Mereu printre studenti
Miercuri, 28 Februarie 2024 08:59

Cum este sărbătorită venirea primăverii în lume – Ceremonii închinate soarelui

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Echinocţiul din luna martie marchează în multe culturi venirea primăverii. Oamenii sărbătoresc renaşterea naturii prin diverse tradiţii şi festivaluri, unele dintre ele datând de mii de ani.

După restricţiile impuse de pandemie, aşteptăm mai mult ca oricând venirea primăverii. Un restart, un moment de revenire la tot ce e viu, verde, liber. Un imbold de-a ne relua vieţile treptat, de unde le-am lăsat acum un an, când am privit primăvara de la geam. Un sentiment pe care lumea nu l-a mai avut atât de pregnant decât după marile încercări ale istoriei, precum războaie, cataclisme ori molime.

Dar această înnoire şi renaştere a naturii a fost celebrată de fiecare dată, indiferent de cât de grei ori uşori ne-au fost anii, încă din Antichitate şi chiar mai înainte de ea, din timpuri imemoriale. Căci omul, mereu aflat în conexiune cu pământul şi dependent de roadele sale, a preaslăvit forţele nevăzute care făceau câmpurile să înverzească, pomii să înflorească şi păsările să cânte. Iată ce ritualuri închinăm şi astăzi primăverii, în semn de bun-venit.

 

Mărţişorul, o sărbătoare regională

3 pom inflorit martiso rshutterstock 354899999 jpg jpeg

Românii se mândresc cu sărbătoarea Mărţişorului, un obicei milenar, a cărui geneză trebuie căutată la romani, care consacrau prima zi a lunii martie lui Marte, zeul războiului, al forţelor naturii, al primăverii şi al agriculturii. La noi, sărbătoarea era ţinută în zona Maramureşului şi a Bucovinei de nord, extinzându-se în spaţiul balcanic până la graniţa Bulgariei cu Grecia. Iată de ce, tot la 1 martie, bulgarii sărbătoresc Martenitsa şi poartă podoabe împletite din aţă albă şi roşie tocmai până la finalul lunii ori până când văd o barză, o rândunică sau un copac înflorit. Chiar şi bărbaţii însuraţi poartă martenitsa, la şoseta dreaptă. Astfel, vor s-o îmbuneze pe Baba Marta, o bătrână ţâfnoasă şi schimbătoare ca primele zile de primăvară (vezi Baba Dochia la noi, care îşi leapădă pe rând cojoacele).

În Macedonia, mărţişorul este purtat numai de copii, până pe 9 martie, după care, la fel ca la noi, îl leagă de creanga unui pom fructifer pentru ca acesta să rodească din belşug. Tradiţia lor mai spune că mărţişoarele sunt şi repere pentru rândunicile care aduc daruri de Paşte.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.