Mereu printre studenti
Marți, 05 Martie 2024 11:57

Ziua Mondială a Eficienței Energetice

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anual, pe 5 martie, este marcată Ziua Mondială a Eficienței Energetice, zi care a fost instituită în anul 1998 cu scopul de a evidenția necesitatea utilizării durabile și raționale a energiei.
Creșterea eficienței energetice se bazează pe optimizarea proceselor de producție și a consumului de energie, utilizarea surselor de energie regenerabile în locul combustibililor fosili și promovarea consumului și reciclării responsabile, printe altele.
Marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate de a aduce în discuție eficiența energetică care prezintă beneficii multiple pentru operatorii economici şi consumatorii de energie şi constituie un pilon central al economiei, fiind necesară responsabilizarea factorilor decizionali privind politicile şi măsurile active pentru creşterea eficienţei energetice, în vederea atingerii ţintelor naţionale în domeniu.

Eficiența energetică se referă la modalitățile prin care putem obține aceleași beneficii (lumină, încălzire, mișcare etc.) folosind mai puțină energie. Aceasta acoperă diverse aspecte, de la automobilele eficiente și becurile economice, până la practici industriale îmbunătățite și izolarea mai bună a caselor. Economisirea energiei nu doar că ajută la conservarea resurselor, ci și la economisirea banilor.

Astfel, Ziua Mondială a Eficienței Energetice este un moment propice pentru a reflecta asupra modurilor de a utiliza energia într-un mod durabil și rațional. Este important ca guvernele, companiile și instituțiile să se angajeze în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, iar fiecare individ poate contribui la acest efort.

Iată câteva practici care promovează utilizarea durabilă a energiei:

Folosirea bicicletei sau mersul pe jos în locul transportului cu mașina, în special pentru deplasările scurte.
Utilizarea transportului în comun pentru a reduce impactul asupra mediului.
Participarea la activități recreative care generează emisii scăzute de gaze, cum ar fi alergarea, rolele sau înotul.
Achiziționarea de produse electronice fabricate de companii care respectă standardele de protecție a mediului.
Utilizarea becurilor economice, care au o durată de viață mai lungă și consumă mai puțină energie, contribuind astfel la economii semnificative pe termen lung.

Studenții Facultății de Agronomie, voluntari în cadrul Asociației Studenților Agronomi din Craiova marchează această zi prin organizarea unui Concurs de Proiecte ce va avea loc în această seară, La Facultatea de Agronomie, sala 126, ora 19:00. 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.