Imprimă această pagină
Vineri, 16 Septembrie 2022 07:27

Primăria Craiova vrea fonduri prin PNRR pentru insule ecologice digitalizate

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Primăria Craiova accesează prin PNRR fonduri europene, ca să cumpere containere pentru deşeuri. Acestea vor fi aşezate în insule ecologice digitalizate.

Insulele sunt un ansamblu de containere pentru colectarea separată a următoarelor deşeuri: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale. Sunt trei tipuri de insule pentru care unităţile administrative pot opta. „Insula Tip 1: Insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Insula Tip 2: Insulă supraterană compusă din 5 containere supraterane staționare
proiectate şi fabricate conform standardelor europene în vigoare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc.
Insula Tip 3: Insulă subterană cu containere individuale, compusă din 5 containere cu diferite capacităţi”. Primăria Craiova a optat pentru insula de tip 2, pentru acest fel de containere având la dispoziţie maşinile pe care la acest moment le administrează operatorul de salubritate al oraşului. Fiecare insulă ecologică va deservi minim 200 de locuitori/apartamente. Împreună cu containerele vor fi achiziţionate şi 200 de cartele. Primăria Craiova a optat pentru insula de tip 2 din motiv că aceasta nu necesită lucrări în plus, containerele sunt de suprafaţă şi există maşinile necesare manevrării şi golirii acestora.

150 de insule

Primăria a solicitat achiziţionarea a 150 de insule. O insulă cu containere individuale costă 19.000 euro, fără TVA, respectiv 93.471 lei, fără TVA . Cheltuielile în plus vor fi suportate de către beneficiar, adică de primărie. Astfel, valoarea totală eligibilă a proiectului este de 14.020.650 lei fără TVA (93.471 lei fără TVA/insula x 150 insule), la care se adaugă TVA în sumă de 2.663.923,50 lei. Valoarea neeligibilă a proiectului se ridică la 164.210,00 lei fără TVA, respectiv 195.409,90 lei inclusiv TVA. Valoarea totală a proiectului este în sumă de 16.879.983,40 lei inclusiv TVA, din care: 16.684.573,50 lei inclusiv TVA cheltuieli eligibile şi 195.409,90 lei inclusiv
TVA cheltuieli neeligibile, sume ce vor fi prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli al primăriei. Implementarea acestui proiectul are ca termen final sfârşitul anului 2024.

Digitalizare şi la gunoi

Insulele ecologice digitalizate vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere, în zone de blocuri, pentru următoarele fracții colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic, deșeuri de metal, deșeuri de sticlă, biodeșeuri, deșeuri reziduale. Insula ecologică este dotată cu cântar electronic, accesul fiind asigurat pe bază de cartelă electronică. Datele sunt introduse într-un sistem digital. Insula ecologică este compusă dintr-un set de containere sub sau supraterane, protejate antivandalism și împotriva accesului neautorizat. Vor avea acces doar persoanele fizice arondate. Fiecare container va avea un cântar electronic, conectat online, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.

 

 

 

 

 

 

sursa: www.gds.ro