Mereu printre studenti
Luni, 13 Aprilie 2020 09:26

Vopsitul ouălor de Paste- tradiții si secrete

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Semnificația ouălor roșii de Paști
Cu 2000 ani înainte de Cristos, chinezii foloseau ouă colorate. Cercetări etnografice descriu obiceiuri ale ouălor colorate în Ucraina (asemănătoare cu cele de la noi), Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Rusia, Grecia, Italia, Franta, Spania, Austria, Germania, Elveția, Belgia, Olanda, Lituania, Finlanda, Estonia, Suedia, Armenia, Egipt și Anglia (unde ouăle colorate au fost înlocuite cu ouă de ciocolată).
Dar de ce ouă roșii de Pasti ?
Legendele creștine leagă simbolul ouălor roșii de patimile lui Isus. Răstignirea și învierea reprezintă reînvierea naturii primăvara și reluarea ciclurilor vieții. Oul, el însuși purtător de viață, devine un simbol al regenerării, al purificării și al veșniciei.
Legenda spune că atunci când Isus a fost bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roșii.
O altă tradiție afirmă că Sf.Maria, venind să-și vadă Fiul răstignit, i-a adus ouă, care s-au însângerat sub cruce.
Altă legendă afirmă că după ce Isus a fost răstignit, cărturarii, saducheii și rabinii farisei au făcut un ospăț de bucurie. Unul dintre ei a spus: "Cand va învia cocoșul pe care-l mâncăm și ouăle fierte vor deveni roșii, atunci va învia și Isus". Nici nu și-a terminat acela spusele și ouăle s-au și făcut roșii, iar cocoșul a început să bată din aripi.
In tradiția populară românească, ouăle de Pasti sunt purtătoare de puteri miraculoase: vindecă boli, protejează animalele din gospodarie, sunt benefice în felurite situații etc. Culoarea roșie este simbol al focului purificator. O credinta din Bucovina afirmă că oul roșu este apărător de diavol. Acesta se interesează daca oamenii fac ouă roșii și dacă umblă cu colinda, căci doar atunci când aceste obiceiuri vor înceta, el va ieși în lume.
Altă poveste a ouălor roșii: "Șase surori măritate au vrut să ucida pe a șaptea soră a lor, care făcea ochi dulci celor șase cumnati ai săi. Pietrele însă cu care au căutat să arunce într-nsa s-au colorat în diferite chipuri. Sora aceasta a ramas neucisă, dar în această amintire, poporul a început să coloreze ouăle în duminica Paștilor, când s-a întâmplat aceasta".
Una dintre cele mai vechi mărturii privind ouăle colorate de la români este a secretarului florentin al lui Constantin Brancoveanu, Antonio Maria del Chiaro, care, pe la 1700, se minuna de culoarea aurie a ouălor vopsite de la Curtea domnitorului muntean. Culorile folosite corespund unei anumite simbolistici.

Și uite așa, vopsirea ouălor de Paște este o tradiție care a căpătat (la fel ca și împodobirea bradului de Craciun) proporții universale. Pentru aceasta, unii apelează la coloranți artificiali, ușor de găsit în orice magazin alimentar, pe când alții acordă atenție vopselelor naturale.
 
Tip de preparare în funcție de cât sunteți de îndemânatici...
Ingrediente folosite:
ouă
foi de ceapă
sare
oțet
frunze de pătrunjel
ciorap de nailon
ață
Cum se face:
Se fierbe foia de ceapă (destul de multă) in apă curată și se fierbe până rămâne la jumătate cantitatea de apă. Între timp ne jucăm și decorăm ouăle.
Se spală bine cu săpun ouăle, iar pe fiecare se lipește cu apă decor de frunze după preferințe. Se trage repede ciorapul și se strânge bine, se leagă cu ață la capete.
Se pun ouăle cu grijă în apă clocotită, împreună cu puțin oțet și un fir de sare. (Ajută la coagulare, și nu apare riscul să se spargă)
Se ouăle să fiarbă fix 10-11 minute , se poate folosi un ou indicator (se găsesc de cumpărat in magazinele de specialitate). 
 
Se scot din apă și se curăță de decorațiuni cât sunt încă calde.
Rezultatul este unul spectaculos, mai ales că e o joacă frumoasă alături de cei mici.
Pentru o diversificare a culorilor se pot folosi ca și coloranți naturali: sfeclă roșie, paprika, turmeric, varză roșie, afinele, vinul roșu.
 
 oua de pasti 3
Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2020 09:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.