Mereu printre studenti
Adda

Adda

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Dacă americanii au Valentine’s Day, noi avem Dragobetele, o zi în care sărbătorim, dragostea. Ziua de Dragobete este sărbătorită pe 24 februarie și este asociată nu doar cu iubirea, ci și cu începutul primăverii, începutul unui an mai bun din punct de vedere sentimental.

Nu cred că îți trebuie o zi anume pentru a celebra iubirea, dar cum suntem tradiționaliști, mergem pe sintagma clasicăDe Dragobete iubește românește. Așa că pe 24 februarie este despre îmbrățișări, iubire și despre cât de mult înseamnă fiecare pentru jumatatea lui.

Care este semnificaţia Zilei Îndrăgostiţilor în tradiţia română                                      

Fiul Babei Dochia, Dragobetele este echivalentul Sfântului Valentin şi simbolizează sărbătoarea dragostei în tradiţiile româneşti. Sărbătorit pe 24 februarie sau 1 martie, Dragobetele reprezintă un obicei românesc care marchează începutul primăverii.

Puţini sunt cei care cunosc cu adevărat tradiţiile româneşti sau obiceiurile româneşti păstrate din generaţie în generaţie pentru sărbătoarea de Dragobete.
Astfel, sărbătoarea dragostei sau ziua îndrăgostiţilor la români era văzută ca fiind una de bun augur, deoarece se credea că aduce gospodarilor un an mai îmbelşugat, linişte, noroc în dragoste şi prosperitate.
Modul de a sărbători Dragobetele este diferit de la o regiune a ţării la alta: petreceri în aer liber, dansuri, jocuri, discuţii în jurul focului, săruturi, logodne simbolice.

Să nu uitam despre frumusețea tradițiilor românești de această sărbătoare, dar mai ales de faptul că de Dragobete fiecare iubește românește!

Sursa: www.ziarulunirea.ro

             www.traditiisidelicii.ro

Conferința Fonduri Europene – Vulnerabilități și Oportunități va mai avea ca invitat și pe Claudiu Dumitrescu, procuror șef în cadrul DNA.

Claudiu Dumitrescu este Procuror șef al Unității pentru combaterea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, începând cu 2016. Domnul Dumitrescu coordonează activitatea procurorilor, polițiștilor și specialiștilor desemnați să investigheze acest tip de cazuri penale și cooperează cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Claudiu Dumitrescu are experiență de procuror de peste 20 ani, având studii de lege penală și securitate națională, dar și în domeniul combaterii fraudelor comunitare ale fondurilor structurale și cheltuielilor directe.

Conferința este parte a proiectului Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to Citizens, co-finanțat de Comisia Europeană prin DG REGIO, un proiect Freedom House România în parteneriat cu PressHub, G4 Media, Ziarul de Iasi, Viaţa Liberă și Átlátszó Erdély.

Evenimentul este de tip hibrid – va avea loc la Pullman Bucharest World Trade Center pe data de 25 februarie 2021 și va fi transmis în direct pe site ul www.presshub.ro și pe paginile de Facebook ale partenerilor.

Sursa : www.cvlpress.ro

Marți, 23 Februarie 2021 08:07

Cod galben de ceaţă în 27 de judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis marţi mai multe atenţionări Cod galben de ceaţă valabile în orele următoare în 27 de judeţe.

Potrivit ANM, până la ora 11:00, în localităţi din judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Giurgiu, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Alba (zona joasă), Braşov (zona joasă), Mureş (zona joasă), Harghita, Sibiu se va semnala local ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcţie şi de condiţiile locale, formarea gheţuşului.

De asemenea, până la ora 10:00 sunt vizate de ceaţă şi localităţi din judeţele Olt, Gorj (zona joasă), Dolj (zona joasă), Mehedinţi (zona joasă), Bacău (zona joasă), Botoşani, Galaţi, Neamţ (zona joasă), Vrancea (zona joasă), Iaşi, Vaslui, Brăila şi Buzău.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore. 

„Una caldă, una rece” – aceasta pare a fi zicala ce descrie perfect oscilaţiile de temperatură din această perioadă. Astfel de variaţii meteorologice cauzează probleme nu doar în ceea ce privește alegerea vestimentaţiei potrivite sau starea de spirit, ci constituie un adevărat pericol pentru imunitate, lăsându-şi amprenta asupra sănătăţii organismului.

Este important să ştim că, în general, un corp sănătos poate suporta fără dificultăţi chiar şi diferenţele mai mari de temperatură, însă mulţi dintre noi ne confruntăm cu anumite vulnerabilităţi fizice sau afecţiuni cronice.

