Mereu printre studenti
Miercuri, 04 Noiembrie 2020 08:14

Crizantemele - florile toamnei

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Crizantema este o plantă perenă cu flori foarte decorative, originară din Asia (China, Japonia) și Europa de nord-est. 

Genul a fost format din mult mai multe specii în istoria sa, dar acestea au fost separate în mai multe genuri; denumirea genurilor a fost controversată, dar o hotărâre a Codului Internațional de Nomenclatură Botanică din 1999 specifică faptul că specia definitoare a genului este Chrysanthemum indicum. Aceste specii aparținea genului Dendranthema după separarea genurilor, dar înainte de hotărârea CINB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genurile care au fost separate de Chrysanthemum sunt: ArgyranthemumGlebionisLeucanthemopsisLeucanthemumRhodanthemum și Tanacetum.

Speciile genului Chrysanthemum sunt plante perene, ierboase, care cresc până la 50–150 cm înălțime, cu frunze adânc crestate și flori mari, de culori diverse.

Crizantemele au fost cultivate în China încă din secolul al XV-lea î.Hr. Un oraș antic chinez a fost numit Ju-Xian, în traducere "orașul crizantemă". Planta a fost introdusă în Japonia probabil în secolul al VIII-lea a.d., iar împăratul a adoptat-o ca sigiliu imperial. În Japonia există un "Festival al Fericirii" dedicat florii.

Floarea a fost adusă în Europa în secolul al XVII-lea. Linnaeus a numit-o conform prefixului grecesc chrys-, care înseamnă auriu (culoarea inițială a florilor), și -anthemon, însemnând floare.

652x450 144052 crizantemele florile care infloresc cat e toamna de lunga

Ultima modificare Miercuri, 04 Noiembrie 2020 08:21

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.