Mereu printre studenti
Miercuri, 14 Septembrie 2022 07:23

Peștera Valea Cetății

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă ai trecere prin Râșnov nu ezita să vizitezi Peștera Valea Cetății pentru că este o experientă de neratat. Accesul la peşteră se face prin pădure, mergând cam 20 de minute de la drumul principal. Pentru cei care nu sunt obişnuiţi măcar cu ceva mişcare de bază, drumul ar putea părea o corvoadă, deoarece de la drumul principal şi până la peştera tot urci prin pădure pe o potecă relativ amenajată.. Aici nu îţi auzi decât propria respiraţie. Atât de concentrat eşti ca să nu calci greşit, iar liniştea pădurii este atât de profundă, încât nu te auzi decât pe tine.

Odată ajunşi la intrarea în Peştera Valea Cetăţii, cu respiraţia mai mult întretăiată decât ne aşteptam, ne-a întâmpinat o răcoare plăcută. Aici alţi turişti aşteptau cuminţi să iasă grupul din peşteră. Turul nu durează mult, Peştera Valea Cetăţii fiind una relativ mică.

descărcare 4

Am aflat că Peştera Valea Cetăţii este una mică, mult mai mică decât cele pe care le văzusem deja, luminată cu leduri care sunt prietenoase ecosistemului de peşteră. Cel puţin aşa ne-a spus ghidul care era deschis la orice întrebare. Până aici nimic nu m-a impresionat, dar când am ajuns în partea centrală a peşterii lucrurile au luat o întorsătură absolut neaşteptată. Ghidul a urcat pe un podium pentru a ne prezenta detalii despre micuţa peştera. Informaţia care mi-a atras atenţia a fost ca aici se ţin concerte de muzică clasică. Asta într-adevăr este ceva ce nu mai auzisem până atunci. Concerte într-o peşteră. Se pare că acustica oferită de sala mare a peşterii este perfectă pentru muzică. Mai mult decât atât, turiştii pot face şi tur speologic al celorlalte galerii cu un echipament special. Piesa de rezistentă a turului a fost momentul în care ghidul a stins luminile, lăsându-ne să ascultăm sunetul făcut de apa din peșteră, un alt moment inedit în turul nostru.

Am să las și un mic istoric cu date tehnice extrem de interesante.

Peștera Valea Cetății este o peșteră situată la aproximativ 3 km de orașul Râșnov, pe șoseaua Valea Cetății spre Poiana Brașov, situată la 825 m altitudine. Peștera descoperită acum circa 60 de ani (aprox. 1949, când în urma unei explozii hidraulice - datorită sedimentelor acumultate si a intrării foarte înguste - a fost desfundată intrarea în peșteră, de unde și numele de peștera Fundata). Galeria principală are o lungime totală de circa 958 m.

descărcare 6

 

Peștera Valea Cetătii este relativ nouă în circuitul turistic.

Nu știm cat timp i-a luat apei să sape în stancă, să construiască galerii și să modeleze cu calcar unele din cele mai frumoase formatiuni, dar știm că a făcut un lucru minunat.

Ascunsă de bolovani, pietrișși aluviuni care au alunecat de pe munte au înfundat Valea Cetătii Rașnovului, inundatie creată de furtunile dese carascteristice Vartejului Dracului (denumirea populară a zonei), peștera nu a fost vizibilă panăîn anul 1949.

h

Înainte de 2010 in peșteră intrarea se facea anevoios, doar pe burtă. Dar cu un echipament adecvat, Peștera Valea Cetății se poate admira în toată splendoarea ei. Deși cu ceva timp în urmă ea a fost vandalizată, încă mai pot fi observate în "Sala Mare" stalactite și stalacmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălțime. Din "Sala Mare", cu o înălțime de peste 20 m și aproximativ 2500 mp, pleacă în diferite direcții galerii secundare de diferite mărimi. Pereții peșterii sunt în general acoperiți cu scurgeri de calcit. 

Peștera Valea Cetății (Fundata) are o extensie de 200,6 m și indicele de ramificare de 4,77. Infiltrațiile de apă din peșteră sunt numeroase și dispuse pe întreaga rețea de galerii. Cantitatea de apă ajunsă aici variază in funcție de sezon, dar o anumită cantitate de apă se datorează și fenomenului de condensare la contactul aerului cu pereții peșterii. Peștera de pe Valea Cetății a avut într-o primă fază galeriile umplute cu apă, coroziunea largind astfel spațiile, iar după trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat și pe verticală.

Lucrurile i-au o intorsătură nouă în 2010, cand printr-o administrare corectăși prin investitii considerabile peștera se alege cu o cosmetizare” blandă care să nu influenteze mediul înconjurător.

Datorită amenajărilor făcute în 2010 Peștera Valea Cetătii a putut fi înscrisăîn circuitul turistic și a fost declarată ” Zonă naturală protejată de interes national și monument al naturii”.

Peștera are un sistem de iluminat unic, cu led, tocmai în ideea de nu deranja ecosistemul și coloniile de lilieci care și-au făcut casa aici. Potecile sunt realizate din fibră de sticlă pentru a fi sigure și invizibile”. Lumina, reflexiile pe care micile lacuri le formează eliminv sentimentul claustrofob de pesteră si crează un peisaj feeric, de poveste.

descărcare 5

Sala Mare este uimitoare prin frumusetea naturală, prin decorul spendit la care natura a lucrat sute de ani. Formatiuni de calcar alb, stalactite, sculputuri în piatrăși culori deosebite incantă orice turist care intra in acstă peșteră unică.

Ce o face și mai deosebită? Acustica! Acesta este și motivul pentru care Filarmonica din Brașov organizează concerte fără nici un amplificator, fără nici un sistem de sunet.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.