Mereu printre studenti
Adda

Adda

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Vineri, 03 Aprilie 2020 08:20

Meteo

Vremea va fi frumoasă în această zi, soarele va fi prezent pe cer aproape toată ziua, norii îl vor acoperi doar seara.

Meteorologii informează că temperaturile vor ajunge la 17 grade Celsius în jurul prânzului, iar pe seară vor scădea semnificativ având valori de -1-0 grade Celsius.

Sansele de precipitații sunt scăzute, iar umiditatea din aer ajunge la 55 %.

Cursurile şi seminariile facultăţilor din cadrul Universităţii din Craiova, ne spunea rectorul, prof. univ. dr. Cezar Spînu, continuă prin utilizarea a trei platforme online, deplin funcţionale. Rezultatele, de până acum, chiar dacă nu se pot defini ca spectaculoase sunt totuşi notabile, însă „probleme” vor fi cu susţinerea lucrărilor practice, încât orice posibilă strategie imediată avută în vedere, depinde de prelungirea sau nu a anului universitar. În funcţie de cum va evolua situaţia, din punct de vedere sanitar, la nivelul regiunii, se vor lua şi măsurile concrete, cele mai potrivite, pentru a nu se îngheţa anul universitar.

Sursa : www.cvlpress.ro

Scriitoarea britanică J.K.Rowling cunoscută mai ales pentru scrierea romanelor de fantezie Harry Potter a creat un site pentru copii şi adulţi, “Harry Potter at home”. Pe acest site puteți găsi puzzle-uri, jocuri și videoclipuri, potrivit news.ro.

„Părinţii, profesorii şi îngrijitorii ocupaţi să-i menţină pe copii bine dispuşi şi interesaţi cât timp suntem izolaţi poate au nevoie de puţină magie, aşa că sunt încântată să lansez harrypotterathome.com”, a anunţat J.K. Rowling pe Twitter.

În contextul pandemiei de COVID-19, inițiativa scriitoarei vine pentru a distra publicul în această perioadă de izolare.

Sursa: www.cvlpress.ro

Vineri, 03 Aprilie 2020 06:05

La mulți ani, Jandarmeria Romană !

Jandarmeria Română a fost întemeiată la 3 aprilie 1850, ca forţă pentru privegherea siguranţei publice şi ţinerea unei bune orânduieli. Astăzi, Jandarmeria Română, structura militară subordonată Ministerul Afacerilor Interne, are atribuţii în menţinerea şi restabilirea ordinii şi liniştii publice, transportul şi pază valorilor, bunurilor şi materialelor periculoase şi pentru pază şi apărarea obiectivelor de importantă deosebită.

 

Arma Jandarmeriei

A fost întemeiată în Moldova la 3 aprilie 1850 de domnitorul Grigore Alexandru Ghica, printr-un ofis domnesc care dădea pentru prima dată statut juridic Jandarmeriei şi îi stabiliea principiile de organizare şi funcţionare: privegherea siguranţei publice şi ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor.

Regimentul de jandarmi din Moldova se împărţea în două subdiviziuni care aveau în responsabilitate câte şase judeţe, la fiecare dintre acestea fiind repartizată câte o companie de jandarmi, se mai adăugau încă câte o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Iaşului. În total erau 14 companii cu 1433 jandarmi călări şi pedeştri. Misiunile Jandarmeriei se executau pe baza regulamentelor, zilnic în serviciu ordinar şi în serviciu extraordinar, la solicitarea autorităţilor, adică a domnitorulului şi a Divanul său.

În timpul lui Alexandru Ioan Cuza, alături de alte instituţii ale statului român, Jandarmeria a fost modernizată. Din 1964 Regimentului de jandarmi a fost transformat în Legion de jandarmi, iar escadroanele şi companiile de jandarmi au fost înlocuite cu escadroane de dorobanţi, Jandarmeria a fost scoasă de sub administrația Ministerului de Interne și subordonată direct Ministerului de Război devenind astfel o componentă a armatei permanente.

La 1 septembrie 1893 intră în vigoare Legea asupra Jandarmeriei rurală, înfiinţată la propunerea primului ministru Lascăr Catargiu, prin care se atribuie Armei personalitate distinctă, după modelul francez al vremii. Se instituia astfel un corp de pază şi ordine cu structura militarizată în toate localităţile rurale din ţară, pentru a face faţă situaţiei complexe de pe teren, şi se punea accentul pe menţinerea, garantarea siguranţei publice şi pe executarea legilor.

