Mereu printre studenti
Miercuri, 23 August 2023 11:27

Unguentul cu arnică, benefic în tratarea vânătăilor

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Planta denumită arnică este folosită adesea pentru proprietăţile sale medicinale, sub diverse forme, de la pastile, tincturi, ceaiuri, până la creme, geluri și remedii homeopate. Este binecunoscută acţiunea sa benefică în cazul vânătăilor, a durerilor musculare sau articulare.

Ce remedii există pe bază de arnică ?

Potrivit fitoterapeuților, cremele și unguentele preparate din florile de arnică pot fi folosite pentru a calma probleme precum durerile musculare și disconfortul muscular, echimozele (vânătăile), durerile articulare, edemul și inflamația. De asemenea, gelul de arnică este prescris frecvent de către medici pentru calmarea vânătăilor apărute după intervenții chirurgicale sau alte proceduri invazive.

Eficientă contra vânătăilor

 

Arnica este o plantă medicinală despre care se spune că poate reduce inflamația și edemul și, prin urmare, mulți o consideră un tratament ideal pentru vânătăi și pentru calmarea durerii, mai ales că planta conține mai mulți compuși (despre care se știe că au efecte antiinflamatoare) care pot fi absorbiți cu ușurință în piele.

Rezultatele unui studiu sugerează că un unguent sau o cremă pe bază de arnică poate reduce eficient echimozele provocate de terapia cu laser. Dacă te confrunți des cu echimoze, medicul îți poate explica în cel fel poți folosi unguentul sau gelul pe bază de arnică pentru a accelera procesul de vindecare al acestora. De regulă, pe o vânătaie, se aplică produsul de câteva ori pe zi, în strat generos, și se așteaptă intrarea completă în pielea a acestuia, înainte de a face duș.

Uleiul poate fi de folos în cazul venelor sparte

 

Experții în fitoterapie sunt de părere că uleiul de arnică sau orice produs formulat cu această plantă poate fi o variantă de tratament al venelor sparte, deoarece poate să ajute la reducerea aspectului vinișoarelor de pe față ori de pe corp (acele vene foarte mici numite și telangiectazii sau spider veins, adică vene în formă de pânză de păianjen sau capilare sparte).
Atenție, însă, la faptul că uleiul de arnică poate cauza reacții alergice la anumite persoane, așa că este important să îl testezi, mai întâi, pe o zonă foarte mică de pe piele și să îi raportezi medicului tău dermatolog orice efecte adverse pe care le-ai observat.

 

Dacă ești alergic la diverse substanțe, poți merge și la medicul alergolog înainte de a începe să folosești un produs pe bază de arnică.

Reduce durerea cauzată de osteoartrită

Într-o revizuire a mai multor studii s-a constatat că aplicarea locală a gelului de arnică s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca ibuprofenul topic, un analgezic des utilizat, în reducerea durerii cauzate de osteoartrită și îmbunătățirea funcției fizice. Alte studii au concluzionat că planta nu este eficientă pentru gestionarea durerii dacă suplimentul este luat sub formă de tablete.

Ar putea stimula creșterea părului

 

Arnica este utilizată pe scară largă în medicina homeopatică pentru a stimula creșterea părului, dar și pentru a preveni căderea părului și a trata mătreața. Arnica utilizată pentru podoaba capilară se găsește de obicei sub formă de ulei, șampon sau hidrogel, un produs pe bază de apă 99%. Cercetările susțin capacitatea acestei plante de a trata căderea părului și de a stimula creșterea firelor noi de păr.
Aplicarea uleiului de arnică poate ajuta la reducerea iritației și inflamației scalpului datorită proprietăților sale antiinflamatorii, care pot crea un mediu mai bun pentru creșterea părului.

Reacții adverse și contraindicații arnică

Arnica este, în general, sigură atunci când este utilizată pe piele, însă nu se recomandă folosirea unguentelor sau cremelor de arnică pe pielea crăpată, iritată sau pe răni deschise, și nici folosirea acestor remedii pentru perioade îndelungate, deoarece, în aceste cazuri, pot agrava iritația.

 

 

sursa: www.gds.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.