Mereu printre studenti
Administrator

Administrator

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Vineri, 10 Noiembrie 2017 18:58

Forumul carierei la Universitatea din Craiova

40 dintre cele mai puternice firme din Oltenia împreună cu Universitatea din Craiova prin INCESA şi Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră au organizat Forumul carierei, ediţia a II-a. Studenţii, cadrele didactice şi angajatorii şi-au  dat întâlnire pe parcursul a două zile, începând de joi. Ateliere de lucru, interviuri, expoziţiile au  putut însemna orientări şi debutul carierelor pentru care tinerii se pregătesc în sălile de curs.

Asociaţia Tinerilor cu Iniţiativă din Zona Olteniei doreşte să invite toţi tinerii din Judeţul Dolj să se înscrie la workshop-urile ce se vor organiza în perioada 13 noiembrie-1 decembrie 2017. Înscrierile se vor face până pe data de 10 noiembrie la sediul asociaţiei în Craiova, Str Nicolae Titulescu, nr.66 A, sau prin intermediul formularului online pus la dispoziţie pe pagina de facebook şi pe blogul asociaţiei.

Proiectul se adresează unui public ţintă format din 100 de tineri aflaţi în situaţie de excluziune socială – tineri cu oportunităţi reduse: tineri care provin din sistemul instituţionalizat, tineri cu situaţii materiale deficitare sau care întâmpină diferite obstacole sociale în vederea obţinerii unui loc de muncă.

Sursa. www.gds.ro

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organizează sâmbătă, 11 noiembrie, începând cu ora 14.00, lansarea volumelor: “Perle de (in)cultură – O istorie (comică) a Literaturii Române”  respectiv  “Poveștile Paznicului de Tărâmuri”, autor Aurel Cărășel și “Casa din altă viață”, autor Mircea Pospai.

De asemenea, vor fi lansate și la Craiova primele trei volume din seria distopică ”România sub Asediu”. Este vorba despre volumele: “Furia Fiarelor – Focșani”, autor Florin Purluca, “Marile Migrații – Craiova” autor de Aurel Cărășel și “Noaptea Lemurienilor – Focșani”, autor Florin Giurcă.Evenimentul se va desfășura în sala “Acad. Dinu C. Giurescu”.

Sursa. www.gds.ro

Vineri, 10 Noiembrie 2017 18:41

Pregătiți de spectacol!

După o așteptare de circa doi ani, suporterii din Bănie se află în fața celui mai așteptat moment: inaugurarea noului „Ion Oblemenco“. Templul fotbalului oltenesc își va deschide porțile vineri seară pentru un amical de lux al Universității Craiova contra Slaviei Praga, o formație participantă în Liga Europa, competiție „testată“ în vară și de gruparea alb-albastră. Testul începe de la ora 20.00, însă suporterii sunt încurajați să fie prezenți pe cochetul stadion încă de la ora 18.30. Așa cum era de așteptat, oficialii clubului au pregătit o serie de surprize fanilor care au parcurs cozi serioase pentru a-și procura biletul la mult așteptatul eveniment și pe chipul cărora se citeau foarte ușor emoțiile în momentul în care intrau în posesia tichetului. Printre acestea se numără „un nou design al autocarului, care va fi de departe cel mai frumos al unei echipe de Liga I, o nouă mascotă, al cărei nume a fost ales împreună cu voi și care vă va impresiona nu doar prin aspectul simpatic, ci și prin talentele sale; o nouă adresă de site oficial, care va face trimitere mai directă la istoria uriașă a clubului nostru“. „Și cu siguranță nu vor fi singurele surprize. Vineri este o zi mare. Nu e doar un meci, nu e doar deschiderea unui stadion, ci este o sărbătoare a tuturor celor cu sufletul alb-albastru, una de care sperăm să ne bucurăm împreună, cu aceeași «joie de vivre» la care nici francezii nu se pricep atât de bine ca oltenii“, se precizează pe site-ul oficial al Universității.