Toţi aceşti factori externi, precum precipitaţiile, ceața, umiditatea, presiunea atmosferică şi variaţiile meteo ajung să influenţeze în mod negativ un număr mare de persoane, declanşând dureri de cap, migrene, ameţeli, tulburări de echilibru, stări de slăbiciune şi apatie.

Sursawww.exquis.ro

Luni, 22 Februarie 2021 08:41

Simona Halep a coborât în clasamentul WTA

Simona Halep a coborât de pe locul 2 pe locul 3 WTA, cu 7.255 de puncte, în clasamentul WTA dat publicităţii luni. Japoneza Naomi Osaka a urcat de pe locul 3 pe locul 2, cu 7.835 de puncte, după ce a câştigat Australian Open.

Americanca Jennifer Brady, finalista de la Melbourne, a urcat de pe locul 24 pe locul 13, cu 3.765 de puncte.

Jucătoarea americană Serena Williams a revenit în Top 10 WTA, după ce a evoluat în semifinalele Australian Open. Ea a urcat de pe locul 11 pe locul 7, cu 4.915 puncte.

Arina Sbalenka din Belarus a coborât un loc, până pe 8, cu 4.810 puncte, Petra Kvitova din Cehia, două locuri, până pe poziţia a zecea, cu 4.571 de puncte, iar olandeza Kiki Bertens a coborât de pe locul 10 pe 11, cu 4.505 puncte.

Sursa : www.news.ro

Şcoala gimnazială „Mihai Eminescu” din Craiova a găsit o metodă inedită de a-și promova oferta educaţională pentru disciplinele opţionale. Profesorii au făcut materiale scrise pe care apoi elevii le-au transpus sub forma unor filumeţele animate cu disciplinele şi profesorii care predau opţionalele la învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial.

Filmuleţele au fost postate apoi pe internet şi transmise inclusiv pe grupurile părinţilor.

Pe baza materialelor online, părinţii vor alege disciplinele opţionale pe care le vor studia elevii acestei şcoli din anul şcolar următor.

„Este perioada depunerii proiectelor de încadrare cu personal didactic. Şi înainte de a face încadrarea, se constituie oferta pentru disciplinele opţionale. Având în vedere că se pune accent pe această activitate online, ne-am gândit să facem şi noi o prezentare altfel anul acesta pentru disciplinele opţionale, care să ajungă la părinţi. Am făcut propuneri pentru grădiniţă, primar şi gimnaziu pe care apoi elevii le-au făcut sub formă de fimuleţe pe care le-au lucrat cu profesoara de informatică. Toate filmuleţele sunt realizate la orele de informatică ale elevilor de la gimnaziu. Demonstrăm astfel că ne ghidăm învăţarea pe baza experienţei practice. Filmuleţe copiilor au fost distribuite şi pe grupurile părinţilor care apoi vor face opţiunile. Prin aceste filmuleţe online am reuşit să înlocuim astfel şi şedinţele cu părinţii pe tema disciplinelor opţionale”, a precizat Silvia Cârţu, directorul Şcolii gimnaziale „Mihai Eminescu” din Craiova.

Sursa: www.gds.ro

 

Astăzi este ziua de naștere al marelui sculptor Constantin Brâncuși. Ziua Brâncuşi este marcată la nivel naţional începând din anul 2016.

 

Născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, în judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova şi Şcoala de Bellearte din Bucureşti.

Copilăria avea să îi fie marcată de lungi perioade de ucenicie în diverse ateliere.

Fuge de două ori de acasă, prima dată la vârsta de 11 ani, a plecat la Târgu Jiu unde s-a angajat vopsitor de lână într-o boiangerie. Contractul de angajare pe care îl încheiase cu patronul spunea că „este primit pe trai, laolaltă cu toţi ucenicii, pe două rânduri de ţoale, de Paşte şi de Crăciun, şi ce-om mai vedea”.

Câteva luni mai târziu, fuge a doua oară de acasă, de data aceasta, mai departe, la Slatina şi la Craiova, unde lucrează ca servitor sau ca spălător de vase în diverse restaurante şi bodegi.

După ce a terminat Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, a primit post de profesor de caligrafie şi desen, în oraşul Mizil, judeţul Prahova. A refuzat postul şi a revenit la Hobiţa.

La vârsta de 27 de ani, Constantin Brâncuși a plecat pe jos la Paris.

În 1906, pe când avea 30 de ani, genialul sculptor expunea pentru prima oară în Franţa, ţară a cărei cetăţenie o va obţine în 1952, şi unde va muri 5 ani mai târziu, la vârsta de 81 de ani, fiind înhumat în cimitirul Montparnasse din Paris. 

Sursa: EuropaFM

 

Miercuri, 17 Februarie 2021 07:52

De ce este Februarie luna iubirii?

De ce este februarie luna iubirii? 