Marile tulburări sociale provocate de răscoala ţărănească din anul 1907 au pus într-o situaţie grea şi pe jandarmii rurali şi s-au soldat cu victime şi pagube materiale care au impus pregătirea şi promulgarea unor legi, în anii 1908, 1911 şi 1913, pentru întărirea organizatorică a Jandarmeriei. Abia după înfăptuirea României Mari, prin legea din 1929, Jandarmeria rurală a fost însă modernizarta şi reorganizată, prin noul statut asigurându-se şi stabilitatea, înaintarea în grad, retribuţii, indemnizaţii, gradaţii, pensii, condiţii de căsătorie şi recompense.

Cea dintâi participare a Jandarmeriei Române la un război a fost în anii 1877-1878, în timpul Războiului de Independenţa, când această Armă a acţionat pentru a asigura poliţia armatei şi a fost angajată în acţiuni de lupta pentru care mulţi jandarmi au fost decoraţi. Şi în cel de-Al Doilea Război Balcanic, din 1913, Jandarmeria Ronână a acţionat ca o forţă a Sistemului Naţional de Apărare.

În Primul Război Mondial trupele de jandarmi au asigurarat poliţia frontului unităţilor române pe timpul ofensivei pentru eliberarea Transilvaniei, poliţia comunicaţiilor şi au luptat cu eroism alături de armata română, în marile bătălii. După eliberarea întregului teritoriu naţional Jandarmeria a acţionat pentru instaurarea ordinii şi pentru crearea companiilor de poliţie în judeţele eliberate.

Regele Carol al II-lea a încercat, în iulie 1940, să contopească Direcţia Generală a Poliţiei, Prefectura Poliţiei Capitalei şi Corpul Jandarmeriei, dar actul a fost anulat două luni mai târziu de primul ministru, general Ion Antonescu, care a repus în vigoare legislaţia din 1929.

După intrarea României în Al Doilea Război Mondial, la 22 iunie 1941, trupele de jandarmi au îndeplinit din nou misiuni cu caracter militar şi nu o dată au participat nemijlocit la luptă, chiar şi în linia I alături de infanterişti, cu mult curaj, spirit de sacrificiu şi patriotism.

Sursa: jandarmeriaromana.ro

Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti se aliniază trendului digital din această perioadă de criză marcată de răspândirea noului coronavirus, anunţând înfiinţarea canalului de YouTube, care poate fi accesat, începând de joi, de la ora 19.00.

Prima înregistrare, difuzată în regim de live streaming pe canalele online (YouTube, site, Facebook), joi seară, va fi cea din 30 noiembrie 2018, din celebra serie "Concertele Centenarului de la Ateneul Român", care a fost dedicat Centenarului Marii Uniri. Orchestra condusă de Christian Badea a interpretat atunci două Rapsodii de George Enescu, dar şi lucrări de Serghei Rahmaninov şi Georges Bizet, potrivit Mediafax.ro.

Pe acest canal, spectatorii vor regăsi în perioada următoare transmisiunile înregistrărilor concertelor simfonice, interviuri cu artiştii oaspeţi din ţară şi din străinătate, reportaje, documentare, conferinţe, evenimente în direct din Sala Mare a Ateneului Român. Înregistrările concertelor simfonice vor rămâne pe canalele online timp de 48 de ore.

Accesul pe canalele online ale Filarmonicii "George Enescu" va fi gratuit pentru toţi iubitorii muzicii, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

În contextul pandemiei de COVID-19, numeroase instituţii de profil, precum operele din Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, au ales să difuzeze spectacole online.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Smiley lanseaza alaturi de Cabron „Cine-i salveaza pe eroi?”, o piesa apasatoare despre eroii de azi, condamnati sa fie muritorii de maine. Lansata acum, insa compusa cu cateva luni bune in urma, piesa „Cine-i salveaza pe eroi?” este o invitatie din partea lui Smiley la respect si dragoste neconditionata.

Ce spune Smiley

„Este cel mai bun moment ca oamenii sa devina constienti ca sunt interconectati, ca actiunea fiecaruia conteaza si determina binele sau raul celorlalti. Oamenii trebuie sa respecte, sa iubeasca, sa daruiasca, sa ajute fara a astepta ceva in schimb, pentru ca fiecare in viata lui, in diverse etape, este, pe rand, muritor si erou pentru cei din jur.”, considera Smiley care face si un indemn la introspectie odata cu aceasta lansare. „Imi doresc ca fiecare om care asculta aceasta piesa sa fie atent la versuri si sa-si creeze propria imagine, colorata sau gri, despre eroii din viata lui sau despre eroul care este el in vietile celor din jur. Este un exercitiu foarte bun de sinceritate, de constiinta, de realitate, de respect.”, adauga Smiley.

