Mereu printre studenti
Luni, 01 August 2022 08:38

Începe postul Sfintei Marii

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Postul Adormirii Maicii Domnului începe astăzi şi are o durată de două săptămâni (1-15 august). În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei.

Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Postul Sfintei Marii este un post aspru, dacă ținem seamă de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la oră 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată. Nici în celelalte zile, nu avem parte de un post ușor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin. Facem mențiunea că în Pravila Mare se precizează că în acest post avem dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.

În zilele de marți și joi, oamenii trebuie să consume legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și la vin.

Pe parcursul celor două săptămâni, credincioșii se roagă la Maica Domnului și citesc în special la Acatistului şi Paraclisului Maicii Domnului.

Dezlegare la pește

În Postul Adormirii Maicii Domnului creștinii au dezlegare la pește pe 6 august 2022, când are loc sărbătoarea „Schimbarea la față”.

Această sărbătoare comemorează moartea, învierea și slăvirea Maicii Mântuitorului, care „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească a lui Hristos.

Conform tradiției se spune că în momentul în care Sfânta Maria a simțit că i se apropie sfârșitul vieții, s-a așezat pe patul din casa ei din Grădina Ghetsimani, așteptând să fie luată de către Iisus Hristos și dusă în Împărăția Cerurilor.

Sfinții Apostoli au fost chemați pentru a-i așeza trupul Sfintei Marii în mormânt, iar pentru că Sfântul Apostol Toma a lipsit în acea zi, când a venit, i-a rugat pe ceilalți apostoli să deschidă mormântul, pentru a o vedea ultima dată pe Maica lui Hristos.

În momentul când au deschis mormântul, Sfinții Apostoli au văzut că acesta era gol și și-au dat seama că Maica Domnului se înălţase la ceruri.

Scoaterea Sfintei Cruci pe 1 august

Scoaterea Sfintei Cruci este sărbătorită de Biserica Ortodoxă la 1 august. Creștinii sărbătoresc Sfânta Cruce încă din primele secole, însă sărbătoarea a devenit importantă în momentul în care Sfântul Împarat Constantin cel Mare a văzut crucea pe cer, înainte de lupta cu Maxentiu.
După acest eveniment, creștinii au așezat semnul Sfintei Cruci pe steaguri și scuturi, iar mai apoi pe acte oficiale și pe monede, potrivit creștinortodox.ro.

Sfânta Cruce a fost descoperită de către Sfânta Împărateasă Elena, iar din data de 13 septembrie 335, când a fost sfințită Biserica Învierii, din Ierusalim, cultul Sfintei Cruci s-a dezvoltat si mai mult.
Pe data de 1 august, în cetatea Constantinopol era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci, din Palatul Imperial, până la Catedrala Sfânta Sofia.
La eveniment participau o mulțime de preoți și diaconi, care tămâiau crucea.

Sfânta Cruce este prăznuită de către Biserica Ortodoxă de câteva ori:

  • Înălțarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie;
  • Duminica Sfintei Cruci, a treia duminică din Postul Mare;
  • Scoaterea cinstitului Lemn al Sfintei Cruci, pe 1 august;
  • Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer, în Ierusalim, pe 7 mai.

Sursa: www.gds.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.