Mereu printre studenti
Miercuri, 07 Noiembrie 2018 18:39

Aeroportul din Craiova, dotat cu un aparat care salvează vieţi

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aeroportul Internaţional din Craiova a fost dotat ieri cu un defibrilator automat, menit să salveze vieţi. Acest lucru a fost posibil prin intermediul proiectului „Există un erou în fiecare dintre noi“, implementat de Rotary Club Craiova Probitas și Ford Motor Company Fund. Astfel de aparate vor mai fi amplasate şi în alte puncte aglomerate din oraș, respectiv Electroputere Parc, Mercur Center, Universitatea din Craiova şi Gara CFR.

Statisticile arată că, la nivel național, aproximativ 70.000 de români mor anual din cauză că nu sunt resuscitați la timp. Fiecare dintre noi putem salva vieţi, chiar dacă nu avem cunoştinţe medicale. Este şi mesajul proiectului „Există un erou în fiecare dintre noi“, implementat de Rotary Club Craiova Probitas și Ford Motor Company Fund. Acesta a demarat ieri cu dotarea unuia dintre punctele aglomerate din oraş – Aeroportul Internaţional Craiova – cu un defibrilator automat, un aparat care salvează vieţi. „Înainte să ajungă specialiştii la un pacient aflat în stop cardio-respirator, oricare dintre noi poate face ceva pentru a-i creşte şansa de supravieţuire. Defibrilatorul face parte din lanţul supravieţuirii şi este o verigă extem de importantă pentru că, fără el, un individ aflat în stop cardio-respirator nu poate supravieţui. Adultul, spre deosebire de copil, face stop cardio-respirator printr-un ritm cardiac ce necesită defibrilare, deci intervenţia acestui aparat. Persoanele care nu au nici un fel de cunoştinţe medicale îl pot utiliza în siguranţă şi cu succes pentru pacientul aflat în stop cardio-respirator. Trebuie doar să apese butonul de pornire, iar aparatul va da comenzi scurte, simple, precise salvatorului. Practic, acest defibrilator coordonează pas cu pas procesul de salvare. În zonele cu aglomerare foarte mare, cum este aeroportul, riscul ca un pacient să facă stop cardio-respirator este mult mai mare decât în oricare altă parte“, a spus Cristina Geormăneanu, medic primar medicină de urgență în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova.

„Nimic nu este mai important decât viaţa unui om“

Aparatul va fi utilizat atât de personalul medical din cadrul aeroportului, cât şi de alţi angajaţi care vor fi instruiţi în acest sens. Aceştia vor fi prezenţi permanent în zonele cele mai aglomerate din aeroport şi vor interveni în caz de nevoie. „Nimic nu este mai important decât viaţa unui om şi vreau să mulţumesc atât Fundaţiei Rotary Craiova Probitas, cât şi Ford Motor Company Fund pentru dotarea pe care o fac. În afara personalului medical din cadrul dispensarului Aeroportului Internaţional Craiova, vor fi instruiţi şi colegii noştri de la Security, astfel încât 24 de ore din 24 vor exista cel puţin trei persoane care vor şti să utilizeze acest aparat şi care vor fi prezente în zonele mai aglomerate din aeroport“, a spus Mircea Dumitru, directorul Aeroportului Internaţional Craiova. Acesta a adăugat că, în trecut, un pasager şi-a pierdut viaţa pentru că nu s-a intervenit la timp: „A existat un caz, în care colegii de pe aeronavă au fost primii care au intervenit, apoi colegii de la SMURD, dar, din păcate, a fost prea târziu“.

 

Sursa. www.gds.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.