Mereu printre studenti
Miercuri, 18 Decembrie 2019 14:31

Să descoperim frumusețile culturii rrome!

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Muzica, dansul și meșteșugul rromilor au fost demonstrate jurnaliștilor și bloggerilor, în perioada 12-15 decembrie, prin Caravana „Descoperă frumusețea culturii rrome!”.

00100lrPORTRAIT 00100 BURST20191214122613515 COVER

Prima zi a Caravanei „Descoperă frumusețea culturii rrome!” s-a derulat în Montana, Bulgaria. Aici toți am poposit în comunitățile de rromi pentru a descoperi meșteșuguri și dansuri tradiționale țigănești.

A doua zi am mers în localitatea Vărșeț , districtulVidin, pentru a vizita Mănăstirea Klisurski. Traseul a continuat spre localitatea Mackresh , pentru a vedea un alt grup de dansuri tradiționale rrome.

Cetatea „Baba Vida” cu o poveste impresionantă

Cetatea Baba Vida se găsește în Vidin, pe malul Dunării, veche de o 1000 de ani. Cetatea medievală a fost o fortăreață pentru Vidin și este denumită de turci ca fiind „etatea virgină”, pentru că aceasta nu a fost cucerită niciodată prin forță. Cetatea a avut un rol crucial în controlul turcilor a zonei Dunării inferioare. Prin urmare turcii au folosit-o timp de secole drept închisoare și depozit de armament. Acum ea este singura cetate din Bulgaria conservată în întregime.

După ce am aflat legenda fortăreții am sorbit din tradiționala ciorbă Bulgărească, iar atmosfera a venit din partea formației fraților Anghelovi cu muzică tradițională romă.

Drumul spre următoarea locație trece peste Dunăre, în Mehedinți, Eșelnița, unde am fost întâmpinați de gazdele casei cu tradiționalul rachiu de smochine și mălai cu jumări. Ca mai apoi să încingem hore tradiționale rrome alături de ansamblu de dans Eseroma în veșmintele populare rrome.

Caravana pornește mai departe spre noua descoperire a zilei, în sala Mehedențiană a Palatului Cultural din Severin, la meșterul lingurar al zonei, Dumitru Linguraru. A dedicat majoritatea vieții sale lemnului.

Colecția sa are cele mai frumoase exponate, fiind vestit și peste hotarele țării.

Cetatea Medievală a Severinului distrusă parțial în 1419 de numeroasele lupte ale turcilor, adună anual mii de vizitatori din toate părțile lumii.

Un alt meșter pe care l-am găsit muncind în atelierul său este din Șimian, specializat în prelucrarea metalului și efectuarea cazanelor dar și a altor tipuri de obiecte. Este ajutat uneori de fiul său de 19 ani, căruia îi transmite toate cunoștințele pentru a da continuitate acestui meșteșug.

E duminică. E ultima zi de descoperire în cadrul proiectului “Descoperiți frumuseția culturii rrome. Ajungem în Craiova pentru a-l cunoaște pe Domnul George. Meșter fierar care are în dotarea sa cea mai veche uneltă rămasă de la cel care la învățat meseria. Ne-a demonstrat etapele confecționării obiectelor și ne-a servit cu palinca care îi dă mereu forță meșterului să bată în fier.

Pe final am trecut și pe la Muzeul de Artă Craiova, unde se află marele tablou care reprezintă cultura minorității rrome.

DSC 0197 1024x685

Caravana Descoperiți frumusețea culturii rrome”, sa desfășurat în perioada 12-15 decembrie, cu scopul de a descoperi și promova obiectivele turistice, meșteșugurile și dansurile culturii rrome pe tronsonul transfrontalier Bulgaria -România (Vidin -Montana -Mehedinți -Dolj)

Mai multe detalii despre proiecte, accesând:www.interregrobg.eu

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.