Mereu printre studenti
Vineri, 24 Iunie 2022 09:34

Sanzienele, zi importantă în calendarul ortodox

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La fel ca în fiecare an, ziua de 24 iunie este dedicată Sânzienelor, iar în 2022, sărbătoarea pică într-o zi de vineri. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători religioase din luna iunie, considerată drept o sărbătoare magică și de care se leagă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții. 

 În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea Sânzienelor este însemnată cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că în toate bisericile din România se fac slujbe, iar credincioșii pot merge în locașurile de cult pentru a se ruga pentru iertarea păcatelor. 

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este penultima sărbătoare cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii iunie, următoarea fiind cea dedicată Sfinților Apostoli Petru si Pavel, pe 29 iunie.

De Sânziene, în calendarul creștin ortodox este sărbătorită, de fapt, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta s-a născut în familia preotului Zaharia, cu 6 luni înainte de nașterea lui Iisus Hristos. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost vestită de către îngerul Gavriil. Zaharia nu a crezut acest lucru, astfel că a fost pedepsit și a rămas mut până în momentul în care i-a pus numele fiului său.

 În credința creștină s-a hotărât ca ziua zămislirii Sfântului Ioan Botezătorul să fie 23 septembrie, ceea ce înseamnă că automat 24 iunie este ziua de naștere a acestuia.
Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul mai este cunoscută în limbajul popular și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Se spune că Sânzienele sunt, de fapt, ființe foarte frumoase care trăiesc în păduri sau pe câmpii. Acestea se prind în horă și dansează, iar plantele din jurul lor capătă puteri miraculoase, motiv pentru care se crede că multe dintre ele pot fi folosite drept leac pentru anumite boli. 

De sărbătoarea Sânzienelor 2022 se leagă foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Se spune că noaptea de dinaintea acestei sărbători este una magică și că cerurile se deschid pentru a le permite Sânzienelor să danseze. Astfel, sărbătoarea dedicată lor este una a bucuriei, a iubirii, dar și a fertilității.

Deși se crede că Sânzienele sunt zâne bune și care îi pot vindeca pe cei bolnavi, există o superstiție potrivit căreia acestea pot deveni rele și răzbunătoare dacă nu sunt sărbătorite așa cum se cuvine.

În ziua de Sânziene există obiceiul ca în anumite zone ale țării să fie culese flori de câmp din care să fie împletite apoi coronițe. Coronițele se aruncă apoi peste casă și dacă acestea se agață de horn, atunci se spune că în acea familie urmează o nuntă. Pentru a-și afla ursitul, fetele nemăritate obișnuiesc să își pună flori de sânziene sub pernă în noaptea de 23 spre 24 iunie.

Pentru a fi frumoase și sănătoase se spune că femeile ar trebui să strângă roua din noaptea de Sânziene și să se stropească cu ea pe trup și pe față.

Se spune că dacă plouă în ziua de Sânziene, atunci acesta este semn de belșug și prosperitate, iar recolta va fi una bogată. 

În ziua de Sânziene nu se muncește, iar despre cei care nu respectă această sărbătoare cu cruce roșie se spune că vor avea parte de rele. Pe 24 iunie 2022, atunci când sunt sărbătorite Sânzienele, nu se spală rufe, nu se calcă, nu se muncește la câmp sau în gospodărie. 

Sursa: https://www.kanald.ro/ 

Ultima modificare Vineri, 24 Iunie 2022 09:36

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.