Mereu printre studenti
Surca Emanuel

Surca Emanuel

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Marți, 15 Decembrie 2015 13:37

Târg de Crăciun la Universitatea din Craiova

Universitatea din Craiova redeschide porţile Târgului de Crăciun.

Winterland, miercuri, 16 decembrie 2015, începând cu ora 11:00. Evenimentul va avea loc în holul central.

Winterland este un eveniment ce a căpătat deja tradiţie pentru Universitatea din Craiova şi, la fel ca anul trecut, studenţii  vor expune spre vânzare decoraţiuni şi aranjamente naturale cu specific de sărbătoare.
Pentru a realiza minunatele aranjamente acestia  au folosit  conuri de brad, nuci, ghinde, boabe de cafea, foi de porumb, paste făinoase, merișoare, crenguțe de brad.
De asemenea, la expoziție vor fi prezentate produse agro-alimentare realizate de către studenții specializării Tehnologia prelucrării produselor agricole din cadrul Facultății de Horticultură, produse cu care au câștigat diverse concursuri.
În deschiderea Târgului de Crăciun va avea loc un program artistic susținut de membrii Ansamblului Alunelu din Pielești (Dolj) și de elevii Liceului Voltaire.
Evenimentul se va încheia duminică, 20 decembrie

După o pauză de șase luini, Victor Pițurcă a bătut palma cu saudiții de la Al Ittihad, formație pe care fostul selecționer a mai condus-o în sezonul 2014-2015.

Al Ittihad tocmai l-a dat afară pe Ladisalu Boloni, iar acum l-a rechemat pe Victor Pițurcă pentru a resuscita echipa. „Piți” a mai pregătit gruparea din Jeddah sezonul trecut, dar șeicii lui Al Ittihad l-au demis pe fostul selecționer, după ce după ce a terminat campania pe locul 4 în Arabia Saudită şi a ratat calificarea în Liga Campionilor Asiei.

Potrivit ziare.com, Pițurcă a semnat, marţi seară, un contract valabil pe un an şi jumătate şi va avea un salariu de 2,1 milioane de dolari pe an. După ce a fost demis în primul mandat, românul ar mai fi trebuit să primească de la șeicii lui Al Ittihad un milion de dolari, datorie mai veche, și în urmă căreia tehnicianul în vârstă de 59 de ani a depus un memoriu la FIFA. Însă, condișia pusă de Pițurcă pentru a reveni pe banca saudiților a fost ca oficialii clubului să-l demită pe preşedintele Hamed Al Balawi, cel care a refuzat întoarcerea românului.

Sursa: www.evz.ro

O adolescentă de numai 14 ani, Cristina, a fost găsită spânzurată, pe 2 decembrie, de o ţeavă de gaze. După numai trei zile, un tânăr de 19 ani, Nicolae, s-a aruncat în gol de la etajul opt al unui bloc aflat în construcție, din zona Fortuna, în cartierul Craiovița Nouă.

ița Nouă.

Sistemul instituţionalizat omoară copiii pe care-i are în grijă. În numai trei zile, doi dintre ei și-au luat viața. Cine este răspunzător de aceste tragedii? Rămâne ca justiţia să decidă, până atunci, însă, cineva trebuie să deschidă bine ochii pentru că, potrivit specialiştilor, există un mare pericol ca numărul victimelor să crească. Sunt copii minunaţi, copii care nu au avut şansa să crească lângă cei care le-au dat viaţă, copii cu capacităţi intelectuale peste medie care ar putea să aibă un viitor frumos, tineri pentru care colegii lor, din apartamentele de tip familial ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului, reprezintă totul şi pierderea unuia dintre ei îi duce în pragul disperării, al depresiei, al indignării.

 

Două tragedii fără margini s-au întâmplat în ultima săptămână în Craiova. O adolescentă de numai 14 ani a fost găsită spânzurată, pe 2 decembrie, de o ţeavă de gaze. După numai trei zile, un tânăr de 19 ani s-a aruncat în gol de la etajul opt al unui bloc aflat în construcție, din zona Fortuna, în cartierul Craiovița Nouă. Ce au în comun cei doi? Faptul că au fost abandonaţi de părinţii biologici şi au crescut ca fraţii în instituţiile de protecţie socială ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

Cristina a fost crescută de la şapte luni de asistenta maternală

Povestea Cristinei, adolescenta care a decis să se spânzure la numai o scară de bloc distanță de locuinţa în care era cazată, alături de alte tinere aflate în situaţia ei, este cutremurătoare. Copila a fost crescută timp de 11 ani de asistenta maternală Aneta Toma. De aproximativ trei ani însă, fata a fost luată şi dusă într-un apartament de tip familial în cartierul 1 Mai. Despărţirea de cea lângă care a crescut, de copiii acestei femei care-i deveniseră fraţi, de căldura unei familii au determinat-o să facă acest gest, susţin membrii familiei asistentului maternal. „Timp de 13 ani, mama mea a fost asistent maternal profesionist. A crescut-o pe Cristina alături de noi, de la numai şapte luni. Timp de 11 ani a stat în casa noastră, a fost practic sora noastră, fiica părinţilor noştri. Periodic, toţi asistenţii maternali ai Direcţiei sunt evaluaţi psihologic şi medical. Dintr-o eroare, în urmă cu trei ani, analizele mamei mele au fost interpretate greşit de către cei care evaluează dosarele. Au declarat că este bolnavă de hepatită C, iar a doua zi ne-am trezit cu cei de la Direcţie la uşă. I-au smuls mamei fetiţa din braţe, fără consiliere, fără explicaţii. Cristinei i-au interzis să ia legătura cu noi. A fost un şoc pentru toţi. Mama a decis atunci să îşi facă dreptate. A mers la Medicina Muncii, a efectuat noi analize medicale, a dovedit că nu are probleme cum susțineau ei. Nu a avut însă timp să dovedească acest lucru, pentru că i-au înaintat actele de şomaj. Atunci, mama a dat Direcţia în judecată. A câştigat, dar i-au dat un singur copil în îngrijire, care după numai câteva zile a fost adoptat. Pe Cristina, însă, au refuzat să i-o dea înapoi“, a povestit Irina, fiica asistentei maternale Aneta Toma.