Ce spune Cabron despre piesă

„Piesa este nu doar un omagiu adus oamenilor care mișcă pentru noi în momentele astea în care majoritatea sta în case, este pentru toti oamenii care au făcut ceva important pentru cineva în locul potrivit, la momentul potrivit. Ca ai salvat o viata, ca ai salvat chiria pe o luna a unui prieten, ca ai făcut un cântec sau un vers care a mișcat oameni atunci când aveau nevoie, ca ai apărut cu o gluma buna atunci când omul de lângă tine era „la pământ” sau ca ai grija de familia ta indiferent de vremuri, ei bine, Eroule, piesa asta este pentru tine! Poate nu toată lumea îți mulțumește, dar oamenii da.”, adauga Cabron, artistul care canta alaturi de Smiley piesa „Cine-i salveaza pe eroi?”.

Inspirația pentru melodie

Inspirat de conditia efemera a eroului, Smiley canta neputinta si singuratatea acestuia atunci cand el redevine om si isi arata slabiciunile si vulnerabilitatea: „Eroii raman eroi indiferent de vremuri si trebuie aplaudati cand sunt sus, dar si cand sunt obositi, coplesiti de neputinta sau nu mai pot darui ceea ce puteau ieri.”, spune Smiley care considera ca singurul antidot pentru teama in care traiesc oamenii acum este dragostea de viata si de cei din jur.

Produsa de HaHaHa Production, cu un artwork semnat de Alexandru Lupas si Dragos Dinca, „Cine-i salveaza pe eroi?” are muzica semnata de Lucian Nagy, Smiley, Serban Cazan si Roland Kiss si versuri scrise de Smiley si Cabron.

 

Sursa: www.capital.ro

Asociația Studenților Facultății de Științe Sociale din Craiova (ASFSSC), împreună cu Convenția Organizațiilor Studențești (COS) și asociațiile membre, derulează în această perioadă cea de-a VI-a ediție a proiectului „Fabrica de fericire”.

Obiectivul principal al proiectului îl reprezintă sprijinirea persoanelor vulnerabile și aflate în dificultate în Municipiul Craiova, respectiv persoanele peste 65 de ani, persoane cu handicap și persoane fără venituri, prin distribuirea de alimente și medicamente de către voluntari.

 

”În principal, lucrăm cu Direcția Generală de Asistență Socială Craiova, dar preluăm și solicitări care ne sunt adresate direct. Personalul Direcției ne transmite o listă cu cazurile, adresele și numerele de telefon, iar noi luăm legătura cu respectivele persoane și preluăm listele de alimente și medicamente necesare. În același timp, persoanele aflate în dificultate de apelează și în mod direct, la telefon, iar voluntarii din call center preiau toate informațiile necesare și le transmit voluntarilor disponibili. Încercăm să răspunde la cât mai multe solicitări, în limita posibilităților”, a declarat coordonatorul echipelor de voluntari, Ionuț Ene.

 

Pe lângă această activitate, voluntarii încearcă să-și aducă o contribuție și la rezolvarea unor probleme de ordin logistic. Astfel, cu sprijinul firmei SIM SECURITY SRL, o echipă de voluntari creativi și muncitori a realizat o „poartă de dezinfectare” pentru cadrele medicale ale Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Craiova. Poarta a fost amplasată la intrarea în unitate și permite personalului să se dezinfecteze rapid pe toată suprafața corpului, fără a intra în contact cu suprafețe potențial contaminate.

Desigur, nicio campanie umanitară nu poate avea succes fără resurse materiale corespunzătoare. Dedicarea voluntarilor, creativitatea lor și puterea de muncă sunt resursele pe care le bun la bătaie organizatorii proiectului „Fabrica de fericire – În lupta cu COVID-19”.

Donațiile se pot face pe platforma GiftShare, accesând link-ul de mai jos:
https://giftshare.ro/e…/6383f215-bdec-4272-a618-efb6c70dd725

Design fără titlu

Miercuri, 01 Aprilie 2020 09:40

Vreme rece în această perioadă

În intervalul 1 aprilie, ora 10:00 – 3 aprilie, ora 10:00, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă din an, îndeosebi în timpul nopţilor şi al dimineţilor, când se vor înregistra temperaturi minime preponderent negative, local sub -5 grade, mai ales în jumătatea de nord a teritoriului. “Pe parcursul zilei de miercuri, 1 aprilie, vântul va mai prezenta unele intensificări în regiunile sudice, amplificând senzaţia de frig, iar în extremitatea de sud-vest a ţării, local, se vor semnala precipitaţii slabe mixte”

Sursa: www.cvlpress.ro

Marți, 31 Martie 2020 13:37

Se întorc ninsorile!

Se întorc ninsorile în România. Marți, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de vreme deosebit de rece, precipitaţii mixte, intensificãri ale vântului și brumã.

Totodată, ANM a fost emis și un cod galben de ninsori moderate pentru zonele montane înalte.

