Mereu printre studenti
Marți, 15 Octombrie 2019 10:12

Legenda dovleacului de Halloween

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se apropie sărbătoarea preferată a copiilor și adulților. Am intrat în luna în care urmează să facem pregătirile pentru Halloween. Costume, decorațiuni alese, dar și preparate culinare delicioase, toate se pregătesc special pentru sărbătoarea de Halloween.

Istoria sărbătorii de Halloween

Sărbătoarea deja foarte cunoscută la noi în țară are origine celtică și s-a răspândit odată cu imigranții irlandezi din Statele Unite ale Americii, în secolul al XIX-lea. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows- Even (evening), noaptea dinainte de All Hallows, iar sărbătoarea de Halloween a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental, catolic și protestant. În aceste culte, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie. De-a lungul secolelor, sărbătoarea cunoscută sub numele de Halloween a fost influențată de mai multe culturi, spre exemplu: în Imperiul Roman era cunoscută drept Ziua Pomona, la celtici era cunoscut festivalul Samhain, iar la creștini sărbătoarea era cunoscută drept Sărbătoarea Tuturor Sfinților. 

De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de simboluri și obiecte artizanale asociate sărbătorii de Halloween.
-Dovleacul, simbolul Halloween-ului, îl are drept personaj principal pe Jack oLantern, un zgârcit ce a fost metamorfozat în celebrul dovleac. Personajul obișnuia să le joace des feste tuturor, ba chiar să îl provoace pe însuși Diavolul. Atunci când el moare, se închid porțile Raiului și însuși Diavolul refuză să îl primească în iad. Jack oLantern se sperie și îi cere doar o călăuză pentru a merge prin întuneric, însă el primește un felinar, unealtă ce mai târziu are să îi devină călăuză pentru eternitate.
 
Când este Halloween
Halloween este sărbătorit în mai multe țări și fiecare loc are propria poveste. Spre exemplu, în Mexic oamenii sunt de părere că de Halloween spiritele celor decedați vin printre ei și le vizitează locurile unde au stat în timpul vieții.
În SUA, de Halloween copiii merg la colindat, iar cea mai cunoscută urare este “Trick or treat”. În cazul în care nu primesc nimic, copiii fac mai multe boacăne în fața caselor gazdelor.
În România, copiii și adulți obișnuiesc ca de Halloween să se deghizeze și să meargă la petreceri tematice. Copiii au costume și fac diverse acțiuni la școală ori grădiniță printre care sculptarea și pictarea dolvecilor și costumarea în cele mai trăznite ținute.
 
Sursa: www.libertatea.ro

Ultima modificare Marți, 15 Octombrie 2019 10:19

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.