Mereu printre studenti
Adda

Adda

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

i, 23 ianuarie 2020, de la ora 11.00, în sala 420 (Universitatea din Craiova) are loc Prima Întâlnire a Grupului Partenerial Local a proiectului„PROmovarea Guvernanței Serviciilor Ecosistemice RegionaleProiectul este finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Interreg Europe, în cadrul Axei Prioritare 4, Obiectivul Specific 4.1. Îmbunătățirea politicilor pentru patrimoniul natural și cultural.

Membrii Consorțiului:

1. National Association of Italian Municipalities Tuscany - lider de proiect (Italia), http://ancitoscana.it/ 2. Riga Technical University (Letonia), https://www.rtu.lv/en

3. Eastern & Midland Regional Assembly (Irlanda), https://emra.ie/

4. Tolna County Development Agency (Ungaria), http://www.tolnamegye.hu/

5. CREAF (Ecologic Research and Forestry Applications Centre) (Spania), http://www.creaf.cat/

6. Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultură (România), http://horticultura.ucv.ro/horticultura/ro

Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți politicile în regiunile partenerilor, pentru a implementa instrumentele de politici și strategii regionale dedicate conservării biodiversității și menținerii capacității naturii de a livra bunuri și servicii pe teritoriul Uniunii Europene.

Durata proiectului: 48 luni.

Pagina web: https://www.interregeurope.eu/progress/

Director de proiect,

Lect.univ.dr. Ștefănescu Dragoș

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Celebra compoziţie „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi va fi interpretată de violonistului Dan Predoi, vineri, la ora 19, pe scena Filarmonicii “Oltenia” Craiova.

Artist instrumentist şi profesor de specialitate, Dan Predoi a cucerit de-a lungul timpului numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale și a susținut recitaluri în România (București, Craiova), Italia (Narni, Napoli, Verona), Finlanda (Helsinki), Spania (Melilla), Austria (Viena). Memorabilul Concert nr. 1 de Franz Lisz va fi abordat de tânărul pianist Ștefan Pretuleac, elev olimpic al Liceului de Arte “Marin Sorescu” iar seara se va încheia cu cel mai cunoscut poem simfonic compus de Liszt, “Preludiile”, inspirate de “Meditaţiile poetice” de Lamartine. La pupitrul dirijoral al simfonicului craiovean se va afla maestrul Alexandru Iosub, personalitate de primă linie a vieţii artistice oltene, evoluţiile sale fiind bine primite de public şi de către specialişti.

Alexandru Iosub a absolvit succesiv Liceul de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi şi Academia de Muzică din Bucureşti (promoţia 1977). În domeniul dirijatului de orchestră s-a perfecţionat cu maestrul Constantin Bugeanu. În perioada 1977 – 1981 a fost violonist în Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău, pentru ca începând cu anul 1981 să desfăşoare o densă activitate muzicală în Craiova (între 1981 – 1989 şi din 2012 – dirijor al Operei Române Craiova; între 1989 – 2019, dirijor al Filarmonicii “Oltenia”; din 1995, profesor de vioară asociat la Liceul de Artă “Marin Sorescu”). S-a făcut cunoscut şi în calitate de compozitor, scriind muzică de scenă pentru Opera Română Craiova şi Teatrul pentru Copii şi Tineret “Colibri” – Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrări pentru ansambluri diverse. Acumulând o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă şi operetă, zeci şi zeci de concerte dirijate la Craiova şi în alte centre culturale din ţară şi din străinătate, Alexandru Iosub – muzician competent şi talentat – s-a impus în viaţa spirituală olteană ca o personalitate artistică de primă linie, evoluţiile sale dirijorale fiind bine primite de public şi de către specialişti. La Bucureşti, cu prilejul deschiderii stagiunii de concerte din Piaţa Festivalului “George Enescu” (ediţia 2011), Alexandru Iosub a dirijat Orchestra Filarmonicii “Oltenia”, prezentând un program atractiv (pagini simfonice de mare popularitate) ce s-a bucurat de un deosebit succes în rândul publicului.

