Mereu printre studenti
Luni, 08 Ianuarie 2024 12:24

Un studiu din România indică o legătură între nivelul de vitamina D și greutatea corporală

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nivelul de vitamina D ar putea fi corelat cu greutatea corporală, arată datele unei cercetări recente realizate la nivelul unei unități medicale din România.

Niveluri alarmant de scăzute în rândul pacienților

Un studiu intern realizat în cadrul unei clinici din țară a evidenţiat niveluri alarmant de scăzute ale vitaminei D în rândul pacienţilor, în urma analizei de laborator 25-OH-vitamina D. Studiul a fost desfăşurat în perioada 2022-2023, implicând un număr de 210 participanţi.

Rezultatele studiului realizat de clinică au arătat că o proporţie semnificativă de pacienţi – 79% – prezentau un deficit de vitamina D. Din totalul acestora, circa 50% aveau o carenţă de vitamina D, în timp ce restul, până la 79% aveau niveluri insuficiente pentru menţinerea unei stări optime de sănătate, se arată într-un comunicat.

Relația între vitamina D și greutatea corporală

Studiul mai relevă o corelaţie între statusul ponderal şi nivelul de vitamina D din sânge. Dintre pacienţii cu greutate normală (indice de masă corporală IMC < 25 kg/m2), doar 25% aveau carenţă de vitamina D. În comparaţie, 45% dintre pacienţii supraponderali (IMC între 25 şi 29,9 kg/m2) prezentau carenţă de vitamina D, iar în cazul pacienţilor obezi (IMC > 30 kg/m2), peste 60% dintre aceştia aveau carenţă de vitamina D.

Astfel, la persoanele supraponderale şi cele obeze se întâlneşte  mai des deficitul de vitamina D, comparativ cu persoanele cu greutate normală.

Care sunt explicațiile specialiștilor

„Persoanele supraponderale şi obeze asociază frecvent un nivel scăzut de vitamina D în sânge din cel puţin trei motive : sechestrarea acesteia în ţesutul adipos, aportul inadecvat şi sinteza redusă la nivelul pielii din lipsa expunerii la soare. Mulţi pacienţi cu obezitate evită acest lucru din cauza imaginii negative pe care o au despre corpul lor”, afirmă dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în medicină, certificată SCOPE.   

Deficitul de vitamina D poate fi corectat ușor

În ceea ce priveşte procentul pacienţilor cu un nivel optim de vitamina D, rezultatele au fost următoarele: 33% dintre pacienţii normoponderali au înregistrat un nivel optim de vitamina D, faţă de 21% dintre pacienţii supraponderali şi 15% dintre pacienţii care suferă de obezitate.

„Studiul realizat în clinica noastră subliniază importanţa conştientizării deficitului de vitamina D, considerat o problemă de sănătate publică având în vedere amploarea sa. În acelaşi timp, rezultatele pacienţilor noştri demonstrează că, deşi este un fenomen îngrijorător, deficitul de vitamina D poate fi corectat cu uşurinţă cu ajutorul recomandărilor individualizate din partea specialiştilor”, a declarat Andreea Vasile, directorul  clinicii care a realizat studiul.  

 

 

 

sursa: www.gds.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.