„Stadionul ăsta nou ne obligă la noi performanțe“

Noua arenă a Craiovei este apreciată foarte mult și de jucătorii din „vechea gardă“, reprezentanții Maximei subliniind ideea că actualei echipe a Universității Craiova îi revine sarcina să obțină rezultate remarcabile, nu doar să joace pe ea, altfel investiția nu se justifică.

„Cu siguranță, voi fi prezent la marele eveniment. Este o bucurie mare pentru toată lumea, este o realizare și un pas important făcut către un viitor frumos. Avem un stadion extraordinar, dar ne obligă la noi performanțe, la noi trofee, altfel nu se justifică investiția. Noi am scris istorie pe vechiul «Central», care a devenit apoi «Ion Oblemenco», dar orașul acesta tânjește după noi performanțe și jucătorii care îmbracă acum tricoul alb-albastru trebuie să facă mai mult. Ei trebuie să scrie istorie, pentru că asta contează cel mai mult. Stadioanele se schimbă, dar istoria nu“, a declarat fostul mare fotbalist Nicolae Tilihoi, pentru GdS.

„E un moment important, pe care lumea îl așteaptă

de mult. Va fi sărbătoare, jucăm cu Slavia, o echipă bună, dar e un simplu amical și lumea nu trebuie să fie superstițioasă. I-am auzit pe mulți că trebuie să începem cu victorie, ca să ne meargă bine, dar nu-i așa. Performanțele vin prin multă muncă“, a spus, la rândul său, Sorin Cîrțu, pentru GdS.

 

 

Craiova, fără vedete pe teren

Vorbind strict de amicalul cu Slavia Praga, Universitatea Craiova va aborda jocul cu cehii fără câțiva jucători importanți. Căpitanul Alex Băluță și colegul său, Nicușor Bancu, se regăsesc în lotul echipei naționale, juniorul Vladimir Screciu, titular în majoritatea meciurilor din acest an, se află în lotul României Under 19, în timp ce pe lista indisponibililor mai vechi și-a trecut numele și Andrei Burlacu.

De partea cealaltă, Slavia Praga este o echipă estimată de site-urile de specialitate la 33,8 milioane de euro, având nume importante în lot, cum ar fi cel al atacantului turc Halil Altintop, jucător cu state vechi în campionatul Germaniei.

Slavia Praga a împlinit pe 2 noiembrie 125 de ani de existență, ceea ce face din cehi unul dintre cluburile cu cea mai mare tradiție din Europa și din lume, având și un palmares pe măsură: 18 titluri și 7 cupe.

Partida amicală Universitatea Craiova – Slavia Praga va fi arbitrată de piteșteanul Cătălin Popa, ajutat la cele două linii de Dragoș Mihai Iliescu și Daniel Mitruți, și de rezerva Viorel Flueran, toți din Craiova.

Sursa. www.gds.ro

La Universitatea din Craiova se desfăşoară, în perioada 2-4 noiembrie, Zilele Facultăţii de Ştiinţe. Deschiderea va avea loc joi, 2 noiembrie 2017, în Sala Albastră, odată cu înmânarea festivă a diplomelor absolvenţilor promoţiei 2017. Tot joi, în intervalul 16.30 – 18.00, publicul este invitat la prezentarea „Dialog despre Univers”, susţinută de Dumitru Prunariu, singurul astronaut român ajuns în spaţiu, urmată de o discuţie interactivă cei interesaţi.

PROGRAM ZILELE FACULTĂŢII DE ŞTIINŢE 2-4 noiembrie 2017

Joi 2 noiembrie 2017 (Sala Albastra)

10.00 – 12.00 Înmânarea festivă a diplomelor absolvenţilor promoţiei 2017

16.00 – 16.15 Cuvântul de deschidere al conducerii Facultăţii de Ştiinte

16.15 – 16.30 Cuvântul Rectorului Universităţii din Craiova, Prof. univ. dr. Cezar Ionut Spinu

16.30 – 18.00 „Dialog despre Univers” – prezentarea domnului Dumitru Prunariu, singurul astronaut român ajuns în spaţiu, urmată de o discuţie interactivă cu publicul

