Mereu printre studenti
Adda

Adda

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Elena Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ITF de la Praga (Cehia), dotat cu premii totale de 25.000 de dolari, joi, după ce a învins-o pe argentinianca Paula Ormaechea, cu scorul de 6-4, 6-1.

Ruse (23 ani, 175 WTA), a cincea favorită a turneului, a reuşit victoria după o oră şi 33 de minute, la primul său duel cu Ormaechea (28 ani, 291 WTA).

Următoarea adversară a româncei va fi Cagla Buyukakcay (31 ani, 177 WTA), al doilea lor duel pe zgură.

Scorul este egal în meciurile directe, turcoaica învingând în 2017, la Sofia (zgură), cu 7-5, 6-3, în sferturi, iar Ruse în 2018, la Istanbul (hard), tot în sferturi, cu 6-4, 6-2.

Pe lângă duelul cu Buyukakcay, Ruse participă şi la dublu. Ea, împreună cu Xenia Knoll (Elveţia), principalele favorite, s-au calificat în semifinale, după 7-5, 6-4 cu perechea Barbara Haas (Austria)/Rebecca Sramkova (Slovacia), într-o oră şi 24 de minute. Adversarele din penultimul act vor fi Chantal Skamlova (Slovacia) şi Tereza Smitkova (Cehia).

Sursa: www.gds.ro 

Până în 30 septembrie, vă invităm să descoperiţi Castelul Corvinilor, de marţi până duminică, între orele 9.00 – 20.00, iar lunea, între orele 12.00 – 20.00. Vă reamintim că se vizitează întreg ansamblul, constituit din Castelul Corvinilor – sec. XV-XIX, Casa Breslelor – sec. XVII, Expoziţia de Pre şi Protoistorie”, se menţionează pe pagina de Facebook a castelului.

Cetatea Sarmizegetusa Regia poate fi vizitată, zilnic, între orele 9.00 şi 20.00. Monumentul va fi reabilitat, în baza unui proiect cu finanţare nerambursabilă, în valoare de 2,76 milioane de euro, care îşi propune să pună în valoare acest monument istoric, înscris pe lista UNESCO. 

Sursa: www.radiooltenia.ro  

La Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova se reaiu spectacolele cu public, iar în luna mai sunt programate nu mai puțin de trei premiere. „Pescărușul”, regia Florin Caracala și „Cântăreața cheală vs. Momente și schițe”, regia Alexandru Boureanu, realizate în parteneriat cu Departamentul de Arte din cadrul Univeristății din Craiova și „Ultimul dans al libelulei”, regia Florin Caracala sunt noile spectacole pe care craiovenii le pot vedea începând cu sfârșitul acestei săptămâni.

Spectacolul poate fi vizionat pe 7 și 8 mai, ora 19:00, la Sala Atelier (Pictură).

Premiera spectacolului „Cântăreața cheală (de Eugène Ionesco) vs. Momente și schițe”(de I.L.Caragiale ) va avea loc pe 14 și 15 mai, ora 19:00, la Sala Atelier (Pictură).

Premiera spectacolului „Ultimul dans al libelulei”va avea loc pe 19 și 20 mai, de la ora 19:00, la Sala „Amza Pellea”.

Program luna mai TNC 724x1024

Din programul acestei luni mai fac parte spectacolele:

  • „Toc Toc”, de Laurent Baffie, regia Alexandru Boureanu și Raluca Păun- 22 si 23 mai, ora 19:00
  • „Viva la vulva!”, de Marius Aldea, regia Andrea Gavriliu- 26 si 27 mai, ora 19:00
  • „Gândește-te la Africa”, de Gordon Dryland, regia Alexandru Boureanu, spectacol ce va avea primele reprezentații cu public pe 29 si 30 mai, ora 19:00.
  • Sursa: www.gds.ro

“Comunităţi în creştere: Abilitare prin permacultură socială” este un proiect Erasmus +implementat de Asociația DOMINOU Craiova. Aplicarea proiectării sistemului de permacultură în mediile naturale și aplicarea permaculturii sociale la nivel social necesită implicare și responsabilitate civică.

