Mereu printre studenti
Luni, 05 Octombrie 2020 09:36

New Yorkul, pregătit să reintroducă în carantină nouă cartiere din Brooklyn şi Queens, o premieră din martie

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Oraşul New York prevede să reînchidă şcolile, restaurantele şi magazinele considerate neesenţiale în nouă cartiere din Brooklyn şi Queens, unde epidemia covid-19 se intensifică de săptămâni de zile, un pas înapoi fără precedent pentru oraşul american, care a devenit un model al prudenţei faţă de noul coronavirus, relatează AFP.

”Propun să se închidă toate şcolile şi magazinele neesenţiale în nouă cartiere” - începând de miercuri, pe o perioadă de cel puţin două săptămâni -, a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă primarul democrat al New Yorkului Bill de Blasio. El a subliniat că aşteaptă unda verde a guvernatorului statului la această decizie.

 

”Din nefericire, azi nu e o zi de sărbătoare (...). Newyorkezii au muncit dur pentru a controla covid-19, iar noi nu facem această propunere cu uşurinţă”, a subliniat primarul democrat.

 

”Dar în acest oraş ştiinţa este cea care ne ghidează deciziile şi facem ceea ce faptele ne recomandă să facem”, a adăugat el, criticând astfel în mod implicit Guvernul lui Donald Trump şi republicanii, acuzaţi de neluarea virusului în serios.

 

După ce a înregistrat un număr-record de 24.000 de morţi şi imagini înfiorătoare cu camioane-morgă prezente peste tot în primăvară, prima metropolă americană a devenit un model al controlării epidemiei.

 

În cazul în care măsura este aprobată, va fi prima oară când metropola va fi nevoită să revină asupra ieşirii din izolare. Guvernatorul Andrew Cuomo, care întreţine relaţii tensionate cu De Blasio, nu a reacţionat imediat la solicitarea acestuia.

Dintre cele nouă cartiere vizate, şase se află în Brooklyn, în zone în care comunitatea evreiască ortodoxă este puternic reprezentă şi în care epidemia s-a intensificat din cauza adunărilor la recentele sărbători evreieşti Rosh Hashanah şi Yom Kippur.

 

Celelalte trei cartiere se află în Queens, inclusiv un cartier situat în apropiere de Aeroportul John F. Kennedy.

 

Aceste nouă cartiere au în comun faptul că rata testelor pozitive s-a menţinut la peste 3% în ultima săptămână, în pofida unor multiple intervenţii ale serviciilor sanitare în vederea asigurării purtării măştii, respectării gesturilor-barieră şi îndemnării oamenilor să se testeze.

 

În şase dintre aceste cartiere, proporţia cazurilor pozitive în totalul testelor efectuate depăşeşte, în prezent, 5,6% şi atinge 8,3% în zona Borough Park, la Brooklyn, unde oficiali sanitari muncipali au fost scuipaţi, în urmă cu zece zile, de către un activist evreu ortodox care denunţa purtarea măştii.

 

Alte 11 cartiere, majoritatea situate în jurul celorlalte nouă, se află sub supraveghere, deoarece şi aici virusul se intensifică, însă nu au atins pragul de 3% teste pozitive timp de şapte zile, a precizat primarul.

 

”Vom încerca să vedem dacă putem redresa situaţia fără să aplicăm restricţii mari”, a subliniat De Blasio. 

 

Sălile restaurantelor, care tocmai au fost autorizate să redeschidă, dar şi cluburile de sport şi piscinele vor fi închise.

 

Sursa: www.news.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.