Mereu printre studenti
Adda

Adda

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Creșterea temperaturii medii a suprafeței Pământului cu încă un grad Celsius va duce la ridicarea nivelului mărilor și a oceanelor cu 2,5 metri, din cauza topirii calotei glaciare.

Iar o creștere cu a temperaturii medii cu trei grade, va ridica nivelul mărilor cu 6,5 metri au avertizat oamenii de știință miercuri, potrivit Science Alert.

Aceste creșteri devastatoare ale nivelului apelor sunt suficiente pentru a paraliza orașele de coastă, cum ar fi New York, Miami sau Mumbai și pentru a provoca migrația a sute de milioane de oameni.

În mod normal, aceste schimbări ar trebui să aibă loc de-a lungul a sute până la mii de ani. Însă din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de om, topirea ghețarilor va fi accelerată și se va produce în numai câteva decenii, arată un studiu publicat în revista Nature.

Cercetătorii atrag atenția că topirea completă a ghețarilor din Antarctica ar ridica nivelul oceanelor cu 58 de metri.

Sursa: www.stirileprotv.ro

Google a anunţat miercuri o nouă funcţie a serviciului Google Maps, care va afişa câte cazuri de Covid-19 sunt într-o anumită zonă geografică, transmite CNBC, citat de News.ro.

Informaţiile vor proveni de la Johns Hopkins, New York Times şi Wikipedia şi vor fi afişate pe o hartă în culori, cu o medie pe şapte zile a noilor cazuri la 100.000 de locuitori, într-o anumită zonă. Harta va fi disponibilă în 220 de ţări şi teritorii.

Asta înseamnă că utilizatorii pot folosi Google Maps pentru a vedea stadiul epidemiei de Covid-19 în zona unde se află, ceea ce poate fi de ajutor dacă boala se va răspândi mai rapid în toamnă şi în iarnă. Utilizatorii vor putea vedea şi dacă există o epidemie în creştere într-o anumită zonă înainte de a-şi face planuri de călătorie.

Funcţia va fi disponibilă pe iPhone-uri şi pe telefoanele cu sistem Android începând din această săptămână.

Sursa: www.stirileprotv.ro

Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” organizează, astăzi, la ora 19:00, spectacolul „Maria Tănase Junior”, la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu.
 
Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric „ Maria Tănase” dirijat de Nicolae Drăghia. Prezenți vor fi și profesorii corodnatori: Lavinia Bîrsoghe, Marga Chiurtu, Marius Măgureanu și Dorian Cismaru.
Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile. 
 
Ca măsuri de protecție, persoanele trebuie să aibe temperatura maximă de 37,3 grade Celsius și să poarte mască de protecție.
Miercuri, 23 Septembrie 2020 06:21

Festivalul Filmului Francez începe astăzi

Festivalul Filmului Francez începe astăzi , cea de-a XXIV-a ediţie urmând să se desfăşoare în 11 oraşe, atât la interior, cât şi în aer liber, până pe 4 octombrie.
 
Potrivit unui comunicat al Institutului Francez transmis AGERPRES, evenimentul se va desfăşura:
 
* la Bucureşti, în perioada 23 septembrie - 2 octombrie, cu proiecţii la interior şi exterior, la Cinema Elvire Popesco şi Cinema sub clar de lună;
 
* la Cluj-Napoca (24 - 27 septembrie), proiecţii la interior, la Cinema Victoria;
 
* la Iaşi (23 - 27 septembrie), proiecţii la exterior, în grădina Institutului Francez;
 
* la Timişoara (1 - 4 octombrie) proiecţii la exterior, la FABER;
 
* la Arad (1 - 4 octombrie), proiecţii la interior, la Cinema Arta;
 
* la Braşov (24 - 27 septembrie) - proiecţii la interior, la Cinema One şi Centrul comercial Coresi;
 
* Brăila (29 septembrie - 2 octombrie) - proiecţii la exterior, la Sunrise Marina Bistro;
 
* Constanţa (1 - 4 octombrie) - proiecţii la interior, la Cinema Jean Constantin;
 
* Sfântu Gheorghe (1 - 4 octombrie) - proiecţii la interior, la Cinema Arta by Cityplex;
 
* Sibiu (3 - 4 octombrie) - proiecţii la interior, la Habitus;
 
* Suceava (3 - 4 octombrie) proiecţii la interior, la Universitatea Ştefan cel Mare.
 
Festivalul va avea loc sub deviza "Le film francais au feminin"/"Filmul francez la feminin" şi propune publicului o selecţie care pune în valoare creaţia feminină din cinematografia franceză - actriţe şi regizoare consacrate sau debutante, personaje feminine remarcabile.
 