18.00 – 18.30 Vernisajul expoziţiei de fotografie a cadrelor didactice şi studenţilor geografi, expoziţie cu vânzare în scop caritabil

18.00 – 18.30, Holul central al Universităţii, Prima sesiune de postere ale cadrelor didactice membre ale Asociaţiei Fizicienilor Craioveni – AFIC

18.30 – 20.00 Observaţii astronomice la Centrul Astroed, Gradina Botanică, pentru studenţi, elevi şi publicul interesat (în condiţii de cer senin)

Vineri 3 noiembrie 2017

9.00 – 12.00, Sala 113, Workshop „Informatica – motor de dezvoltare a societăţii”

9.00 – 12.00, Sala 219, Sesiune de comunicări ştiinţifice ale studenţilor matematicieni

9.00 – 13.00, Holul central al Universităţii, Expoziţie de carte – publicaţii ale cadrelor didactice ale facultăţii

16.00 – 17.00, Sala 219, Sesiune de comunicări ştiinţifice ale membrilor AFIC

17.00 – 18.00, Holul central al universităţii, Sesiunea a doua de postere AFIC

18.30 – 20.00 Observaţii astronomice la Centrul Astroed, Gradina Botanică, pentru studenţi, elevi şi publicul interesat (în condiţii de cer senin)

Sâmbătă 4 noiembrie 2017

9.00 – 16.00, Sala BB309, Simpozionul naţional de chimie „Contribuţii la creşterea calităţii învăţământului şi cercetării în domeniul chimiei” Ediţia a 9-a.

Sursa. www.gds.ro

Conducerea Universității din Craiova a anunţat că, vineri, 3 noiembrie, se vor desfăşura acţiuni dedicate Zilei Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică. Evenimentul este programat la ora 10:00 la Sala Albastră (Sediul central al Universității, str. A.I Cuza, nr. 13). Tot vineri, va avea loc și festivitatea de înmânare a diplomelor absolvenților de studii de licență și de master din promoția 2017.

Agenda evenimentului va include:

10:00 – 10:05 – Primirea invitaților

10:05 – 10:20 – Cuvântul de deschidere a festivității adresat absolvenților de către rectorul Universității din Craiova

 

 

10:20 – 11:00 – Discursuri și prezentări ale reprezentanților partenerilor din mediul socio-economic

11:00 – 13:00 – Înmanarea diplomelor absolvenților promoției 2017 – ciclu licență și ciclu master.

Sursa:www.gds.ro

Joi, 02 Noiembrie 2017 18:11

Craiova: Lansare de carte la “Aman”

Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” organizează, vineri, 3 noiembrie, începând cu ora 17,00, lansarea volumului ”La braț cu crocodilul printre catrene și epigrame”, autor Rodica Nicoleta Ion.

Invitați la eveniment sunt: Carmen Ștefănescu, scriitor; Camelia Georgescu, scriitor; ambasador Petre Gigea Gorun; Emilia Ispas, solist chitară.

Evenimentul se va desfășura în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”.

Sursa: www.gds.ro

Marți, 24 Octombrie 2017 20:17

Ziua Națiunilor Unite, sărbătorită astăzi

În ziua de 24 octombrie a fiecărui an este marcată, la nivel mondial, Ziua Națiunilor Unite. În această zi, în 1945, a intrat în vigoare Carta Organizației Națiunilor Unite (ONU). Prin ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, inclusiv a celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate, Organizația Națiunilor Unite și-a început oficial activitatea, scrie Agerpres.

