Mereu printre studenti
Joi, 18 Noiembrie 2021 08:45

18 noiembrie, Ziua internațională a artei islamice

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua internaţională a artei islamice a fost proclamată la cea de-a 40-a sesiune a Conferinței Generale UNESCO din 2019 și își propune să ne ajute să conştientizăm expresiile artistice trecute și contemporane ale Islamului și contribuția culturii prin arta islamică la civilizație.

Sărbătorită la nivel mondial nu numai că încurajează aprecierea artei islamice, care a inspirat alte mișcări artistice, dar contribuie și la diversitatea culturală, libertatea de exprimare, protecția moștenirii culturale și dialogul intercultural. Marcarea acestei zilei este, de asemenea, o modalitate de a promova toleranța între popoare și de a sprijini apropierea culturală, ambele fiind posibile prin puterea artei.

Sunt multe de învățat, de împărtășit și de sărbătorit de Ziua internațională a artei islamice, iar UNESCO încurajează pe toată lumea să se alăture prin diverse activități, cum ar fi dezbateri, conferințe, ateliere, evenimente culturale și prezentări sau expoziții.

Arta islamică nu este arta unei anumite religii, unui anumit timp, loc sau a unui singur mediu. Se întinde pe aproximativ 1400 de ani, acoperă multe țări și populații și include o gamă largă de domenii artistice, inclusiv arhitectură, caligrafie, pictură, sticlă, ceramică și textile, printre altele.

Arta religioasă islamică diferă de arta religioasă creștină prin faptul că este nonfigurativă, deoarece mulți musulmani cred că reprezentarea formei umane este idolatrie și, prin urmare, un păcat împotriva lui Dumnezeu, interzis în Coran. Caligrafiei și elementelor arhitecturale li se acordă o semnificație religioasă importantă în arta islamică.

Arta islamică s-a dezvoltat din mai multe surse: arta romană, arta creștină timpurie și stilul bizantin; arta sasanică a Persiei preislamice; stilurile din Asia Centrală aduse în diverse incursiuni nomade și influențe chineze apar pe pictura, ceramica și textilele islamice.

Arta islamică cuprinde artele vizuale produse începând cu secolul al VII-lea atât de musulmani, cât și de non-musulmani, care au trăit pe teritoriul care a fost locuit sau condus de populații cultural islamice. Este, așadar, o artă foarte dificil de definit, deoarece se întinde pe aproximativ 1400 de ani, acoperind multe terenuri și populații. De asemenea, această artă nu este a unei anumite religii, timp, loc sau mediu unic. În schimb, arta islamică acoperă o gamă largă de domenii artistice, inclusiv arhitectură, caligrafie, pictură, sticlă, ceramică și textile.

Arta islamică nu se limitează la arta religioasă, ci include în schimb toată arta culturilor bogate și variate ale societăților islamice. Acesta include elemente seculare și elemente care sunt interzise de unii teologi islamici.

Teme ale artei islamice

Există elemente care se repetă în arta islamică, cum ar fi modelele stilizate, geometrice, florale sau vegetale, într-o repetiție cunoscută sub numele de arabesc. Arabescul în arta islamică este adesea folosit pentru a simboliza natura transcendentă și infinită a lui Dumnezeu. Unii savanți cred că greșelile repetate pot fi introduse în mod intenționat ca o dovadă de umilință a artiștilor care cred că numai Dumnezeu poate produce perfecțiunea.

În mod obișnuit, deși nu în totalitate, arta islamică s-a concentrat pe reprezentarea modelelor și a caligrafiei arabe, mai degrabă decât a figurilor umane sau animale, deoarece mulți musulmani consideră că reprezentarea formei umane este idolatrie și, prin urmare, un păcat împotriva lui Dumnezeu care este interzisă în Coran.

Cu toate acestea, reprezentări ale formei umane și ale animalelor pot fi găsite în toate epocile artei seculare islamice. Reprezentarea formei umane în artă destinată închinării este considerată idolatrie și este interzisă în legea islamică, cunoscută sub numele de legea Sharia.

Premiul UNESCO-Sharjah pentru Cultura Arabă

Înființat în 1998, premiul Sharjah recompensează, în fiecare an, doi laureați – persoane fizice, grupuri sau instituții – care, prin munca și realizările lor remarcabile, se străduiesc să aducă în faţa publicului larg arta și cultura arabă.

Candidații trebuie să fi contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea, diseminarea și promovarea culturii arabe în lume. Câștigătorii sunt aleși de către directorul general al UNESCO, la recomandarea unui juriu internațional de experți în domeniul culturii arabe și s-au remarcat, de-a lungul mai multor ani, prin acțiuni meritorii. Astfel, câștigătorii contribuie la promovarea dialogului cultural și la revitalizarea culturii arabe.

Laureații primesc 60.000 de dolari, ca recunoaștere a contribuției aduse artei și culturii arabe sau pentru participarea la diseminarea acesteia din urmă în afara țărilor arabe. Împreună, câștigătorii premiului au ajuns să reprezinte o nouă generație de cercetători, artiști, filozofi, autori și traducători cu o dorință profundă de a realiza un dialog autentic între cultura arabă și alte culturi.

Într-o eră a globalizării și a schimbărilor politice și sociale profunde cu care se confruntă lumea, acest premiu întrunește pe deplin valorile de înțelegere reciprocă care sunt menționate în Constituția Organizației. Premiul UNESCO-Sharjah pentru cultura arabă se străduiește să promoveze o mai bună înțelegere a altor civilizații, promovând sau încurajând astfel schimburile internaționale. Nu se poate găsi o cale mai bună pentru cultivarea păcii.

Sursa: http://m.stiri.tvr.ro/ 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.