Mereu printre studenti
Joi, 14 Decembrie 2023 08:44

Când împodobim bradul de Crăciun – Tradiția și semnificația pomului de Crăciun Citeşte întreaga ştire: Când împodobim bradul de Crăciun - Tradiția și semnificația pomului de Crăciun

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu Distribuie Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase, dar și cele mai vechi tradiții pe care le respectăm în fiecare an în preajma sărbătorilor de iarnă. Tradiția pomului de Crăciun este veche de sute de ani, iar semnificația decorațiunilor cu care era bradul împodobit reprezenta cunoașterea și bogăția. Descoperă pe larg care este tradiția și semnificația pomului și când împodobim bradul de Crăciun.
Tradiția de a împodobi bradul de Crăciun, dar și locuința cu decorațiuni și crenguțe de brad este un obicei preluat pe la jumătatea mileniului trecut de la triburile germanice. Atunci, bradul simboliza, datorită formei sale triunghiulare, Sfânta Treime, iar decorațiunile cu care era împodobit simbolizau cunoașterea și bogăția, asemeni pomului sacru din Grădina Edenului în care erau merele – fructele cunoașterii.

Tradiția și semnificația bradului de Crăciun

Egiptenii antici, grecii antici, culturile germanice din Europa timpurie și românii antici practicau cu toții o versiune a ceremoniei de împodobire a bradului de Crăciun, pe care noi o asociem azi cu Sărbătoarea Nașterii Domnului.

Există nenumarate tipuri de brazi de craciun, dar în multe dintre aceste culturi, acesti brazi de Craciun erau simboluri ai vieții veșnice și ai fertilității.

Bradul este emblema sărbătorilor de iarnă, iar obiceiul împodobirii lui este preluat de la romani, care obișnuiau să-și împodobească locuința cu un brad în timpul Saturnaliilor, sărbători dedicate zeului Saturn, care se desfășurau în perioada solstițiului de iarnă.

Ciclul tipic de viață al unui copac, căruia îi cad frunzele spre toamna- iarnă, aduce în mod natural în minte ciclul uman al vieții și al morții.

Bradul însă se diferențiază de alți copaci datorită tendinței sale de a rămâne verde tot timpul anului, determinându-i pe oameni să-l asocieze cu vitalitatea, cu magia.

Împodobirea bradului de Crăciun a fost asociată prima dată cu Crăciunul în Germania secolului al XVI-lea.

Indiferent de origina sa, bradul de azi simbolizează câteva aspecte importante ale sărbătoririi Crăciunului, inclusiv următoarele:

brad de craciun impodobit frumos

spiritul bunătății și dărniciei (de aici și schimbul de cadouri)

îmbrățișarea naturii și a rolului său în anotimpurile de schimbare

viața eternă

îmbrățișarea tradițiilor legate de sărbătoarea Crăciunului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum era bradul de Crăciun împodobit la începuturi

În trecut, bradul de Crăciun era împodobit cu flori din hârtie, mere, nuci, dulciuri, lumânări și figurine din lemn. Mai târziu, odată cu apariția instalațiilor luminoase, dar și a celorlalte decorațiuni, pomul de Crăciun a căpătat un alt aspect mult mai modern și deosebit.
Exista doar obiceiul ca în vârful bradului să existe o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Se spunea despre stea că aduce noroc și ajută la îndeplinirea tuturor dorințelor.


Când împodobim bradul

Una dintre cele mai vechi tradiții care se păstrează an de an în luna decembrie este împodobirea bradului. Oamenii aleg data la care să-l decoreze în funcție de timpul liber sau de alte evenimente cu semnificație în familie în luna decembrie, însă tradiția spune că bradul trebuie împodobit în Ajunul Crăciunului, respectiv în seara de 24 decembrie.

Pe lângă pomul de Crăciun, majoritatea oamenilor își decorează și locuința atât cu decorațiuni luminoase specifice sărbătorilor de iarnă, cât și cu vâsc, planta tămăduitoare care simbolizează armonia și pacea. Se spune despre sărutul sub vâsc că poate face iubirea din cuplu mai trainică și mai puternică.

De asemenea, o altă tradiție este aceea de a avea sub brad cadourile aduse de Moș Crăciun, cadouri ce se deschid în ziua Nașterii Domnului. Crăciunul este sărbătoarea Nașterii Domnului, o sărbătoare ce definește liniștea sufletească, a păcii și a cadourilor. Este un eveniment plin de semnificații și tradiții pe care oamenii le respectă an de an.

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.