Mereu printre studenti
Sâmbătă, 12 Mai 2018 06:25

Președintele Academiei de Științe din Republica Moldova - DHC al Universităţii din Craiova

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Universitatea din Craiova vă invită să participați luni14 mai 2018, de la ora 10.00, în Aula Mihai I al României, la ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa Domnului prof. univ. dr. Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe din Republica Moldova. Titlul este acordat la propunerea Facultăţii de Ştiinţe, Departamentul de Chimie.

Domnul Profesor Gheorghe Duca este fondatorul Școlii Științifice de Chimie Ecologică, a dezvoltat teoria fenomenului redox în mediul ambiant, a elucidat mecanismele de oxidare și reducere a componentelor în procesul de formare a calității sistemelor acvatice, precum și a produselor oenologice. Este autor a peste 70 de monografii și manuale, 150 de brevete de invenție, 1500 de articole despre chimia fizică, chimia ecologică, chimia tehnologică și managementul științei, director sau coordonator naţional în 22 de proiecte internaţionale şi 9 naţionale, deținător al mai multor premii și medalii de aur și argint la expozițiile internaționale de invenții.

Personalitatea puternică şi implicată, dar şi prestigiul profesional şi uman de care profesorul Gheorghe Duca se bucură în comunitatea ştiinţifică și academică l-au recomandat pentru alegerea, între altele, ca Decan al Facultății de Ecologie a Universității Internaționale din Moldova, ministru al Ecologiei, Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului din Moldova.

Prof. Gheorghe Duca a fost ales în anul 1992 membru corespondent al Academiei de Ştiinte a Moldovei, apoi, în anul 2000, a devenit membru titular al aceleiași instituții academice. A fost ales Preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei în anul 2004, poziţie pe care o deţine şi în prezent. În 2007 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Evenimentul organizat de Universitatea din Craiova pentru recunoaşterea deosebitelor merite academice completează excelentele relaţii cu înaltele instituţii academice, de cercetare şi învăţământ superior din Moldova. Pe lângă evenimente de cercetare ştiinţifică organizate împreună (conferinţe, proiecte de cercetare), pe lângă susţinerea studenţilor basarabeni veniţi la studii în România, Facultatea de Inginerie electrică, de pildă, Facultatea de Drept, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport au dezvoltat proiecte trainice şi temeinice de relaţii de cooperare încă din primii ani postdecembrişti.

 

Sursa. www.ucv.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.