Mereu printre studenti
Adda

Adda

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie, atât în România, cât și în alte 50 de țări de pe glob. Deși este dedicată celor mici, pe 1 iunie, fiecare dintre noi poate să se simtă din nou copil, să lase grijile deoparte și să redescopere bucuria jocului.

1 Iunie, Ziua Copilului este ziua în care se celebrează copiii, miracolul nașterii și-al purității și dreptul copiilor de a fi protejați.

Cum a apărut Ziua Copilului

Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferinţa mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecţia copiilor a fost adoptată de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfăşurată la Moscova.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului. Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, care reprezintă generaţia de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume.

Rezoluţia recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită Ziua Copiluluiîn România. Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

Începând de luni, #1iunie, #RATCraiova aduce modificări la o parte din traseele mijloacelor de transport în comun, anunță pe fontul personal de Facebook Sorin Manda, directorul RAT Craiova:

Astăzi începe a doua etapă de relaxare a măsurilor impuse pentru limitarea pandemiei de coronavirus.

De duminică noapte, deplasarea în afara localităţii se face fără completarea prealabilă a unei declaraţii pe propria răspundere şi fără a mai specifica motivul. Tot de astăzi românii mai pot să facă alte activităţi:

se deschid terasele şi plajele,
se reiau competiţiile sportive în aer liber, fără spectatori,
programele de pregătire fizică a sportivilor,
este permisă desfăşurarea spectacolelor şi a concertelor, în aer liber, dar şi a evenimentelor de tipul drive-in.
pot fi împrumutate din nou cărți de la bibliotecă. La returnare însă, cărțile vor intra într-un fel „carantină” timp de 10 zile. Abia după acest interval de timp, vor putea fi împrumutate din nou.
De asemenea, sălile de lectură mici vor rămâne închise.
Lansările de carte sunt însă interzise.
În muzee, vizitele nu vor putea dura mai mult de 2 ore și exceptând familiile, vizitatorii vor sta la cel puțin 2 metri unii de cei ceilalți.
De asemenea, în funcție de dimensiunea expozițiilor, conducerea muzeelor trebuie să calculeze un număr maxim de vizitatori care se pot afla simultan în incintă. Fiind vorba de un spațiu închis, vizitatorii și personalul trebuie să poarte măști.
Reguli stricte

Intrarea la terase se va face cu rezervare, pe baza unui ”triaj observaţional”, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis.

La plajă se va descuraja aglomeraţia şi se vor stabili trasee diferite pentru intrarea şi ieşirea de pe plajă. Vizita la muzeu trebuie limitată la 2 ore şi se face cu purtarea măştii de protecţie. Sunt interzise lansările de carte, iar evenimentele în aer liber se limitează la 500 de persoane. Sportivii vor fi supuşi triajului epidemiologic şi fiecare va avea propria sticlă de apă şi propriul echipament de protecţie.
Sursa : www.gds.ro

Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia se va desfăşura conform programului obişnuit, la începutul lunii septembrie, acesta este anunțul făcut duminică de Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Organizat de compania Biennale di Venezia, Festivalul de Film de la Veneţia este cel mai longeviv eveniment de acest fel din lume, iar în luna ianuarie, organizatorii festivalului au anunţat că ediţia din acest an, cea de-a 77-a, va fi prezidată de actriţa Cate Blanchett.

Zaia, membru în conducerea Biennale di Venezia, a precizat și că, din cauza pandemiei și a restricțiilor impuse în întreaga lume, care au afectat industria cinematografică, este posibil ca la eveniment să participe mai puține producții, potrivit aceleiași surse.
Sursa: www.cvlpress.ro

Duminică, 31 Mai 2020 08:46

Începând de mâine se deschid plajele

Începând de mâine sunt permise activităţile de operare a plajelor turistice. În ceea ce priveşte măsurile specifice pentru protecţia turiştilor, acestea prevăd respectarea unei distante de doi metri (stânga/dreapta, faţă/spate) între şezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite şi, totodată, păstrarea unei distanţe de doi metri atât între turiştii care nu fac parte din aceeaşi familie, cât şi de către personalul angajat.

Accesul la plajă se va realiza prin puncte semnalizate şi culoare unidirecţionale, iar servirea clienţilor se va face de către personalul angajat al plajei concesionate, fără deplasarea clienţilor în punctele de servire.

