Mereu printre studenti
Adda

Adda

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Doi dintre fundaşii Universităţii Craiova, Bogdan Vătăjelu şi Ştefan Vlădoiu, se vor întâlni cu suporterii. Cei doi vor fi prezenţi mâine, de la ora 18.00, la magazinul oficial din Electroputere Mall. Vor vinde bilete fanilor pentru primul meci din play-off, cu Gaz Metan Mediaş. Bogdan și Ștefan vor fi prezenți în incinta magazinului oficial timp de o oră. Vor fi la dispoziția fanilor şi pentru poze și autografe.

Ce trebuie să ştie suporterii care nu şi-au achiziţionat abonamente şi vor să fie prezenţi duminică, de la ora 19.15, pe stadionul „Ion Oblemenco“. Un bilet costă 15 lei la Peluze (Nord & Sud), 30 lei pentru Tribuna a II-a, 40 lei pentru Tribuna I, 100 lei la Tribuna VIP şi 70 lei pentru Tribuna VIP2.

Mărțișor special pentru doamne și domnișoare: biletul cu Mediaș

Cum meciul cu Gaz Metan Mediaş este programat pe 1 Martie, oficialii Ştiinţei au marcat momentul.

„Primăvara începe cu… Știința! Toate doamnele și domnișoarele vor primi din partea Universității Craiova un mărțișor special: biletul la Universitatea Craiova – Gaz Metan Mediaș. Promoția este valabilă la Tribuna a II-a până duminică, 1 Martie, ora 17.00, exclusiv la casele de bilete și la magazinele clubului.
Îți poți alege sectorul, rândul și locul. Accesul în incinta arenei se face la oricare dintre porțile de acces de la Tribuna a II-a. Va fi destinată o intrare specială doamnelor și domnișoarelor.
Hint pentru bărbați: o aduci gratis de 1 Martie în „vulcan” și apoi sigur te lasă să pleci de acasă pe 8 Martie să încurajezi Știința pe Arena Națională“, se precizează într-un comunicat al clubului alb-albastru.

Sursa: www.gds.ro

Engleza este una dintre cele mai vorbite limbi din lume si in fiecare luna oamenii incep sa invete sau aprofundeaza limba lui Shakespeare. De ce limba engleza are aceasta popularitate?

Engleza este a treia limba cea mai vorbita din lume, imediat dupa mandarina si spaniola. Trebuie sa facem diferenta intre indivizii care vorbesc engleza ca limba materna si cei care o folosesc ca a doua limba. Putem estima ca exista putin peste 1,5 miliarde de persoane care vorbesc engleza in intreaga lume si, dintr-un total de 195 de tari din intreaga lume, exista 67 de natiuni cu limba engleza ca prima limba oficiala. In plus, exista 27 de tari care fac din engleza a doua limba oficiala. Numarul total de persoane care utilizeaza fluent limba engleza este de aproximativ 850 de milioane (342 de milioane de persoane o folosesc ca limba materna si 508 de milioane ca limba secundara).

Si in Romania, tot mai multa lume isi doreste sa vorbeasca cat mai bine limba engleza. Pentru asta, apeleaza la https://www.ilsc.ro/cursuriengleza. ILSC este o scoala cu metode pedagogice inovative. In primul rand, profesorii au o experienta foarte mare in predarea limbilor straine. Metoda de predare nu este cea clasica, intalnita adesea in scoli. Ei aplica dinamismul, iar stilul de invatare este unul interactiv. Fiecare student in