Sărbătorită din 1948, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca statele membre să facă din această zi o sărbătoare publică, dedicată informării țărilor din întreaga lume cu privire la obiectivele și realizările Organizației Națiunilor Unite. A devenit o zi marcată la nivel mondial prin întâlniri, discuții, expoziții, precum și alte evenimente, potrivit www.un.org. Cu acest prilej, la sediul ONU din New York, are loc o sesiune de lectură a Cartei ONU și un spectacol muzical susținut de UNSRC Orchestra. Urmează Concertul Zilei ONU, în care va evolua Baletul Național de Folclor din Slovacia ”Lúčnica”. Tema din acest an a concertului este ”Potențial în diversitate” și este sponsorizat de Misiunea Permanentă a Republicii Slovace la ONU. Totodată, vor fi acordate Premiile Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite — 2017 SG Awards—, prin care este recunoscut și apreciat efortul remarcabil depus de personalul ONU, care și-a adus contribuția la nivelul întregii organizații, printr-o serie de proiecte cu un mare impact și un potențial inovator. Organizația Națiunilor Unite a fost fondată la 24 octombrie 1945, după Al Doilea Război Mondial, de către 51 de țări care și-au luat angajamentul să mențină pacea și securitatea la nivel internațional, prin dezvoltarea relațiilor de prietenie și promovarea progresului social, a standardelor mai bune de viață și a drepturilor omului.

Numele de „Națiunile Unite“, propus de președintele Statelor Unite ale Americii, Franklin D. Roosevelt, a fost menționat pentru prima dată în Declarația Națiunilor Unite, la 1 ianuarie 1942, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când reprezentanți din 26 de state au promis că Guvernele lor vor continua să lupte împreună împotriva Puterilor Axei. În 1945, reprezentanți din 50 de țări s-au întâlnit la San Francisco, la Conferința Națiunilor Unite pentru Organizația Internațională, pentru a redacta Carta Națiunilor Unite. Delegații au deliberat pe baza propunerilor la care lucraseră reprezentanții Chinei, Uniunii Sovietice, Regatului Unit și ai SUA, la Dumbarton Oaks, în august — octombrie 1944.

Carta a fost semnată la 26 iunie 1945 de către reprezentanți din 50 de țări. Polonia, care a nu a fost reprezentată la conferință, a semnat mai târziu documentul și a devenit unul din cele 51 de state membre fondatoare. Oficial, Organizația Națiunilor Unite a luat ființă la 24 octombrie 1945, când Carta ONU a fost ratificată de China, Franța, Uniunea Sovietică, Regatul Unit, SUA și de o majoritate de alți semnatari.

România a demarat procedurile de aderare la Organizația Națiunilor Unite imediat după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1946, dar a fost admisă la 14 decembrie 1955, împreună cu alte 15 state. România a fost membră în cele mai importante organisme ale ONU, precum Consiliul de Securitate, în anii 1962, 1976-1977, 1990-1991 și 2004-2005, sau Consiliul Economic și Social (ECOSOC), în anii 1965-1967, 1974-1976, 1978-1980, 1982-1987, 1990-1998, 2001-2003 și 2007-2009, potrivit site-ului MAE.

Secretarul general al ONU este portughezul Antonio Guterres (din 1 ianuarie 2017).

Sursa. www.gds.ro

Luptătorii de la cluburile craiovene au participat weekendul trecut la Campionatul Național pentru juniori 3 și 4, desfășurat la Cluj și au urcat pe podium de nouă ori.

Reprezentanții Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“ din Craiova au cucerit patru medalii de argint și două de bronz. Pe locul doi s-au clasat Sorin Lăzărică (categoria 29 kilograme) – juniori 4, Adriana Iovan (52 kg) – juniori 4, Ana Maria Cristescu (44 kg) și Codruț Lăzărică (46 kg) – ambii la juniori 3. Pe treapta a treia a podiumului au urcat Rebeca Bărăga (48 kg) și Alisa Bora (37 kg) – juniori 3.

Antrenorul Valentin Bo-boșca a spus ieri că o parte dintre elevii săi au ratat pe puțin titlul național sau șansa să ia o medalie mai strălucitoare.

„Cristescu a pierdut la un punct aurul, Bărăga este în primul an la junioare 3 și a fost învinsă în semifinale de colega sa de la lotul național, o fată de la Mangalia, care este campioană la cadete. Și Sorin Lăzărică a pierdut după un meci destul de strâns“, a spus Boboșca, cel care îi antrenează pe frații Lăzărică, pe Bărăga și Cristescu.

Adriana Iovan și Alisa Bora sunt antrenate de frații Aurel și Marius Cimpoeru. Din grupa celor doi au mai participat trei băieți, Cazacu Luca, clasat pe locul cinci la 42 kilograme, Alexandru Bora și Ștefi Bora.