Conform măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, pentru activităţile de operare a plajelor turistice cuprinse în ordin, operatorii economici sau administratorii, după caz, din sectorul plajelor turistice, înainte de reluarea activităţilor, au obligaţia de a verifica starea de întreţinere a tuturor spaţiilor, facilităţilor, echipamentelor şi de a revizui planurile şi procedurile de igienizare, dezinfecţie şi de autocontrol pentru creşterea frecvenţei acestor operaţiuni.

Sursa: www.cvlpress.ro

În acest week-end s-au reluat mai multe campionate e fotbal din Europa și, cu câteva excepții, ale țărilor care și-au declarat închise cometițiile, majoritatea vor începe până când în România se va lua o decizie în privința sportului-rege.

Sârbii au reluat campionatul în week-end şi numai în prima etapă nu au avut public, apoi unica restricţie este ca fanii să stea la 1 metru distranţă. Steaua Roșie Belgrad a câștigat campionatul, după succesul cu Rad Belgrad și va sărbători în fața spectatorilor, în runda viitoare, pe Ratko Mitic, în condițiile în care nu se va mai disputa play-off.

În Ungaria s-au jucat deja meciuri de Cupă şi s-a reluat și campionatul, iar spectatorii sunt lăsaţi pe stadion. Vor putea sta pe un rând păstrând un spaţiu de trei locuri libere, iar între două rânduri cu spectatori trebuie să fie, obligatoriu, un rând liber. Bumba a marcat pentru Kisvarda.

Grecii vor să dea restart pe 6 iunie, iar 20 % din tribune vor fi populate.

În Rusia începe fotbalul şi pot asista spectatori, la 10 procente din capacitatea arenelor.

Suedia reia campionatul pe 14 iunie şi meciurile se vor disputa cu spectatori.

Polonia – S-au jucat deja meciuri din Cupă, iar în acest week-end s-a reluat şi campionatul. Preşedintele federaţiei, Boniek, s-a întâlnit cu primul ministru pentru ca meciurile să se joace cu spectatori, din iunie.

Armenia – campionatul a început de pe 23 mai.

Muntenegru – Se joacă din nou fotbal, din acest week-end.

Bulgaria – se reia pe 5 iunie, dar se dispută deja amicale.

Belarus – Fotbalul nu s-a oprit deloc.

Cehia – Campionatul s-a reluat, este deja a 3-a rundă în disputare de la restart.

Croaţia – în acest week-end s-a reluat, cu meciuri din Cupă, iar săptămâna viitoare începe şi campionatul.

Danemarca – Campionatul a început de săptămâna aceasta.

Elveţia – reîncepe fotbalul pe 8 iunie.

Estonia – Campionatul a început pe 18 mai

Feroe – campionatul s-a reluat pe 9 mai

Finlanda – Se joacă primăvară-toamnă, se începe pe 1 iulie, cu maxim 400 de fani în tribune.

Germania – Primul campionat puternic care s-a reluat, de pe 16 mai, este deja în curs etapa a 4-a de la restart.

Anglia – S-a anunţat data de 17 iunie pentru primele meciuri, fără spectatori.

Portugalia – campionatul începe în acest week-end, dar liga a doua a fost declarată închisă.

Israel – S-a reluat campionatul în acest week-end, cu meciuri din play-off și play-out.

Islanda – În ţara adversarei României din play-off-ul pentru Euro, pe 5 iunie se reia fotbalul, cu meciurile din Cupă, urmează pe 7 iunie Supercupa, iar de pe 13 începe şi campionatul.

Norvegia – campionatul se joacă în sistem primăvară-toamnă şi începe pe 16 iunie.

Turcia – Va relua campionatul pe 12 iunie.

Ucraina – S-a reluat campionatul în acest week-end. Meciul Karpati Lvov – Mariupol, programat duminică, în campionatul Ucrainei, a fost amânat după ce jucători şi membri ai stafului echipei gazdă au fost testaţi pozitiv cu coronavirus

Spania – se reia pe 12 iunie, fără public.

Olanda, Scoţia, Luxemburg, Ţara Galilor, Cipru, Franţa şi Belgia au închis sezonul.

