Mereu printre studenti
Luni, 06 Iulie 2020 08:32

Primul studiu la nivel regional despre risipa alimentară din gospodării

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cercetători din patru universități din România, Macedonia de Nord și Republica Moldova au demarat cea mai amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare la nivel regional. Cercetarea cantitativă adresată consumatorilor va fi completată de o cercetare calitativă ce va viza și alți actori implicați în filiera agro-alimentară: producători, procesatori și comercianți. 

Aproximativ o treime din produsele alimentare destinate consumului uman la nivel mondial sunt irosite, ceea ce generează costuri economice și ecologice semnificative1. Doar în Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi iar 5 milioane de tone provin din România care ocupă, astfel, locul 9 în clasamentul risipei, după Macedonia (locul 8).

Studiul, condus de cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Sfinții Chiril și Metodiu din Skopje, este primul de această amploare desfășurat concomitent în mai multe țări din regiunea Europa Centrală și de Est. Acesta răspunde unei nevoi urgente de cunoaștere a fenomenului în contextul în care, la nivelul Republicii Moldova, nu există nicio cercetare pe această temă, iar în România și Macedonia sunt insuficiente și nu includ actori din întreg lanțul agro-alimentar. Rezultatele vor fi valorificate la nivel de societate civilă și de autorități dar și transpuse în acțiuni concrete de sensibilizare a tuturor actorilor implicați prin campanii de influențare a comportamentului de consum (organizarea de conferințe, mese rotunde, ateliere participative ș.a.m.d.).  

Proiectul este derulat în parteneriat cu Food Waste Combat, una dintre cele mai active organizații non-guvernamentale din România care are drept scop sensibilizarea și reducerea risipei alimentare în România: „Ne bucură această colaborare din mai multe puncte de vedere: este o nevoie urgentă de a înțelege mai bine risipa pentru a ghida măsurile de reducere a ei. Așteptăm cu nerăbdare rezultatele colectate și aplicarea lor în campaniile noastre.” (Cami Gui, coordonator Food Waste Combat).

Activitățile sunt parte integrantă a proiectului ACTIF « Zéro Gaspillage – pour une production et une consommation responsables en ECO » (Zero risipă, pentru o producție și un consum responsabile în Europa Centrală și Orientală) și este finanțat de Agence Universitaire de la Francophonie en Europe Centrale et Orientale.

„Criza sanitară actuală a demonstrat încă o dată importanța asigurării suveranității alimentare de către fiecare stat și a adaptării tuturor actorilor implicați la o astfel de situație, prin găsirea unor soluții inovative. În acest context,  reducerea risipei alimentare reprezintă un obiectiv prioritar. Cercetarea vizează să evalueze situația actuală cu privire la lupta împotriva risipei alimentare din cele trei țari – România, Macedonia de Nord și Republica Moldova și să propună acțiuni concrete care să amelioreze situația din prezent." (Coordonator proiect, Profesor dr. Cristina Bianca Pocol, USAMV Cluj Napoca)

Despre AUF 

Agence Universitaire de la Francophonie (AUF) este cea mai importantă rețea universitară din lume cu peste 1000 de unități membre din 118 țări și 59 de locații răspândite pe cinci continente. Operator expert în cercetarea și cunoașterea francofoniei, creat în urmă cu aproape 60 de ani, AUF intervine în mai multe domenii precum formare, cercetare, digital, guvernanță universitară, antreprenoriat și integrarea studenților pe piața muncii a studenților și dezvoltare durabilă. www.auf.org

Chestionarul cercetării poate fi complet aici:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc0DJM_BVqEQosBMKR0LkMZVeNj4CIOXqYsqYKWPzvRUgN2wg/viewform

 

Banner ACTIF

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.