parte conteaza si se monitorizeaza individual progresul cursantilor. Elevii, indiferent de varsta, sunt stimulati sa devina creativi, sa participe activ la ora. Indiferent daca sunt alese cursuri individuale sau de grup, veti avea siguranta ca atentia profesorilor va fi aplicata in egala masura. Invatarea limbii engleze se bazeaza foarte mult pe comunicare astfel incat, dupa doar cateva sedinte, cursantii sa reuseasca sa se exprime fara sa le fie teama. Mediul in care se desfasoara orele este unul modern si placut. Veti avea parte nu doar de o experienta educativa ci si de un loc in care sa va relaxati invatand. ILSC este locul ideal pentru adulti si pentru copii pentru ca aici oamenii sunt incurajati sa persevereze. ILSC constientizeaza faptul ca limbile straine sunt sursa noastra principala de comunicare. Prin intermediul lor ne impartasim ideile si gandurile noastre cu altii. Si exista mii de limbi in intreaga lume! Tarile au propriile lor limbi nationale oficiale, pe langa limbile regionale. Unele limbi sunt vorbite de milioane de oameni, altele doar de cateva mii. Atunci de ce sa invatati totusi engleza?  Pentru ca este practicata pe scara larga in lumea corporatista si in sferele culturale dominate de tarile anglo-saxone. Este limba de la Hollywood, a finantelor, comertului international si turismului. Da, este necesar sa invatati aceasta limba!

Astazi, engleza este limba comuna la nivel international. Si exista mai multi factori care fac din aceasta limba o parte esentiala a comunicarii. Doua persoane de nationalitati diferite sunt mai susceptibile sa comunice intre ele in engleza. Vorbirea limbii engleze ii ajuta pe oameni sa pastreze legatura!

Engleza este limba franca prin excelenta!

• Engleza este limba materna a majoritatii oamenilor din Statele Unite (76% din populatie), Regatul Unit (94,8%), Australia (95%), Nou Zeelanda (91,4%), Canada (59,3%) si Irlanda(92,3%).

• Engleza este, de asemenea, cea mai larg predata dintre limbile straine.

• Pe Internet, 80% din datele existente sunt in engleza, la fel si marea majoritate a publicatiilor stiintifice (95%).

• In plus, engleza este una dintre limbile oficiale ale Natiunilor Unite si este limba oficiala a comunicatiilor aeriene si maritime.

• In cele din urma, engleza a devenit, de asemenea, o limba franca: in multe sectoare de activitate, in special probleme internationale sau internationale, este limba preferata pentru comunicarea in lumea profesionala.

Acestea sunt motivele pentru care este necesar sa stapaniti toate subtilitatile pentru a face fata oricarei situatii, fie in cariera profesionala, fie in viata personala.

Engleza este probabil cea mai accesibila limba, datorita prezentei sale largi in cinema, la televizor, in muzica sau pe internet. Engleza este limba Hollywoodului si toata lumea stie ca Hollywood-ul este in Statele Unite. Acolo s-au nascut cele mai mari productii de televiziune, industria de film si muzica. Prin urmare, industria culturala este dominata de limba engleza, iar accesarea acestor lucrari este o modalitate foarte buna de a progresa in limba engleza! In plus, stapanirea acestei limbi ne ofera acces la mii de filme, seriale TV sau emisiuni. Dar si pentru a descoperi alte culturi!

Gramatica engleza este de asemenea mai usor de invatat pentru incepatori in comparatie cu alte limbi straine. Cu toate acestea, pentru a deveni bilingv, nivelul de invatare devine ceva mai complicat pe masura ce progresam. Cel mai eficient mod de a stapani limba engleza este sa cititi mai des reviste, ziare si carti in engleza, sa urmariti programe audiovizuale in engleza … Si sa urmati cursuri la ILSC!

Engleza este o limba esentiala in domeniul educatiei. In mai multe tari, copiii merg la scoli cu predare in limba engleza si sunt incurajati sa o vorbeasca ca a doua limba. In plus, chiar si in tarile in care nu este inclusa ca limba oficiala, precum Olanda sau Suedia, majoritatea programelor de stiinta sau inginerie si cercetare universitara sunt in engleza. Multi studenti fac cursuri in engleza si merg la schimburi internationale. Limba engleza face educatia mai accesibila.

Multi europeni vorbesc engleza! Si veti avea ocazia sa vorbiti in engleza in numeroase situatii, intr-o calatorie sau intr-un cadru profesional, cu oameni de diferite nationalitati europene. O mare parte dintre europeni, a caror limba materna nu este engleza, sunt expuse limbii lui Shakespeare. Prin urmare, stapanirea limbii engleze reprezinta un real atu in viata de zi cu zi si pe piata muncii.