Dan Predoi s-a născut la Craiova și a absolvit succesiv Liceul de Artă din Bănie și Universitatea Națională de Muzică din București (clasa de vioară a maestrului Daniel Podlovschi). A urmat și cursuri de perfecționare cu Liviu Prunaru, Ștefan Gheorghiu, Eugen Sîrbu, precum și cursurile programului Erasmus la Universitatea din Viena, la clasa prof. Michael Frischenschlager. A cucerit numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: laureat al Olimpiadelor Naționale în perioada 1995-2000, Premiul I la Concursul „Geminiani” (Verona, 2006), Premiul II la concursurile „Mihail Jora” București (2004), „Orpheus” Târgu Jiu (1997) și „Citta di Stresa” (Italia), finalist la Concursul „Alexander Tansman” (Łódź, Polonia, 2004). A fost artist instrumentist în cadrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” București (2004-2007), Orchestrei de Cameră Radio București (2006-2007), Orchestrei Simfonice din Salonic (Grecia, 2007-2009). Din 2009 este artist instrumentist în cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova și profesor de vioară la Liceul de Arte „Marin Sorescu”. A efectuat turnee de concerte în Germania, Italia, Spania, Iran, Franța, Austria, Grecia și a susținut recitaluri în România (București, Craiova), Italia (Narni, Napoli, Verona), Finlanda (Helsinki), Spania (Melilla), Austria (Viena).

Ștefan Pretuleac s-a născut în anul 2001, la Chișinău (Republica Moldova). A început să studiul pianului la vârsta de cinci ani, sub îndrumarea mamei sale. La vârsta de șapte ani, a participat la Concursul de Interpretare “Craiova Piano” (clasa prof. Mariana Ilie), obținând Mențiune. Ulterior, continuând studiul pianului sub îndrumarea prof. Mariana Ilie și Walter Krafft, micul pianist Ștefan Pretuleac a obținut rezultate deosebite la alte concursuri de profil: Premiul I la “Craiova Piano”, 2010; Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese de Carl Filtsch la Concursul de interpretare pianistică si compoziție “Carl Filtsch”, Sibiu, 2011; Premiul al III-lea la Concursul “Pro Piano” – București; Premiul I și Premiul Special la “Craiova Piano”; 2012 – Premiul I la Concursul “Craiova Piano” și Premiul al III-lea la Concursul de interpretare pianistică și compozitie “Carl Filtsch”, Sibiu; Premiul al III-lea la Olimpiada de interpretare instrumentală, Suceava, 2015. În 2017 a obținut Premiul al II-lea la Concursurile “Craiova Piano” și “Victor Giuleanu”, București. Lista premiilor a continuat și în anii următori: Premiul I la Concursurile Internaționale „Craiova Piano” și „Pro Piano” și la Olimpiada de interpretare instrumentală, Craiova (2018), Premiul I la Concursul Internațional „Craiova Piano” și Premiul II la Olimpiada de interpretare instrumentală, București (2019). Ștefan Pretuleac a susținut recitaluri la Craiova, Sibiu, Sebeș, München (Germania) și Veneția (Italia). A susținut concerte ca solist alături de Orchestra Filarmonicii “Oltenia” – Craiova și de Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor”, la Ateneul Român (2017). În prezent, Ștefan Pretuleac este elev în clasa a XII-a la Liceul de Arte “Marin Sorescu” – Craiova.

ANA MARIA PETOLESCU

Sursa: www.cvlpress.ro

Autoritățile chineze au anunțat miercuri că nouă persoane au decedat până acum din cauza noului tip de coronavirus, iar 440 de persoane au fost infectate, informează site-ul agenției de presă Reuters, citat de Mediafax.

Alte 2.197 de persoane care au intrat în contact cu persoane infectate au fost plasate în carantină, iar dintre acestea 765 au fost deja scoase de sub observație, întrucât nu au prezentat simptome ale infecției, a anunțat Li Bin, vicepreședintele Comisiei Naționale de Sănătate.

