Mereu printre studenti
Marți, 09 Iunie 2020 06:22

Brusturele (Arctium lappa), proprietăți și beneficii

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Brusturele (Arctium lappa), in unele parti numit si lipan sau scaiul-oii, este o planta ierboasa bianuala.

Descriere

Este rezistenta la conditii extreme si creste in locu-rile cele mai nepretentioase, din regiunile de campie pana la cele de munte. Brusturele are un aspect caracteristic mai ales datorita frunzelor foarte mari de la baza care pot creste pana la un diametru de aproape 60-70 cm, in unele locuri chiar mai mari.
In zilele insorite de vara, frunzele sunt adevarate palarii
de scare, aflate la indemana oricui pentru protejarea capului impo-
triva insolatiei. Florile sunt globuloase, cu frunzulite protectoare (bractee) prevazute cu carlige, din cauza carora se agata cu usurinta de haine sau de lana oilor care trec pe langa plante. In scop medicinal, de la brusture se foloseste radacina (Radix Bardanae).

Fiind puternica, bine reprezentata, adanc infipta in pamant, recoltarea este practic imposibila fara o cazma. :

Substante active

Din punct de vedere cantitativ, cea mai bine reprezentata substanta din radacina de brusture este inulina. Alaturi de aceasta s-au pus in evidenta saruri de potasiu, o oarecare cantitate de ulei volatil, acid cafeic, compusi poliinici, saruri de potasiu.
Cercetarile mai recente, care s-au oriental spre analiza chimica a frunzelor si in special a semintelor, au evidential substante cu posibile efecte medicinale din clasa lignanilor (arctiina, neoarctina, arctigenina, lapaol).

Actiune, proprietati

Radacina de brusture este folosita pentru actiunea sa diuretica, sudorifica, depurativa si usor hipoglicemianta. Unele cercetari experimentale sugereaza existenta unui factor cu actiune antitumorala, antimutagenica. Alte studii experimentale facute in Taiwan au constatat o posibila actiune hepatoprotectoare si antioxidanta.

Cercetatorii taivanezi presupun ca substantele fitochimice din radacina brusturelui ar putea proteja organismul de efectele cancerigene ale radicalilor liberi.
In ce priveste principiile active din seminte, cercetari facute la Universitatea din Tokio arata ca anumiti lignani din semintele de brusture pot contracara actiunea factorului activator al agregarii trombocitelor sanguine. Daca aceste studii vor fi confirmate, brusturele va fi cuprins in lista factorilor protectori impotriva formarii trombilor (cheagurilor) in vasele sanguine.

Indicatii terapeutice

Printre indicatiile clasice ale preparatelor de brusture se numara: afectiunile renale, afectiunile pielii (eczeme, seboree, acnee), furunculoza, guta, reumatismul.

Preparare si administrate

Pentru uz intern, se prepara un decoct din 4 linguri de pulbere de radacina, la 1 litru de apa. Se bea pana la 1 litru pe zi. De asemenea, se poate incerca maceratul la rece pregatit din 4 linguri de radacina, la 1 litru de apa. Macerarea se face timp de 6-8 ore. In diabet se recomanda infuzia din 1 lingura de radacina, la 1 cana cu apa. Din aceasta se beau 2-3 cani pe zi.

Pentru uz extern, se prepara un decoct din 2 linguri de radacina maruntita, la 1 cana cu apa. Se strecoara dupa un sfert de ora si se foloseste sub forma de comprese, frectii sau spalaturi locale.
Precautii, efecte adverse

Literatura de specialitate a semnalat un caz izolat de intoxicatie care se pare ca s-a datorat contaminarii cu atropina a preparatului administrat.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.