Sursa: www.capital.ro

Coronavirusul va afecta creșterea economică mondială, consideră Banca Mondială. Înainte de răspândirea epidemiei, Banca Mondială estima că ritmul de creştere al economiei mondiale ar urma să înregistreze o uşoară relansare în acest an şi anul viitor.

Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat marţi seara că ritmul de creştere înregistrat de economia mondială în primul semestru din 2020 ar putea să fie mai mic decât cifra de 2,5% prognozată de instituţia financiară pentru ansamblul acestui an, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

„Vestea bună este că va fi uşor mai mare decât ritmul de creştere din 2019, dar vestea proastă este că avansul din prima jumătate va fi probabil mai mic din cauza coronavirusului. Însă chiar şi o creştere reală de 2,5% pentru economia mondială nu este suficientă pentru a ridica ţările în curs de dezvoltare”, a declarat David Malpass la o reuniune a economiştilor americani organizată la Washington.

Potrivit lui Malpass, coronavirusul este principalul subiect de discuţii la Banca Mondială. „Analizăm modalităţile prin care să răspundem sau să punem la dispoziţie resurse pentru statele în curs de dezvoltare. De asemenea ne coordonăm acţiunile cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care este în prima linie a luptei împotriva virusului, şi avem o gamă largă de instrumente pe care Banca Mondială le poate utiliza în cazul în care pandemia se va răspândi”, a spus David Malpass.

BM estima o ușoară relansarea a economiei înainte de epidemie

Preşedintele Băncii Mondiale a menţionat în mod special creşterea economică modestă înregistrată de Europa şi a subliniat că politica Băncii Centrale Europene nu funcţionează pentru că distorsionează pieţele şi subvenţionează părţile cele mai puţin productive ale economiei. „Ritmul lent de creştere al Europei vine într-un moment în care majoritatea economiştilor cred că politicile BCE sunt unele extrem de stimulative”, a spus David Malpass referindu-se la expansiunea bilanţului contabil al BCE.

În prognozele publicate la începutul acestei luni, înainte ca epidemia de coronavirus să înceapă să se răspândească, Banca Mondială estima că ritmul de creştere al economiei mondiale ar urma să înregistreze o uşoară relansare în acest an şi anul viitor. Expansiunea ar urma să accelereze modest la 2,5% în acest an de la 2,4% în 2019, a informat Banca Mondială în ultimul său raport cu privire la perspectivele economiei mondiale.

La rândul său, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat săptămâna trecută la o reuniune a oficialilor din G20 că epidemia de coronavirus a determinat FMI să îşi revizuiască cu 0,1 puncte procentuale estimările privind creşterea economiei mondiale, adăugând însă că Fondul analizează şi un scenariu mai „pesimist”.

Sursa: www.capital.ro

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a organizat ieri, o nouă întâlnire în cadrul proiectului „Seară de muzică˝. Evenimentul face parte dintr-o serie mai amplă de acțiuni prin intermediul cărora vor fi promovate cele mai importante dintre operele realizate de ilustrul compozitor german, de la a cărui naștere se împlinesc 250 de ani.

Publicul meloman a avut șansa să vizioneze „Fidelio”, singura operă lirică scrisă de Ludwig van Beethoven, a cărei premieră a avut loc la Viena, în 1814. Gazda și coordonatoarea evenimentului a fost profesoara Maria Barbărasă.

În primul act al operei lui Ludwig van Beethoven, publicul craiovean face cunoștință cu Marzelline, fiica temnicerului Rocco. Aceasta refuză avansurile lui Jaquino, ajutorul tatălui ei, ea fiind îndrăgostită de Fidelio. Fidelio este, de fapt, Leonora, o femeie care deghizată în bărbat încearcă să își salveze soțul prins în închisoare, Florestan. Când Leonora află de la Rocco că un prizonier este în pragul morții, aceasta îl roagă pe temnicer să îl însoțească, acesta este de acord, deși guvernatorul închisorii, Don Pizarro îi permite accesul doar temnicerului Rocco.