„Vrem să se facă dreptate!“

Acuzaţiile familiei Toma nu se opresc aici. Aceștia susţin că femeia a încercat în toate modurile să ia înapoi în îngrijire copilul pe care îl crescuse. „A solicitat chiar şi plasament simplu, a renunţat la bani doar pentru a o lua pe Cristina acasă. I-au închis însă uşile în nas, i-au spus că nu o mai poate lua sub nici o formă pe fetiţă. Singura modalitate să o vedem era de vinerea până duminica, atunci când cerea învoire şi stătea la noi, în vacanţe şi de multe ori după ore. Noi îi cumpăram haine, îi luam rechizite, o susţineam financiar. În urmă cu două săptămâni, Cristina a venit ca de obicei la noi, acasă. A întârziat puţin pentru că a fost cu colegii prin parc. În acea zi, mama a primit telefon să o ducă urgent pe Cristina la apartamentul în care era cazată. Cristina s-a pus pe plâns, ne implora să nu o ducem acolo. Îmi amintesc vorbele mamei, îmi amintesc cum, plângând, îi explica Cristinei că trebuie să o ducă la Centru pentru că altfel o vor băga în puşcărie. I-au luat Cristinei telefonul pe care îl primise de la noi şi i-au interzis să ne mai sune. Au doborât-o psihic! Ne-au povestit vecinii cum au auzit-o pe copilă plângând şi ţipând că vrea la mama. Au continuat să îi facă rău, i-au spus că mama a ţinut-o doar pentru bani în cei 11 ani, s-au jucat cu sentimentele acestui copil. Sunt responsabili de moartea ei, iar noi suntem obligaţi să facem dreptate, aşa acum ne-a cerut Cristina în biletul de adio. Vrem să se facă dreptate, suntem distruşi de moartea copilului care a crescut alături de noi!“, a adăugat Irina Toma.

„Suferința din sufletul meu nu o poate calma nimeni“

În ajunul sărbătorii de Sfântul Nicolae, alt tânăr aflat în grija statului şi-a pus capăt zilelor. Nicolae Cristea a fost găsit zăcând pe caldarâm. S-a aruncat de pe un bloc. Nimeni nu a ţinut cont de faptul că acest tânăr fusese ca un frate mai mare pentru Cristina, nimeni nu s-a gândit să îl monitorizeze atent, să discute cu el, să îl consilieze. Pe o rețea de socializare, în seara zilei de 4 decembrie, Nicu, cum îi spuneau prietenii, a scris: „Suferința din sufletul meu nu o poate calma nimeni. Așa ca prețuiți viața pentru că e una singură… Vă pup. Adio“, iar câteva minute mai târziu: „Ne rămâi o persoană importantă în inimile noastre… Și, de acolo, de unde ești, sigur te uiți la noi. Cristina, nu ești singură…“. Acestea au fost ultimele cuvinte lăsate amintire prietenilor lui.

„A scris că îşi dorește să fie îngropată lângă tatăl maternal“

Alina Angheloiu locuieşte în blocul în care se află apartamentul de tip familial în care Cristina şi-a petrecut ultimii trei ani din viață. Vizibil afectată, pentru că este și ea mamă, a decis să tragă un semnal de alarmă despre acest sistem instituţionalizat bolnav. „De doi ani stau aceste fete aici și mi-a fost dat să aud lucruri care nu sunt normale. Înainte au stat niște copii care sufereau, cred, de encefalopatie infantilă și, într-o noapte, am auzit zgomote puternice. Un copil urla, soțul meu a mers și a bătut cinci minute în ușă, după care o doamnă a spus că putem să intrăm că nu i-a făcut nimic. Fetele, din fericire, au fost tratate bine. De multe ori le auzeam chicotelile, dar de multe ori le auzeam și plânsetele, și urletele. Înainte de 1 decembrie, am auzit o voce care spunea că vrea la mama și plângea. Mi-am dat seama că era fetița de acum. Ea a fost găsită moartă de o fată care plimba câinele şi nicidecum de angajata Centrului, aşa cum se spune. Chiar eu m-am dus și am încercat s-o resuscitez. Băiatul care s-a sinucis este prietenul fetelor, îl vedeam aici, pe scările blocului, stătea cu ele, le proteja“, a spus Alina Angheloiu. Revoltată de moartea acestor copii, femeia vrea să se facă dreptate: „A fost un bilețel pe care l-a găsit Poliția, Procuratura, și care a fost găsit în geacă. Însă, fetița își făcuse o ciornă pe care a lăsat-o în apartamentul în care locuia, în coşul de gunoi, și pe care au găsit-o asistenții maternali ulterior. În acea ciornă cerea iertare familiei și spunea că-și iubește mama și familia chiar dacă ei nu o fac, că familia nu a luptat suficient de mult pentru ea, deși acest lucru nu este adevărat, cred că i se băgase asta în cap. Este o crimă morală ceea ce au făcut cu sufletul acestui copil! Familia este distrusă, o iubeau enorm, au vrut să o ia în plasament fără să primească nici un ban. A mai scris că își dorește să fie îngropată lângă tatăl maternal, acolo unde merge cu mami să pună lumânări. A fost îngrozitor. Fratele din familia maternală a căzut în genunchi atunci când a citit biletul“.

„Cea mai gravă problemă este relaţia pe care o au aceşti copii cu personalul angajat“

Toţi adolescenţii şi tinerii din apartamentele de tip familial ale DGASPC Dolj au fost duşi ieri la un consult psihiatric, la Clinica I Psihiatrie din cadrul Spitalului de Neuropshiatrie. Prof. univ. dr. Tudor Udriștoiu, șeful Clinicii Psihiatrie I, a petrecut ore în şir pentru a sta de vorbă cu fiecare copil, pentru a afla lucrurile care îi dor cel mai mult. „Este vorba de copii extrem de vulnerabili, cu care trebuie să fim extrem de atenţi pentru a nu se extinde acest fenomen al sinuciderilor. Cei cu care am stat de vorbă au vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Cinci dintre ei, cu vârstă peste 17 ani, sunt extrem de afectaţi de moartea celor doi. Se cunoşteau, există o legătură strânsă între aceşti copii. Un lucru este cert: nu vreau să critic pe nimeni, însă există o serie de deficienţe în activitatea acestei instituţii. Chiar vreau să am o discuţie cu conducerea în acest sens, să le sugerez câteva aspecte. Cea mai gravă problemă este relaţia pe care o au aceşti copii cu personalul angajat. Este o lipsă totală de încredere în cei care se ocupă de supravegherea lor. Ar trebui să fie o legătură mai puţin formală. O altă problemă, ce pare minoră, este legată de hainele pe care aceştia le primesc. Nu li se cere părerea, nu-şi pot exprima preferinţele, ceea ce doare“, a spus profesorul Udriştoiu.