Putem spune despre horticultura și agricultura clasică  fiindcă răspund, cu precădere, la întrebări precum: ”ce?”, ”cum?” și ”când?”. Despre permacultură putem  spune că răspunde mai degrabă la întrebarea ”unde?”. Permacultura se ocupă în special de amplasarea elementelo rcomponente ale unui ecosistem, urmărind crearea unor relații benefice între acestea  și, implicit, crearea de sisteme reziliente, cât mai autonome cu putință. ”Permacultura este un sistem de proiectare conștientă și integratoare a așezărilor umane sustenabile și a ecosistemelor agricole, după modelul ecosistemelor naturale, astfel încât acestea să producă cele necesare oamenilor, dar , în același timp , să se autosusțină și să contribuie  la regenerarea mediului”(Definiție tradusă și adaptată de Institutul de Cercetare în Permacultură din România, după Bill Mollison.). Permacultura este un curent recent apărut în Romania, practicat pentru moment doar de un grupr estrâns de fermieri inovatori, și de maimulte gospodării private. Permacultura se folosește de mecanismele naturale pentru a crea agro-ecosisteme productive, cu inputuri și costuri reduse. Este asociată, în special, cu agricultura ecologică, dar majoritatea tehnicilor se aplică și în agricultura convențională. În, afara dimensiunii agricole, permacultura înglobează și teme precum responsabilitatea ș iîntreprinderile sociale, energia sustenabilă, construcțiile naturale, proiectele de sate ecologice,creare de ecosistemenaturale, etc. În permacultură, schimbarea percepției asupra agriculturii se referă mai ales la înțelegerea mecanismelor naturale, și folosirea variațiilo racestora pentru a crește productivitatea, a scadea inputurile sau reduce munca, în fermă sau gradină. La nivel de fermă, aceste mecanisme se aplică prin folosirea culturilorverzia compostului, a programelor de pășunat, a sistemului agro-forestiersau ametodologiei de proiectare keyline design”, a precizat Mariana Stoineac, preşedinte al Asociaţiei “Dominou”.

Un proiect care răspunde la două provocări

Proiectul „COMUNITĂȚI ÎN CREȘTERE: Abilitareprinpermaculturăsocială” răspunde la două provocări importante din Europa: incluziunea socială și obiectivele de mediu și climatice, prin utilizarea unei abordări inovatoare a permaculturii sociale, grădinărit în comunitate și stiluri de viață durabile. Proiectul consolidează eforturile a trei organizații: EDUPLUS din Spania,Kulturlabor – Try & Error din Germania și Asociația DOMINOU din România. Parteneriatul va lucra în comun la dezvoltarea a treirezultate intelectuale: Crearea și testarea unui model educațional european , care să permită educatorilor adulți să învețe cursanții, inclusiv adulții, din medii defavorizate, să devină adevărați factori de schimbare în comunitățilelor locale.

  1. Crearea și testarea unor instrumente de învățare de mici dimensiuni- un set de materiale de instruireși de învățare în ritm propriu disponibile ca resurse educaționale deschise(OER-open educational resources), care sprijină grupurile defavorizate și formatorii de adulți în implementarea proceselor comunitare transformatoare.
  2. Creșterea motivației pentru participarea în societate a 60 de adulți, cu accent pe cei cu posibilități mai puține, care vor face schimb de experiență în timpul microformărilor și activităților sociale cu colegii. Partenerul german va transfera partenerilor spanioli și români modelelelor inovatoare de utilizare a grădinăritului în comunitățile urbane pentru realizarea incluziunii sociale. Partenerul spaniol va transfera către partenerii germani și români modelelelor inovatoare privind permacultura, rețelele alimentare alternative și metodologiile antrenante pentru a preda stiluri de viață durabile. Aceste modele se completează reciproc și vor avea ca rezultat o metodologie mai cuprinzătoare și mai inovatoare privind permacultura socială. Proiectul oferă soluții inovatoare cu privire la modul de proiectare a comunităților  și mediilor rezistente prin permacultură socială. Aplicarea proiectării sistemului de permacultură în mediile naturale înseamnă că acestea vor fi mai rezistente la schimbările climatice dar și la alte schimbări. “Aplicarea permaculturii la nivel social împuternicește oamenii și comunitățile să dezvolte relații benefice cu ecosistemele care ne susțin și să reziste mai bine șocurilor și perturbărilor, a subliniat Prof. Mariana Stoineac, președintele Asociației DOMINOU.
  3. Sursa: cvlpress.ro 