„În timp ce soldații se adună în curte, guvernatorul află că Don Fernando, ministrul de stat, vine în inspecție la închisoare. La aflarea acestei vești, Don Pizarro decide să-l omoare chiar el pe Florestan, rupă refuzul lui Rocco de a îndeplini sarcina acestuia. Leonora îl imploră din nou pe Rocco să o lase să-l însoțească în celula condamnatului. Tot ea este cea care îi va elibera pe ceilalți prizonieri din temnițe. Atunci Don Pizarro îi ordonă lui Rocco să-i închidă pe toți și să se grăbescă să sape groapa lui Florestan. Rocco se duce în temniță, iar Leonora îl urmează.”, a povestit Maria Barbărasă, profesoară în cadrul Liceului de Artă „Marin Sorescu”.

Al doilea act îl prezintă pe Florestan luptând cu moartea. Șcena visului este și ea semnificativă pentru această operă. După ce Rocco și Leonora îi pregătesc mormântul, Florestan se trezește. Leonora, deghizată în Fidelio își pierde cumpătul după ce soțul său se trezește, dar nu o mai recunoaște. Ei ajung în curtea închisorii după ce Leonora îl amenință cu un pistol pe Don Pizarro. Ministrul de stat, Fernando proclamă dreptate, îl eliberează pe vechiul său prieten, Fidelio și îl arestează pe Don Pizarro. Rocco îi povestește ministrului despre actele de curaj și iubire ale Leonorei.

Spectacol propus a fost înregistrat la Festivalul de operă de la Glyndebourne, în 1979. Regia îi aparține lui Peter Hall, iar interpreții sunt: Elisabeth Soderstrom – Leonora, soprană, Anton de Ridder- Florestan, tenor,  Elisabeth Gale – Marcellina, soprană, Curt Appelgren – Rocco, bas, Ian Caley-Jaquino, tenor, Robert Allman – Don Pizzaro, bariton, Michael Langdon – Don Fernando, bas; acompaniați de London Philharmonic Orchestra și Glyndebourne Chorus, sub bagheta dirijorului Bernard Haitink.

Sursa: www.cvlpress.ro

Uniunea Teatrală din România a publicat astăzi premiile acordate de Senatul UNITER – premiul de excelență, premiile pentru întreaga activitate și premiile speciale – și nominalizările pentru Premiile Galei UNITER 2020, ediția a XXVIII-a.

Festivalul „PUPPETS OCCUPY STREET“ / „PĂPUȘILE OCUPĂ STRADA“, EDIȚIA 2019 cu tema „Evoluție prin Revoluție“, organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova, a fost distins cu Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete.

„Este o onoare și o bucurie să ne regăsim pe lista premiilor speciale alături de colegii de la Teatrul Național „Marin Sorescu“.  Îi felicităm pentru cele două distincții: Premiul special pentru machiaj de scenă: Minela Popa și Premiul Președintelui: Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova pentru 170 de ani de istorie în teatrul românesc.”, au anunțat reprezentanții teatrului.

Acest premiu vine să confirme ecoul și aprecierea de care se bucură festivalul în România, fiind primul festival de arta animației din țară care se desfășoară exclusiv în spații neconvenționale, creat pentru comunitate și care reunește doar companii de teatru private și artiști independenți din țară și din străinătate, încurajând astfel parteneriatul public-privat.

Festivalul este organizat de Teatrul Colibri Craiova și finanțat de Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Local Craiova, cu sprijinul comunității, de la regii și companii locale, până la forțe de ordine, instituții de cultură, voluntari, mass-media și reprezentanți ai mediului privat. Așadar, Premiul special pentru teatru de păpuși și marionete acordat de Senatul UNITER Festivalului Puppets Occupy Street 2019 aparține tuturor în egală măsură.

Capitalul de încredere asigurat anual prin suportul financiar important acordat de Primăria și Consiliul Local Craiova a pus bazele uneia dintre cele mai puternice comunități de susținere și promovare a universului artei animației din țară.

Ediția din 2019 a Festivalului Puppets Occupy Street a fost cea mai amplă, cele 8 zile cuprinzând peste 400 de evenimente.

Notorietatea festivalului în comunitatea breslei a mărit incredibil numărul de aplicanți pentru 2019 și acest lucru s-a reflectat în selecția foarte riguroasă. Trupe și artiști străini au primit finanțare guvernamentală din propriile țări pentru a participa în festival.