Oficialul a adăugat că există indicii potrivit cărora virusul se transmite pe cale aeriană. Anterior, autoritățile chineze din domeniul medical anunțaseră că virusul se transmite de la om la om. Beijingul a anunțat că a luat măsuri pentru a controla răspândirea virusului în spitale, iar în acest context Organizația Mondială a Sănătății organizează miercuri o ședință de urgență pentru a hotărî dacă îmbolnăvirile cu noua tulpină de coronavirus reprezintă o urgență medicală mondială.

La rândul lor, autoritățile regiunii chineze semiautonome Macao au anunțat miercuri prim​ul caz descoperit de infectare și a dispus ca toți angajații cazinourilor să poarte măști, pentru a preveni răsândirea epidemiei, potrivit AFP.

Fosta colonie portugheză, singura parte a Republicii Populare în care jocurile de noroc sunt legale, atrage anual milioane de turiști din China continentală. Cum vacanța de Anul Nou chinezesc, sărbătorit pe 25 ianuarie, e doar la câteva zile distanță, e așteptat un număr aflux de vizitatori.

Oficialii din Macao au raportat primul caz confirmat, depistat la o femeie de afaceri de 52 de ani care a sosit sâmbătă în oraș, călătorind cu trenul din orașul învecinat Wuhan.

„O serie de teste au ieșit pozitive, arătând că aceasta este infectată cu coronavirusul, afișând simptome de pneumonie”, a afirmat Lei Chin-Ion, șeful departamentului responsabil de sănătatea publică în Macao.

Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS a declarat că cel mai probabil numărul de cazuri va crește pe măsură ce autoritățile chineze vor continua testarea cetățenilor.


Dacă monitorizarea și testările sunt sporite, atunci este foarte posibil să obținem alte cifre”, a spus acesta. Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 – 2003.


Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS. Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.

Sursa : www.gds

Marți, 21 Ianuarie 2020 13:32

Veste uriaşă la U Craiova!

LOVITURA dată cu fotbalistul italian cu selecţii în naţională: oltenii trag din nou la titlu.


U Craiova l-a scos de pe lista neagră pe portarul Mirko Pigliacelli (26 de ani), cel care devenise un "inamic" al lui Victor Piţurcă. Italianul ar fi urmat să părăsească echipa, în urma pedepsei impuse de fostul antrenor al echipei.

Mirko Pigliacelli, despre U Craiova
Portarul italian a fost numărul 1 la U Craiova de la venirea sa în iulie 2018, dar situaţia s-a schimbat după numirea lui Victor Piţurcă. Antrenorul şi jucătorul au avut un conflict, în urma căruia Pigliacelli a ajuns să fie exclus din lot.

Acum, oltenii visează la milioanele de euro pe care le pot obţine de pe urma lui Pigliacelli, care va reveni în poarta echipei. Într-un interviu acordat Telekom Sport, italianul a fost întrebat dacă va reveni odată la Craiova, după ce va pleca, iar jucătorul a răspuns prompt: "De ce trebuie să plec? Stau aici, stau mai bine, nu? E o perioadă frumoasă, facem multe antrenamente, două pe zi, lucrăm foarte bine cu antrenorul de portari şi e foarte importantă pregătirea din cantonament. Normală. Facem ce trebuie, ce spune Mister, facem treabă foarte bună cu antrenorul de portari, dar e puţin mai greu decât antrenamentele normale, pentru că este cantonament, dar e ok.

În România am făcut şi anul trecut. Înainte nu. Cantonamentul de iarnă, pentru că e diferit decât cel din Italia. Dar e şi frumos, avem ocazia să stăm împreună, cu toată echipa, cu toţi băieţii şi unde suntem e foarte frumos", a susţinut Pigliacelli.

15 selecţii are Pigliacelli în naţionalele under ale Italiei.
63 de meciuri are italianul în Liga 1.
Fotbalistul a vorbit şi despre cum a făcut pasul în România, după ce jucase opt ani în ţara natală: "Am fost în Italia şi, când a venit oferta din România, din Craiova, m-am gândit puţin. Nu ştiam cum e aici, nu ştiam cum se stă, cum e viaţa în România. Dar după aceea, am ajuns la Craiova şi s-a schimbat tot după o săptămână, două. Am înţeles că viaţa e foarte frumoasă şi stau foarte, foarte, foarte bine", a mai spus portarul italian pentru Telekom Sport.