În secţiunea "Panorama" va fi prezentat în premieră în România ultimul film cu actriţa Eva Green, "Proxima", o poveste despre depăşirea propriilor limite, dar şi a canoanelor sociale.
 
Tot în categoria filmelor majore ale anului vor fi prezentate "Portrait de la jeune fille en feu" de Celine Sciamma, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019, şi "La bonne epouse", de Martin Provost, o comedie despre stereotipurile unei alte epoci, cea a anilor '60, cu Juliette Binoche, Yolande Moreau şi Noemie Lvovsky.
 
Două dintre filmele din secţiunea "Cahiers du Cinema: vive les insoumuses!" pun, de asemenea, în lumina reflectoarelor importanţa Revoluţiei din 1968 pentru istoria emancipării feminine: filmul clasic "La fiancee du pirate" de Nelly Kaplan, lansat în 1969, şi documentarul "Delphine et Carole", care transpune publicul în miezul feminismului anilor '70, alături de actriţa franceză Delphine Seyrig şi de cineasta elveţiană Carole Roussopoulos.
 
În secţiunea "Focus Tinere Talente" vor putea fi văzute "Alice et le maire" de Nicolas Parizer, "Un divan a Tunis" cu Golshifteh Farahani şi "Tu merites un amour", în care Hafsia Herzi este actriţă principală, regizoare şi scenaristă.
 
Nu în ultimul rând, festivalul aduce un omagiu marii realizatoare Agnes Varda, care a murit în 2019, prin proiecţia ultimului său film - "Varda par Agnas".
 
Toate filmele sunt în franceză, subtitrate în limba română.
 
Biletele sunt disponibile pe Eventbook, https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez şi la casa de bilete a Cinema Elvire Popesco.
 
Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România.
Sursa : www.agerpres.ro
Luni, 21 Septembrie 2020 12:03

Ziua Internaţională a Păcii

Ziua Internaţională a Păcii este aniversată, anual, pe 21 septembrie. A fost instituită în 1981, în unanimitate, prin Rezoluţia 36/67 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, reprezentând oportunitatea comună la nivel internaţional pentru angajament în slujba păcii, indiferent de diferende şi, totodată, contribuţia pentru edificarea unei culturi a păcii.


Această zi a fost marcată, pentru prima dată, în septembrie 1982. Adoptarea Rezoluţiei 55/282 a ONU, la 7 septembrie 2001, a stabilit marcarea acestei zile, începând cu 2002, la data de 21 septembrie.


Tema aleasă pentru marcarea acestei zile în 2020 este ”Modelarea Păcii Împreună”.


O zi mondială a păcii se sărbătoreşte şi la 1 ianuarie, aceasta fiind instituită, în 1968, de Papa Paul al VI-lea.

Sursa: www.cvlpress.ro

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în urma furtunii extrem de puternice, descrisă drept un “uragan mediteranean” (Medicane), care a lovit sâmbătă centrul Greciei, inundând străzi şi locuinţe, conform autorităţilor elene, transmite Reuters.

 

Furtuna denumită “Ianos” a smuls copacii din rădăcini şi a provocat vineri întreruperi ale energiei electrice în insulele Ionice şi în vestul Peloponezului. Apoi a trecut peste zona centrală a Greciei, cele mai afectate fiind regiunile din jurul oraşelor Karditsa şi Farsala.

 

Reţeaua de electricitate a fost puternic afectată şi sunt depuse eforturi pentru reluarea furnizării de energie electrică la Karditsa şi în insulele Ionice.

O româncă aflată în vacanță pe insula Kefalonia a povestit haosul prin care a trecut în timpul furtunii care a lăsat regiunea fără apă și curent timp de 2 zile.

 

„Aşa ceva nu a fost niciodată în această insulă. Furtuni da. Însă la o asemenea magnitudine nu. Era un șuierat continuu al vântului. Geamurile hotelului erau forţate la maxim prin obloanele trase. Ploaia devenise orizontală, A fost oprit curentul şi apă timp de 2 zile şi tot atât am stat în casă. Când am ieşit totul era dezolant”, a spus Georgiana Chiroabă pentru Știrile PRO TV.

 

Cicloanele mediteraneene, aşa cum este Ianos, au fost raportate pentru prima oară în Grecia în 1995 şi au devenit mai frecvente în ultimii ani. O furtună similară a lovit Grecia în 2018. În 2017 inundaţiile aduse de o rupere de nori au dus la moartea a 25 de persoane şi au lăsat alte câteva sute de oameni fără adăpost.