Ediția din 2020 a Festivalului Puppets Occupy Street va fi Masqurade și se va desfășura, ca în fiecare an, în perioada 25 august – 1 septembrie.

Sursa: www.cvlpress.ro

Echipa de volei feminin SCMU Craiova a obţinut din partea Federației Române de Volei unda verde pentru organizarea, în Bănie, a Turneului Semifinal al Diviziei A2 Vest. Partidele se vor disputa în perioada 6-8 martie 2020.

Iubitorii de volei din Craiova vor putea asista la mai multe meciuri de calitate weekendul viitor, având în vedere că la acest turneu vor participa cele mai importante echipe din Divizia A2 Vest.

SCMU Craiova, CSU Medicina Tg. Mureș, CSU Oradea și CSS Turda se vor duela pentru cele două poziții care duc la turneul final, cel de promovare în Divizia A1.

Lucian Zlotea: Sperăm ca suporterii să fie alături de noi

 

 

Tehnicianul echipei craiovene, Lucian Zlotea, consideră că șansele de promovare ale echipei sunt destul de mari, mai ales că acest turneu semifinal se va diputa în Bănie. De asemenea, acesta face un apel către suporteri și le cere sprijinul pentru aceste partide decisive.

„Vom juca meciurile de la turneul semifinal la noi acasă, iar acest lucru este foarte important. Toate fetele sunt disponibile și putem spera la accederea la turneul final. Deocamdată am ajuns aici, un lucru pe care îl încercăm de trei sezoane. Încet, încet ne-am ridicat nivelul și considerăm că merităm calificarea. Cele mai importante partide sunt cele cu Turda si Oradea, ele sunt contracandidatele noastre la ocuparea locului secund, considerand ca Târgu Mureș este echipa cea mai puternică. Le-am învins pe amândouă când am jucat acasă, pe teren propriu, cu 3-0, în turul campionatului, deci șansele par a fi de partea noastră”, a declarat pentru GdS Lucian Zlotea, antrenor SCMU Craiova

„Ne doream să aducem acest turneu la Craiova și pentru public, mai ales pentru cei care au fost alături de noi și ne-au urmărit rezultatele în ultimii ani. Probabil și ei se bucură alături de noi de acest eveniment care, deși la un nivel inferior celorlalte echipe de sală, reprezintă totuși un rezultat. Șansele noastre de promovare au crescut vizibil, în special în acest an, iar acum, odată cu organizarea turneului semifinal. Sperăm ca suporterii și iubitorii de sport din Craiova să fie înca o dată alături de noi și să reușim să ținem aceste speranțe aprinse”, a completat tehnicianul Craiovei.

 Programul partidelor, dar și orele de disputare vor fi anunțate ulterior.

 

 

Sursa: www.gds.ro

Ministerul Sănătăţii comunică elementele comportamentale care trebuie urmate în efortul de prevenire a infectării cu Coronavirus (Covid-19):

  • Spălați-vă mâinile de multe ori;
  • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  • Nu vă atingeți ochii, nasul şi gura cu mâinile;
  • Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
  • Nu luați medicamente antivirale şi nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  • Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  • Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile.

MAI MULTE DETALII AICI : http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/ ; http://www.ms.ro/2020/02/25/continuarea-masurile-de-prevenire-si-limitare-a-eventualelor-imbolnaviri-cu-noul-coronavirus/

Iar asta, graţie beneficiilor pe care le oferă pentru sănătate. Dieta numărul 1 a fost inspirată din stilul alimentar mediteranean şi promite să lupte împotriva inflamaţiilor, asigură sănătatea inimii, reduce riscul de apariţie a cancerului, îmbunătăţeşte longevitatea şi păstrează mintea ascuţită. Potrivit unei noi cercetări, dieta reduce şi riscul sensibilităţilor de tot felul, care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Potrivit noului studiu publicat în Jurnalul Gastrointestinal, dieta gravitează în jurul consumului de fructe şi legume, grăsimi sănătoase şi cereale integrale care cresc numărul bacteriilor benefice din tractul gastrointestinal. Prezenţa bacteriilor bune este asociată cu îmbunătăţirea modului în care funcţionează creierul, îmbunătăţirea memoriei şi scăderea riscului de a deveni mai fragil în cazul seniorilor care dezvoltă boli cronice ca diabetul şi alte probleme de mobilitate.