Marți, vremea va deveni deosebit de rece pentru aceastã perioadã din an, pe parcursul zilelor de 31 martie şi 1 aprilie cu precãdere în sudul ţãrii, unde vântul ce va sufla în general moderat va amplifica senzaţia de frig.
În ceea ce privește temperaturile din timpul nopţilor şi al dimineţilor, acestea minime preponderent negative, local sub -5 grade şi se va produce brumã, la început în jumãtatea de nord, apoi şi în cea sudicã.

Din noaptea de luni spre marţi,  pânã în dimineaţa de miercuri, aria precipitaţiilor predominant sub formã de ninsoare va cuprinde cea mai mare parte a zonei montane şi a celei submontane, centrul şi sud-vestul ţãrii, unde se va depune strat de zãpadã. În partea de sud-est a teritoriului vor fi precipitaţii sub formã de ploaie, lapoviţã şi trecãtor ninsoare.

Vin ninsorile

De asemenea, vântul va prezenta local şi temporar intensificãri în toate regiunile, cu viteze mai mari, în general de 60-70 km/h în zona montanã înaltã şi cu rafale de 50-60 km/h în Muntenia, sudul Banatului şi pe litoral.

Tot marți vin și ninsorile în unele părți ale țării.

Începând cu 30 martie, ora 22.00, până pe 01 aprilie, ora 10.00,  în Carpaţii Meridionali şi de Curburã, în sudul Transilvaniei, nord-vestul Munteniei, apoi şi în vestul şi nordul Olteniei şi sudul Banatului temporar vor fi ninsori în general moderate cantitativ şi se va depune strat de zãpadã local consistent.

Și în zona montanã înaltã, vântul va avea intensificãri, cu viteze în general de 65-75 km/h, iar ninsoarea va fi viscolitã, în special pe parcursul nopţii de luni spre marţi (30/31 martie).

Marți, 31 Martie 2020 13:21

Unde poate duce lipsa somnului?

Somnul insuficient duce la consecințe extrem de grave pentru corpul uman. Aceasta este boala care ne va distruge viața. Avem parte de un avertisment crunt din partea specialiștilor în plină pandemie mondială de coronavirus.

Copiii care nu dorm suficient pot prezenta un risc crescut de apariţie a unor tulburări precum ADHD, anxietate, depresie şi alte probleme de sănătate mintală, conform unui studiu realizat în Norvegia, citat de UPI.

Somnul insuficient distruge vieți

„Dacă ne asigurăm că avem copii care dorm suficient, acest lucru ne poate ajuta să îi protejăm de problemele de sănătate mintală”, a declarat cercetătorul Bror Ranum de la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din Trondheim.

Studiul a monitorizat aproape opt sute de copii pe parcursul mai multor ani. S-a constatat că cei care au dormit cel mai puţin au prezentat ulterior cel mai mare risc de a dezvolta tulburări psihiatrice.

„Observăm o asociere între durata somnului şi un risc de simptome de tulburări emoţionale şi de comportament”, a precizat Ranum, citat într-un comunicat de presă emis de universitate.

Cercetătorii au evaluat somnul cu ajutorul senzorilor de mişcare, în fiecare noapte, timp de o săptămână. În plus, au fost realizate interviuri pentru evaluarea prezenţei problemelor de sănătate mintală. Aceşti paşi au fost repetaţi de mai multe ori, la fiecare doi ani.

Somnul de care are nevoie fiecare copil depinde de individ, a spus Ranum. Astfel, prea puţin somn pentru un copil poate fi mai mult decât suficient pentru altul, părinţii trebuind să ia în considerare acest lucru. „Dar, dacă descoperiţi că aveţi un copil care pare apatic şi nu se poate concentra, sau dacă observaţi că starea sa de spirit fluctuează mai mult decât de obicei, atunci este posibil să trebuiască ajutat să doarmă mai mult”, a spus Ranum.

Un program constant de trezire este probabil cel mai important mod prin care se pot construi obiceiuri sănătoase de somn, a spus cercetătorul.

Doar aproximativ 1% dintre copiii de 6 ani studiaţi dormeau mai puţin de şapte ore. Pe măsură ce copiii au avansat în vârstă, procentul celor care nu dormeau suficient a crescut – 3,9% la 8 ani; 4,2% la 10 ani şi 13,6% la 12 ani.

Mulţi copii dormeau una sau mai multe nopţi mai puţin de şapte ore – 15,1% la 6 ani; 39,1% la 8 ani; 45,7% la 10 ani şi 64,5% la 12 ani.

Deşi nu sunt cunoscute consecinţele a câteva nopţi cu somn insuficient, cercetătorii au remarcat că o singură noapte „albă” este asociată cu incapacitatea copiilor de a se concentra şi de a fi atenţi.

Studiul a fost publicat în jurnalul JAMA Network Open, conform Agerpres.

Pagina 1 din 59