La începutul lunii ianuarie, Pigliacelli a vorbit deschis despre conflictul cu Victor Piţurcă, după ce avusese o izbucnire pe Instagram, în urma plecării lui Piţi de la U Craiova.

Sursa : www.telekomsport.ro

Călătoriile cu avionul sunt mai frecvente printre români. Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa "Aurel Vlaicu" sunt și cele mai tranzitate aeroporturi din România. Câți pasageri au fost înregistraţi pe aeroporturile Capitalei, în 2019?

Aproape 14,8 milioane de pasageri au tranzitat, în 2019, Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa „Aurel Vlaicu”, în creştere cu 6,39% faţă de anul anterior, arată datele Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), publicate marţi.

Potrivit sursei citate, din totalul de 14.729.894 de pasageri, 14.707.376 de pasageri au tranzitat Aeroportul „Henri Coandă” (+6,38% faţă de 2018), respectiv 25.518 de pasageri a fost înregistrat pe Aeroportul Internaţional „Aurel Vlaicu” (+24,17%).

Pe de altă parte, statistica CNAB relevă faptul că, la nivelul anului trecut, au fost consemnate 145.002 de mişcări de aeronave (aterizări şi decolări) pe cele două aeroporturi ale Capitalei, în creştere cu 5,23% faţă de anul 2018, din care 123.407 de mişcări de aeronave pe Otopeni şi 21.595 de mişcări pe Băneasa, potrivit Agerpres.

Din aeroport către 131 de destinații turistice

În prezent, pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti operează 57 de companii aeriene, care transportă pasageri către 131 destinaţii.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi-a început activitatea la data de 5 februarie 2010 şi asigură coordonarea operaţională şi managementul celor două aeroporturi ale Capitalei.

CNAB a fost înfiinţată prin fuziunea societăţilor care gestionau aeroporturile bucureştene – Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”.

Sursa: www.capital.ro

Oamenii riscă să ajungă să locuiască într-o lume pustie dacă liderii mondiali nu sunt capabili să ajungă anul acesta la un acord prin care să stopeze extincţia faunei şi distrugerea ecosistemelor vitale, a declarat Elizabeth Maruma Mrema, coordonatorul ONU pentru biodiversitate.

"Viaţa oamenilor depinde de biodiversitate, în moduri care nu sunt întotdeauna aparente sau apreciate. Sănătatea oamenilor depinde în cele din urmă de serviciile ecosistemice: disponibilitatea apei proaspete, combustibilului, surselor alimentare. Toate acestea sunt precondiţii pentru sănătatea umană şi mijloacele de trai", a declarat Elizabeth Maruma Mrema pentru The Guardian, în primul său interviu important de la preluarea funcţiei de secretar executiv interimar al Secretariatului ONU a Convenţiei pentru Diversitate Biologică.

În luna mai a anului trecut, oameni de ştiinţă marcanţi au avertizat că natura dispare într-un ritm de zeci până la sute de ori mai mare decât media din ultimii 10 milioane ani. Experţii au avertizat anterior că activitatea umană va conduce la al şaselea eveniment de extincţie în masă din istoria Pământului, adăugând că umanitatea are puţin timp la dispoziţie să acţioneze pentru a preîntâmpina acest lucru.

"Afacerile, comunităţile locale, societatea civilă, tineretul, toţi, conduşi de guverne, trebuie să luăm măsuri. Vorbim de acţiune de mulţi ani. Într-adevăr, avem nevoie de acţiuni transformatoare pentru a face diferenţa", a adăugat Mrema.

Avertismentul survine înainte de Forumul Economic Internaţional de la Davos, unde pierderea biodiversităţii a fost indicată ca al treilea cel mai mare pericol la adresa lumii, din punct de vedere al severităţii şi probabilităţii.

Distrugerea ecosistemelor vitale, cum ar fi recifuri de corali şi păduri tropicale, înseamnă că oamenii riscă să trăiască într-o "lume pustie" cu consecinţe "catastrofale" pentru societate, potrivit oficialului ONU.

