Mereu printre studenti
Miercuri, 27 Noiembrie 2019 08:22

Cu bilete electronice, în autobuzele și tramvaiele RAT Craiova

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Craiovenii pot să circule de acum și cu bilete electronice în mijloacele de transport în comun ale RAT Craiova. O aplicație care este disponibilă de pe orice telefon mobil a fost lansată ieri și oferă, pe lângă titlurile de călătorie electronice, care sunt la același preț cu biletele clasice, și informații legate de timpii de sosire în stații a autobuzelor și tramvaielor sau detalii despre cele mai scurte și mai rapide rute de transport.

Biletele electronice reprezintă cea de-a treia variantă  – după biletele imprimate pe hârtie și cardurile electronice – care este pusă la dispoziția celor care călătoresc cu mijloacele în comun ale RAT Craiova. Aceste bilete costă la fel ca și cele clasice – 2,5 lei pentru o călătorie – și se comandă, cu un singur click, pe o aplicația de mobil, care se intitulează „Craiova – Transport” și care a fost lansată ieri. „Este o aplicație de mobilitate foarte simplă, oferită gratuită, care o să aducă plus în transportul de călători în municipiul Craiova”, a apreciat Marcel Tănăsescu, directorul RAT Craiova. „Este un pas mare înainte pentru transportul în comun din Craiova, începem să ne modernizăm în sensul conceptului de smart city, smart transportation, asta după ce se fac pași importanți în dezvoltarea transportului în comun din Craiova”, a afirmat, la rândul său, Sorin Manda, administratorul public al orașului.
Aplicația este disponibilă gratuit
Aplicația „Craiova – Transport” este disponibilă pe orice telefon mobil, putând fi accesată din Google Play sau din Apps Store. „Călătorii o pot descărca gratuit, ea este deja în magazinele online pentru telefoanele mobile, respectiv Google Play și Apps Store. Se numește Craiova -Transport și este o aplicație mobilă care oferă în mod transparent călătorilor toate informațiile de care aceștia au nevoie pentru a călători mult mai facil”, a explicat Alexandru Irimia, reprezentantul firmei Telelink, care a pus la dispoziția RAT Craiova acest sistem. Călătorii care își comandă acest bilet electronic nu plătesc nici un leu în plus, în schimb RAT Craiova suportă un comision sub 1% pentru fiecare titlu de călătorie care se achiziționează prin aplicație.

Biletul electronic se validează tot pe aplicație
După ce își procură biletul pe aplicație, călătorul va trebui să-l valideze tot pe aplicație, în momentul în care urcă în autobuz. „Fiecare călător, în momentul în care și-a cumpărat un bilet, după ce a urcat în mijlocul de transport, poate să-și valideze călătoria cu un singur click. Se pornește un proces dinamic care nu poate fi fraudat. Controlorul îl va inspecta vizual, aceste lucruri fiind disponibile în momentul de față”, a precizat reprezentantul firmei Telelink. Potrivit acestuia, când vor sosi autobuzele noi, acestea vor fi avea montate validatore moderne, dotate cu cititoare de coduri quard care vor putea să citească și aceste bilete electronice direct de pe telefonul mobil.
Principalul avantaj: un sistem de control automatizat
Un mare avantaj al aplicației este reprezentat de sistemul de validare și control, care este unul automatizat și, în felul acesta, mai securizat. „Când controlorul efectuează această operațiune, procesul de control se face automat, se sincronizează cu aplicația, informația se duce acolo și nu mai rămâne practic loc de interpretare sau de decizie la nivelul controlorului. Acest lucru va spori acuratețea procesulului de inspecție a titlurilor de călătorie”, susțin reprezentații societății care implementează acest sistem. În momentul în care securitatea va crește, și călătorii vor fi nevoiți să se conformeze și să respecte aceste reguli, sunt de părere aceștia.

Informații legate de timpii de așteptare în stații
Cu ajutorul sistemului de e-ticketing care a fost instalat anul trecut, aplicația mobilă le oferă călătorilor și o serie de informații legate de transportul în comun în Craiova: date despre timpii de așteptare în stații, timpii reali de sosire a mijloacelor de transport, traseele și liniile disponibile. „În curând, vor fi și abonamente subvenționate”, au mai spus cei care au implementat această aplicație mobilă. Aplicația „Craiova – Transport” îi ajută foarte mult și pe cei care vizitează prima dată orașul, aceștia având acces la toate informațiile legate modalitățile de transport în Craiova.
Cei mai mulți craioveni circulă cu bilete imprimate pe hârtie
Autoritățile locale spun că se dorește, de fapt, să se renunțe ușor la biletele și abonamentele tradiționale, dar recunosc că persoanele care călătoresc cu mijloacele RAT Craiova sunt încă reticenți la aceste alternative. „Din discuțiile cu călătorii noștri am observat că există o reticență să treacă foarte repede de la abonamentul clasic la cel electronic”, susține Sorin Manda, administratorul orașului. În acest moment, funcționează și sistemul de călătorie cu carduri electronice, 5.000 de craioveni procurându-și aceste carduri. Autoritățile apreciază că numărul nu este nici mare, dar nici mic, însă se așteaptă ca numărul utilizatorilor să crească după ce vor fi montate validatoarele quard în noile autobuze și tramvaie. Până atunci, cei mai mulți dintre călători circulă cu bilete imprimate pe hârtie.

Sursa : www.cvlpress.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.