 

Sursa : www.stirileprotv.ro

Autorităţile egiptene au anunţat duminică descoperirea într-un puţ din necropola Saqqara, aflată la sud-vest de Cairo, a 14 noi sarcofage datând de acum 2.500 de ani, scrie AFP.

Această nouă descoperire se adaugă celei cu alte 13 sarcofage în acelaşi loc acum o săptămână, a indicat ministerul Antichităţilor într-un comunicat.

Situl Saqqara, care se află la 25 de kilometri la sud de piramidele de pe Platoul din Giza, este o vastă necropolă care adăposteşte în special celebra piramidă în trepte a lui Djoser, prima din era faraonică. 

Acest monument, construit către anul 2700 înainte de Hristos de arhitectul Imhotep, este considerat drept unul dintre cele mai vechi de pe Pământ. 

Imaginile sarcofagelor bine conservate arată motive desenate în maro şi bleu, precum şi numeroase semne hieroglifice. De mai mulţi ani, autorităţile egiptene anunţă regulat descoperiri arheologice, cu scopul, între altele, de a relansa turismul.

Sursa : www.news.ro

Luni, 21 Septembrie 2020 06:15

Prognoza meteo

Valorile termice vor fi mai ridicate în următoarele trei săptămâni decât cele specifice perioadei, la nivelul întregii ţări, iar cantităţile de precipitaţii vor fi, în general, deficitare în prima parte a intervalului şi apropiate de normal către mijlocul lunii octombrie, relevă prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru următoarele patru săptămâni (21 septembrie -19 octombrie).

Potrivit specialiştilor, în săptămâna 21 - 28 septembrie, temperatura aerului va fi mai mare decât normalul perioadei, în toate regiunile ţării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de vest a ţării şi în regiunile nord-estice. De asemenea, regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în zona Carpaţilor Meridionali şi în sud-estul extrem. Excepţie vor face regiunile din nord-vestul teritoriului, unde cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, posibil local excedentare.

 

În intervalul, 28 septembrie - 5 octombrie, temperatura aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general deficitare în regiunile sud-vestice şi la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

 

Potrivit ANM, pentru săptămâna 5 -12 octombrie sunt anunţate temperaturi ce se vor situa uşor peste cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile extracarpatice, iar cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general deficitare, mai accentuat în regiunile sudice şi sud-vestice. În extremitatea estică a ţării regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Produsele eco, bio, naturale, organice sunt considerate mai sănătoase decât cele care nu au această etichetă, dar oare produsele etichetate astfel sunt cu adevărat sănătoase, mai bune decât celelalte? Realitatea este că nu întotdeauna o asemenea etichetă ne garantează calitatea superioară a produsului, fie el alimentar sau cosmetic. 

Produsele eco, bio, naturale, organice sunt considerate mai sănătoase decât cele care nu au această etichetă, dar oare produsele etichetate astfel sunt cu adevărat sănătoase, mai bune decât celelalte? Realitatea este că nu întotdeauna o asemenea etichetă ne garantează calitatea superioară a produsului, fie el alimentar sau cosmetic.

 

„Eco”, „bio”, „organic” sunt calificative care dau un plus de valoare, dar acești termeni definesc de fapt același lucru, se referă la produse ecologice realizate în conformitate cu legislația în vigoare, fără utilizarea substanțelor chimice, intervenții genetice și respectând mediul înconjurător.

 

În America și Canada se folosește mai ales termenul de „organic”. În Germania se folosește „eco” sau „ecologic”. În Italia „bio”. Prin urmare, pe rafturile magazinelor vei găsi etichete în funcție de țara de proveniență a produsului.

 

Pe lângă „bio”, „eco”, „organic”, mai există o etichetă, „natural”: aceasta nu înseamnă nimic, este doar o găselniță de marketing, pentru că orice produs poate fi natural. Eticheta aceasta nu este garanția unui produs de calitate, poate să conțină aditivi și coloranți. Legislația nici nu se referă la acest tip de produse.

 

Pe de altă parte, există sigla „a.e.” (agricultură ecologică). Aceasta se folosește în România și este obligatorie din 2010. Această etichetă este specifică produselor ecologice și se folosește alături de sigla comunitară, cu scopul de a identifica produsele obținute în conformitate cu metodele de producție ecologică.