Sursa: www.cvlpress.ro

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) de anul acesta va avea loc online, pe parcursul a zece zile, în care vor fi prezentate 138 de evenimente, spectacole şi invitaţi din 30 ţări, a anunţat Constantin Chiriac, preşedinte FITS, joi, într-o videoconferinţă, relatează news.ro.

Potrivit aceleiași surse, în perioada 12 – 21 iunie 2020, va fi organizată o ediţie specială online „Puterea de a crede/ Empowered”, ce va fi difuzată integral pe canalele festivalului (Facebook, YouTube, site). FITS va oferi publicului, online, un program de transmisii care va include marile spectacole ale lumii din zona de excelenţă a teatrului, operei, dansului, muzicii, circului contemporan, realizate de artişti consacraţi. Bursa de spectacole de la Sibiu, „Therme Forum”, întâlnirile din cadrul Platformei Doctorale, conferinţele speciale ale festivalului sunt evenimente care nu vor lipsi din programul ediţiei speciale online.

Ediţia de anul acesta, organizată în 67 de zile, se desfăşoară sub Înaltul patronaj al preşedintelui României, care recunoaşte punerea în valoare a contribuţiei constante a teatrului românesc la dezvoltarea democratică a societăţii. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis: „Titlul său din acest an, «Puterea de a crede», este cu atât mai potrivit, cu cât transmite un mesaj de speranţă şi energie, esenţial pentru a trece cu bine peste greaua încercare la care suntem supuşi cu toţii în această perioadă. (…) Sunt convins că spectacolele, conferinţele şi toate celelalte manifestări care vor fi transmise live vor aduna în spaţiul virtual importanţi creatori şi numeroşi spectatori”.

Un alt mesaj a venit din partea Ministrul Culturii. Bogdan Gheorghiu, a transmis: „Fără cultură nu putem reveni la viaţa de dinainte, iar acum, mai mult ca niciodată, realizăm cât de mult ne lipsesc teatrele, muzeele, festivalurile şi realizăm cât de gol poate fi un oraş fără ca aceste edificii culturale să-şi primească publicul. Însă, graţie devotamentului organizatorilor, anul acesta, un public foarte mare se poate bucura prin intermediul platformelor online, gratuit, de produse culturale de cea mai înaltă calitate, cu care am fost obişnuiţi an de an”.

Sursa: www.cvlpress.ro

Ministerul Educaţiei și Cercetării realizează un sondaj la nivel naţional pentru a afla dacă şcolile au făcut în perioada aceasta activităţi online, cum s-au descurcat profesorii, ce măsuri au luat directorii şi cum s-au comportat elevii şi părinţii, precum şi ce părere au aceştia din urmă despre activităţile cadrelor didactice. În plus, ministerul le cere profesorilor propuneri pentru o organizare mai bună. Toţi cei vizaţi – elevi, profesori, părinți, directori – au termen data de 10 iunie să răspundă chestionarelor.

Obiectivele acestui demers sunt: identificarea măsurii în care unitățile de învățământ din țară s-au organizat pentru continuarea activității didactice; analizarea modalităților în care a fost realizată învățarea la distanță; evaluarea provocărilor și dificultăților cu care s-au confruntat actorii școlari în această perioadă; identificarea de bune practici, exemple de succes, propuneri de îmbunătățire, nevoi de sprijin și arii prioritare de intervenție.

Profesorii şi diriginţii trebuie să le spună elevilor şi părinţilor despre “importanța exprimării opiniilor lor autentice pentru luarea celor mai bune decizii pentru elevi”, se arată în adresă.

Pentru elevii, întrebările sunt legate de activitățile școlare desfășurate după vacanța de primăvară. Chestionarul este anonim.

Datele obţinute din răspunsuri vor fi procesate de Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie.

Sursa : www.cvlpress.ro

Seceta prelungită din ultima perioadă nu a afectat în proporții foarte mari culturile însămânţate în Dolj, informează specialiștii de la Direcția Agricolă Dolj, la solicitarea GdS. Este vorba despre cultură mare însămânțată în toamnă, respectiv grâu și orz. Dar și de cultură de floarea-soarelui, care se însămânţează în primăvară.