Sursa: www.mediafax.ro

Timp de două zile, pe 23 şi 24 ianuarie a.c, Octavian Ţîcu, preşedintele PUN, va fi prezent la Craiova, în calitate de invitat special al evenimentul public: „Întâlniri Istorice”, ocazie cu care va lansa şi cartea „Homo Moldovanus Sovietic. Teorii și practici de construcție identitară în R(A)SSM (1924-1989)”, ARC, 2018”.

Lansarea de carte va fi însoţită de o lecție publică, „Homo Moldovanus Sovietic și identități fabricate în context regional și global”, inedită predată cu mult har de Octavian Ţîcu, celor prezenţi în sală, la evenimentul ce se va desfîşura joi, 23 ianuarie, ora 11.00, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru ţi Aristia Aman” din Craiova.

Homo Moldovanus Sovietic a fost conceput ideologic pe coridoarele Kominternului, realizat în practică de cabinetele puterii de la Harkov (capitala Ucrainei sovietice până în 1933) şi Moscova, iar „etnogeneza” sa a fost asistată nemijlocit de Iosif Stalin, care în anul 1924 a dispus formarea RASS Moldoveneşti împotriva României.

„Homo Moldovanus” trebuia să fie de preferinţă un anti-român sau cel puţin refractar la tot ce e românesc, convins de faptul că este altceva decât român și apărut înaintea românului, puţin educat, vorbitor de limbă „moldovenească” amestecată cu rusisme, anti-european și prin extindere anti-occidental, predispus spre îndoctrinare, deznaţionalizare, rusificare şi sovietizare, preferând cu uşurinţă limba rusă ca mijloc de comunicare în alte circumstanţe decât cele legate de baştina sa, pătruns de un complex de inferioritate faţă de ruşi sau cei vorbitori de limba rusă, complex compensat prin adularea şi acceptarea formelor imperiale şi culturale de sorginte sovietică, mândru de ideea apartenenţei la marea „supraputere” sovietică.

Homo Moldovanus a fost unul din mulți alți Homo Sovieticus construiți în contrast cu etniile de dincolo de „perimetrul” rus/sovietic de influență, pentru a justifica anexările teritoriale imperiale, dar astfel de proiecte de fabricare a identităților sunt cunoscute în mai multe părți ale globului. În prezentarea de față vom urmări procesul de modelare a lui Homo Moldovanus Sovietic în Basarabia, când în urma tranzacţiei sovieto-naziste din 23 august 1939, trupele sovietice au anexat la 28 iunie 1940 Basarabia, Nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa de la România, iar la 2 august 1940, la Moscova, s-a decis formarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

Despre Octavian Țîcu:

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova;
Cercetător-coordonator, Doctor în Științe Istorice, Institutul de Istorie, Academia de Ştiinţe a Moldovei;
Conferenţiar Universitar, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova;
Autor și coautor a 10 cărți, a peste 100 articole ştiinţifice şi peste 200 articole în presă axate pe probleme de istorie, ştiinţe politice şi relaţii internaţionale;
Organizator și coordonator al Proiectului Național pentru tineret „Expedițiile Memoriei. Siberia”;
2015 – Medalia „Meritul Olimpic”, acordată de Comitetul Național Olmpic și Sportiv al Republicii Moldova.
2010 – Medalia „Meritul Civic”, acordată de Preşedintele Republicii Moldova.
2004 – Premiul Naţional al Tineretului în domeniul Ştiinţei şi Literaturii pentru monografia – Problema Basarabiei şi relaţiile sovieto-române în perioada interbelică (1919-1939).

Sursa : www.cvlpress.ro

Marți, 21 Ianuarie 2020 07:58

Ziua internaţională a îmbrăţişărilor

În fiecare an pe 21 ianuarie este Ziua Internațională a Îmbrățișărilor şi a fost instituită în 1986 şi este sărbătorită în mai multe țări.

Sărbătoarea a fost inaugurată de pastorul Kevin Zaborney, din statul american Michigan. Nu a durat mult până când sărbătoarea a prins avânt și s-a răspândit în mai multe țări de pe glob.


