Mereu printre studenti
Joi, 10 Iunie 2021 08:47

10 iunie - Ziua Eroilor din România

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, 10 iunie 2021, pe lângă Înălțarea Domnului sărbătorim și Ziua Eroilor. Este vorba despre o sărbătoare națională a poporului român care marchează lupta de-a lungul veacurilor pe front, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

În semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al ostaşilor căzuţi la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele ţări beligerante, în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora.

În România, bilanțul militarilor căzuți la datorie este imens. În prima mare conflagraţie a secolului al XX-lea aproape un milion de militari şi civili au decedat. Conform prevederilor Tratatului de la Versailles care s-au concretizat prin Decretul-lege nr.1693/4 mai 1920, Ziua Eroilor este celebrată o dată cu Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos. În acest mod, România a devenit primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali.

ziua eroilor

 

Ziua militarilor din România

Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război", înfiinţată în 1919, care a devenit, în 1927, Societatea „Cultul Eroilor" şi mai târziu, de la 1 august 1940, „Aşezământul Naţional Regina Maria", sub înaltul patronaj al Reginei Maria a avut un rol extrem de important în omagierea eroilor.

Reprezentanții societății au ajutat la inaugurarea, în anul 1923, a Mormântului Ostaşului Necunoscut, amplasat iniţial în faţa Muzeului Militar Naţional din Parcul Carol. De asemenea, în perioada interbelică s-au creat numeroase monumente şi plăci comemorative în majoritatea localităţilor din ţară cu ajutorul lor.

În anul 1948, având în vedere noua conjunctură politică, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se, astfel, prevederile anterioare. Ulterior, prin Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, s-a menţinut prevederea potrivit căreia Ziua Eroilor era celebrată la 9 mai, cu prilejul Zilei Independenţei de Stat a României şi a Victoriei asupra Fascismului.

După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naţionale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălţării Domnului. Prin Legea nr. 48/1995, se proclama Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti- Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos-, potrivit tradiţiei româneşti. Ulterior, Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război completează manifestările dedicate promovării cultului eroilor la români, stipulând totodată că marcarea acestei zile are loc cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos.

În fiecare an, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor oamenii celebrau eroismul militarilor.

Existau activități comemorative în București, în țară și în străinătate. Toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate eroilor, din ţară şi din străinătate, sunt oficiate slujbe de pomenire. De altfel, eroii neamului sunt pomeniţi la fiecare Sfântă Liturghie.

Sursa: www.stirilekanald.ro 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.