„Aceşti copii sunt dotaţi peste medie, sunt deosebiţi“

Șeful Clinicii de Psihiatrie precizează că nu sunt singurele aspecte care trebuie luate în considerare. Acesta susţine faptul că este foarte grav ceea ce se întâmplă în sistem. „Sunt mulţi tineri care vin de la asistenţi maternali în aceste centre. Pentru o vreme, asistenţii maternali nu au voie să ia legătura cu aceştia. Interdicţia este absurdă. Nu ştiu cine a inventat această regulă. E ca abstinenţa la alcoolici. Din câte am înţeles, primesc şi interdicţie să se ducă la biserică. Cred că nu aşa trebuie procedat. Dimpotrivă, aceşti tineri trebuie să ducă o viaţă cât mai aproape de normalitate. Sunt legături strânse între aceşti copii, legături aparte. Şi am remarcat ceva ce trebuie spus. Aceşti copii sunt dotaţi peste medie, sunt deosebiţi. Trebuie să avem mare grijă. Avem doi, chiar trei tineri extrem de afectaţi de moartea prietenilor lor. Cred că este nevoie de un serviciu de gardă, de un psiholog care să monitorizeze ce se întâmplă cu aceste suflete de copii pentru că, din câte am înţeles, au postat pe facebook mesaje cu subînţeles, însă nu a luat nimeni nici o măsură în acest sens. Concluzia este simplă: au încredere într-un diriginte, un preot, dar nicidecum în personalul din sistem“, a adăugat prof. univ. dr. Tudor Udriștoiu.

„Ne omoară gândul că vom împlini 18 ani şi vom ajunge în stradă“

Valentin şi Cristian sunt doi dintre tinerii care şi-au pierdut în ultimele zile prietenii. Nicu le-a fost ca un frate, iar moartea lui i-a revoltat, i-a determinat să ia iniţiativa pentru a salva alte vieţi. „Sunt mulţi care suferă în acest moment. Tare mi-e teamă că o să mai ia şi pe alţii după ei. De patru ani îl cunosc pe Nicu. Îmi era ca un frate, el era cel care ne încuraja, care ne spunea că trebuie să răzbim cu orice preţ și să învingem sistemul. Este greu să răzbeşti. Eu, de exemplu, am pierdut şirul centrelor de plasament în care am fost mutat de-a lungul anilor, iar prietenul mea a fost luat de la asistent maternal la 12 ani şi de atunci a schimbat apartamentele aproape anual. Nu e normal aşa ceva! Foarte mulţi dintre noi am fost la un pas de sinucidere de foarte multe ori. Ne omoară gândul că vom împlini 18 ani şi vom ajunge în stradă. Ne distruge singurătatea, gândul că nu avem pe nimeni. Vrem să schimbăm ceva! Vrem ca măcar viaţa celor mai mici, aflaţi în centre, să nu fie în pericol. Vrem să nu se mai întâmple asemenea tragedii. Ne dorim ca personalul de la Direcţie să ne asculte mai mult problemele, să ne ia în serios atunci când ne văd în depresie pentru că e doar un pas până la sinucidere. Sistemul nu oferă susținerea de care avem nevoie. Nicu, de exemplu, a mai încercat de câteva ori să se sinucidă. Ultima tentativă a avut-o în vară“, au spus cei doi tineri din apartamentele de tip familial ale Direcţiei.
Astăzi, toţi prietenii celor doi tineri au decis să îmbrace tricouri pe care să fie imprimate fotografiile acestora.

Direcţia face apel la calm

Reprezentanţii DGASPC Dolj au menţionat faptul că au demarat o anchetă internă în urma evenimentelor regretabile care s-au petrecut cu doi copii aflați sub măsura plasamentului la Casa de Tip Familial „Amicii“ și Casa de Tip Familial „Voința“, fiind inițiate acțiuni de monitorizare, evaluare și consiliere psihologică a tuturor copiilor și tinerilor din sistemul rezidențial. În ceea ce priveşte modul în care s-au purtat cu Cristina, aceştia susţin că s-a procedat absolut corect, urmărind „interesul copilului“. Mai mult decât atât, aceştia susţin că instituţia pe care o conduc nu a înregistrat nici o cerere prin care asistenta maternală să solicite luarea Cristinei în plasament.
„Facem un apel la calm, la suport. Facem tot ceea ce este omeneşte posibil pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple. În urma producerii tragediei din 2 decembrie 2015, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj a demarat o anchetă internă pentru a se stabili împrejurările care au determinat producerea tragediei și măsurile care se impun. De asemenea, au loc şi acțiuni de monitorizare a copiilor din sistemul rezidențial, acțiuni de evaluare a copiilor din sistemul rezidențial, dar și acțiuni de consiliere psihologică. În al doilea eveniment tragic, petrecut în seara de 5 decembrie, a fost implicat un elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova care se afla sub măsură de protecție specială de la naștere. La nivelul Direcției s-a constituit o celulă de criză, s-au format șase echipe de specialiști (psihologi și asistenți sociali), care au interacționat cu copiii din toate Casele de Tip Familial. S-a dispus dublarea personalului din Casele de Tip Familial; au fost informate autoritățile centrale cu privire la producerea acestor evenimente. S-a dispus o supraveghere cu personal suplimentar a tuturor copiilor din sistemul rezidențial“, a precizat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.
Acțiunile de comunicare, evaluare, consiliere și suport vor continua la un nivel ridicat și în perioada următoare, pentru toți cei aproape 200 de copii și tineri din sistemul rezidențial (17 Case de Tip Familial cu o capacitate de opt locuri fiecare, o Casă de Tip Familial cu o capacitate de 20 de locuri, două centre de primire în regim de urgență cu o capacitate de 20 de locuri fiecare). Stancu a menţionat faptul că a luat legătura cu familia tânărului, care este stabilită în Spania cu ceilalţi şase copii, pentru a decide când vor avea loc funeraliile.

Poliţia anchetează

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj spun că în ambele cazuri de suicid a fost începută o anchetă pentru a se stabili de ce au recurs cei doi elevi la acest gest. Până în prezent, anchetatorii au stabilit că cei doi elevi s-au sinucis, în ambele cazuri fiind vorba, cel mai probabil, de depresii. În cazul elevei de 14 ani, oamenii legii au stabilit că, miercuri, după ce a plecat de la școală, fata a hotărât să-și pună capăt zilelor, cel mai probabil pe fondul unei depresii. Eleva a fost găsită spânzurată miercuri după-amiază, în jurul orei 15.00, iar mai târziu a murit la Spitalul de Urgență Craiova. Asupra fetei a fost găsit un bilet de adio, adresat asistentei maternale la care stătuse aproximativ 11 ani. În ceea ce-l privește pe al doilea elev care s-a sinucis, anchetatorii spun că, sâmbătă seară, în jurul orei 21.40, polițiștii au fost sesizați că un tânăr a căzut de pe un bloc aflat în construcție, situat pe bulevardul Oltenia din cartierul craiovean Craiovița Nouă. După primele cercetări s-a stabilit că este vorba de un elev de 19 ani, instituționalizat, care s-a sinucis aruncându-se de pe bloc. Asupra băiatului a fost găsit un bilet de adio, în care explica că a ales să-și pună capăt zilelor pentru că a fost respins de părinții săi.