Data aleasă nu este una întâmplătoare, potrivit specialiștilor. Luna ianuarie este una mai puțin fericită pentru mulți oameni, întrucât este perioada când mulți încearcă să se readapteze la sarcinile de rutină după perioada de sărbători și vacanță. Ziua Internațională a Îmbrățișărilor este o sărbătoare necesară, întrucât îmbrățișările evocă sentimente de siguranță și confort, potrivit psihologilor.

Psihoterapeuta Virgina Satir a explicat la un moment dat: „Avem nevoie de 4 îmbrățișări pentru a supraviețui, de 8 pentru a ne menține și de 12 îmbrățișări pentru a crește”. O îmbrățișare care durează 10 secunde poate să crească nivelul oxitocinei, hormonul care ne ajută cu starea de bine, și să scadă nivelul cortizolului, hormonul răspunzător de stres, după cum arată un studiu publicat în jurnalul Comprehensive Psychology. A

Tipuri de îmbrăţişări de care avem nevoie

Potrivit tradiţiei, în această zi, oricine poate îmbrăţişa chiar şi persoane necunoscute, potrivit www.daysoftheyear.com.
Psihologii explică existenţa unei astfel de sărbători prin faptul că oamenii au nevoie de afecţiune, siguranţă, dragoste şi confort sufletesc.

Îmbrăţişarea de “la revedere” (aceasta este comună pentru relaţia de prietenie dar şi de cuplu). Când ne întâlnim cu persoana dragă o îmbrăţişăm pentru a-i arata că ne e dragă, ne-a lipsit dar şi pentru a-i spune cât de mult înseamnă pentru noi. În cazul unei relaţii de cuplu, îmbrăţişarea este completată de un sărut, iar partenerii se simt contopiţi unul cu celălalt.

Îmbrăţişarea nocturnă – este caracteristică relaţiei de cuplu dar şi celei între copil şi părinte. În liniştea nopţii ce e mai plăcut decât să simţi că partenerul te îmbrăţişeaza, simţi căldura corpului lui, te simţi iubită şi ocrotită.


Îmbrăţişarea de dimineaţă – prindem energie când partenerul ne trezeşte cu o îmbrăţişare şi parcă nimic nu mai contează şi nu ne poate strica buna dispoziţie.

Sursa: www.gds.ro

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o noua avertizare de tip cod galben de ger, valabila pana saptamana viitoare, pe 25 ianuarie.

Atentionarea vizeaza aproape toata tara, in afara de cinci judete din vestul tarii, si anume Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor si Satu Mare.

In intervalul mentionat, valul de frig va persista, astfel ca vremea va fi deosebit de rece, geroasa noaptea si dimineata in cea mai mare parte a tarii.

Temperaturile minime se vor situa frecvent intre -20 si -15 grade, iar izolat vor cobori si pana la -28…-25 de grade, in timp ce maximele termice, preponderent negative, pe arii restranse, nu vor depasi -10 grade.

In cursul noptii urmatoare si pe parcursul zilei de maine, temporar vantul va avea unele intensificari in Moldova si in zona de munte.

Sursa : www.radiooltenia.ro

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2020 corespunde datei de 20 ianuarie, este considerată a fi cea mai deprimantă, la această concluzie ajungând un psiholog britanic care a creat o formulă matematică pentru a identifica cele mai dificile momente dintr-un an.

Psihologul britanic Cliff Arnal a analizat o combinație de factori și consideră că „depresia colectivă” din a treia zi de luni din an ar fi cauzată de scăderea temperaturilor și de o reducere a luminozității. Acestor factori li se adaugă datoriile acumulate în urma sărbătorilor de sfârșit de an.

Un alt motiv de depresie: vacanțele reprezintă deja doar o amintire îndepărtată, la fel ca hotărârea de a pune în aplicare bunele rezoluții luate pe 1 ianuarie pentru anul în curs. Nu în ultimul rând, se ia în considerare și faptul că mulți oameni urăsc zilele de luni.

Potrivit specialiștilor, persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai ușor de starea de depresie din această perioadă a anului. De asemenea, experții recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exercițiile la sală.

În 2020, cea mai fericită zi a anului va corespunde datei de 19 iunie (vineri).

Sursa: www.radiooltenia.ro

Pagina 1 din 32