Mereu printre studenti
Joi, 13 Aprilie 2023 10:38

Joia Mare, semnificația acestei zile

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joia Mare din Săptămâna Patimilor are o importantă încărcătură spirituală și religioasă pentru credincioși.

Săptămâna Mare, numită și Săptămâna Sfântă sau Săptămâna Patimilor, reprezintă o perioadă de smerenie și curățare spirituală pentru credincioș. În această zi preoții îndeamnă la post, rugăciune și la spovedanie. Caracteristica esențială a acestei săptămâni sunt Deniile.

Numită și Joia Neagră sau JoiaPatimilor, aceasta este ziua care marchează Cina cea de Taină a Mântuitorului și citirea Deniei Mari.

Ziua în care se vopsesc ouăle roșii

Denia pentru Joia Mare marchează patru evenimente importante din viața Mântuitorului: 

  • spălarea picioarelor ucenicilor (ca pildă pentru smerenie),
  • Cina cea de Taină,
  • Rugăciunea din Grădina Ghetsimani,
  • începutul patimilor.
 

În această zi Iisus a luat masa alături de ucenici și a instituit Sfânta Taina a Împărtășaniei. Cu această ocazie le-a spălat picioarele celor 12 discipoli și le-a spus că unul dintre ei l-a vândut.

După Cină, Iisus merge în grădina Ghetsimani să se roage, de unde este ridicat de farisei și dus, în final, în fața lui Pilat. Joia Mare mai este și ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu.

Denia din Joia Mare

Cunoscută și ca Joia celor 12 Denii, în această zi cele 12 lumânări aprinse la citirea deniilor vor fi aprinse pe parcursul întregului an.

La denia pentru Joia Mare credincioșilor li se amintește de patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor (ca pildă pentru smerenie), Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.

Slujba din Joia Mare este marcată de o procesiune specială: sunt citite cele 12 evanghelii ale patimilor Mântuitorului, iar procesiunea religioasă cuprinde Denia şi Vecernia, care sunt alăturate Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare.

La slujba din Joia Mare nu se mai bat clopotele, ci doar toaca.

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

Conform tradiției, în Joia Mare din Săptămâna Mare gospodinele vopsesc ouăle în roşu.

În această zi, ca și în Sâmbăta Mare, gospodinele nu au voie să folosească două alimente: oţet şi urzici. Asta pentru că se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Mântuitorul a fost chinuit – rănile fiindu-i bătute cu urzici și stropite cu oțet. Mai mult, se spune că atunci când Iisus a cerut apă, în semn de batjocură, i s-a oferit să bea oțet.

De asemenea, în Joia Mare gospodinelor le este interzis să spele haine. Ultima zi în care se pot face treburi casnice este Miercurea Mare.

 

 

 

 

 

 

sursa: www.gds.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.