„Cristina era un copil extrem de bun“

Verginica Roşca, directorul Şcolii „Gheorghe Bibescu“:
„A fost un şoc pentru noi să aflăm o asemenea veste. Cristina era un copil extrem de bun, extrem de silitor, foarte prietenos, se înţelegea foarte bine cu colegii. Nu avea absenţe. Avea medii peste 8“.

Sursa: www.gds.ro

Alex Hogea, student la Automatică, a fost ucis de corupţie, orgoliul unor medici, birocraţie şi viruşii din Spitalul Universitar Bucureşti

Narcis Hogea a publicat un text emoţionant despre ultimele zile din viaţa fiului său, Alexandru. Adevărul a început, timid, să iasă la suprafaţă. În spatele acestei poveşti emoţionante descoperim haosul din serviciile româneşti de urgenţă amestecat cu cel din serviciile medicale.

Alexandru Hogea, 19 ani, un student al Facultăţii de Automatică a fost ucis de corupţie, orgoliile unor medici şi de birocraţie. plecarea lui în străinătate a întârziat neprmis de mult, atât de mult încât când a fost trimis era infestat cu virusul piocianic.

Iniţial, actele au fost făcute pentru Bruxelles, iar părinţii au fost trimişi acolo, pentru ca a doua zi să afle că Alex a fost ”expediat” de către tandemul Bănicioiu-Arafat la Viena. Băiatul s-a stins în data de 23 noiembrie.
Promisiunea tatălui de a face tot ce-i stă în puteri pentru a afla adevărul pluteşte ameninţător asupra medicilor, managerilor de spital şi asupra birocraţilor care au ratat ruşinos salvarea unei vieţi. Această mărturie vine din infern. Iar acolo e multă durere!


”Dragul nostru Alex, băiatul nostru cuminte, deştept şi frumos”, a scris tatăl său pe contul de Facebook,

”Cum e Raiul azi, cum se vede lumea asta de acolo, Alex? Vezi dezbaterile? Ţi-au arătat Acolo cum ţi-ai petrecut ultimele 23 de zile pe pământ? Să-ţi spunem şi cum le-am văzut noi, de aici ...
Ai supravieţuit incendiului. Ai ieşit în picioare din Colectiv. Medical vorbind, ai ajuns la spital ”conştient, cooperant, orientat temporaro-spaţial şi asupra propriei persoane, fără deficite motorii la nivelul membrelor superioare sau membrelor inferioare, în respiraţie spontană în aer atmosferic, stabil hemodinamic. ” Ai avut lângă tine medici care au luptat să te ajute, unii care nu sunt azi pe la televiziuni şi nici medaliaţi, ci plâng şi ei, neputincioşi ca şi noi, după tine.
Erai intubat şi sedat, dar şi aşa îţi făceai noi prieteni, oameni care s-au strâns aproape de tine, cu gândul, cu rugăciunea, cu faptele...
Ne-am dorit să continuăm lupta pentru viaţa ta într-un spital în care să existe o secţie pentru pacienţi cu arsuri grave, într-o ţară europeană. Pentru că în ciuda rănilor tale, întinse pe 45-50% din suprafaţa corporală, erai stabil, în 4 noiembrie dimineaţa am început căutarea. Clinică AKH Viena avea un pat liber. Tot în 4 noiembrie am primit pentru tine, prin noii tăi prieteni, acceptul scris al clinicii din Viena.
În 5 noiembrie la prima oră ştiam că eşti din nou echilibrat, asta după ce peste noapte fuseseşi uşor instabil (nu era însă o surpriză această instabilitate, după ce în acea zi ai fost în sala de operaţie pentru prelevare şi grefare de piele).

Părinţii au fost trimişi în Belgia, iar fiul a fost transportat de către tandemul Arafat-Bănicioiu la Viena

Spre seară, în aceeaşi nebunească zi de joi, 5 noiembrie, miraculos, acelaşi doctor care ne-a explicat dimineaţă la ora nouă cum o să te omorâm dacă te mişcăm din patul de la Spitalul Universitar, ne-a comunicat pe la ora 19 că eşti singurul pacient transportabil, că ai fost evaluat din nou între timp, că vei pleca în Israel. Spunea domnul doctor Boroş că spitalul ăsta e spital adevărat, nu e ”buticul medical AKH” Viena. Ne-am bucurat că vei pleca într-un spital adevărat…
Imediat după, am aflat că ai fost evaluat şi de o echipa de medici belgieni, că vei pleca totuşi la Spitalul Militar Bruxelles. Ne-am bucurat iar, am auzit lucruri minunate despre spitalul din Bruxelles.
Transferul în Belgia trebuia să se facă în noaptea de 6-7 noiembrie. Nu puteam rămâne noi aici, nu te puteam lasă să ajungi în Belgia fără să fim şi noi aproape de tine… I-am rugat pe noii tăi prieteni să caute transport spre Belgia şi pentru mama şi tata, să fim acolo când ajungi tu. Au găsit, am plecat dimineaţa...
Ce n-au ştiut mama şi tata, Alex, a fost faptul că, pe parcursul nopţii, tu ai dispărut de pe lista cu pacienţii care au fost transferaţi în Belgia. Că, deşi nimeni nu ne-a mai spus nimic, nu ai ajuns în acea dimineaţă la Bruxelles, unde te aşteptam… Şi noi, şi rudele noastre, şi prietenii noştri… am sunat toţi unde ne-am putut gândi să sunăm că să aflăm ceva. Am trimis mesaje peste mesaje. Da, am şi ameninţat, ca să obţinem vreo informaţie. Am aflat că nu ai plecat în Belgia ba pentru că în dimineaţă aia a fost ceaţă !!!!! (da, ceaţă, doar pentru tine), ba că nu mai erai în stare suficient de gravă cât să pleci, puteai să mai aştepţi. Adevărul nu-l ştim nici acum, nu ştim nici azi ce s-a întâmplat. Poate în Rai se ştie, oamenii însă, cei care ştiu, nu ne-au explicat încă ce s-a întâmplat atunci…

Raed Arafat trebuie să răspundă la întrebările părinţilor celor morţi în Club Colectiv

Până la urmă am fost informaţi că vei pleca totuşi, dar nu în Belgia. Unde? Culmea, plecai în 7 noiembrie, seară, fix în spitalul în care tu fuseseşi acceptat pentru tratament încă din 4 noiembrie – AKH Viena. Ca să-l cităm din nou pe domnul doctor – la „buticul medical AKH” Viena. Am zburat după tine, din Belgia la Viena. Am aflat după, de la prietenii tăi care încercau să ajute, că şi plecarea ta spre Viena a fost însoţită de emoţii şi de spaime – pentru ei, doar noi eram… unde în altă parte???...într-un aeroport belgian.

