Mereu printre studenti
Luni, 29 August 2022 09:36

Filmul ”Avatar” revine in cinematografe

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Filmul „Avatar” regizat de James Cameron revine in cinematografe pe 23 septembrie. Doi violonisti de origine romana au lucrat la coloana sonora a filmului: Radu Pieptea si Dimitrie Leivici

Filmul „AVATAR”  regizat de James Cameron se reintoarce in cinematografe in data de 23 septembrie in format 4K HDR, fiind distribuit la nivel national de Forum Film Romania.

Lansat in anul 2009, universul creat de James Cameron a cucerit un numar impresionant de premii si a fost declarat cel mai de succes film al tututor timpurilor.

Pe langa publicul numeros care a dus la vanzari de 2,8 miliarde de dolari in box office, cu 50 de milioane de dolari mai mult decat „Avengers: Endgame”, filmul aflat pe locul al doilea in clasamentul incasarilor, „Avatar” a fost apreciat deopotriva de cricii de specialitate si de organizatiile care ofera cele mai ravnite premii ale industriei cinematografice. O astfel de reusita – care nu se aplica in cazul „Avengers”, spre exemplu – poate fi atribuita numai geniului lui James Cameron care a creat o capodopera vizuala, cu o poveste in care se pot regasi sute de milioane de oameni. De altfel, filmul aflat pe locul al treilea in topul incasarilor din istorie este „Titanic”, regizat tot de Cameron.

Nominalizat la noua premii Oscar, printre care Cel Mai Bun Film si Cea Mai Buna Regie, „Avatar” a castigat trei trofee pentru  Cea Mai Buna Imagine, Design de Productie si Efecte Vizuale.

Bazat pe un scenariu semnat de James Cameron, filmul ii are in rolurile principale pe Sam Worthington, Zoe Saldaña, Stephen Lang, Michelle Rodriguez si Sigourney Weaver.

Actiunea are loc in anul 2154 cand Jake, un veteran de razboi paralizat, este adus impreuna cu alti pamanteni pe planeta Pandora, o luna din sistemul stelar Alpha Centauri. Aici oamenii si-au stabilit o baza stelara pentru a exploata rezervele naturale de un pretios minereu ce se gaseste pe satelitul natural, in timp ce populatia aborigena Na’vi – o rasa de aborigeni umanoizi – reuseste sa reziste expansiunii colonistilor, care le ameninta existenta lor precum si a ecosistemului pandorian. Dupa ce este trimis intr-o misiune printre Na’vi, Jake se alatura acestora si trebuie sa lupte pentru a-si gasi locul pe luxurianta Pandora si intre timp tanarul se indragosteste de Neytiri, o localnica.

Ideea filmului i-a venit lui Cameron inca din 1996, an in care a si scris primele 80 de pagini din scenariu. Filmarile urmau sa inceapa imediat dupa finalizarea „Titanic”, filmul urmand a fi lansat in 1999, insa, potrivit regizorului, „era necesar sa mai treaca ceva vreme pana sa apara tehnologia necesara punerii in scena a viziunii filmului.”

Cameron a inceput lucrul efectiv la „Avatar” in primavara anului 2006 cand a definitivat scenariul, limba Na’vi si cultura Pandoriana. Filmul a fost lansat atat in formatul obisnuit, 2D, cat si in formatele 3D si IMAX.  A avut un buget oficial de 237 milioane dolari, insa alte estimari ridica cheltuielile de productie la 280–310 milioane dolari plus alte 150 milioane de dolari pentru promovare.

Filmul este vazut ca un deschizator de drumuri in cinematografia moderna, datorita noilor tehnologii folosite pentru vizualizarea 3D si a filmarilor cu camere de filmat stereoscopice special proiectate pentru acesta.

Cand veti urmari filmul, veti asculta si munca a doi violonisti de origine romana care au inregistrat muzica pentru coloana sonora: Radu Pieptea si Dimitrie Leivici.

Coloana sonora a filmului este semnata de compozitorul James Horner, aflat la a treia colaborare cu James Cameron dupa „Aliens” si „Titanic”. A lucrat cu Wanda Bryant, un etnomuzicolog, pentru a crea o intreaga cultura muzicala pentru Na’vi, rasa extraterestra imaginata de Cameron, si a inregistrat inclusiv cu un cor care canta in limba respectiva.

Intr-un interviu acordat dupa lansarea filmului, Horner a declarat ca si-a respectat promisiunea facuta regizorului de a se dedica trup si suflet acestui proiect. Astfel, a lucrat zilnic de la 4 dimineata pana la 10 seara la coloana sonora: „Avatar a fost cel mai mare job pe care l-am luat vreodata dar si cel mai dificil film la carea am lucrat pana acum.”

Complexitatea muzicii compuse de el a constat in faptul ca a trebuit sa creeze o versiune „traditionala” a coloanei sonore, dar si o a doua parte muzicala care a fost dedicata in mod specific culturii Na’vi, cu sunete inspirate din natura dar si din limba lor fictiva.

Pentru romani, exista un motiv de mandrie deoarece doi violonisti nascuti in Romania au inregistrat muzica pentru coloana sonora a filmului care include 20 de melodii, cel mai cunoscut fiind single-ul „I See You” interpretat de Leona Lewis. Ulterior, a fost nominalizata la premiile Oscar, la Globurile de Aur, la BAFTA si la Grammy pentru „Cea mai buna coloana sonora” din 2009.

Sursa: www.urban.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.