Încă din antichitate, sfarsitul iernii era motivul unei sărbători consacrate iubirii din toate vremurile și le-a fost asociată imagini, simboluri și cuvinte.

Dragostea se poate exprima oricând și sub orice formă, dar în aceste zile speciale când se sărbătorește iubirea, prietenia, dragostea, oamenii demonstrează parcă mai profund afecțiunea față de persoana iubită. În aceste clipe florile, felicitările, cadourile, inimioarele de pluș atrag pe cei care caută modul cel mai potrivit să spună: Te iubesc!

La romani, ziua dragostei este celebrata pe 24 Februarie, de Dragobete. Pe timpuri, in aceasta zi tinerii mergeau sa culeaga flori de primavara pe care le ofereau fetelor. La ora pranzului, fetele alergau spre sat iar baietii le fugareau pentru a le saruta. 

Celebrarea Dragobetelui se bucura de o simbolistica aparte, extrem de bogata si interesanta. In zilele noastre, Dragobetele reprezinta pentru romani simbolul suprem al dragostei autohtone!

Dar indiferent dacă si ce sărbătorim, credem ca iubirea ar trebui sarbatorita in fiecare clipa. 

Pentru ca dragostea este unul din cele mai nobile trairi si care nu poate face niciun rau nimanui.

Pe 19 februarie se împlinesc 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi.

Cei care doresc să descopere universul sculptorului, pot .urmări proiectul „Mirrors of Brâncuşi”. Acesta este un proiect finanţat de RO-CULTURA, organizat de Fundaţia Art Production cu sprijinul JTI, şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Expoziţia presupune o interacţiune cu lucrărire marelui artist, recreate cu ajutorul tehnologiei.

„Am gândit expoziţia “Mirrors of Brâncuşi”ca o oglindă pentru public în care să-şi asume cumva şi să privească foarte mult în ei şi în ce măsură se reflectă în ei filozofia lui Brâncuşi”, explică SilvanaDulamă-Popa, curatorul expoziţiei. „E practic o invitaţie a noastră pentru oameni. Ca ei să pătrundă în universul lui Brâncuşi”, adaugă aceasta.

În încăperile în care are log expoziţia, se vor auzi melodii realizate de Zoli Tóth, special pentru această ocazie.

„Am început să lucrez la acest proiect acum un an. Am început cu înregistrarea diferitelor sunete din natură. Brâncuşi era de asemenea foarte fascinat de ceea ce însemna cultura africană. Celebrele sunete de caval pe care de obicei le auzim în Gorj le-am transpus pe un instrument african care se numeşte marimba, un instrument de percuţie. Şi cred că a ieşit ceva foarte interesant din punctul acesta de vedere”, spune muzicianul.

Sursa : www.mediafax.ro

Mai multe universități vor să înceapă semestrul al II-lea cu prezenţă fizică alternativă a studenţilor, cu 7 săptămâni prezenţă online și alte 7 săptămâni prezenţă fizică, a spus duminică seara ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3. Problema cea mare va fi în căminele studenţeşti, unde sunt mai greu de respectat distanțatea fizică și regulile sanitare. Cîmpeanu a mai precizat că semestrul al doilea începe în una-două săptămâni, în cele mai multe universităţi.

Declarațiile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3:

„Sunt multe universităţi care se pregătesc deja să ia decizia de prezenţă fizică alternativă a studenţilor. Asta înseamnă că sunt universităţi care  organizează partea de curs online, iar partea de laboratoare, lucrări practice, proiecte, cu prezenţă fizică. E importantă această alternanţă pentru a reduce la jumătate numărul de studenţi din fiecare cămin. Semestrul are 14 săptămâni şi pot veni 7 săptămâni prezenţă online, alte 7 săptămâni prezenţă fizică, după care cealaltă jumătate revine cu prezenţă fizică.

Cei care au fost cu prezenţă fizică, trec în online. Acesta este sistemul pe care multe universităţi îl vor propune. Rugămintea mea a fost, către colegii rectori, de a anunţa cu cel puţin o săptămână înainte modul în care va începe semestrul doi pentru ca studenţii să aibă timp, mulţi vin din ţară.

Dacă mă întrebaţi pe mine, pentru că am o oarecare experienţă de rector, pot să vă spun că problema nu este prezenţa studenţilor în amfiteatre, săli de curs, laboratoare, problema este prezenţa studenţilor în căminele studenţeşti, acolo unde, cu toţii ştim, este mult mai greu de păstrat.

Data de începere în semestrul al doilea diferă de la o universitate la alta, până acum a început la o singură universitate, UMF din Târgu Mureş. Cele mai multe încep în 1-2 săptămâni semestrul al doilea”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

 

Sursa : www.GDS.ro

Pagina 1 din 98