Am încercat să înţelegem, să iertăm, să sperăm. Am fost încrezători, încurajaţi şi de medicii austrieci să rămânem pozitivi, tu luptai… Am aflat că n-ai fost transferat doar tu la Viena, ai adus cu tine şi bacterii intraspitaliceşti. S-au chinuit să găsească tratamente potrivite, să le stăpânească. Noi am continuat să ne rugăm, să sperăm, înconjuraţi de tot mai mulţi români din lumea asta care se rugau, sperau, împreună cu noi.

Am tot sperat până când am aflat că nu mai poţi lupta. 22 noiembrie… Am fost lăsaţi să stăm lângă ţine în ultimele tale ore din viaţa asta. Ţi-am cerut iertare pentru toate, ne-am rugat şi noi şi preotul român care ţi-a dat ultima binecuvântare. Ţi-am povestit multe, chiar şi ultimul meci al echipei tale preferate, FC Barcelona (tati, cum ţi-am spus atunci, Barcelona a umilit Real Madridul, cât te-ai fi bucurat să vezi cele 4 goluri!). Ştiam că e ultima dată când îţi mai povestim aici, înainte să-ţi vorbim prin rugăciuni, în cimitir. Sau iată cum… în scrisori trimise ţie în Răi. Şi lumii, sperând că vom primi măcar acum nişte răspunsuri.
60! E o listă a durerii, Alex… O listă a celor ucişi fie de focul din clubul Colectiv, fie de neputinţă, de corupţie, de laşitate, minciună, răutate şi orgoliu prostesc de care oamenii pot fi uneori capabili.
Numărul 60 pe lista asta a durerii - George Alexandru Hogea.

Sursa: www.eva.ro

 

Anul 2015 a fost unul de grație pentru luptătoarea craioveană Ștefania Priceputu. Sportiva de 16 ani, care are 43 de kilograme și măsoară mai puțin de un metru și jumătate, și-a trecut în palmares performanțe importante: titlurile de campioană europeană la cadeți, campioană mondială la lupte pe plajă, campioană balcanică, dar și medalia de bronz la Mondiale. Munca sa dusă până la epuizare a fost răsplătită și de Federația Română de Lupte, care a desemnat-o „luptătoarea anului 2015“ în România.
Sportiva legitimată la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Bănie, dar care a luptat și pentru CSM Craiova la echipe, și-a primit distincția în cadrul unei gale desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute la Târgoviște.

Boboșca: Nu mă așteptam la locul 1

 

Antrenorul campioanei, Valentin Boboșca, a recunoscut că se aștepta ca Ștefania să se regăsească în top 3 al celor mai buni luptători români în 2015, dar și pentru el a reprezentat o surpriză extrem de plăcută faptul că eleva sa a fost desemnată ca fiind performera anului 2015. „Eu mă așteptam să fie în primii trei sportivi, dar președintele Federației, domnul Răzvan Pârcălabu, a hotărât că Ștefi merită să fie declarată sportiva anului. Mă bucur că îi sunt răsplătite eforturile. Ne așteaptă un an 2016 greu și încărcat din punct de vedere competițional. Ștefania va trece la junioare și va participa pentru prima dată la Campionatul European de junioare, plus Campionatul European și Campionatul Mondial de cadete la care se adaugă și Campionatul Mondial de lupte pe plajă“, a spus ieri Valentin Boboșca pentru GdS. Acesta este ca un părinte pentru sportiva care are o situație materială precară.

„Sunt fericită“

Pentru Ștefania Priceputu, clasarea pe cea mai înaltă treaptă a podiumului a devenit o obișnuință, fie că vorbim despre concursuri sau diferite clasamente întocmite la final de an. În 2014, luptătoarea de la LPS „Petrache Trișcu“ a primit distincția de „sportiva anului“ în Gala Sportului Școlar Doljean, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Dolj.
Micuța luptătoare din Bănie a mărturisit ieri că este tare bucuroasă că munca ei a fost apreciată. „Am fost foarte fericită că am ieșit sportiva anului. Mă așteptam, pentru că am muncit mult. Am avut ambiția să fiu cea mai bună. Sunt fericită și acum pentru că munca mea a fost văzută și răsplătită cu această distincție. Mi s-a dovedit că, dacă muncești mult și tragi tare la antrenamente, vin și rezultatele. Și anul trecut am fost declarată sportiva anului, în clasamentul întocmit de Inspectoratul Școlar, iar aceste distincții mi-au adus satisfacții“, a spus Ștefania.
Pentru campioana craioveană vor urma alte festivități pe plan local, pentru că performanțele sale din 2015 nu au cum să nu fie luate în calcul în vreun clasament.

Șapte medalii la Cupa României pentru CSU și „Trișcu“

12346690_10205710956238858_199610143_n

Tot la Târgoviște s-a desfășurat și Cupa României la junori, ultimul concurs din anul 2015. Luptătorii craioveni s-au remarcat din nou. Sportivii de la CS Universitatea au dominat competiția, iar clubul craiovean a obținut locul întâi în clasamentul pe cluburi.
Constantin Gheorghe (66 kilograme), Gheorghe Bodișteanu (84 kg) și Alexandra Anghel (67 kg) au câștigat Cupa României, Sergiu Constantin (60 kg) s-a clasat pe locul doi, iar Cristian Surugiu (60 kg) și Ionuț Răduică (74 kg) au urcat pe treapta a treia a podiumului.
Ion Plop (74 kg) s-a accidentat în semifinale și a pierdut prin abandon, el fiind dus de urgență la spital și a fost anesteziat pentru a i se pune degetul fracturat la loc. Sportivul de la Universitatea a încheiat pe locul cinci Cupa României, iar accidentarea suferită îl va ține departe de salteaua de lupte șase săptămâni. Și LPS „Petrache Trișcu“ a avut un medaliat, pe Lucian Mumjiev, care a obținut locul trei după ce a fost învins de Bodișteanu (CSU Craiova). Sportivii craioveni sunt pregătiți de frații Marius și Aurel Cimpoeru.

Sursa: www.gds.ro

 

Seara de 5 decembrie este speciala pentru toti copiii. Ei stiu ca trebuie sa-si lustruiasca ghetutele sau cizmulitele, pentru ca Mos Nicolae va trece pe la ei sa le aduca daruri.

Cei cuminti primesc dulciuri, cei neascultatori primesc de la Mos Nicolae o nuielusa, pentru a-i atentiona sa isi asculte parintii si bunicii.

