Mereu printre studenti
Miercuri, 10 Iunie 2020 07:21

10 Iunie - Ziua ceaiului cu gheață

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

In fiecare an, in 10 iunie, oamenii sarbatoresc ziua ceaiului cu gheata! Sau ceaiului rece ca gheata?

Spre deosebire de ceaiul în varianta “clasică”, preparat cu apă caldă, istoria ceaiului cu gheață este mai recentă, această băutură fiind popularizată de-abia în secolul XX. Ca multe alte creații, ceaiul rece a fost rezultatul unui hazard fericit. Sau cel puțin așa spune povestea sa.

În anul 1904, la Târgul Internațional St. Louis, responsabil de sectorul de ceai era Richard Blechynden, un întreprinzător englez, care, alături de alți comercianți, avea ca obiectiv promovarea consumului de ceai. Pentru că evenimentul a avut loc vara, pe o vreme toridă, ceaiul cald nu a fost apreciat de vizitatori, astfel că Blechynden a avut ideea să-l servească rece, în pahare cu gheață. Acest mod de prezentare a avut un foarte mare succes, motiv pentru care Richard Blechynden este considerat inventatorul ceaiului cu gheață. Totuși, mai corect ar fi să spunem că lui i se datorează popularizarea acestei băuturi, deoarece variante de ceai rece existau încă de la începutul secolului al XIX-lea.

Primele ceaiuri cu gheață erau, de fapt, cocktailuri cu alcool (punch-uri), la pregătirea cărora se folosea în special ceai verde, în detrimentul ceaiului negru, preferat în prezent. Cărțile de bucate engleze și americane prezentau pe larg astfel de rețete.

Prima versiune de ceai cu gheață, așa cum este el cunoscut astăzi, deși făcut cu ceai verde, datează din anul 1879 și aparține lui Marion Cabell. Pe lângă gheață, rețeta cuprindea lămâie și zahăr. Ulterior, în 1884, au apărut și rețetele cu ceai negru, o preferință încurajată de prețul scăzut al acestui ceai, importat din India și Ceylon. Consumul de ceai cu gheață a fost stimulat de creșterea accesibilității frigiderelor și producerea cuburilor de gheață.
În SUA, peste 80% din ceaiul consumat în zilele noastre este rece (iced tea), fiind preferată varianta îmbuteliată. În multe zone din America, dar nu numai, ceaiul rece nu se consumă doar vara, ci este apreciat tot timpul anului.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.