Cercetătorii au urmărit 612 pacienţi cu vârste cuprinse între 65 şi 79 de ani din cinci ţări europene (Marea Britanie, Franţa, Olanda, Italia şi Polonia). Jumătate dintre participanţi au fost instruiţi să urmeze o dietă strict bazată pe principiile alimentaţiei mediteraneene şi să consume cantităţi mari de legume, fructe, nuci, ulei de măsline, peşte şi cantităţi mici de carne roşie, produse lactate şi grăsimi saturate. Cealaltă jumătate a continuat să mănânce cum o făceau în mod normal.

Cercetătorii au descoperit că participanţii la studiu care au urmat dieta strictă timp de un an aveau o creştere semnificativă a cantităţii de bacterii bune în organism şi implicit o mai bună rezistenţă la boli, o activitate cerebrală mai intensă şi o memorie mai bună.

Autorii studiului menţionează că dieta mediteraneană oferă nutrienţii necesari pentru un organism sănătos, nutrienţi absenţi din alimentaţia procesată care se consumă în ţările occidentale. Mai mult, medicii spun că dieta stimulează dezvoltarea bacteriilor din tractul gastrointestinal, cele care atenuează inflamaţia din corp, permiţând sistemului imunitar să lupte mai bine împotriva bolilor.

Sursa: www.exquis.ro

Ţi se întâmplă să iei medicamente, dar să nu observi ameliorări ale stării de sănătate? Cel mai probabil există nişte greşeli pe care le faci şi care duc la acest rezultat. Pe de altă parte, nu este exclus ca un anumit medicament să nu producă efectul scontat, deoarece fiecare organism reacţionează altfel, atât în faţa bolii, cât şi a tratamentului.

Antibioticele luate greşit dau rezistenţăAntibioticele sunt adesea incriminate pentru că scad rezistenţă organismului la acţiunea bacteriilor, în loc să le elimine. Dacă iei pasilele haotic, fără să respecţi indicaţiile medicului sau măcar pe cele trecute în prospect, rişti ca bacteriile împotriva cărora lupţi să devină rezistente la medicament, potrivit clicksanatate.ro. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi dacă te tratezi mai mult de 10 zile cu acelaşi antibiotic. Când medicamentul nu-şi mai face efectul va trebui să-l înlocuişti cu altul, mai puternic, dar care, din păcate, va avea şi efecte secundare mai multe.

Cand nu mai au efect antiviralele?

Fenomenul valabil în cazul antibioticelor se produce şi în cazul medicamentelor antivirale. De aceea, pentru controlul bolilor cronice produse de virusuri există două categorii de tratamente. În general, medicii mizează pentru tratamentele clasice. Ulterior, dacă boala devine dificil de controlat, aceste tratamente sunt înlocuite cu medicamentele de ultimă generaţie, considerate inovatoare şi care pot contracara virusurile devenite rezistente.

Lipsa încrederii duce la efectul nacebo

Efectul placebo te face să resimţi imediat o îmbunătăţire a stării de sănătate, chiar dacă ai luat doar o pastilă fără substanţe active, deci, fără niciun efect terapeutic. La polul opus al efectului placebo este efectul nacebo. De obicei, apare atunci când nu ai încredere în medic, în medicamente sau nu ai speranţe în privinţa vindecării. Dacă în trecut ai urmat un tratament greşit şi nu a dat rezultate eşti cu siguranţă predispus efectului nacebo, fiindcă încrederea ta în efectul medicamentelor a fost deja diminuată.

Din cauza efectului nacebo, tratamentul potrivit ar putea să nu aibă efect, pentru că nu vei resimţi ameliorarea simptomelor şi nici îmbunătăţirea stării de sănătate. Din acest motiv, vei fi tentat să renunţi la tratament înainte de a-l încheia. Acesta este un motiv în plus pentru care nu apar efectele benefice ale medicamentelor.