Originea acestei traditii este in povestea personajului legendar, care a existat cu adevarat in persoana episcopului cetatii Mira, din tinutul Lichia (pe meleagurile Turciei de astazi), persoana cu credinta netarmurita in Dumnezeu, ce a trait in secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Mira ii sunt atribuite numeroase fapte bune fata de cei saraci si napastuiti, dar si miracole, numele sau traducandu-se prin "biruitor de popor". Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, si-a daruit intreaga avutie celor nevoiasi.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Mos Nicolae este povestea celor trei fete sarace, care neavand zestre, nu puteau sa se casatoreasca si urmau sa fie vandute de tatal lor unor barbati instariti. Se spune ca Sfantul Nicolae, aflandu-le durerea, le-a aruncat fiecareia pe geam, intr-o noapte, cate un saculet de bani. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.

Desi este grabit sa alerge la copiii din lumea intreaga, Mos Nicolae are timp sa plece urechea la dorintele fiecarui copil in parte.

In traditiile romanesti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte, pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi, motiv pentru care este invocat in timpul luptelor.

De asemenea, exista obiceiul sa se puna in apa crengute de pomi fructiferi in casa, langa icoane, care sa infloreasca de Anul Nou. In functie de crenguta care a inflorit, se asteapta recolta de fructe in noul an.

In noptile sfinte de sarbatori, cand, pret de o secunda, se deschid cerurile si pentru noi, muritorii, se spune ca Mos Nicolae poate fi vazut stand de-a dreapta lui Dumnezeu.

Exista obiceiul, la sate, ca in ziua de Sfantul Nicolae feciorii sa se organizeze in cete si sa-si aleaga gazda unde vor merge pentru repetitiile colindelor de Craciun si de Anul Nou.

Ca sfant, Mos Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele, conform traditiei crestine, el pedepsind pe cei care se abateau de la dreapta credinta lovindu-i cu nuiaua peste maini.

Cum se sarbatoreste Mos Nicolae in alte tari din Europa
Legenda lui Mos Nicolae s-a raspandit in toata lumea si a luat caracteristicile fiecarei tari. In Europa, in secolul al XII-lea, ziua Sfantului Nicolae a devenit ziua darurilor si a activitatilor caritabile.

In Germania, traditia sarbatoririi Mosului Nicolae a aparut prin imbinarea unei figuri pagane cu imaginea crestina a Sfantului Nicolae, care este vazut de germani ca un batran care poarta un sac in spate si o nuielusa in mana. Pe langa ghetute, copiii pregatesc in ajun o scrisoare in care isi astern toate dorintele si cativa morcovi pentru caii mosului. Se mai spune ca Mos Nicolae are cu el o carte, in care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Daca n-au fost cuminti, copiii primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele regiuni din Germania, copiii se costumeaza in Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Copiii din Franta, in ajun, lasa pentru Mos Nicolae un pahar de vin, iar pentru magarusul lui morcovi si putin zahar. In ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolata, turta dulce, fructe si trimit scrisori rudelor pentru a le ura sarbatori fericite. Indeosebi in regiunile din estul Frantei, cei mici stiu ca Mos Nicolae vine calare pe un magarus, alaturi de Pere Fouettard (Mos Nuielusa), invesmantat in negru. Daca Mos Nicolae lasa daruri copiilor buni, Pere Fouettard este cel care-i mustra pe copiii care n-au fost cuminti, altoindu-i cu o nuielusa.

La copiii olandezi, mosul ajunge pe mare, venind din Spania. Daca n-au fost cuminti, se tem de insotitorul mosului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El il ajuta pe Mos Nicolae cu darurile si dulciurile pentru copiii cuminti. Va merge pe la fiecare copil si-i va darui cate ceva, dar daca pe lista lui copilul este trecut ca neascultator, il va lua cu el inapoi in Spania.

In Belgia si in Luxemburg, copiii isi aseaza ghetutele in fata usii si, la fel ca micutii francezi, pregatesc un pahar de vin pentru mosul, morcovi si zahar pentru calul lui. Odata cu Mos Nicolae, la fel ca in alte tari europene, copiii il asteapta si pe insotitorul sau, Hoseker.

Mos Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care-l stiu ca pe un batran invesmantat asemenea unui episcop, cu o carte mare in care ingerii au scris toate faptele celor mici si calatoreste alaturi de Krampus, care tine in mana o nuia cu care-i ameninta pe micutii care nu au dat ascultare parintilor.

Copiii din Italia asaza pe o farfurie, in ajun, scrisorile in care-si noteaza dorintele, promitandu-i lui Mos Nicolae ca vor fi cuminti in anul care va veni. A doua zi, in locul scrisorilor, gasesc dulciurile lor preferate. Tot in Italia, exista traditia numita Rito delle nubili (ritualul celor necasatoriti). Tinerele fete, care au nevoie de ajutor inainte de a se marita, primesc daruri in amintirea sfantului care a ajutat trei fete sarace sa se casatoreasca, oferind fiecareia cate o punguta cu galbeni.

In Cehia, odata cu cadourile constand din mere, nuci, dulciuri si jucarii, Mos Nicolae le aduce aminte copiilor ca, in curand, va sosi copilul Iisus. Conform unui vechi obicei, copiii neascultatori primeau in incaltari cartofi si bucati de carbune.

In nordul si in partea centrala a Croatiei, Mos Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri pe 6 decembrie, cu ocazia zilei sale consacrate. In seara dinainte, copiii isi lustruiesc incaltamintea si o aseaza pe pervazurile ferestrelor, pentru a fi umpluta cu daruri, dulciuri si fructe de catre generosul mos.

In Polonia, Mos Nicolae este o personalitate extrem de divinizata si de respectata. Imbracat in haine episcopale si purtand bastonul episcopal, el coboara din ceruri cu ajutorul unui inger si colinda intreaga tara pe jos sau purtat intr-o trasura trasa de un cal alb. La vederea lui, copiii nerabdatori incep sa strige 'A venit! A venit!'.Odata intrat intr-o casa, Mos Nicolae asculta cu ingaduinta rugamintile copiilor. El ii cearta sau ii lauda, dupa cum este cazul, si le daruieste apoi icoane, mere rosii, portocale si 'pierniki' (prajiturele sfinte, facute cu miere si mirodenii). Daca nu isi face aparitia in persoana, el isi lasa darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune in pantofii lustruiti special pentru acest eveniment.

In unele orase si sate din Slovacia, Mos Nicolae, sau Svaty Mikulas, soseste intr-o trasura trasa de un cal. Copiii nerabdatori sa il vada umplu strazile si se unesc in coruri si dansuri. In unele regiuni, Mosul viziteaza copiii acasa. In ajun, copiii isi aseaza incaltarile lustruite pe pervazul ferestrei sau in pragul usii, sperand sa le gaseasca dimineata incarcate cu daruri. In unele scoli, are loc sarbatoarea "Mikul Mail" , in cadrul careia copiii isi daruiesc unul altuia mici cadouri.

