Mereu printre studenti
Vineri, 10 Iulie 2020 07:46

Monitorizarea impactului pandemiei asupra democrației și drepturilor omului

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pandemia de Covid-19 nu este numai o criză globală de sănătate publică. Ea are implicații enorme în întreaga lume pentru democrație și drepturile omului.
Unele guverne restricționează libertățile civice, discriminează prin modul de aplicare al măsurilor legate de pandemie, limitează puterea de control a parlamentului și cetățenilor și exploatează ocazii de expansiune a puterii executive în numele luptei cu virusu, potrivit emerging-europe.com.
Multe guverne restricționează drepturile omului și libertăți fundamentale, cum ar fi libertatea de adunare și de circulație. Dacă unele restricții pot fi justificate pe baza dreptului internațional, în principal dacă sunt legale, necesare, proporționale, pot fi revizuite și au durată limitată, este extrem de important ca ele să fie ridicate imediat ce pandemia s-a încheiat.

Îngrijorător e faptul că pandemia pare să fi devenit un pretext pentru măsuri de represiune contra vocilor critice ori din opoziție.

Factori de decizie, universitari, societatea civilă și jurnaliști caută modalități de a înțelege și criza și ramificațiile ei, dar și de a găsi soluții politice potrivite în acestă situație fără precedent. Însă informațiile corecte, demne de încredere și clare pot fi greu de găsit.

Pandemia nu amenință doar sănătatea publică
Lansat pe 7 iulie de International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA) și alții care monitorizează drepturile democratice, Monitorul Global al Impactului Covid-19 asupra Democrației și Drepturile Omului urmărește să fie exact ce reiese din titlu:platformă atotcuprinzătoare care să faciliteze accesul publicului la cunoaștere, informație, date, analize și consiliere politică referitoare la cele 162 de țări incluse în Indicii Stării Globale a Democrației ai International IDEA.

„Pandemia de Covid-19 nu ne amenință doar sănătatea publică, ci și starea democrațiilor noastre din întreaga lume”, a declarat secretarul general al International IDEA, Kevin Casas-Zamora.
Sursa : www.capital.ro

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.