Şcolile s-au redeschis, ieri, după o lungă vacanţă forţată neplanificată şi neobişnuită, întinsă pe o lună de zile. Multe din localităţile doljene, majoritatea, sunt deja în scenariul „verde” (rata de incidenţă pe Dolj – 0,95 la mie) şi chiar municipiul Craiova, în scenariul „galben” (1,2 la mie) se apropie sau bate să intre în scenariul „verde”. Scenariul „galben” se menţine doar în câteva comune (Măceşu de Jos, Brabova, Teasc, Drănic). În aceste circumstanţe, elevii claselor a V-VIII-a şi cei din clasele a IX-XI-a îşi continuă şcolarizarea în sitem online, deşi inspectorul-general prof. Alexandru Gâdăr opina ieri, în discuţia avută, că în urma analizelor de tot felul, este tentat să decidă participarea tuturor elevilor la cursuri faţă în faţă. Ministru Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, prezent marţi seara pe mai multe posturi de televiziune, a enunţat –cu destulă reţinere- viziunea sa privind perioada imediată, recomandând între altele organizarea de dezbateri în fiecare unitate şcolară, la care să participe nu numai cadrele didactice aferente, ci şi părinţii elevilor, pentru a fi convinşi asupra importanţei vaccinării. Ca să nu se ajungă la nici un consens, spunem noi. Sorin Cîmpeanu mai solicita şi teste non-invazive pentru elevi şi profesori, astfel încât să fie făcute testări, imediat ce există simptome sau când sunt contacţi ai unui caz confirmat. Cum situaţia epidemiologică, conform raportărilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, s-a ameliorat sensibil în ultimele zile, şi trendul este unul încurajator, există speranţa aşadar ca toate liceele din Craiova să-şi reia activitatea „faţă-în-faţă”, ceea ce ar presupune prezenţa la cursuri a elevilor. Acum când ne apropiem de marginea unui an şcolar, în bună măsură compromis, cu consecinţe nu uşor comensurabile. Fiindcă despre „calitatea” învăţământului online nici nu mai trebuie discutat. Nu mai pomenim de elevii care nu au avut acces nici la învăţământul online, sau însăşi cadrele didactice nu s-au putut descurca în măsura dorită. Nu excludem totuşi ca dascăli cu vocaţie, riguroşi structural, cu dragoste faţă de elevi şi profesia aleasă, să fi încercat pe cât posibil să salveze ce s-a mai putut salva. Promoţia 2020-2021 va fi legată organic de pandemia de Covid-19, dar şi de numele actualei conduceri a ISJ Dolj: inspector şcolar general prof. Alexandru Gâdăr; inspectori şcolari generali adjuncţi – prof. Mihaela Roxana Jianu şi prof. Claudiu Doru Crăciunoiu. Conştienţi şi aceştia de starea de lucruri existentă, chiar îngrijoraţi, cum se exprima prof. Alexandru Gâdăr. Întrebarea stăruitoare devenită obsedantă în acest moment vizează ce se mai poate recupera, până la finele anului şcolar în curs, pentru a nu rămâne în anale ca „unul oribil”. Ce s-a pierdut însă în trei trimestre este imposibil de recuperat într-o lună. Deşi dacă situaţia epidemiologică se ameliorează, în continuare, prelungirea anului şcolar n-ar fi deloc… o tragedie, şi ar putea fi justificată ca o măsură de forţă majoră. Prin ambiguitatea punctelor de vedere exprimate de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, oricum mult peste nivelul de competenţă al majorităţii miniştrilor din cabinetul Florin Cîţu, impresia generală este că nu decide singur, aşa că mari nădejdi nu se întrevăd. Ni se reaminteşte în schimb cu emfază că, împreună cu ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, s-a luat cunoştinţă de o reducere a alocărilor din PNRR pentru proiectul „România educată”, dar cu 12% din fonduri (29,2 miliarde euro) direcţionate către educaţie, alocarea este peste media europeană. Ajustarea bugetului PNRR de la 42 miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus şi o ajustare a alocărilor pentru proiectul menţionat (3,7 miliarde euro). Sintetizând, ne oprim la afirmaţia, să îi spunem tonică, a inspectorului-general şcolar, prof. Alexandru Gâdăr: „Dacă municipiul Craiova intră în scenariul verde, conform datelor de care am cunoştinţă, în toate liceele, la toate clasele de studiu, cursurile se reiau faţă-în-faţă. Rămânând obligatorie doar respectarea rigorilor sanitare în vigoare”.