Dacă înainte de aceste ploi, fermierii avuseseră probleme cu însămânțarea culturilor din cauza deficitului de apă din sol, acum lucrurile s-au reglat. „Știm că în alte zone ale țării au fost mari probleme din cauza secetei. La noi, în Dolj, au fost puține suprafețe afectate de secetă. În special în sudul județului, unde știm că sunt de regulă probleme. Însă lucrurile s-au mai reglat după ploile din ultimele zile.

Câteva sute de hectare de grâu, afectate de secetă

În multe zone din județ s-a refăcut deficitul hidric din sol. De exemplu, la nivelul județului sunt afectate de secetă câteva sute de hectare de grâu, după estimările noastre. Dar aceste câteva sute de hectare înseamnă destul de puțin față de suprafață totală însămânțată cu grâu în toamna anului trecut.

În plus, la unii fermieri seceta a produs pagube din cauza tehnologiei și a soiului de plante ales. Unii aleg soiuri timpurii, alții preferă soiuri rezistente la secetă. Acum, depinde și ce au ales și cum au avut norocul”, a precizat, pentru GdS, directorul Direcției Agricole Dolj, Adrian Popa.

El a menționat că în Dolj au fost înființate aproximativ 147.000 de hectare cu grâu. Un calcul ne arată că din totalul suprafeței însămânţate cu grâu, seceta ar fi afectat un procent de 2-3% din cultura respectivă. Și nici acele culturi nu sunt afectate în totalitate, în unele zone.

Au fost distruse de secetă anumite culturi în zona localităților Calopăr, Dăbuleni și în alte comune, susține Adrian Popa, dar nu pe suprafețe extinse.La aceste suprafețe se adaugă alte mii de hectare însămânţate cu orz și floarea-soarelui. Nici la aceste culturi nu sunt pagube însemnate, din cauza secetei, spune specialistul de la Direcția Agricolă.


Vor fi producții bune de grâu, orz și floarea-soarelui


Ploile căzute în ultimele zile în majoritatea zonelor din județ sunt o binecuvântare pentru agricultură. Atât pentru legumicultura în spații deschise, cât și pentru cultură mare, în special. Cu alte cuvinte, anul acesta sunt speranțe la producții bune de grâu, orz și chiar și de floarea-soarelui, după ploile care au căzut în ultimele zile.

„Ploile au făcut mult bine agriculturii, zilele acestea. Pe ansamblu, ne așteptăm la producții bune de grâu, de orz și chiar și de floarea-soarelui anul acesta”, susține directorul Direcției Agricole Dolj.

Grindina a afectat grădini și culturi din Poiana Mare, Dăbuleni și altele

Directorul Direcției Agricole Dolj a precizat că au fost căderi de grindină în unele zone. In zona Dăbuleni, precum și în zona Poiana Mare, Desa și în alte localități. Pagubele produse legumiculturii nu au fost, însă, însemnate. „Am avut și luni echipe în teren să verifice, am avut și marți. Grindina nu a făcut la noi mari ravagii ca în alte zone ale țării. Au fost unele gospodării afectate, dar pe arii restrânse”, a precizat Adrian Popa, pentru GdS.

Sursa: www.gds.ro

“Eliminarea examenului de Bacalaureat și/sau diminuarea exigențelor acestui examen ar atrage după sine consecințe nefaste pentru educabili și pentru sistemul de învățământ în sine”, atrag atenția cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria. Într-o luare de poziție comună, ASE București, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara spun: “ne dorim ca toți tinerii României să fie motivați și încrezători în forțele proprii, să aibă atitudine de învingători și să nu se considere intrați pe ușa din dos”.

“Contează ceea ce ne dorim pentru această generație și pentru viitorul nostru – ne dorim o generație cu o identitate marcată de frustrare și emoții negative, cu un respect de sine scăzut, cu credința că efortul nu contează, o generație submotivată și, ca urmare, neperformantă sau ne dorim tineri cu încredere în ei, în capacitatea lor de a face față provocărilor, rezilienți și conștienți că efortul le este răsplătit?”, se arată în comunicatul Universitaria, remis Edupedu.ro.

Sursa : www.cvlpress.ro

“Orice măsură care pune în pericol identitatea asumată la această vârstă are consecințe peste generații, nu numai pe plan individual, ci și social”, atrag atenția universitarii.

Pagina 1 din 72