Mereu printre studenti
Miercuri, 28 Februarie 2024 08:54

Berlinale 2024. Ursul de Aur, câștigat de documentarul „Dahomey”. Citeşte întreaga ştire: Berlinale 2024. Ursul de Aur, câștigat de documentarul „Dahomey”. Lista câștigătorilor

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Regizat de Mati Diop şi produs de Eve Robin, Judith Lou Lévy și Mati Diop, documentarul „Dahomey” a fost desemnat, sâmbătă, 24 februarie, marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 74. Actorul de origine română Sebastian Stan a câştigat Ursul de Argint pentru interpretare, rol principal, în filmul „A Different Man”, iar Emily Watson - trofeul pentru rolul secundar din „Small Things Like These”.

Documentarul „Dahomey”, regizat de cineasta franco-senegaleză Mati Diop, abordează problema spinoasă a restituirii operelor de artă furate în Africa de fostele puteri coloniale, relatează News.ro. 

„Dahomey” spune povestea întoarcerii în Benin, în noiembrie 2021, a 26 de opere de artă jefuite în 1892 de trupele coloniale franceze. Un demers iniţiat în ultimii cinci ani de fostele puteri occidentale, printre care Franţa, Germania şi Belgia.

Este al doilea film african care câştigă Ursul de Aur (după filmul sud-african „U-Carmen e-Khayelitsha” („Carmen de Khayelitsha”) de Mark Dornford-May în 2005).

Mati Diop, fiica unui muzician senegalez, Wasis Diop, şi a unei mame care lucrează în domeniul artelor, care s-a născut şi a crescut la Paris, obţinuse deja Marele Premiu la Cannes în 2019 pentru „Atlantique”, cea mai înaltă distincţie după Palme d’Or.

 

Regizorul german Matthias Glasner a primit un Urs de Argint pentru scenariul filmului „Dying” – singurul premiu din competiţie pentru Germania.

 

În acest an, Marele Premiu al Juriului de la Berlinale a revenit filmului „Yeohaengjaui pilyo” („A Traveler’s Needs”), regizat de veteranul Hong Sangsoo, cu Isabelle Huppert în rolul principal.

Lista câştigătorilor Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2024:

Ursul de Aur pentru cel mai bun film – „Dahomey”, de Mati Diop

Ursul de Argint – Marele Premiu al juriului – „A Travelers Needs”, de Hong Sangsoo

Ursul de Argint – Premiul juriului – „L’Empire”, de Bruno Dumont

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor – Nelson Carlos De Los Santos Arias pentru „Pepe”

Ursul de Argint pentru interpretare, rol principal – Sebastian Stan pentru rolul din „A Different Man”

Ursul de Argint pentru interpretare, rol secundar – Emily Watson pentru rolul din „Small Things Like These”

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu – „Sterben/ Dying”, de Matthias Glasner

Ursul de Argint pentru contribuţie artistică remarcabilă – imagine – „The Devils Bath”, de Martin Gschlacht

Ursul de Aur onorific – Martin Scorsese

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.