Mereu printre studenti
Vineri, 26 Octombrie 2018 13:24

Astăzi se sărbătoreşte Sfântul Dumitru

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 300.000 de români îşi celebrează onomastica de Sfântul Dumitru. Cei mai mulţi dintre sărbătoriţii care poartă acest nume sau derivate sunt bărbaţi. Sfântul Dumitru a trăit în secolul al III-lea după Cristos, fiind guvernator al Tesalonicului, o funcţie preluată de la răposatul său tată. Când Diocleţian a descoperit că Dumitru este creştin şi propovăduitor al credinţei în Iisus, împăratul a ordonat ca acesta să fie ucis.

Potrivit tradiţiei, Sfântul Dumitru desfrunzeşte copacii şi usucă toate plantele în aşteptarea frigului. Se spune că după această zi de sărbătoare căldura intră în pământ, iar gerul începe să-şi arate colţii. La 27 octombrie, este prăznuit Sfântul Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor.

 

Sărbătoarea este întâmpinată în fiecare an cu hramuri răsunătoare, pomeni cu colaci delicioși, dar și jocuri cu focuri vii. După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstițiilor pastorale, reprezintă începutul iernii.

 

Sursa. www.gds.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.