Sursa: cvlpress.ro 

Joi, 06 Mai 2021 13:39

Ia-ţi revanşa! Vaccinează-te!

Doljul câştigă MARATONUL VACCINĂRII pe stadionul „Ion Oblemenco”! Vino între 10 şi 17 mai 2021 pe arena emblemă a Olteniei, vaccinează-te şi ia-ţi revanşa!

Doljenii sunt invitaţi să se vaccineze, 24 din 24 ore, începând cu 10 mai 2021, având la ei DOAR cartea de identitate, la centrul special ce urmează a fi deschis în incinta Stadionului „Ion Oblemenco”. Timp de opt zile, până pe 17 mai 2021, inclusiv, toţi locuitorii judeţului Dolj şi nu numai sunt aşteptaţi să se vaccineze cu #dozadelibertate de la Pfizer/BioNTech la cele 10 fluxuri noi înfiinţate.

Campania „Ia-ţi revanşa! Vaccinează-te!” este un parteneriat între Instituţia Prefectului – Judeţul Dolj, Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, Universitatea din Craiova, Societatea Naţională de Medicină de Familie şi Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).   

IMG 20210505 WA0019

Beneficiile pentru sănătate ale lavandei sunt numeroase. Ai la îndemână o plantă care îți poate da o stare de liniște și confort emoțional. O cană cu ceai de lavanda te poate aduce într-o stare de pace cu tine însăți și cu ceilalți.

Află și alte beneficiile pentru sănătate ale lavandei și cum o poți utiliza. Au fost demonstrate beneficiile medicinale ale utilizării lavandei pentru tratarea anxietății, infecțiilor fungice, căderii părului și a rănilor. Mai este utilizată frecvent pentru anxietate, stres și insomnie. Este, de asemenea, indicată în depresie, demență senilă, durere după operație și multe alte afecțiuni.

Beneficiile pentru sănătate ale lavandei: antiseptic și antiinflamator

Uleiul de lavanda are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare, care pot ajuta la vindecarea arsurilor minore și a mușcăturilor de insecte. Cercetările sugerează că poate fi utilă pentru tratarea anxietății, insomniei, depresiei și neliniștii. Unele studii sugerează că ceaiul de lavandă poate fi un adjuvant în tratarea problemelor digestive precum vărsături, greață, gaze intestinale, diaree și balonare. În plus, ameliorează durerile de cap, de dinți și cele provocate de entorse, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Liniștește sistemul nervos

S-a constatat că lavanda afectează pozitiv sistemul nervos parasimpatic. Acesta controlează procesele asociate cu anxietatea, cum ar fi ritmul cardiac, ritmul respirației și secreția hormonală. De aceea, poate ajuta la reglarea acestora prin restabilirea unei stări de echilibru. Duce la scăderea ritmului cardiac, a nivelurilor de adrenalină și la încetinirea respirației. S-a demonstrat că parfumurile și uleiul esențial de lavandă reduc anxietatea înainte de o consultație stomatologică.

Beneficiile pentru sănătate ale lavandei: efect antidepresiv

Cercetările sugerează că lavanda poate fi benefică ca tratament complementar pentru depresia ușoară până la moderată. Aromoterapia cu lavandă are un efect benefic asupra insomniei și al depresiei. Un alt studiu a indicat că lavanda are un efect antianxiolitic și antidepresiv. S-a demonstrat că lavanda administrată pe cale orală timp de 6 săptămâni a îmbunătățit sănătatea mintală generală și calitatea vieții la 50 de pacienți cu tulburare de stres post-traumatic. Poate ajuta în tratarea sindromului premenstrual și a simptomelor în menopauză.

Lavanda, benefică pentru piele

Un studiu american a constatat că uleiul de lavandă ar putea fi eficient în combaterea infecțiilor rezistente la antifungice. Cercetătorii au descoperit că uleiul a fost letal pentru o serie de tulpini care pot provoca boli la nivelul pielii. Un alt studiu a observat că uleiul de lavandă poate avea un efect de accelerare asupra vindecării rănilor. În plus, poate fi eficient în tratarea alopeciei. Poate promova creșterea părului cu până la 44% după 7 luni de tratament.

