Mereu printre studenti
Luni, 14 Septembrie 2020 12:01

Calendar ortodox 14 septembrie - Înălțarea Sfintei Cruci

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astazi este o zi importanta in calendarul crestin ortodox. Romanii praznuiesc Inaltarea Sfintei Cruci pe 14 septembrie. Este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. In aceasta zi sarbatorim, de fapt, amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci.

Primul eveniment este gasirea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335. Cel de-al doilea eveniment este aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani.

S-a intamplat in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius. Acesta a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant, a Sfintei Cruci, din Ierusalim.

Sfanta Cruce a fost gasita din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita ei s-au gasit pe Golgota trei cruci. Initial, nu stiau care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt, de fapt, crucile talharilor rastigniti odata cu El. Patriarhul Macarie le-a spus atunci sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta.

Ea a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce. Asa au gasit-o pe cea pe care a fost rastignit Hristos. Dupa aceasta minune, Patriarhul a poruncit sa se intalte Sfinta Cruce pe un loc inalt, de unde sa o poata vedea tot poporul.

Calendar ortodox 14 septembrie. Dupa ce imparatul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, el a luat cu el Crucea Domnului in Persia. Sfanta Cruce a ramas in acest loc timp de paisprezece ani. Dupa ce Hosroe a fost invins de imparatul Heraclie, care a dus sfanta cruce in Ierusalim.

In ziua in care praznuim Inaltarea Sfintei Cruci, trebuie neaparat sa tinem post, pentru ca ea ne aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului, scrie antena3.ro.

Tot astazi, facem pomenirea:

  • Adormirii in Domnul a Sfantului Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Imparatesei Plachila;
  • Sfintilor Parinti care au participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic;
  • Sfantului Mucenic Papa;
  • Sfantului Mucenic Teoclit;
  • Sfantului Valerian, pruncul;
  • Sfantului Cuvios Mucenic Macarie de la Manastirea Dionisiu (Muntele Athos).
  • Sultanei Mara, printesa Serbiei.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.