Mereu printre studenti
Vineri, 19 August 2022 07:25

19 august, Ziua mondială a fotografiei

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La 19 august celebrăm Ziua mondială a fotografiei, o zi în care aducem un omagiu istoriei fotografiei şi putem lăsa o mărturie a prezentului pentru viitor.

De pe vremea lui Joseph Nicéphore Niépce, din 1826/1827, de când datează prima imagine permanentă (cunoscută), tehnologia fotografiei a cunoscut salturi extraordinare în ultimele două secole. Primele aparate foto, produse în Franţa şi Anglia în anii 1840, puteau fi folosite doar de inventatorii lor şi de cei pasionaţi. De la naşterea, în 1887, a filmului fotografic până la apariţia erei digitale, fotografia şi-a cimentat locul în cultura omenirii. De atunci şi până în astăzi, realizarea fotografiei a trecut prin diverse etape în drumul său spre perfecţiune.

 

Unul dintre cele mai interesante aspecte ale evoluţiei fotografiei este smartphone-ul modern, uşor de transportat, mereu la îndemână, ce ne permite să înregistrăm imagini şi videoclipuri oricând, putând apoi transfera aceste fotografii şi filme practic instantaneu în aproape orice colţ din lume.

De-a lungul anilor, tot mai mulţi oameni au sprijinit şi au încurajat organizarea unei manifestări având în prim-plan fotografia. Astfel, în 2009, australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de fotografie, a lansat Proiectul pentru marcarea Zilei mondiale a fotografiei. La 19 august 2010, cu prilejul celebrării zilei, a fost organizată prima galerie la nivel mondial, găzduită on-line, unde au fost expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatori din peste 100 de ţări. În 2016, Ziua mondială a fotografiei a atins o audienţă globală de 500 de milioane de oameni, inspirând fotografii din întreaga lume să-şi împărtăşească poveştile. Fotografia continuă să fie sărbătorită, în fiecare an, în această zi, de tot mai multe comunităţi.

Este celebrată fotografia realizată de toţi iubitorii acesteia, fie ei amatori sau profesionişti. 

De la începutul secolului al XXI-lea, fotografia a devenit un mod de exprimare tot mai important şi apreciat de tot mai mulţi oameni din întreaga lume. O fotografie are capacitatea de a surprinde un loc, o experienţă, o idee, un moment în timp, consacrându-i-se zicala "o imagine valorează cât o mie de cuvinte". Fotografiile pot transmite un sentiment mai rapid, uneori, şi chiar mai eficient decât cuvintele. O fotografie poate face privitorul să vadă lumea aşa cum o vede fotograful. Fotografiile sfidează trecerea timpului - o fotografie de acum o sută de ani poate fi, încă, la fel de apreciată în prezent.

Legat de această zi specială am lansat pe pagina de Instagram şi Facebook Radio Campus Craiova o mică provocare pentru a crea amintiri frumoase.

 

Sursa: www.agerpres.ro

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.