 

În general, produsele care poartă etichetele „bio”, „eco”, „organic”:

conțin ingrediente cultivate fără fertilizatori, pesticide, erbicide sau substanțe chimice;

sunt recoltate de pe un sol care nu a fost tratat cu substanțe chimice cel puțin 3 ani înaintea recoltării;

terenul pe care se cultivă ingredientele lor este delimitat față de terenurile din jur, pentru a preveni contactul cu substanțe interzise de pe terenurile din jur;

nu au fost realizate folosindu-se hormoni de creștere, ingineria genetică, iradierea sau antibioticele. Animalele nu sunt tratate cu antibiotice sau alte tratamente în absența bolilor, iar dacă se îmbolnăvesc nu mai sunt considerate bio;

sunt produse care sunt mai naturale față de produsele care sunt supuse unui proces de prelucrare;

au certificarea unui organism autorizat că produsul respectiv respectă standardele, potrivit legislației în vigoare (europeană și națională).

 

Este adevărat că legislația în ceea ce privește produsele organice diferă de la o țară europeană la alta, dar există câteva reglementări care se regăsesc în toate țările:

se interzice utilizarea organismelor modificate genetic;

se interzice folosirea pesticidelor, a fertilizatorilor și a hormonilor de creștere. Un produs 100% organic trebuie să conțină numai ingrediente cultivate organic.

 

Produse bio pot fi:

fructe;

legume;

lactate;

hrană pentru bebeluși;

cereale;

produse de panificație;

mezeluri;

sucuri;

ceai;

cafea.

 

Cine poate folosi sigla „bio”

 

Producătorii trebuie să parcurgă un anumit traseu pentru a avea dreptul de a folosi eticheta „bio”:

trebuie să respecte regulile stabilite de legislația comunitară și națională;

trebuie să se supună unor inspecții din partea organismelor competente.

 

Mai multe informații pot fi obținute pe site-ul Ministerului Agriculturii.

De altfel, în România, controlul și certificarea produselor ecologice este asigurată de organisme de inspecție și certificare, aprobate de Ministerul Agriculturii. Se pot certifica produse agricole sau alte tipuri de produse care au legătură cu domeniul agricol: semințe, carne, subproduse din carne, alimente procesate, lactate, brânzeturi, vin/bere.

 

De ce produsele bio sunt mai scumpe

 

Produsele bio sunt mai scumpe decât celelalte tocmai pentru că nu se folosesc pesticide, hormoni pentru creșterea rapidă, conservanți pentru păstrarea lor perioade lungi de timp. Producția bio se realizează într-o perioadă mai mare de timp, necesită mai multe resurse și are un grad mai mare de perisabilitate.

Ce trebuie să reții:

„Bio”, „eco”, „organic” definesc același lucru: sunt produse realizate în conformitate cu legislația europeană și națională, fără utilizarea substanțelor chimice, intervenții genetice, cu respectarea naturii și autorizate de un organism autorizat. Atunci când cumperi produse care poartă sigla națională și logoul comunitar știi sigur că produsul respectă regulile de producție ecologică.

Sosirea toamnei aduce o serie de amenințări asupra sistemului imunitar, mai ales, în acest nou context pandemic. Suplimentele alimentare sunt cele mai căutate soluții pentru întărirea imunității, fiind sezonul vitaminelor D și C în farmacii. Însă, comparativ cu această tendință a noastră, iată care sunt cele trei sfaturi date de dr. Anthony Fauci pentru protejarea în fața virusurilor și bacteriilor, potrivit BusinessInsider.com.

În primul rând, Fauci îndeamnă la respectarea orelor de odihnă. Pare simplu, însă pentru mulți dintre noi, cele opt ore de somn pe noapte sunt un obiectiv greu de atins.

 

În al doilea rând, orele de somn sunt urmate de o bună și corectă alimentație. Fructele și legumele sunt printre primele recomandări ale medicului. În acest sens, Fauci susține dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline, fructe și pește.

 

Nu în ultimul rând, dr. Anthony Fauci avertizează asupra reducerii nivelului de stres. Stresul este unul dintre primele elemente care afectează sistemul imunitar. În acest sens, Fauci recomandă câteva exerciții pe zi, meditație, relaxarea cu o baie caldă, masajul, ascultarea diverselor melodii, petrecerea timpului singur sau reversul medaliei, petrecerea timpului cu prietenii sau cu persoanele pe care le îndrăgim.

Toate acestea, realizate împreună, susține Fauci, sunt cele mai bune arme pentru menținerea unui sistem imunitar puternic, arme chiar mai bune decât orice supliment alimentar sau vitamine, conform sursei citate wall-street.ro. 

Pagina 1 din 85