Mereu printre studenti
Joi, 12 Martie 2020 07:18

Busuiocul: valori nutriţionale, beneficii şi riscuri

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Busuiocul este o plantă ierboasă originară din Asia şi Africa. Face parte din familia Lamiaceae, este de mai multe tipuri şi este popular ca aliment de sezon, ierburile aromate fiind folosite atât în ceai, cât şi ca supliment datorită beneficiilor pe care le are pentru sănătate.

Busuiocul este un remediu cunoscut pentru eliminarea sau ameliorarea stărilor de greaţă şi a efectelor ciupiturilor de insecte. Totodată este foarte des folosit în medicina tradiţională chinezească şi holistică. În prezent, oamenii de ştiinţă studiază potenţialele beneficii ale busuiocului, atât în stare pură, cât şi în extracte sau ulei esenţial. În urma studiilor s-au descoperit următoarele beneficii pentru sănătate:

Reduce pierderile de memorie asociate cu stresul şi înaintarea în vârstă

Reduce depresia provocată de stresul cronic

Reduce accidentele vasculare cerebrale şi ajută la recuperare după un astfel de episod

Îmbunătăţeşte nivelul glicemiei, colesterolului şi trigliceridelor

Ajută la relaxarea vaselor de sânge şi subţiază sângele- efect similar aspirinei

Nu permite înmulţirea bacteriilor care duc la apariţia cariilor

Ţine insectele la distanţă- ţânţarii şi căpuşele

Busuiocul consumat în cantităţi mici nu prezintă riscuri, dar trebuie totuşi să ţinem cont de câteva precauţii. Frunzele de busuioc sunt bogate în vitamina K, care ajută la coagularea sângelui. Cantităţile mari nu sunt tocmai recomandate, mai ales dacă sunt luate alături de anumite medicamente. De asemenea, persoanele care suferă de tensiune sau diabet şi urmează un tratament nu pot consuma şi busuioc, pentru că pot interfera. Şi în acest caz este nevoie de o părere avizată.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.