„Cazacu nu face de mult timp lupte, dar a avut o evoluție bună, fiind singurul care i-a pus probleme viitorului campion. Cazacu și Alex Bora sunt cu trei ani mai mici decât adversarii și de aceea nu au luat medalie“, a explicat Aurel Cimpoeru.

Și CSM Craiova a avut trei băieți medaliați. Este vorba de Mihai Mărgărit (50 kg), Darius Ungureanu (55 kg) – ambii medaliați cu argint și Sabin Stegaru (60 kg), clasat pe locul trei.

Pentru luptătorii craioveni urmează participări la Campionatul Balcanic, pe diferite categorii de vârstă. Primii vor intra pe saltea juniorii, în cadrul competiției care se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni, în Turcia, la Bursa. Este vorba despre Ștefania Priceputu (48 kg.), Alexandra Anghel (72 kg), Simona Zidaru (63 kg), Gheorghe Constantin (66 kg), Denis Constantin (74 kg) și Ștefan Coman (66 kg). La începutul lunii noiembrie, va fi Balcaniada rezervată cadeților, acolo unde vor merge Rebeca Bărăga, Adriana Iovan, Simona Zidaru și Ana Maria Cristescu.

Sursa. www.gds.ro

Autorităţile locale din Târgu Jiu se pregătesc să sărbătorească 79 de ani de la construirea Ansamblului „Calea Eroilor“ din municipiu. Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu Jiu organizează, în zilele de 26 și 27 octombrie 2017, manifestarea Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ – sens și devenire, la aniversarea a 79 de ani de la inaugurarea ansamblului sculptural ridicat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu. În cadrul programului vor fi vernisate expoziții de pictură, va fi decernat Premiul Național Brâncuși și se va reedita pelerinajul tradițional pe Calea Eroilor, de la Masa Tăcerii până la Coloana fără Sfârșit.

 

Inaugurat în 1938

Ansamblul realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu a fost inaugurat în 1938. Realizarea operelor a durat aproximativ un an. Este vorba de Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit. „Îi invităm pe iubitorii lui Constantin Brâncuşi la evenimentul dedicat împlinirii a 79 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental «Calea Eroilor», desfășurat în zilele de 26 și 27 octombrie la Târgu Jiu. În cadrul evenimentului va fi decernat Premiul Naţional «Brâncuşi» pentru anul 2016. Gala decernării premiului se va desfăşura la sala de spectacole a Teatrului Dramatic «Elvira Godeanu» din Târgu Jiu, începând cu ora 19.00. Pe 26 octombrie, de la ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției REMANENT a artistei plastice Maria Balea, la Galeriile Municipale de Artă“, a declarat Adina Andriţoiu, consilier în cadrul Centrului „Constantin Brâncuşi“.

Programul zilei de vineri, 27 octombrie

12.30 – Evocare moment istoric la Masa Tăcerii: Importanța zilei de 27 octombrie în contextul inaugurării ansamblului brâncușian; Procesiune religioasă și militară între Masa Tăcerii și Coloana fără Sfârșit; Moment street-art cu elevii clasei de actorie de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu“, îndrumător actorul Pompiliu Ciochia; Slujbă religioasă dedicată eroilor la Biserica Sfinții Apostoli Petru şi Pavel; Flash-mob și spectacol din proiectul „Brâncuși în UNESCO“ în Parcul Coloanei fără Sfârșit, realizat de Association Colour Your Dreams.

17.00 – Vernisajul expoziției MYSTIKOSMIDEA a sculptorului Panaite CHIFU. Loc de desfășurare: Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu“, str. Geneva nr. 8.

19.00 – 21.00 – Gala decernării Premiului Naţional „Brâncuşi“ pentru anul 2016; Concert de pian susţinut de pianistul Florin Berculescu, în interpretarea căruia vor fi ascultate piese din creaţia lui Erik Satie. Loc de desfăşurare: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“.

Sursa. www.gds.ro

Pagina 1 din 33