Mereu printre studenti
Marți, 05 Septembrie 2023 08:39

Ce facem toamna pentru sănătate?

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toamna, trecerea la sezonul rece este însoțită de schimbări semnificative în mediul înconjurător care se reflectă și în modificări ale stilulului nostru de viață. Pe măsură ce vara face loc toamnei, este timpul să ne pregătim pentru zile mai scurte, temperaturi mai răcoroase și umiditate mai scăzută. Acest anotimp poate fi continuarea sau începutul unor noi obiceiuri sănătoase!

Toamna începe sezonul de răceală şi gripă

Odată cu sosirea toamnei, copiii se întorc la școală iar sezonul de răceală și gripă tinde să se intensifice. Probabil începând cu luna octombrie, și anul acesta va fi disponibil vaccinul antigripal cu mai multe tulpini ce ne protejează de riscurile implicate de către infectarea cu virusurile gripale. Cu cât vaccinarea are loc mai devreme, cu atât mai repede sistemul imunitar poate începe să producă anticorpi – de obicei în aproximativ două săptămâni. Medicii și farmaciștii joacă un rol vital în promovarea vaccinării antigripale și în oferirea de sfaturi cu privire la măsurile preventive, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor, dezinfectarea suprafețelor și evitarea contactului cu persoanele bolnave.

Nu neglijaţi sănătatea pielii în sezonul de toamnă

 

În plus, temperaturile mai scăzute și umiditatea redusă pot avea un impact neplăcut asupra sănătății pielii. Nu trebuie neglijate nici buzele, aplicarea de balsam pentru buze ajută la menținerea intactă a barierei formate de piele contra agenților patogeni virali și bacterieni. În plus, chiar dacă radiațiile solare nu mai sunt la intensitatea celor din perioada verii, aplicarea cremelor cu factor de protecție solară peste 25 este recomandată cu putere. Medicii, în special cei din specialitatea dermatologie și farmaciștii, pot oferi sfaturi despre îngrijirea corespunzătoare a pielii, alegerea cremelor hidratante potrivite și protejarea împotriva uscăciunii și a efectelor vântului și umidității.

O dată cu scurtarea zilei, reducerea luminii solare poate duce la tulburări afective sezoniere sau la modificări ale dispoziției pentru unii oameni. Există o multitudine de idei și mai multe tipuri de terapii ce pot ajuta persoanele meteo-sensibile, important este să încercăm să ne îmbunătățim starea de spirit și în cazul senzației de copleșire sau lipsei de control asupra situației, să căutăm ajutor la personalul medical calificat.

 

Deși inclusiv în sezonul verii discutăm despre o multitudine de alergii ce ne pot afecta, acest lucru nu se schimbă nici în perioada toamnei. Alergia la ambrozie, atât de agresivă și din ce în ce mai des întâlnită, continuă și în prima parte a toamnei. Consultul unui medic cu specialitate în alergologie și imunologie ajută la ameliorarea simptomelor de alergie. Mai mult, în cazul anumitor pacienți, medicul poate recomanda un tratament de desensibilizare la respectivul alergen ce va trata practic cauza alergiei.

 

Momentul potrivit pentru o dietă sănătoasă

O dată cu instalarea toamnei, expunerea la soare este mai redusă și acest lucru face mai dificilă sinteza de vitamina D deoarece aceasta este dependentă de expunerea la lumina solară. Prin urmare, recomandarea este de a discuta cu medicul de familie sau cu farmacistul dacă este necesară administrarea de suplimente alimentare cu vitamina D.

Cu toate că temperaturile de afară nu mai ating maximele celor din perioada verii, necesitatea hidratării cu o cantitate suficientă de apă este în continuare valabilă. În plus, toamna este momentul potrivit pentru a include în dietă legume și fructe de sezon bogate în nutrienți, fapt ce ajută la menținerea stării bune generale de sănătate. Legumele de sezon sunt sfecla, varza, morcovii, conopida și vinetele.

 

 

 

 

sursa: www.gds.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.