Mereu printre studenti
Marți, 09 Ianuarie 2024 12:08

Ce este nutriția?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit Oxford Dictionary prin nutriție înțelegem atât procesul prin care ne hrănim, prin care obținem mâncarea necesară dezvoltării și menținerii sănătății noastre, cât și o ramură științifică care se ocupă de nutrienți și nutriție. Hippocrate (460 î.Hr., Kos, Grecia – d. 370 î.Hr., Larisa, Grecia), considerat și tatăl medicinei moderne, s-a numărat printre primii medici care au scos în evidență importanța terapeutică a nutriției. Ne și place să-l cităm adesea: „Lasă-ți hrana să-ți fie medicament”, fără a- lua neapărat în serios. 

În ciuda faptului că preocuparea pentru nutriție este atât de veche, știința modernă a nutriției este surprinzător de nouă. Prima vitamina a fost izolată și definită din punct de vedere chimic abia în 1926, acum mai puțin de 100 de ani iar cercetarea rolului pe care îl joacă nutriția în apariția unor boli cronice precum diabet, obezitate sau diferite tipuri de cancer, a început să ne preocupe abia în ultimele trei decenii (mai ales după 2000). În ultimele două decenii oamenii de știință au făcut progrese extraordinare: au stabilit corelații între schimbări dietetice și anumite boli, au izolat efectele diferitelor componente dietetice și au urmărit dietele și bolile unor grupuri mari de oameni de-a lungul timpului. 

Multe din principalele cauze ale mortalității și incapacității sunt prevenibile, nicidecum inevitabile. Renunțarea la fumat, reducerea greutății corporale, o jumătate de oră de exerciții fizice pe zi și o dietă bazată pe fructe, legume și cereale integrale – iată patru elemente care ne-ar putea scădea cu până la 78% riscul de a dezvolta o boală cronică. Evident, e mai ușor să dăm vina pe gene, însă, de cele mai multe ori, nu ele sunt de vină pentru bolile noastre, ci obiceiurile nesănătoase.

 

 

 

 

sursa: www.stareasanatatii.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.