Mereu printre studenti
Miercuri, 23 Septembrie 2020 06:21

Festivalul Filmului Francez începe astăzi

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Festivalul Filmului Francez începe astăzi , cea de-a XXIV-a ediţie urmând să se desfăşoare în 11 oraşe, atât la interior, cât şi în aer liber, până pe 4 octombrie.
 
Potrivit unui comunicat al Institutului Francez transmis AGERPRES, evenimentul se va desfăşura:
 
* la Bucureşti, în perioada 23 septembrie - 2 octombrie, cu proiecţii la interior şi exterior, la Cinema Elvire Popesco şi Cinema sub clar de lună;
 
* la Cluj-Napoca (24 - 27 septembrie), proiecţii la interior, la Cinema Victoria;
 
* la Iaşi (23 - 27 septembrie), proiecţii la exterior, în grădina Institutului Francez;
 
* la Timişoara (1 - 4 octombrie) proiecţii la exterior, la FABER;
 
* la Arad (1 - 4 octombrie), proiecţii la interior, la Cinema Arta;
 
* la Braşov (24 - 27 septembrie) - proiecţii la interior, la Cinema One şi Centrul comercial Coresi;
 
* Brăila (29 septembrie - 2 octombrie) - proiecţii la exterior, la Sunrise Marina Bistro;
 
* Constanţa (1 - 4 octombrie) - proiecţii la interior, la Cinema Jean Constantin;
 
* Sfântu Gheorghe (1 - 4 octombrie) - proiecţii la interior, la Cinema Arta by Cityplex;
 
* Sibiu (3 - 4 octombrie) - proiecţii la interior, la Habitus;
 
* Suceava (3 - 4 octombrie) proiecţii la interior, la Universitatea Ştefan cel Mare.
 
Festivalul va avea loc sub deviza "Le film francais au feminin"/"Filmul francez la feminin" şi propune publicului o selecţie care pune în valoare creaţia feminină din cinematografia franceză - actriţe şi regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile.
 
În secţiunea "Panorama" va fi prezentat în premieră în România ultimul film cu actriţa Eva Green, "Proxima", o poveste despre depăşirea propriilor limite, dar şi a canoanelor sociale.
 
Tot în categoria filmelor majore ale anului vor fi prezentate "Portrait de la jeune fille en feu" de Celine Sciamma, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019, şi "La bonne epouse", de Martin Provost, o comedie despre stereotipurile unei alte epoci, cea a anilor '60, cu Juliette Binoche, Yolande Moreau şi Noemie Lvovsky.
 
Două dintre filmele din secţiunea "Cahiers du Cinema: vive les insoumuses!" pun, de asemenea, în lumina reflectoarelor importanţa Revoluţiei din 1968 pentru istoria emancipării feminine: filmul clasic "La fiancee du pirate" de Nelly Kaplan, lansat în 1969, şi documentarul "Delphine et Carole", care transpune publicul în miezul feminismului anilor '70, alături de actriţa franceză Delphine Seyrig şi de cineasta elveţiană Carole Roussopoulos.
 
În secţiunea "Focus Tinere Talente" vor putea fi văzute "Alice et le maire" de Nicolas Parizer, "Un divan a Tunis" cu Golshifteh Farahani şi "Tu merites un amour", în care Hafsia Herzi este actriţă principală, regizoare şi scenaristă.
 
Nu în ultimul rând, festivalul aduce un omagiu marii realizatoare Agnes Varda, care a murit în 2019, prin proiecţia ultimului său film - "Varda par Agnas".
 
Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.
 
Biletele sunt disponibile pe Eventbook, https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez şi la casa de bilete a Cinema Elvire Popesco.
 
Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România.
Sursa : www.agerpres.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.