Cum utilizezi lavanda

Pentru a te bucura de beneficiile pentru sănătate ale lavandei, prepară o infuzie din una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Uleiul esenţial se administrează în cantitate de 1-4 picături pe o linguriţă cu zahăr. În plus, intră în compoziţia unor ceaiuri medicinale, produse farmaceutice de uz intern sau extern. Extern, în fitobalneologie, se recomandă în probleme de circulație sangvină, dar și pentru relaxare. Se adaugă 20-100 g flori la 20 l apă de baie. Pentru prevenirea căderii părului, se amestecă o cantitate egală de ulei esențial de lavandă cu ulei purtător (de jojoba sau de cocos). Se masează scalpul cu el și se lasă să acționeze timp de 5-10 minute. Se clătește bine.

Beneficiile pentru sănătate ale lavandei: Stimulează digestia

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Uleiul esențial de lavandă are acţiune sedativă şi antiflatulentă. Cercetările clinice moderne care au investigat efectele neurofizice ale uleiului esenţial au ajuns la concluzia că, pe lângă efectele sedative, are și acțiune de stimulare a secreției bilei și de eliminare e acesteia. Utilizarea internă a florilor de levănţică este aprobată de toate comisiile de specialitate în insomnie şi în iritaţiile stomacale de natură nervoasă, în sindromul Roemheld, în meteorism şi în disconfort intestinal,” scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Precauții necesare atunci când folosești lavandă

Chiar dacă nu sunt contraindicații, trebuie să fii atentă pentru există interacțiuni cu medicamente care induc somnolență, cum ar fi benzodiazepinele sau barbituricele, și cu medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale. Dacă iei un astfel de tratament, solicită sfatul medicului înainte de a folosi lavandă. În plus, utilizarea repetată a uleiului de lavandă pe piele ar putea declanșa ginecomastia prepubertală, o afecțiune care determină mărirea țesutului mamar la băieți.

Siguranța administrării de lavandă în timpul sarcinii sau în timpul alăptării nu a fost confirmată. Discută despre utilizarea oricăror uleiuri esențiale, plante medicinale sau suplimente alimentare cu medicul, dacă ești însărcinată sau alăptezi. În plus, medicii îi sfătuiesc pe pacienți să nu mai folosească lavandă cu cel puțin două săptămâni înainte de o operație.

lavanda 300 seminte de levantica lavandula officinalis de la laktofol 19094

Florin Cîţu a fost întrebat, joi, la Constanţa, dacă Neversea şi Untold vor putea avea loc în acest an şi a afirmat: ”Eu aşa sper şi eu aşa vreau, dar ele nu cred  că pot avea loc de la 1 iunie, cred că este vorba despre o fază ulterioară. Când vorbim despre aceste evenimente mari ar trebui să ne gândim că nu se vor întâmpla de la 1 iunie, ele vor avea loc mai aproape de 1 august sau după 1 august”.

Sursa: www.news.ro

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova reunește actori, povești, păpuși și spectatori, sâmbătă, 08 mai 2021, la ora 18:00, când este programat spectacolul De-a capra cu trei iezi, adaptare după Ion Creangă, scenariul şi regia Iulia Cârstea, muzica Alexandru Iosub, cu: Oana Stancu, Ionica Dobrescu, Alis Ianoș, Iulia Cârstea, Daniel Mirea, Emanuel Popescu.

colibri 155x220

Duminică, 09 mai 2021, la ora 11:00 intră în scenă Gogoașa și Năzdrăvanul Petrișor, în spectacolul adaptare după povești populare rusești, cu scenariul și regia de Alla Cebotari, pe care o regăsim și în distribuție alături de actorii Emanuel Popescu și Daniel Mirea. Scenografia este semnată de Iulia Goanță, iar muzica de Alin Macovei – Moraru.

Următoarele spectacole din luna mai sunt: Zâna Tăiețeilor, Prințul Broască, Cenușăreasa, Ursul păcălit de vulpe, Puiul de Om din Cartea Junglei, Povestea celor trei purceluși.

colibri1 157x220

Sursa:  cvlpress.ro 

Pagina 1 din 111