In Slovenia, in seara anterioara zilei de Santul Nicolae, copiii isi aseaza incaltamintea afara, in fata usii, asteptand sa o gaseasca a doua zi incarcata de fructe, bomboane, monede si mici jucarii. Cel care il insoteste pe Mos Nicolae, numit Parkel, pune in incaltarile copiilor obraznici carbuni si cenusa.

In Spania, traditiile de Mos Nicolae includ un foarte tanar ''episcop copil'', de obicei avand intre trei si sase ani, si un grup de barbati numiti ''auroros'', care canta oratii. Barbatii aduna colecte, care sunt apoi daruite de catre preot sau ''episcopul copil''. Copilul poate fi escortat de colegii de clasa, poate calari un mic cal sau prezideaza, impreuna cu preotul si cu profesorul, o masa la care se servesc fructe uscate, nuci si prajiturele.

Inaintea zilei de Sfantul Nicolae (Szent Mikulás), copiii din Ungaria isi lustruiesc pantofii cei mai buni si ii aseaza pe pervazuri, pentru a fi umpluti de darnicul Mos. El vine in case cu un sac plin de cadouri si cu o carte mare, in care sunt scrise faptele bune si rele ale copiilor. Dimineata, copiii gasesc in pantofi bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolata si mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele aurii si linguri de lemn.

Sursa: www.stirileprotv.ro

Peste 2.600 de nereguli au fost găsite în cluburile, barurile, discotecile, sălile de cinematograf şi mall-urile controlate de pompieri în ultima săptămână, iar 670 dintre comercianţi au primit amenzi de peste cinci milioane de lei.

Aproximativ 700 de controale au fost făcute, în perioada 23 noiembrie - 2 decembrie, la cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf sau de spectacol şi mall-uri, pentru a vedea dacă sunt respectate normele privind siguranţa la incendiu, arată vineri Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, într-un comunicat de presă.

În urma controalelor au fost găsite 2.641 de deficienţe, dintre care 354 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. De asemenea, au fost date 1.987 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.317 avertismente şi 670 de amenzi, în cuantum de 5.089.315 lei.

Principalele nereguli găsite de inspectorii de prevenire sunt: deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, nerespectarea reglementărilor referitoare la utilizarea focului deschis şi a efectelor speciale artistice şi pirotehnice, precum şi cele referitoare la reglementarea fumatului.

Sursa: mediafax

Echipa masculină de volei SCM-U Craiova s-a luptat, de la egal la egal, cu grecii de la Olympiakos Pireu, în meciul disputat miercuri seară în Polivalenta din Bănie, dar Laurențiu Lică și colegii săi a trebuit să se recunoască învinși în tie-break cu scorul de 3-2 (25-21, 16-25, 25-19, 22-25, 15- 12).
Partida a contat pentru prima manșă a optimilor de finală ale Cupei CEV, iar după acest rezultat SCM-U Craiova a oprit acasă un punct, în timp ce oaspeții au câștigat două puncte. Returul este programat pe 15 decembrie, în Grecia.
Partida a fost de o bună factură tehnică, jucătorii celor două echipe au făcut spectacol în multe momente, iar unul dintre voleibaliștii echipei din Pireu a văzut cartonașul roșu în setul decisiv, după ce a protestat la o decizie a arbitrului.
Antrenorul oltenilor, Dănuț Pascu, a spus că preluarea a fost punctul slab al echipei sale în disputa de miercuri. În rest, la celelalte capitole, elevii săi s-au descurcat destul de bine. „Am făcut un joc destul de bun în compania unei echipe puternice, cu apărare, preluare și serviciu foarte bune. La noi, elementul care a fost mai slab și ne-a dat tot jocul peste cap a fost preluarea din serviciu. Nu am reușit să aducem mingea la fileu cu centrii și, ca atare, am fost obligați să jucăm pe extreme, unde nu am reușit să rezolvăm tot timpul. Până la urmă, a fost un joc spectaculos, aplaudat de public“.

Ene: Se resimte oboseala

 

Jucătorul Bogdan Ene a punctat că el și colegii săi resimt oboseala acumulată din cauza programului încărcat, cu meciuri din trei în trei zile. „A fost un meci foarte greu, cu o echipă foarte bună. Adversarii au fost mult mai proaspeți și asta a făcut diferența. La noi se resimte o oboseală foarte mare, jucăm la trei zile și trebuie să păstrăm aceeași formă fizică. Am intrat puțin timorați, dar am avut capacitatea să jucăm la un nivel înalt și i-am dominat în multe momente“.

Pascu: Putem juca mai bine

Deși Olympiakos, echipa unde evoluează și internaționalul român Andrei Spânu, pornește cu prima șansă în lupta pentru calificare în sferturile de finală, craiovenii nu cedează lupta și cred în șansa lor. O victorie de trei puncte obținută pe terenul grecilor le-ar asigura calificarea. „Am câștigat un punct, urmând ca la Pireu să ne luptăm în continuare pentru calificare. Avem nevoie de o victorie de trei puncte. Orice este posibil, pentru că astăzi, dacă trag linie, trebuie să spun că nu am jucat la capacitatea maximă. Deci se poate și mai bine“, consideră Pascu.
Bogdan Ene a fost mai precaut în declarații: „Este foarte greu, dacă porneam cu 3-2 după meciul tur erau mai mari șansele noastre. Acolo este mai greu, vor juca acasă și vor avea un atu“.
Jucătorii craioveni au făcut risipă de energie și la unele faze au riscat accidentări. În setul decisiv, căpitanul Laurențiu Lică, cel mai bun jucător al partidei, a încercat să salveze o minge și a intrat sub scaunul unde stătea antrenorul Pascu. „Băieții și-au dorit victoria. Au fost mingi la limita pericolului, băieții s-au dus după ele pe sub scaune, în panourile de pe margine. Tocmai de asta a fost frumos meciul. S-a scos mult din linia a doua și la greci, și la noi, și asta a creat spectacol. Cei care au venit la sală nu au avut nimic de pierdut“, a completat Pascu.