Ca să contracarezi efectul nacebo trebuie să abordezi pozitiv problema vindecării, să-ţi doreşti să te vindeci şi să continui să iei medicamentele chiar dacă, nu simţi în mod foarte puternic ameliorarea suferinţei.

Sursa: www.exquis.ro

Înainte de lansarea lui oficială, filmul „Colectiv” s-a văzut la Cinematograful „Patria” din Craiova, în prezența echipei de producție și a protagoniștilor.

Filmul documentar care spune povestea din spatele cortinei a primului an după incendiul din clubul cu același nume, nu numai că a oferit publicului acces în locațiile cheie: redacţii de ziare, cabinete de miniştri, coridoare de instituţii, săli de şedinţe, dar a scos la lumină adevărul ascuns sub preșul de la ușă.

„După părerea mea, în meseria aceasta, nu este un scop final. Singurul lucru pe care încerc să-l fac este ca în urma discuției noastre de astăzi, mâine-dimineață oamenii să spună că știu un pic mai mult”, aceasta este doar una dintre replicile spuse în film de redactorul-șef al ziarului sportiv „Gazeta Sporturilor”, Cătălin Tolontan, replică ce a rămas pe buzele craiovenilor.

Un alt personaj al filmului a impresionat publicul nu prin replicile sale, ci prin simpla prezență. În film, Tedy Ursuleanu a fost modelul unei expoziții de fotografie. Imaginile realizate, nu numai că au generat în sală o liniște asurzitoare, ci au și cântărit mult pe umerii spectatorilor. Frumusețea siluetei feminine a reușit să îi facă pe craioveni să nu mai vadă pentru câteva secunde cicatricile femeii. Aceasta este una dintre supraviețuitoarele incendiului de la Colectiv. În sală, cu mâinile pline de urme ale trecutului, ascunse sub mâneca albastră a bluzei simple, dar elegante și cu ochii curioși, mari și negrii, Tedy Ursuleanu a primit aprecieri din partea locuitorilor acestui oraș.

Finalul filmului, a găsit mai bine de 200 de craioveni în picioare. A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri. Minute în șir, publicul craiovean a putut să interacționeze cu echipa de producție, dar și cu protagoniștii. Una dintre persoanele prezente, a ținut să menționeze că își găsește modelul de viață chiar în sală, ea fiind absolventă a Facultății de Jurnalism din Craiova. „A doua zi după ce s-a întâmplat tragedia de la Colectiv, bunicul meu care niciodată nu și-a exteriorizat sentimentele, m-a sunat și mi-a spus că se bucură că nu am intrat la facultate la București pentru că probabil eram acolo!”, a adăugat Roxana Știubei.

 „Am văzut acest film. Evident că nu mi-a plăcut ce am văzut în el pentru că am văzut ce am fost și văd acum ce suntem și totul e la fel.”, a spus Directorul General al trustului Mediasud, Adrian Voinea.

Regizorul filmului a dezvăluit publicului craiovean că durata de realizare a acestui film documentar a fost destul de mare pentru că a dorit să redea acțiunea într-un mod autentic, având nevoie de timp pentru a înțelege cronologia evenimentelor, fără a fi influențat în vreun fel. „Fiecare spectator își pune întrebări în timpul unei povești, întrebări care au de-a face cu propria lui istorie, propria lui experiență. Asta încercăm noi de fapt să facem.”, a spus acesta.

Regizorul Alexander Nanau și scenarista Antoaneta Opriș, după părerea mea au oferit un film care nu numai că i-a făcut pe spectatori să nu mai clipească, ci chiar să uite să respire. Pelicula nu este numai despre spitale, politică și oameni, filmul scoate în evidență lupta dintre sistem și oameni, adevăr și manipulare, interes personal și interes public.

Alexander Nanau este regizor și producător germano-român, ce a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin. Tot el este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Colectiv”, ce a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, a fost primul film documentar românesc în cadrul prestigiosului festival.

După întâlnirile cu publicul din Craiova, echipa filmului ”Colectiv” se pregătește pentru întâlnirile cu publicul din București, luni, 24 februarie 2020.

Sursa: www.cvlpress.ro

Pagina 1 din 46