Mereu printre studenti
Luni, 26 Februarie 2024 08:39

Casa Memorială Elena Farago din Craiova va fi renovată

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Casa Memorială Elena Farago din Craiova, aflată în aceeași curte cu Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, va fi renovată și restaurată cu bani din PNRR. Consiliul Județean Dolj a obținut finanțare, iar acum a scos la licitație contractul pentru lucrările necesare pentru a readuce la viață clădirea.

CJ vrea să facă această clădire atracție pentru turiști

Consiliul Județean Dolj vrea să dea o altă înfățișare Casei Memoriale Elena Farago din Craiova, iar pentru asta pune la bătaie o sumă estimată la 4.506.176,51 de lei, fără TVA, bani obținuți dintr-o finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). „Având în vedere oportunitatea finanțării prin apelul de proiecte cu titlul Finanțarea bibliotecilor pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), UAT Judetul Dolj implementează proiectul cu titlul “Biblioteca – hub activ de învățare digitală pentru comunitatea județului Dolj”. Prin intermediul acestei operaţiuni sunt sprijinite activități/acțiuni specifice realizării de investiții pentru renovarea/modernizarea (inclusiv extinderea) bibliotecilor și echiparea cu calculatoare și echipamente tehnice, pentru a fi transformate în huburi de dezvoltare a competențelor digitale.

Astfel, Casa Memorială „Elena Farago” poate deveni, pe lângă o clădire de patrimoniu a Municipiului Craiova, un HUB digital, locul unde cetățenii orașului, dar și vizitatorii turiști se vor putea bucura activități interactive, dar și de exponatele dedicate poetei, susținuți de un spațiu construit de înaltă clasă, în urma restaurării clădirii, alături de o altă clădire de patrimoniu (corpul C2 din incintă) unde funcționează Bibiloteca Județeană Alexandru și Aristia Aman“, se arată în descrierea proiectului.

Cum va arăta la final Casa Memorială Elena Farago și ce întrebuințări vor avea încăperile

Potrivit informațiilor menționate în același document, „holul principal va fi alocat recepției vizitatorilor, încăperile situate în partea dreaptă a axului de simetrie vor fi alocate memoriei poetei Elena Farago și activităților interactive aferente HUB-ului digital, iar cele din partea stângă unor expoziții temporare susținute virtual, ateliere de manufactură cu prezentări tematice aferente HUB-ului digital. Fluxurile de utilizare și parcurgere vor fi adaptate între funcțiune și exigențele restaurării. Astfel, fostul hol de primire va fi refuncționalizat ca foyer și hol de recepție, redându-i fastul și importanța de altădată. Necesitatea asigurării accesului persoanelor cu handicap locomotor a determinat dotarea cu o platformă mobilă șenilată, ce va fi depozitată în vecinătatea construcției. Aceasta va permite accesul în toate clădirile din incintă.

Prin aplicarea măsurilor de reabilitare și modernizare energetică, clădirea reabilitată va putea fi încadrată în clasa energetică A – eficiență energetică ridicată, comparativ cu clădirea existentă care se încadrează în clasa energetică D. Având în vedere toate aceste aspecte este necesară contractarea lucrărilor de renovare și restaurare pentru obiectivul mai sus amintit, aşa cum a fost, de altfel, prevăzut și în activitățile din cadrul proiectului“, au specificat reprezentanții CJ Dolj în documentele publicate în SEAP.

Cum va arăta curtea

Lucrările pe care le presupune contractul scos la licitație presupun și amenajarea curții Casei Memoriale, astfel încât aceasta să aibă un aspect cât mai plăcut, dar și să se poată realiza diverse activități în interiorul acesteia.

„Obiectivul va permite desfășurarea unor multiple activități culturale, întâlniri cu tematici diverse, de cultură, spațiile de care dispune imobilul permițând desfășurarea evenimentelor la interior, dar și în exterior, în incintă, unde se dorește amenajarea cu suprafețe dalate, inclusiv o tablă de șah la nivelul pavimentului, mobilier urban (fântână decorativă, locuri de stat, coșuri de gunoi), spații verzi amenajate în jurul arborilor maturi existenți, iluminat ambiental“, se mai arată în descrierea proiectului.

Firmele care doresc să își depună ofertele o pot face până pe 14 martie, iar până la jumătatea lunii iulie CJ Dolj va decide cu cine va colabora. Perioada pe care o va la dipoziție firma câștigătoare pentru execuția lucrărilor va fi de un an și jumătate de la semnarea contractului. Așadar, aproximativ la finalul anului 2025, începutul lui 2026, clădirea ar trebuie să fie renovată complet.

 

 

 

 

sursa: www.gds.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.