Mereu printre studenti
Marți, 17 Martie 2020 06:39

Coriandrul (Coriandrul sativul – familia Umbelliferae) - beneficii și proprietăți

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Este cultivată pe multe suprafețe ale globului, inclusiv în țările europene, din Italia până în Norvegia și este o plantă aromată cunoscută încă din vechime la fel ca și anasonul.
Ca și condiment este comecializat în multiple forme: coriandru măcinatcoriandru boabe etc.
 
 

Planta de coriandru

În prima fază de vegetație, coriandrul emană un miros neplăcut, o aroma specifică, aroma plăcută dobândind-o spre maturitate.

Din punct de vedere morfobiologic, coriandrul are o rădăcină pivotantă, puțin ramificată, iar tulpina este dreaptă, cu ramificație spre vârf și înaltă de 50 – 100 cm.

Frunzele coriandrului sunt de trei feluri: cele cotiledonate întregi și ovale, cele tulpinate, de la bază, întregi, cordiforme, iar cele de la vârful tulpinii, divizate și pețiolate.

Această plantă are florile mici, albe sau roz, dispuse în umbele compuse. Înflorește în iunie-iulie. Fructul, de formă sferică are cca 3 - 5 mm și carpele concrescute cu 2 semințe semisferice și culoare galbenă – arămie.

Spre deosebire de anason (este pe piață sub formă de semințe sau anason stelat) este mai puțin pretențios față de condițiile de dezvoltare; reacționează favorabil la solurile aprovizionate cu humus și calciu, calde și friabile.

Cele mai mari recolte se obțin pe solurile de cernoziom și are o durată de vegetație de 90 – 120 zile.

Coriandrul este o plantă care consumă multe elemente nutritive din sol, așadar reacționează prompt la îngrășămintele cu azot și calciu, iar după coriandru este bine să urmeze o plantă prășitoare, pentru că, prin scuturare, devine o buruiană greu de plivit sau de înlăturat din terenul unde urmează se se mai facă alte culturi.

Ce conține coriandrul boabe sau măcinat?

Boabele de coriandru au un mare conținut de elemente nutritive: vitamine (A, complexul de vitamina B și C), minerale (potasiu, fosfor, calciu, cupru, zinc, magneziu, etc.), fibre dietetice și acizi (oleic, ascorbic, palmitic și altele).

Mestecarea semintelor de coriandru improspateaza respiratia

Proprietăți terapeutice

Coriandru are acțiune farmacodinamică și multiple utilizări, printre care și terapeutice, datorită conținutului de ulei eteric care acționează ca stomahic (care favorizează digestia gastrică), carminativ (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale), spasmolitic (suprimă starea spasmodică), afrodisiac, antiseptic (previne sau înlătură infecțiile microbiene sau care împiedică putrefacția), antibacterian etc.

Beneficii și utilizări ale coriandrului

  1. Condiment! Fructele de coriandru, datorită aromei deosebite, servește în gastronomie (atât casnic, cât și industrial) la condimentarea produselor din carne: cârnați, mezeluri și altele.

  2. Fabricarea medicamentelor! Coriandrul măcinat, în cantitate de 0, 5 – 1 g pe zi, se administrează înainte de mâncare atât la om, dar mai ales în medicina veterinară (la animalele mici), căci conținutul de ulei eteric al coriandrului îl recomandă ca stomahic.De asemenea, uleiul de coriandru este folosit în farmacii și în industria medicamentelor, pentru aromatizarea și corectarea gustului unor medicamente, căci acesta dă gust de scorțișoară.

  3. Uleiul de coriandru! Din fructele coriandrului (Fructus Coriandri) se extrage uleiul eteric (Oleum Coriandri), fiincă fructele acestei plante aromate conține 0, 15 – 1, 5% ulei eteric, 15 – 20% ulei gras, aproximativ 15 % proteine etc. Uleiul eteric de coriandru se separă din fructe, prin antrenarea cu vapori de apă.
  4. Ceaiurile de coriandru! Fructele de coriandru intră în componența ceaiurilor comercializate prin PLAFAR, ca fiind indicat cotra colicilor la copii, ceai tonic – aperitiv și altele. 
  5. Hrană pentru animale! Sunt folosite turtele de coriandru rămase după separarea uleiului eteric și după presarea masei vegetale, căci acestea au un conținut bogat în proteine și astfel ajută la îngrajarea animalelor.
  6. Fabricarea de parfumuri și unguente! Datorită aromei specifice, uleiul de corianrdrul este utilizat la prepararea parfumurilor și a unguentelor care sunt benefice contra eczemelor și a altor probleme ale pielii.                                                                                                                                                                                                                             ceai coriandru chimen fenicul

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.