Au fost mai mulți spectatori

Dacă la partidele din campionat la Polivalentă nu vin mai mult de 200-300 de spectatori, la jocul din Cupa CEV, numărul fanilor a fost mult mai mare, aproximativ 1.000. Printre ei s-au aflat și studenți greci care învață în Bănie. Interesant este că o parte dintre ei au susținut echipa din Pireu, iar alt grup a încurajat Craiova, deoarece erau fani ai rivalelor lui Olympiakos din campionatul grec. „A fost un meci de cupe europene și era normal să vină mai multă lume. De asta ne înscriem în Cupe, să facem jocuri de calitate, să aducem echipe valoroase, iar publicul să aibă ce vedea. Oricine își dorește să aibă suporterii alături, indiferent că joacă acasă sau în deplasare. Ne-am dori să fim și noi încurajați de români la partida retur“, a mai spus tehnicianul de la SCM-U Craiova.
Antrenorul principal al oaspeților, italianul Roberto Piazza, a felicitat jocul bun prestat de craioveni, dar a avut și reproșuri pentru arbitrul de scaun: „A fost un meci puternic. Craiova este cea mai bună din România, servește bine, atacă bine, are un libero. Au recuperat multe mingi. Arbitrul a făcut o mare greșeală. A greșit din nou, dând roșu. Nu a fost bun. A dezavantajat ambele echipe“.
Jucătorii craioveni trebuie să-și revină repede din punct de vedere fizic, deoarece mâine vor avea meci dificil în campionat. SCM-U, liderul neînvins al Diviziei A1, va evolua în deplasare (ora 15.30), în compania nou-promovatei Tricolorul Ploiești, echipă care a început bine sezonul, cu patru victorii și trei înfrângeri.                       Sursa: www.gds.ro

CS Universitatea Craiova a șchiopătat în ultima perioadă din punct de vedere al jocului și al rezultatelor obținute, dar reprezentanții săi, așa cum ne-au obișnuit, au afișat un optimism debordant în special înaintea unor meciuri importante. Emil Săndoi și elevii săi s-au mobilizat exemplar și de cele mai multe ori au concretizat cu rezultate pozitive misiunile dificile. Alb-albaștrii sunt concentrați acum pentru derbiul cu Steaua de la Pitești, confruntare ce va avea loc duminică, de la ora 20.30, și susțin că au atuurile necesare ca să obțină toate cele trei puncte, atât de importante pentru lupta de accedere în play-off.

Săndoi: Am învins Dinamo, putem bate și Steaua!

 

Antrenorul principal al grupării din Bănie, Emil Săndoi, știe că misiunea din „Trivale“ va fi dificilă, dar nu se teme, fiind convins că alb-albaștrii pot specula dezorganizarea ce caracterizează Steaua în prezent, cu toate că Gigi Becali l-a numit pe Laurențiu Reghecampf la timona campionilor. „Nu va fi deloc un joc ușor cu Steaua, un club obișnuit cu performanțe la nivel înalt. Nu pot spune că este cu noroc sau cu ghinion venirea lui Reghecampf. Este un antrenor care a avut rezultate bune la Steaua, inclusiv în competițiile europene. Îl apreciez, a format un grup puternic, o adevărată familie. De multe ori, o schimbare de antrenor produce un șoc la echipă, jucătorii au parte de altă motivare. Steaua rămâne una dintre cele mai bune echipe ale campionatului, cu un joc ofensiv și o posesie covârșitoare. Vom încerca să contracarăm această posesie a Stelei, sper să și reușim. Iar cum am învins Dinamo după mulți ani, îmi doresc să câștigăm și în fața Stelei la Pitești. Nu mi-e frică de arbitraj, ci doar de noi, să nu facem greșeli. Îmi doresc să fim mai inspirați în fața porții adverse, să fim mai responsabili în avanposturi“, a afirmat Emil Săndoi, care nu-i va putea utiliza pe Acka – accidentat și Bawab – suspendat.
Strategul Craiovei speră ca Piteștiul să le poarte noroc lui Bălgrădean și ceilalți echipieri: „Personal, pe final de carieră, am avut o perioadă bună la Pitești, oraș de care sunt legat sufletește. S-a format atunci o echipă, FC Argeș, care a avut un cuvânt important de spus în fotbalul nostru. Chiar dacă nu mai este fotbal de câțiva ani buni în Pitești, publicul de acolo rămâne un fin cunoscător al fenomenului fotbalistic. Nu cred că se va întâmpla ca la meciul Stelei cu Astra, când piteștenii i-au susținut pe roș-albaștri. Nu se poate compara Astra, echipă cu puțini suporteri, cu CS Universitatea Craiova. În plus, sunt convins că vom fi susținuți de fanii noștri. Nu apelez la prietenii mei din Pitești să susțină echipa, ci la jucătorii noștri să fie mai concentrați și să se dăruiască total“.

Dumitraș: Vom da totul pentru a câștiga

Și fundașul Andrei Dumitraș a promis un meci memorabil contra Stelei, fiind de părere că un succes în „Trivale“ ar șterge cu buretele nereușitele din ultima perioadă. „Este un joc foarte important pentru noi, nu atât din prisma celor trei puncte, ci ținând cont de rivalitate. Am învins Dinamo, vrem să câștigăm și contra Stelei. Indiferent cine va intra pe teren trebuie să dea totul. Am lucrat șase luni cu Reghecampf la Steaua. El m-a promovat, apoi tot el m-a îndepărtat din lot. Nu se pune problema unei răzbunări, ci îmi doresc foarte mult să câștigăm pentru suporterii noștri. Este adevărat, cu Viitorul am avut o evoluție mai mult decât nemulțumitoare. Am greșit și la un gol, a fost o indecizie, dar trebuie să lăsăm totul în urmă, pentru că meciurile vin în ritm alert, unul după altul. Iar cel mai important este cel de duminică, împotriva Stelei. O victorie ne-ar da moral și ne-ar bucura suporterii. Ar mulțumi pe toată lumea“. Sursa: www.gds.ro

 

Vineri, 04 Decembrie 2015 18:32

Erupţie spectaculoasă a vulcanului Etna

Vulcanul Etna a erupt joi pentru prima dată în ultimii doi ani, determinând apariţia unor fulgere vulcanice pe cerul din Sicilia, un fenomen misterios observat la unele dintre cele mai puternice erupţii, relatează The Guardian în ediţia online. Erupţia s-a produs în craterul Voragine, care s-a format în craterul central al vulcanului Etna în 1945.

Norul imens de fum şi cenuşă format în urma erupţiei a generat apariţia unor fulgere vulcanice, un fenomen misterios şi spectaculos observat la unele dintre cele mai puternice erupţii vulcanice.

 

Cel mai înalt şi cel mai activ vulcan din Europa, Muntele Etna are 3.329 de metri altitudine.

Fenomenul “fulgerelor vulcanice” apare atunci când mici fragmente de rocă, cenuşă şi gheaţă interacţionează prin frecare, producând electricitate statică, potrivit cotidianului Mirror.

Sursa: www.gds.ro

Pagina 1 din 3