alături de Universitatea din Craiova, Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Județean Dolj, Ford Fund, agenți economici și voluntari.

CRAF Craiova este singurul Centru de Resurse și Angajament Ford din Europa, la nivel global mai existând două centre similare în Statele Unite ale Americii, la Detroit, un centru în Tailanda, la Bangkok, și unul în Africa de Sud, la Pretoria. Centrele de Resurse și Angajament Ford sunt o inovație a Fundației Ford Motor Company care reunesc partenerii nonprofit într-un mediu colaborativ, pentru a sprijini comunitățile regionale.

În deschiderea evenimentului, Rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu, a declarat: „Universitatea din Craiova este una dintre cele mai mari instituţii de învăţământ superior din sud-vestul României, o universitate ancorată în comunitate nu numai prin candidaţii şi absolvenţii săi, dar şi prin viaţa studenţilor în afara universităţii. Nu suntem doar o instituţie de educaţie, ci şi o instituţie care formează caractere, încercăm, şi se pare că şi reuşim, să învăţăm studenţii să nu ceară comunităţii fără să îşi aducă, cumva, şi aportul.

În toţi aceşti ani, am cultivat spiritul de solidaritate şi iniţiativă, implicarea profesorilor şi studenţilor în comunitate, inclusiv prin activităţi de voluntariat. Pentru a limita exodul tinerilor de valoare, UCV le-a oferit studenților mijloace si cunoștințe cu care să realizeze la Craiova ceea ce îi atrage în zone mai ofertante. Prin ONG-ul nostru, EDUCOL, în parteneriat cu Primăria Craiova și cu Fundația Ford am creat singurul Centru de Resurse și Angajament Ford din Europa.

Primii patru ani au fost un succes: CRAF Craiova a primit de 3 ori premiul CSR iar Primăria Craiova a fost recompensată cu două premii la Gala Municipiilor. Reînnoind acordul pentru încă 4 ani (2022-2026), ne propunem, pe lângă inițiativa inovativă de a sprijini tinerii să dezvolte întreprinderi sociale în beneficiul comunității locale, un program de mentorat din partea antreprenorilor și a managerilor de succes din mediul socio-economic craiovean pentru studenții noștri, dar și o susținere logistică din partea acestora, spre exemplu, firmele de IT ar putea ghida tinerii să își creeze propriile instrumente.”

Primarul Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a salutat inițiativa UCV și a mulțumit studenților voluntari și reprezentanților mediului de afaceri pentru implicarea de care dau dovadă: „Acest centru nu ar fi fost posibil fără susţinerea mediului de afaceri şi eu am militat întotdeauna pentru un parteneriat cu mediul de afaceri pentru că oraşul Craiova s-a ridicat, în primul rând, pe averea pe care au lăsat-o marii aristocraţi ai acestui municipiu. Dacă ne gândim la Jean Mihail, care şi-a lăsat toate terenurile, Muzeul de Artă, comunității, dacă ne gândim la familia Aman, ne gândim la pinacoteci, la fel, clădiri, lucruri extraordinare care au rămas în istorie, pe care noi le folosim şi de care ne bucurăm. Bineînţeles că şi noi vrem să lăsăm ceva urmaşilor noştri.

Lucrurile care s-au întâmplat până în prezent ne fac să ne bucurăm, sunt unele care sunt absolut necesare, cum ar fi investiţii în domeniul social sau medical.  Unele dintre ele vor pune din nou Craiova pe harta României pentru că vor fi lucruri care nu s-au făcut nicăieri, până acum, în ţară. Salutăm toate iniţiativele pe care le-au avut studenţii dumneavoastră, toate ideile bune pe care le-au avut şi pe care le putem pune în practică împreună cu mediul de afaceri pentru că noi, până la urmă, suntem principalul beneficiar.”

La rândul său, Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, și-a declarat aprecierea pentru activitatea CRAF Craiova: „Mă bucur să fiu prezent la cea de-a cincea ediţie a acestei competiţii de proiecte, mai ales că am fost încă de la primele alături de dumneavoastră şi vă felicit pentru că aveţi un demers unic în Europa. Suntem în cea mai importantă instituţie de învăţământ superior din sud-vestul României şi care este un motor ce tinde să devină motorul de dezvoltare al întregii regiuni Oltenia.

Dumneavoastră produceţi ceea ce este mai important într-un business şi anume, capitalul uman. De aici pleacă specialiştii, oamenii care ştiu ceea ce trebuie să facă și cei care inovează. Suntem parteneri pentru că așa este normal, mediul de afaceri este important, dar mediul de afaceri, academic şi administraţia publică, toate într-un parteneriat, reprezintă, de fapt, motorul dezvoltării.

Am pornit de la idei îndrăznețe, s-au concretizat în parteneriate și sper să le și vedem în perioada următoare cu Universitatea din Craiova. Vom avea cel mai mare parc industrial IT, împreună, pe platforma Blocului S200. Suntem într-un stadiu din ce în ce mai avansat.”

Președintele companiei Casa Noastră, Ștefan Cherciu, și-a manifestat, de asemenea, susținerea pentru proiectele de antreprenoriat social ale studenților UCV, declarând că acestea îi vor forma pentru cariere de succes viitoare: „Noi, ca şi companie, avem peste 2.000 de angajaţi, atât în țară, cât și în străinătate, iar ca şi producţie facem export cam 83%. Deci şi noi avem nevoie de resursă umană şi chiar felicit aceste iniţiative pentru că, fără tineri cu iniţiativă privată şi spirit de antreprenor, nu o să putem să mergem mai departe.

Noi, în general, ca și companie susținem tinerii, ne gândim la viitor, așa am gândit dintotdeauna. Unii dintre dumneavoastră știu că avem un program cu olimpici pe care o să-l reluăm anul acesta pentru că au fost blocate olimpiadele în ultimii doi ani. Noi mai susținem tinerii, într-adevăr partea socială, copii care nu mai părinți sau care au părinții plecați sau care au situația materială foarte precară și vor să studieze, în orice școală, nu neapărat olimpici.”

De asemenea, directorul companiei Hella Craiova, Nicolae Neagu, a subliniat importanța rolului pe care Universitatea din Craiova îl are în dezvoltarea comunității locale: „Noi suntem unii dintre partenerii apropiați ai Universității din Craiova fără de care, recunosc, nu am fi putut exista în această zonă. Noi suntem convinși că fără acest parteneriat între mediul de afaceri, Universitatea din Craiova și mediul social nu se poate face nimic, iar între aceste trei entități principale trebuie să existe o sincronie astfel încât această regiune să prospere.

Una dintre principalele noastre dorințe este aceea de a păstra tinerii talentați în această regiune, ei să nu mai fie atrași să plece în alte zone ale țării pentru că aici pot găsi o universitate în care pot învăța și se pot dezvolta profesional, au un oraș foarte frumos și pot găsi o firmă de înaltă tehnicitate cum este a noastră sau a altora în care să-și poată dezvolta abilitățile și vocația în acest domeniu astfel încât necesitatea de a pleca din această regiune pentru a-și îndeplini visul profesional să nu mai existe.”

În cadrul Centrului de Resurse și Angajament Ford Craiova, studenții voluntari au derulat deja 20 de proiecte de antreprenoriat social în domenii precum: educație, dezvoltare sustenabila, transport neconvențional, horticultură bio, reciclare, păstrarea tradițiilor, dezvoltare personala și sănătate.

3

1

4

 

Pagina 1 din 189